קריאה מומלצת

FalseFlat

New member
קריאה מומלצת

למתאקלמים מבינינו :

The Low Sky: Understanding the Dutch
Han van der Horst

מבוא לחברה ההולנדית וההסיטוריה הקצרה, סיימתי לקרוא אותו ויש בו כמה פרקים מעניינים יותר וכמה פחות, כמה מאירים וכמה אפלים בתולדות ההיסטוריה.

Free Smile

New member
במקום לפתוח שרשור (איך THREAD=חוט הפך לשרשור)

חדש אשאל אותך פה
ואשאל את כולם ביחד

האם יש סיבה למה הולנדים קרים ואפטים?
האם יש רקע היסטורי מאחורי הפחד השורר פה בביוב תשתית המנטליות הזאת? נדמה לעתים שאנשים כל כך לא רוצים להיקשר לאף אחד פה שזה כאילו הם קלטו שיש דבר כזה KARMA שכל פעולה תביא להם בהפוכה תוצאה והם החליטו במקום לשחק את המשחק, לחסום אותו. להמנע מכל פעולה כדי ששום דבר לא ירדוף אחריהם. ואז הם רודפים אחרי הזנב של עצמם בהשתדלות מתמדת להמנע מלהכשיר את נפשם באינטלגינציה רגשית.
איך אמרה ידידה גרמניה - הייתי אוהבת את אמסטרדם הרבה יותר אילולא ההולנדים.

להלן 3 תקריות שכל אחת בנפרד היתה יכולה להיות הגיונית אלמלא קרו גם חברותיה ואחרות נוספות:
לפני כחצי שנה הייתי צריך להטעין כסף על OV CHIPKAART. באלברט היין יש מכונה שדורשת PIN ובזמנו טרם הספקתי להנפיק לעצמי פין. {אמיר אתה סוטה}. בכניסה, ליד המכונה, שאלתי עובר אם יוכל לקבל ממני כסף מזומן בתמורה לכך שימלא לי 10 יורו בכרטיס שלו. לבסוף הסכים זאת אך לקח לו רגע של שכנוע שזה מעשה שפוי ושאיני אדם נורא שרק בא לרדוף אחרי הכסף שלו.

אמש חיכיתי להסעה למסיבה לא חוקית שהיתה אמורה לצאת ליד פינה של מועדון שהיתה בו מסיבת סוף/תחילת שנה ממוסדת. בעודי מחכה לבד לרכב הסעה בזמן שכל השאר כנראה מחכים להכנס למועדון, ניסיתי לברר אם מישהו נוסף הולך לשם ויודע מה אמור ללכת. שני צעירים (מיני רבים) אמרו שיש להם כרטיס ושאלתי אם אוכל לראות אותו (כי הדפסתי משהו שלא היה הכרטיס). הראשון שאל פשוט מה אני רוצה לראות/לברר והשני היה חשדן ובעודו כמעט תוקף את סקרנותי הוא גם לקח מהראשון את התדפיס והכניס עמוק לכיסו. כאילו מה, אני אוכל לשחזר את הברקוד של הETICKET על ידי בחינה של התדפיס ולהכנס על שמם עם ת.ז. מזויפת? ממממההה...... ההיפר-חשדנות?

בבוקר שאחרי אני מחכה לטראם. רק אנוכי ומבוגר הולנדי שקודם לכן שאלתי אותו משהו עבור חבר שלי שהמשיך והלך משם. כעת ניסיתי לפתח איתו שיחת בוקר בעולם הריק של פתיחת השנה החדשה בעיר שאמש היתה אזור מלחמה. שאילתא נוסח איך בילית את הNYE? והוא קצת הנהן בהתחלה כאילו הוא מגיב אך בגדול נמנע לפתח שיחה. ממה אתה מפחד? דבר בנאדם. שתקתי וחיכינו איש איש בבדידותו עד שהוא מאס בתחנה והלך (אולי לטראם אחר רחוב ליד). איפשהו בראש שאלתי עצמי - האם נמנע מלשוחח וגם ברח לבסוף כי חשש שאבקש ממנו כסף לטראם? זר הזוי על הבוקר שדובר אנגלית שכמותי.

יש משהו במדינה הקרה הזאת. לא סתם הביטוי הרגיל פה לצ'יפס זה PATAT MET. כאילו מת. לא צריך להגיד יותר.

