קשר טיפולי

chamu

New member
קשר טיפולי

מדוע המושג קשר טיפולי נשמע לי כמו קללה יותר מאשר ברכה? האם קשר טוב עם המטפל שלי אומר בהכרח שאני טובה בליצור קשר טיפולי אך לא קשר אמיתי? אם אני חשה אהבה וקירבה בתוך הקשר האם זה אומר בהכרח שאני "מבזבזת" את הרגשות האלה על מישהו שבסך הכל עושה את עבודתו הטיפולית? אני מתקשה לעשות את ההבדל בין קשר טיפולי לקשר אמיתי בחיים שמחוץ לטיפול וזה טורד את מנוחתי. תודה מראש על ההתייחסות.

גרא.

New member
chamu,קשר אמיתי,כפי שאת מכנה אותו,נוצר בדרך

כלל בין שניים,או יותר הנמצאים פחות או יותר בעמדה שווה זה מול זו,עם אינטרסים מאד דומים,בדרך כלל מעורבת בכך גם משיכה גופנית.קשר טיפולי,אינו בשום אופן קללה,והוא נוצר בדרך כלל שלא מעמדות שוות.את באה ממקום של מועקות/מבוכות רגשיות,לעיתים צרור של בעיות שאת מחפשת להן פתרון.בעוד המטפל,בא ממקום של כוח,של שליטה, של יכולת להכיל,להיות אמפטי,להבין,לתמוך ולעזור.אחד מיסודות הטיפול הפיסיכואנאליטיקאי/פסיכטרפיה,הן מערכת\ הרגשות הנוצרת כלפי המטפל,מצד המטופל.רגשות חיוביים,תקראי לזה קשר המאופיין על ידי תחושות אהבה וקירבה, מהווה טרנספר חיובי.המודעות בעוד רגשות שליליים,מכונים מרנספר שלילי.המודעות שלך לרגשות אלה או אלה, המתגבשת בילדות ומוטלת במצב הטיפולי,כלומר רגשותייך החיוביים כלפי המטפל,יכולה לאפשר לך להבין בעזרת, המטפל להבין את התנהגותך,ולסגל אותה כפונקציה של הגורמים העכשויים.במילים אחרות,הקשר הטיפולי שנוצר בינך לבין המטפל,אינו מקרי,ואינך מבזבזת רגשות,אלא מהווה חלק אינטגלי וחשוב במהלך הטיפול.חשוב לזכור שכל עוד הרגשות שאת חשה אינן הדדיות,הטיפול יכול להמשך.אבל אם וכאשר המטפל ירגיש ויבטא רגשות חיוביים כלפייך,מצב המכונה קונטרטרנספרנס,מהלך הטיפול עלול להתקע.והמטפל לא יוכל להמשיך בו.וזה משום שרגשות כלפי המטופל,אם חיוביים או שליליים,עלולים לשבש את האפקטיביות של הטיפול.

רציתי להוסיף לדבריו של גרא שסוף דבריו

נכון רק עבור חלק מן הגישות הטיפוליות, וקיימות גישות טיפוליות אחרות בהן לא רק שאין כל מניעה אלא אף רצוי שהמטפל/ת ירגיש ויבטא רגשות חיוביים כלפי המטופל/ת כל עוד אינם חורגים ממערכת היחסים הטיפולית.

גרא.

New member
טל קרויטורו,בתגובה לתוספת שלך,חייב להדגיש,כי

יש להפריד בין רגשות חיוביים שבבסיסם אמפטיה,תמיכה לעיתים עד כדי צורך להעניק חום אנושי כמו חיבוק, לבין רגשות חיוביים שבבסיסם התאהבות במטופל ,ומשיכה מינית כלפיו.וזה לעיתים גם בתגובה לרגשותיו של המטופל.אין טיפול שידוע לי ,שמותר לפי הקוד האתי של הפסיכולוגים,המשתמש במגע גופני אינטימי במהלך טיפול.במיוחד כאשר בבסיסו ספוק צרכיו של המטפל,כמו שנקבע במשפטו הידוע של הפסיכולוג הקליני לשעבר פ ל ח ,שישב פעמיים בבית סוהר ,בגין שמוש לרעה בסמכותו כמטפל וקיים יחסי מין עם מטופלות.הקוד האתי של הפסיכולוגים,שולל ומזהיר במפורש מצבים כאלה.

../images/Emo45.gif האבחנה בין סוגי הרגש החיוביים היא במקומה

ואני ממליצה בהקשר זה על הספר של פרופ' אלי זומר "יחסים מקבילים" שעוסק במקרי הניצול שתיארת.

סליחה שאני מתערב בנושא

אבל איזה או קשר אתם מדברים פסיכולוגים שמנצלים את המטופלים שלהם ?

מכיוון שהקשר בטיפול איננו סימטרי

ומכיוון שהוא יכול להיות כרוך בהשפעה רבה של המטפל/ת על המטופל/ת, שני מאפיינים אלו עשויים להקל על מקרי השפעה בלתי הוגנת, כולל ניצול מיני וצריך לוודא שהאמון שניתן במטפל/ת מוצדק. פרופ' אלי זומר כתב ספר בשם 'יחסים מקבילים' שעוסק בנושא זה שכמעט ואיננו נחקר.

chamu- בנוסף למה שנכתב קודם - עלייך להבין שמה

שקורה לך בטיפול לעומת החיים האמיתיים בחוץ ,שבטיפול, את חשה מוגנת,לא צריכה להיות דרוכה ומחושבת כלפי "האוביקט" כפי שקורה בחיים האמיתיים בתהליך יצירת קשר .נינוחות זו וחוסר "האיום" מצד המטפל,יוצרים בך תחושה (מפונטזת) שהכל הולך חלק עם המטפל ביחסים,אך למעשה זה לא מצב החיים הרגיל - במציאות.לך יש תחושה (מוטעית) כאילו שאת "מצליחה" בקשר עם המטפל,שכאילו הוא אדם מהישוב שאת בהיקרות עימו,אך למעשה - את נמצאת במהלך פגישה טיפולית ששונה לגמרי מדייט רגיל.את עושה סובלימציה בין מצבך במהלך טיפול לבין חייך האמיתיים.מכאן שיש שוני מוחלט בין שני המצבים / סיטואציות לגבייך. כתבתי בתחילה - עלייך להבין ...,ולא במקרה כך כתבתי,כי בתהליך טיפולי,על מנת שיצליח המטופל להתגבר על חסכים או קשיים,עליו קודם להבין את המתרחש עם עצמו וסביבתו,ורק אח"כ עם ההתקדמות בטיפול החיובי הופכת ההבנה לתחושה רגשית ולהפנמה חדשה בתהליך ההתקדמות הטיפולי. מה שכן,עם התקדמותך בטיפול בוודאי יעלה נושא יצירת הקשרים עם בני זוג (בחיים האמיתיים),ואז מתוך ניתוח ולימוד התנהגותך יתחיל הטיפול להבהיר לך היכן "המוקשים" וכיצד מתמודדים איתם...,בהצלחה.

chamu

New member
תודה לכל העונים

עזרתם לי מאד להבין יותר. תודה רבה על ההתיחסות הרצינית.

למעלה