הי, למדתי שבוע במבואות עירון...
תלמה ילין הוא אחד מהבתי ספר הטובים ביותר לאומנויות בארץ. אלון ברמת השרון והאקדמיה למוסיקה בירושלים הם שני המתחרים היחידים שאני יכול לחשוב עליהם. מגמת המחול הקלאסי שלהם מעולה, מגמת המוסיקה הקלאסית שלהם מעולה, מגמת האומנות הפלסטית שלהם מעולה, ובאופן כללי, זה מקום מעולה ללמוד בו. אני אומר את זה על סמך השמועה, אותה שמועה שלא משתנה בהרבה שנים האחרונות, ועל סמך הישגי הבוגרים, וגם על סמך נסיוני. לא למדתי בתלמה, אבל היו לי הרבה חברים שם, חלקם סיימו רק לפני שנה, כך שהמידע שלי עדיין מעודכן. ועכשיו, אחרי ההקדמה, לשאלות שלך. מגמת הקולנוע היא מגמה צעירה בתלמה. המחזור שלי היה המחזור הראשון שלה, מה שאומר שאלו שסיימו עכשיו, לפני חודש-חודשיים הם בוגרי המחזור הרביעי. קולנוע זאת לא בדיוק המגמה הטובה ביותר בתלמה. הסרטים שאני ראיתי היו רובם... קיטשיים להחריד, וקצת נוסחתיים. אולי נוסחתיים זאת לא המילה, אבל היה את הרושם... זה כמו לראות ברצף שלושה סרטי סיום של סם שפיגל, אתה מבין למה אני מתכוון? עכשיו, כמובן, הרבה מאד מזה תלוי בך, אבל בקרב הניטש בין תלמה (גבעתיים) ועירוני א' (תל אביב), המגמה של עירוני א' יותר מקורית, יותר נסיונית, בעלת יותר נסיון ויותר מעניינת, לדעתי לפחות. נאמר מעלי שהתיכונים האחרים יותר טובים מתלמה - אני חושב שזה לא נכון. למרות ההשמצות שלי, לתלמה יש כמה יתרונות. קודם כל - תקציב. הציוד חדש וטוב, ורואים את זה, מרגישים את זה. זה בית ספר מאד מאד מתוקצב (גם על ידי התלמידים, אני חושב), וזה הבדל משמעותי, לעשות סרט עם מצלמת וידאו שלוקחים מהדודה או עם ציוד מקצועי וחדיש. גם המורים, ככל הידוע לי, טובים ומקצועיים ובעלי נסיון. אולי הסרטים יוצאים קיטשיים (לדעתי) כי זה מה שהתלמידים אוהבים, ואולי זה גם מה שאתה אוהב. זה כמו לשאול, מה יותר טוב, את"א או שפיגל. עניין של גישה. יש לי ידידה שלמדה קולנוע בתלמה, פתחה את המגמה. הסרט שלה דווקא היה שונה ומיוחד, מה שמראה שמי שרוצה לצאת מהמסגרת יכול לעשות את זה. עכשיו היא לומדת בקולומביה, ניו-יורק, אומנות, לא קולנוע. דוגמא טובה לזה שבעצם אין באמת משמעות למה שאתה עושה בתיכון. החברה טובה מאד. אנשים מאד מאד איכותיים, אבל תראה, זה בית ספר לאומנויות, יש שם הרבה פוזה. מי שאוהב את זה, או מסתדר עם זה, או יודע לראות דרך זה, זה נהדר. מי שסובל מזה - שישאר במושב. התנאים, כאמור, מעולים. וכן, זה יכול להשפיע על קבלה לאוניברסיטה. לא שתנאי הקבלה בחוג לקולנוע בשמיים, אבל בכל תחום של אומנויות, בעיקר בתחום של הקשרים והפרוטקציות, להיות בוגר תלמה יכול רק לעזור. אבל, האם שווה לגור בכפר וללמוד בעיר? אם זה רק שעה, יכול להיות שכן. אנשים שגרים בצד השני של העיר נוסעים גם קרוב לשעה. אם זה יותר, אולי זה כבר לא שווה את זה. למה להתרחק בגיל כל כך צעיר מהבית, מהחברים וכל זה? ואם כבר הולכים עד הסוף בשביל קולנוע, עירוני א' (שהוא תיכון לאומנויות, ולא סתם תיכון שיש בו מגמת קולנוע טובה) הוא בחירה הרבה יותר טובה, לדעתי. נסה לחפש גם מקומות אחרים, אולי בחיפה, אולי בשרון, ואל תקח את זה באופן רציני מדי - זה בסך הכל תיכון, זה לא באמת קשור לשום דבר שתעשה בחיים.