מצד שני... יש מצב שזה משהו בחזות שלי. לפני כשבועיים נכנסתי לחנות בגדים וכ20 שניות אחרי כניסתי היתה הודעה בהולנדית. שאלתי שני חבר'ה צעירים שהגיבו לה בלהט מה נאמר והם אמרו שהאישה ברמקול אמרה שיש להזהר כי יש כייסים בחנות. לקח לי כמה דקות לקשר ולחשוב שאולי זה אני. הנחתי שזה לא שגרתי לשמוע הודעה כזאת, הנחה שאינה מבוססת על הרבה שכן זה לא שגרתי עבורי להכנס לחנות בגדים.

FalseFlat

New member
מנטליות ונסיון

שק ה'מקרים והתגובות' ההולנדי שונה מהישראלי,
לדעתי גם היה לך נסיון קצת רע אל תוותר ואתה תמצא אנשים זורמים בסוף (קצת כמו להתחיל עם בחורות).

בינתיים
http://www.youtube.com/watch?v=sBYd1MuFMgk

קצת על החברה ההולנדית, הישראלית ומה שבינהן

אבל באמת קצת, כי לאף אחד אין כח לקרוא הרבה.

לפני שנה וחצי, הזדמן לידיי מאמר מעניין בנוגע ל"תפישת הקרירות ההולנדית בעיני זרים", המאמר נכתב על ידי בחור בריטי שגר כאן 30 שנה (אחד מהכותבים של ה-The UnDutchables - ספר גאוני שמשלב הומור ועובדות לגבי הולנד והולנדים דרך עיניים זרות), נקודה מעניינת אחת בספר דיברה על ההשפעה הגיאוגרפית ודמוגרפית על האופי ההולנדי.

נקודות ביסוס:

1. הולנד היא מדינה קטנה בה ניתן לראות למרחקים ארוכים.
2. הולנד היא מדינה שטוחה בה ניתן לראות למרחקים ארוכים.
3. הולנד היא מדינה צפופה.

שלושת הנקודות הנ"ל יוצרות אווירה בה אחד האתגרים הגדולים ביותר הוא לייצר פרטיות משל עצמך.

זו גם הסיבה שבשונה מישראל, יש כאן הפרדה מסויימת בין קולגות מהעבודה למעגל החברים הפרטי של ההולנדי הממוצע.

ההולנדים פשוט שומרים על הפרטיות שלהם ועל הפרטיות של אחרים (מצב מעניין בו נתקלתי כמה וכמה פעמים), לעיתים זה יכול להתפרש כקרירות, אולם אני אישית (מדגיש חבר'ה - אישית) מאמין שזו פשוט השלכה על מה שאנו מכירים מישראל כמיזנטרופיות ו/או אנשים קפואים.

דווקא כשנכנסים למעגל החברים ההולנדי, מגלים אנשים מאוד חמים שבלא מעט מקרים מוכנים באמת לעזור בדברים החשובים (שוב פעם חבר'ה - מניסיוני האישי).

לא פעם ולא פעמיים אני מחנה את המכונית שלי ועובר לידי בחור/ה זרים לחלוטין ומציעים לי את פתק החנייה שלהם, מכיוון שהם בדיוק עוזבים - תופעה שבחיי לא נתקלתי בה.

פרי-סמייל, היו לך כמה חוויות לא נעימות שגם אני הייתי מתרגז מהן, אולם תן סיכוי לבאות ואל תשכח - לא תמיד אנשים זרים ירצו להתחיל בשיחה, אבל אל תשליך מזה על כולם

עכשיו, אני בטוח שכתבתי כאן כמה דברים שעלולים לגרום לתגובות נגד בסגנון "זה לא מה שאני מכיר/ה מהחברים ההולנדים שלי" - אז אני אחסוך לכם את האנרגיה שבכתיבה על המקלדת ואומר שמדובר בהכללה בלבד ושתמיד יהיו מקרים לכאן או לכאן.

שתהיה לכולם אחלה שנה !
עמית

אכן - כמה מחברי הטובים ביותר הם הולנדים

חמים ואוהבים ומוכנים לראות את נקודת הראות של השני.
מצד שני: לא אוהבים להכנס לצרות אם לא ממש צריך - וצודקים
הם יעדיפו להתרחק מאשר להתלהם

שאלה גזענית לחיוך החופשי: איך אתה נראה? קטן ושחור ?
איך ההולנדית שלך ?

