קשה לי

one smile

New member
קשה לי

אמא שלי אוהבת אותי, אני יודעת. היא דואגת לי מעומק ליבה ומבחינתה אנחנו, הילדים, מרכז חייה והיא תעשה הכל בשבילנו. אבל כוונות טובות לחוד והמציאות (שלי) לחוד. הציפיות שלה ממני עוטפות אותי מכל עבר עד כדי מחנק והיא אפילו לא מצליחה להבין עד כמה. אני מרגישה כלואה ברצון לרצוֹת אותה מצד אחד וברצון לחיות את חיי מצד שני. היא בכלל בטוחה שלרצוֹת אותה זו האופציה ההגיונית היחידה. למרות 26 שנותי וכמעט 2 תארים אמא שלי רואה בי עדיין ילדה. ילדה שלא מבינה את המציאות סביבה ויש להגן עליה (כל מי שמכיר אותי, אפילו קצת, יודע שאני לא כזו). אני יודעת שתמיד אומרים שההורים תמיד רואים בנו ילדים, אבל זה יותר קיצוני מזה. אני מניחה שיש פה סוג של חרדה שאני לא באמת יודעת איך להתמודד איתה. החרדה הזו מצד אחד והרצון שלי לנהל את חיי כמישהי בוגרת מהצד השני מביאים לחיכוכים ללא הרף במהלך השנים האחרונות. המשחק על המצפון שלי שמתלווה אליהם ("את עושה הכל כדי להרוג אותי") אוכל אותי מבפנים כל פעם מחדש. למרות שברגעים בהם ההיגיון שלי מופעל אני באמת יודעת שאני לא רעה ולא ממש בעייתית והרבה אמהות היו לוקחות אותי כבת... לפני כמה שנים הבנתי שקשה לי להתמודד עם זה ואחרי שהפכתי להיות עצמאית כלכלית עזבתי את הבית ואני מבקרת רק בסופי שבוע. יחד עם זאת, הבעיה לא נפתרה. אמא שלי עדיין מצפה שאני אעדכן כל פרט ופרט מחיי, אדווח איפה אני נמצאת ואם היא לא תשיג אותי בטלפון, בפעם הבאה שהיא תשיג אותי (לאחר הרבה שיחות שלא נענו) אזכה לנזיפה פולנית אמיתית (כי לשחק על המצפון שלי אפשר גם דרך הטלפון, זה לא מסובך
) עם הזמן הצלחתי להוריד קצת את מינון השיחות וכמי שמכבדת את הדאגה שלה אני מנסה להשתדל להיענות לבקשתה ולעדכן מה שיותר. גם את כמות הפרטים ניסיתי לצמצם בחוסר הצלחה (היא אמא שלי, קשה לי לא לשתף אותה) אבל גם המעט שאני מצמצמת מביא להעלבותה ולטענה שאחרי כל מה שעשתה בשבילי כל חיי מגיע לה להיות מעורבת הרבה יותר מחברותי שסביבי. לו זה היה מסתכם בהעלבות סתם עוד הייתי שורדת, אבל כל חיכוך קטן שכזה וכל פעם שאני לא מרצה אותה ולא עושה הכל להשתקת דאגתה מביאים לסוג של פיצוץ. כך נוצר מעגל בלתי נגמר של פיצוץ, התנצלות שלי לאחר שהחלטתי שאני האדם הבוגר שאתנצל על כלום, רגעי שקט שוב פיצוץ. ניסיתי להסביר את עצמי שלא ברגעי מריבה, אבל זה לא הביא ליותר מידי תוצאות. גם הניסיון להציע שנלך לעזרה מקצועית זכה בסירוב. איך מתמודדים? (לא בטוחה למה הגעתי לפרוק דווקא כאן... אולי התובנות של הנשים החכמות שפה תעזורנה לי קצת) (לא לעמוד ראשי)