Free Smile

New member
פעם נשאלתי מי העם הכי פחות אהוד עליי

התשובה הראשונית שלי היתה אמריקקים
ומיד אחרי היה נהיר שעליי להסביר וניסחתי כי יש שני סוגים של אמריקאים
יש את הליברלים המגניבים החוקרים בדעתם ובאמת מנסים להתוודע ולהתערבב עם אי אילו נושאים ונסיבות
ויש את האהבלים שחושבים שאירופה זה מדינה ליד אוהיו ומאמינים שג'זוס יצילם מחטאיהם, מהם אני חושש.
(בקטגוריות מגוונות נוספות של טיפוסים לא נגעתי בזמנו).
מובן שיש כמה סוגים של הולנדים וכמה סוגים של ישראלי ובכל אינדיבידואל יש כמה טיפוסים
כך שאדם יכול להיות מאד ליברלי וחביב ואדיב ועדיין לדבר בלשון ציווי צווחני אוטומטי.
החלק שעצבן אותי ועליו הוצאתי קיטור דובר. כמה הולנד יפה ונחמדה ואנשים אדיבים וכיף ליסוע פה באופניים ולצלם תמונות אוסטריות - אני מעריך ומכבד.
פשוט היו כמה ימים קשים ומתישים והיחס המביך לא עזר...

הולנדית שלי טובה כמו הצרפתית והסווהילית שלי - מסוגל לשרבט כמה משפטים ולהסביר שאיני מדבר הולנדית. נמוך, וכבר לא בלונדיני כפי שהייתי בצעירותי החסונה והארית. זה הלבוש... חייב להשיג מעיל חזק ואלגנטי שלא אראה קפוא ומסכן.
אך אין זה רק עניין של מראה. יש עוד איזה משהו שלעתים מרגיש לי דיסטנס מהם והדוגמא הכי טובה היא שאחות של אמא שלי ודוד שלי פחות דואגים לי פה מאשר חברה טובה מהילדות של אמא שלי שאירחה אותי ועזרה לי עם החמנטה. דוד שלי בכלל לוחץ לי את היד במקום לתת חיבוק. זה לא שהם לא נחמדים, פשוט הצורת התנהגות הזאת קשה לעיכול לעתים.
יש הבדל בין לא להכנס לצרות לבין להרתע מהמחשבה שאולי יצטרכו לעזור.
כמו שציינתי - זאתי שנתנה לי סיגריה ומשקה עשתה לי את הערב יותר ממה שהאחרים היו מסוגלים להרוס אותו. עוד נמצא את ההולנדים הטובים.
או שנסתחבק עם סורינאמים מעגניבים. כמו שה COLORED היה הגזע האהוד עליי בדרא"פ (מה לעשות, הלבנים... לבנים מדי בקייפ טאון. הוציאו מהם את הויטמינים כמו מלחם מקמח לבן)

Row123

New member
איפה אתה? באמסטרדם?

אני ממש משתוממת כשאני קוראת את מה שאתה כותב. הנסיון שלי ממש אחר. נכון הם לא אוהבים לספר על הצרות שלהם לכל אחד שהם עומדים איתו בתחנה אלא אם כן הם זקנה חביבה ומשועממת (גם כאלה פגשתי)
אבל באמת מאז שאני פה אני פוגשת רק אנשים שמחייכים אלי ומדברים איתי ומספרים לי ומגישים לי מטבע כדי שאתן להם את העגלה בסופר

אולי זה תלוי מקום.... אני גרה בפרבר ליד האג אולי זה משנה את התמונה?

ואגב יש לי שתי חברות "חדשות" אמהות מהכיתה... הן מספרות לי את הצרות שלהן. אחת מתנחלת אצלי כל שבוע לקפה אחרי שהיא מביאה את הילדים לבית הספר- פשוט כאילו אני בארץ אחרת.

נכון, אני עושה מאמצים אילעיים ללמוד את השפה ולהתמזג. אולי זה עושה את ההבדל. ואני עושה את זה כי אני באמת מאמינה שברומא אתה חייב להיות רומאי כדי להרגיש בבית ולהשתלב.
אגב אני נראית באמת טיפוסית. פה יש לי תלתלים כהים שלא יביישו שום טורקיה או מרוקאית (אמנם אני שכנזיה עם עור בהיר אבל המראה היהודי הטיפוסי רק בלי האף).

אני חושבת שאתה מקרין החוצה הרבה וזה נקלט על ידי האחרים. הם פשוט לא אוהבים אנשים חמורי סבר וחמוצים וזה אפילו ניכר בהליכה.
שמעתי לא פעם מהחברים הטובים שפגשו ישראלים שהם נראים אגרסיביים- מן אפנדי כזה שכולם חייבים לו. בהמשך לפוסט הקודם- אולי אנחנו פשוט לא מרגישים שאנחנו מתנהגים בצורה שגורמת להם לחשוד. הרבה הולנדים ממש מפחדים מהערבים המרוקאיים. אולי הם חושבים שאתה משם...

azardevlieger

New member
מנסיון הכל מתחיל ונגמר במה שאתה מקרין

כשאתה מגיע למקום ואתה מכיר את כללי המשחק הם מתייחסים אליך בדיוק כמו שהם היו מתיחסים להולנדי מקומי. זה קשור למילון דברים שברגע שמישהו פוגש בך הוא מעריך אותך וממקם אותך במשבצת שאתה שייך אליה. גם אנחנו עושים את זה בארץ באופן טבעי. אנחנו מתייגים לפי סממנים חיצוניים כמו חזות, לבוש, מבטא וכדומה. בשבריר שנייה כבר נדע שלא לתת יד לאישה דתייה שזיהינו לפי השמלה הארוכה מידי שלה.

איתי בכל מקרה אני מציע לך לנסות ללמוד הולנדית. כל כמה זמן יש קורסים מאוד זולים בצוותא וחוץ מזה תתנדב לעבוד עם מבוגרים אם יש לך זמן. הם דוברים את השפה ושמחים לפטפט.

Free Smile

New member
לא כל מי שזוכה ליחס מחפיר הוא חמור סבר

לעתים זה פשוט שהמתיחס הוא חמור באופן בלתי סביר.

"פעם באה אל תקריני שאת כוסית ולא תאנסי, מה ציפית?"

Row123

New member
לא אמרתי שרק חמורי סבר

או שחמורי סבר אמורים להיות תמיד במשוואה של קבלת התנהגות לא חברותית חזרה. אמרתי שבאופן כללי זה יכול להביא לזה.
אני חושבת שכשאנשים מחייכים ומדברים בנימה מסויימת זה עוזר בקבלת יחס נדיב חזרה זה הכל
אני בטוחה שיש אנשים שעוזרים לאנשים מגעילים ואני בטוחה שיש אנשים נחמדים מחייכים ואוהבי אנוש שזוכים ליחס מחפיר
רק ניסיתי להסביר שאני באופן טבעי מחייכת ולאורך חיי הדי ארוכים עד כה היתה לזה השפעה טובה מצד הסביבה.
אגב החיוך שלי בא באופן טבעי. למזלי שרירי הפה והלחיים שלי תופסים צורה כזו באופן אוטומטי כשהם פוגשים אנשים

הכוונה בכל אופן היתה להצביע על נקודה. הרי ברור שלא ראיתי איך אתה נראה ואיזה פרצוף עשית למי מהאנשים עליהם סיפרת (או האדם האחר שכוויכול בשמו סיפרת את הסיפור)

אז בהצלחה ותקח את החיים בקלות. וכן מותר לך לכעוס על אנשים גועליים

לגבי השפה- אני באמת ממליצה ללמוד למרות שאתה נמצא במטרופולין מרובת שפות בה האנגלית שולטת

FalseFlat

New member
חמורת סבר

אני מיסודי בנאדם דיי מפחיד (ככה אומרים), דיי גדול מעל 100 קילו שנפרשים על כמעט 2 מטר,
אתם לא מבינים כמה פעמים זה משפיע על האינטראקציה שלי עם אנשים אחרים,
באוטובוס תמיד אנשים לא מתיישבים ליידי ואפילו אם האוטובוס מלא בדרך קבע רוב הפעמים ישאר ליידי מקום ריק,
זה משעשע אותי מאד. הרבה פעמים מה שנשאר לי לעשות זה לחייך הרבה יותר וגם יש לי לגיטמציה לעשות כמה שטויות
שאני רק רוצה כי אני נראה רציני מדי, הקול שלי משדר רצינות גם שהייתי בצבא בקורס מכים לא הייתי צריך לעשות הרבה
כדי להשמע סמכותי ותמיד זה עבד