nutmeg

New member
את צודקת

שזו חרדה. חרדה שלה שבאה לידי ביטוי ככה. יכלה גם לבוא לידי ביטוי אחרת. מה שכן, את יכולה ללמוד לדבר במשפטים קבועים (מה שקבוע מרגיע), ובמקום שהיא תתקשר אליך 12 פעמים ב-4 דקות, תגידי לה שאת תתקשרי אליה. מינון ההתקשרות שלך צריך להיות משהו שמתאים לך, ואת צריכה לעמוד בהתחייבות. "את יודעת, אמא - שאני עכשיו ברשות עצמי, וצריכה לעבוד ולהתפרנס, ולנהל בית, ולעשות המון דברים "של אנשים בוגרים" מכיוון שכך, זה לא יעיל כל הזמן להתקשר ולהגיד "עכשיו אני במכולת" "עכשיו אני בדרך לעבודה" "עכשיו אני בתור לסרט" - אני אתקשר אליך ואספר לך מה היה היום/השבוע... זה גם מאוד לא יעיל כי הטלפונים הללו עם שיחות חולין פשוטות מרגילים אותי לכך שאת מתקשרת בשביל עדכונים על מה אני עושה ואיפה אני נמצאת, ויכול מאוד להיות שיקרה שאני לא יענה לך (נגיד אם אני באמצע ישיבה) ואז אולי באמת אפספס משהו דחוף? טלפון במשך היום באמצע העבודה צריך להיות בשביל דברים דחופים, ועדכונים שוטפים מתי שזה לא מתנגש עם דברים שקשורים לחיים העצמאיים שלי". אחר כך תלמדי אותה לשלוח SMS ותספרי לה על נפלאותיו - ועל כך שאפשר לקבל הודעה קונקרטית בלי להפריע באמצע העבודה עם שיחה שלמה... ואחרי שיעור ה-SMS תגידי לה שממחר, את לא עונה לשיחות באמצע העניינים שלך, את כן תקראי את כל הודעות ה-SMS (שהם קצת כמו SOS) ותפעלי בהתאם לשיקול דעתך, ובכל מקרה כשיהיה לך זמן ויהיה לך כיף לדבר איתה את תרימי טלפון. צריך המון נחישות - אבל אם את תצליחי לקבוע סוג של התנהלות שהיא יכולה לצפות מראש לגבי מתי תבוא שיחת הטלפון ואיך אפשר להשיג אותך כשבאמת חרום - היא תירגע. לפחות לגבי עניין הטלפונים והעידכונים.

one smile

New member
תודה יעל,

מהתשובה שלך נשמע כאילו אני באמת בכיוון הנכון. לאורך התקופה האחרונה אני באמת מנסה להרגיל אותה לשעות קבועות. למרות שעדיין, חוסר מענה מצידי מהווה שיקול דעת פגום שלי... את שלב לימוד הסמס כבר עברנו לפני כמה שנים אבל נראה לי שהטעות הגדולה שלי היתה שנתתי את כתובת המסנג'ר שלי על מנת לחסוך טלפונים ואז כשאני לא מחוברת/לא נמצאת היא מתעקשת להבין למה ומדוע.. אכן כנראה הנחישות זה גורם מכריע ויכול להיות שנקודות השבירה שלי בדרך הן שמונעות מזה לעבוד עד הסוף. תודה, נתת לי עוד כוח

ספיישיל

New member
אני לא בעד!

למה לעשות לעצמה את המוות?(מבחינתי-זה בהחלט מוות) עם כל ההבנה של מושג "פולניות",אני חושבת שהאמא מגזימה וחוטאת בחציית גבולות. או שהיא מבינה את זה בעצמה,היא כבר אישה בשלה שיש לה חוכמת חיים ויודעת מתי להתעניין ומתי להרפות ואם לא? אני חושבת שהבת צריכה לפנות לעזרה של פסיכולוגית,מטפלת מישפחתית. לקבוע איתה ואז לומר לאמא שהיא רוצה שתבוא איתה ותעזור לה. ולפתוח את העניין בטיפול. זה איחס! זה חוסר גבולות של האמא! אם היא לא תשחרר לעצמאות של הבת. יום אחד בן הזוג שלה יקיא את אמא שלה. וביננו....בצדק!

nutmeg

New member
../images/Emo13.gif

התגובה המיליטנטית-עצבנית שלך עשתה לי חיוך... נו ברור שזה איכס ונחווה כחוסר גבולות, אבל זה שכל העולם ואח שלו מבינים שלא ככה מתנהגים ושזה 'לא בסדר', עדיין לא עוזר לאמא הזו להבין את זה. וטיפול? טיפול זה טוב אם האמא מבינה בשביל מה הולכים ומוכנה לקבל על עצמה תהליך של שינוי התנהגותי. הסברים ותובנות לא עוזרים לחרדות וטיפול דינאמי בכל הספרות המקצועית זה הטיפול הכי לא מוצלח שקיים לחרדות. אני לא יודעת אם כתבתי את זה כאן או במקומות אחרים, אבל האדם החרדתי מונע על ידי השאלה "מה יהיה". נדמה לו שאם רק יידע "מה יהיה" הוא יהיה רגוע כי תהיה לו שליטה על העניינים... מה שכמובן לא נכון. גם כי אין מצב שאפשר לדעת "מה יהיה" וגם ככל שיש יותר אינפורמציה כך עולים האפשרויות של "מה יהיה"... ובכל מקרה חרדה לא תלויה באינפורמציה אלא בלופים של מצבי עוררות.