אבל הדאון סייד ש'תמיד צריך לחייך', ככה העירו לי הרבה פעמים בעבודה שעבדתי עם ציבור בתור קצין בטחון בקניון או בקייטרינג בעברי הרחוק,

מה שאני אומר זה שצריך לדעת לשבור את הקרח, ולפעמים זה בעיקר מלחמה עם עצמך לא לוותר על כל פעם שזה לא מצליח ופשוט לנסות שוב,
אני מבטיח לכם שיש אנשים שיכולים להוציא נחמדות אפילו משבט אינדיאני באמצע הג'ונגל צריך רק לדעת לעשות את זה. מטעם הפיזיקה שלי
אני נתקל בנושא חמורת הסבר הרבה וצריך לדעת לשחק עם זה ולנצל את זה לטובתך.

וואללה ? ? אני דימיינתי אותך 167 ס"מ ורזון .

ברצינות ובלי העלבות מדומות.
סתם זאת הדמות שהייתה לי בראש.

ו-FF : ממש לא התכוונתי לפגוע , זאת פשוט

התמונה שהייתה לי בראש.
עכשיו אני ממש מסוקרנת לראות אותך.

חוץ מזה: מונטי פייטון זה באמת ליודעי חן -אבל טרי : פשוט חובה!
ברזיל, הברון מינכהאוזן
ואולי גם 12 הקופים - אבל אני לא בטוחה

איזה שפתיים חושניות !

תגיד מה אני צריכה לעשות כדי שנהייה חברים שוב ?
להיות גבר ? [תפשיל את עצמך, תהייה גבר, תשפיל את עצמך]
מתגעגעת.
חוץ מזה - מי יתכנן לי את הבית במיצפה ?

FalseFlat

New member
מי אמר שאנחנו לא חברים ?

לצערי בימינו השגרה לוקחת ממני את הזמן הפנוי והקשרים האישיים. (שדיברנו בסקייפ הייתי בין עבודות)
אם היית נשארת אחרי מרץ הייתי לוקח איתך קצת שיעורים פרטיים בשביל החזלהייד.

כמו שהילדים שלי אמרו - אמא, ההולנדית שלך מתפק

ששת, אז אל תסמוך עלי עכשיו בעינייני הולנדית.
הכי הטוב: תתחיל לכתוב בפורום בהולנדית - ואז גם תשתמש בשפה על בסיס יומיומי, וגם יתקנו אותך.
וגם תלמד שעור הול-ישרעלי: למה לשלם כשאפשר בחינם ?

Free Smile

New member
free smile inderdaad

חייך והעולם יחייך אליך בחזרה
אך לעתים
חייך והעולם יבהה בך ויגחך ויצביע

אשתף פה התנסות שממש הגעילה אותי בישראל בביקור האחרון
נסענו למצוקי דרגות, עישנו קצת ב"בריכה" ועד שכבר הגענו למצדה היה מאוחר. התקרבתי עם האוטו לשער, שאלתי את השומר אם יוכל להכניס אותנו והוא ממש באגרסיביות מזרחית (האם עליי להצהיר שאין זה בא לטעון שרק מזרחים אגרסיבים אך יש להם טעם מסוים של אגרסיביות שאותו אני מעלה כאן בתמימותי?) מסתכל עליי בטון זועם שלא היה מבייש את קוסטנצה בימיו החולים "מה אתה מחייך??" כאילו צריך לפגוע בי על כך שאני נחמד ועדין. תסביר, נבין, למה אתה מדכא עליזות? כואב לך?

לסיום 1 קטע מהמטריקס בו סמית' נבעת מהרצון הטוב של תומס אנדרסון לעזור ללאנד ליידי. מת על ההבעה שלו
http://www.youtube.com/watch?v=BdoIhN5mgmY&feature=youtu.be&t=34s

סיום 2 קטע קלאסי על חיוך וצחוק בתחבורה ציבורית עם זרים והשפעתה המתגלגלת והבריאה. מותר להתחיל בדקה:30 על מנת לחסוך קצת זמן.
http://www.youtube.com/watch?v=eDCkkj2CO4w
פיסת אוצר!

למעלה