ענתר

New member
עוף גוזל

החלק הקשה בהורות, אני כל הזמן אומרת לבנותי שהייתי רוצה אותן עטופות בצמר גפן בכיס שלי. עלי להודות שהשותף לימד אותי קצת לשחרר. אני מציעה לך לנסות תרגיל שקראתי לו אפקט המסטיק, ניסיתי אותו מול ילדות, לא מול אמא, אולי יעזור. ראשית תגדירי לעצמך שעכשיו את נלחמת על עצמאותך, כלומר תני תקופה לניסיון, ועל תשברי בתקופה הזו. העיקרון הוא של שיווי משקל ביחסים בין שני אנשים, לא חשוב מי הם, הבן זוג, הילד, או ההורה. אם אחד לחוץ השני הפוך מזה, ואז הלחוץ לחוץ עוד יותר וכן הלאה. אז במקום שהיא תרדוף אחרייך, רדפי אחריה. טלפני מיד כשהיא קמה, ושאלי אותה איך היה יומה, אם תגיד שרק קמה, ועדיין לא עשתה כלום, תגידי ההאאהה, וטלפני אחרי חצי שעה. אני מקווה שהבנת את הרעיון, טלפני אליה, כמה זמן (שבוע, שבועיים, חודש - כמה שצריך) תתעניני בכל דקה ממעשה, תשדלי להכין מליון שאלות, כמעט לא לעדכן, רק להתעניין בה. יש סיכוי שהיא תחפש את החופש

one smile

New member
תודה ענת,

רעיון מעניין שלא עלה על דעתי עד כה. אני צריכה לחשוב אם אני מסוגלת לעמוד בו לפני שאני מנסה ליישם. תודה

ברצינות? יואו, איך זה מתאים לי לעשות למישהי

כזזה דבר (לא,לא אמא שלי, מישהי אחרת מתחום העיסוק שלי)

ענתר

New member
אשמח לשמוע

עם יעזור הנסיון שלי עם גיל 3, 4, שהם כמו מסטיק לפעמים, לא נותנים לזוז מטר. אז הפכתי להיות אמא נודנקית, כל הזמן חיבקתי, וכל פעם שרצו להתרחק, קראתי להם לבוא לחיבוק בסוף פשוט נמאס להם ממני

talr10

New member
אני מבינה אותך כי גם לי אמא כזו פולניה...

גם היום, בגיל 40, יש לי 3 ילדים משלי, אמא שלי עדיין מתקשרת כל יום ושואלת מה אכלתי, לאן הלכתי והאם זה לא מסוכן להסתובב ברחוב או לנסוע לים. הכל אצלה מסוכן, קר מדי, בחוץ מדי, גדול מדי, קטן ומדי וכו... כמו שאמרתי, פולניה . ניסיתי את כל הדרכים , לא לענות, להתנתק, לא לספר יותר מדי, אבל היא חוקרת ונוברת וצריכה לדעת הכל. במיוחד הנושא התחזק כאשר הילדים נולדו והיא עזרה לי. אך בשנתיים האחרונות העמדנו לה , אני ובעלי , גבולות מאוד ברורים של הגעה אלינו וטלפונים חוזרים ונשנים. דיברתי על הנושא פעמים רבות אך היא טוענת שהיא מתענינת ואינה עושה זאת מרע לב. לדעתי הפתרון הינו לעזוב את הבית, לנסות לחיות חיים עצמאיים כמה שיותר ולהפגש בשבתות וחגים. להציב גבולות לגבי כניסה לפרטיות וכו'... בהצלחה.

one smile

New member
תודה טלי,

תודה על התגובה ועל השיתוף. אכן את שלב הלצאת מהבית כבר ביצעתי, כנראה אני מתקשה בלהציב גבולות בלי להישבר בדרך.

1שייכת

New member
קודם בדיחה ואחר כך משהו ברצינות.

הבדיחה: מה ההבדל בין רוטוויילר לאמא פולניה? הרוטלוויילר בסוף משחררת את הגורים שלה... ועכשיו ברצינות: כמו שכתבתי באחת ההודעות למעלה, ממליצה לך בחום לקרוא את "הורים מרעילים" בהוצאת מטר. שם מתוארת האם הסחטנית הרגשית, המניפולטיבית, שעושה מעצמה קורבן - בדיוק כמו שאת מתארת. אבל ההבדל הוא שאת מבולבלת מזה, כי את מרגישה לא בסדר, ובספר את תראי שאת בסדר גמור. לי הספר עזר מאוד להשתחרר מאמא שלי שיש לה מאפיינים דומים לאמא שלך.

למעלה