קצת מסובך "הופלה" הזה

פייקו

New member
קצת מסובך "הופלה" הזה

כיום כל כך הרבה יש במדפי הסופר שקשה לדעת מה לבחור כי קשה עליהם הברכה ..מה אברך על ופה ראשונה ואחרונה? על כיף כיף או פסק זמן שהם מוצרים המורכבים ממזונות ושוקולד .. ז"א "מזונות" "ושהכל נהיה בדברו" האם אני צריך להתייחס אל המוצר כדרך טבעו וברכתו מזונות ..או שעליי לומר מאחר ונשתנו פני המזונות וברכתו שהכל על אף שאני מרגיש את המזונות בלעיסה? האם ברכתו "שהכל" כפי שנאמר לי או שמא טעות היא?

asaf2000

New member
המממ...

בדיוק התעוררה אצלי השאלה הזאת לפני יומיים לגבי 'פסק' ו'כיף כף', שני רבנים אמרו לי (לא פוסקים) לברך שהכל בכיף כף, ובפסק זמן הנחתי לבד שצריך לברך שהכל כי הוופלה (הופלה = הוופל = the waffle) שבו היא ממש מועטת.

miribn

New member
מתוך הספר ''וזאת הברכה''

וופלים או חטיף שבו מילוי העשוי מקמח חיטה המוסיף טעם עיקרי לחטיף - אע"פ שרוב החטיף עשוי מחומרים אחרים, ברכת החטיף היא בורא מיני מזונות, מדין "כל שיש בו". אך במקרה שעיקר החטיף הוא השוקולד וכד', והמין מזונות בא רק להטעימו ולהכשירו לאכילה (להוסיף בו פריכות וכד'), נראה שהדין תלוי במחלוקת ראשונים. ולמעשה - אין אומרים בו הכלל של "כל שיש בו", וברכתו "שהכל". ויש לשקול כל מקרה לגופו - אם הוופל מוסיף טעם עיקרי לחטיף או בא רק כמלפת - והדבר תלוי בכמות הוופל ביחס למרכיבים האחרים, בחוזק הטעם של המרכיבים האחרים וכו'. כמו כן הדבר תלוי בדעת האדם בעצמו - אם אצלו השוקולד הוא העיקר והמין מזונות בא להוסיף פריכות טעם וכד' - אז מברך "שהכל" ופוטר את הכל. ולמעשה: נראה שבדרך כלל כאשר יש וופל - הוא נכלל במה שכתב הרמב"ם שכל שנותן טעם בתבשיל - מברכים עליו בורא מיני מזונות. כי נראה שבדעת האדם המין מזונות בדרך כלל הוא חשוב... ובמקרים שהדבר אינו מוכרע - אם המין מזונות בא להוסיף טעם עיקרי במאכל או שבא להטעים את השוקולד - יברך "שהכל" מספק. אך יש להשתדל להימנע מלאכול כשיעור מזונות, כדי שלא להיכנס לשאלה של "על המחיה". דוגמאות: נראה שסוגי חטיפים המצויים כיום, הקרויים "מגדים", "מתאים", "כיף כיף", כריות", "להיט" וכו' - המזונות גם עיקר וברכתם "בורא מיני מזונות". לעומת זאת, במינים הקרויים "פרפקט", "פסק זמן" וכד' - השוקולד הוא העיקר, וברכתם "שהכל". ויש להסתפק בסוגים כדוגמת "מדהים" ו"סוקי באר" וכד' - שהם עשויים ממעט וופל, והרבה שוקולד (יחסית) - אך אפשר שהוופל מוסיף טעם עיקרי לחטיף, וצ"ע למעשה. (מתוך: "וזאת הברכה" לרב אלכסנדר אריה מנדלבוים. עמוד 250 סעיף ו').

למעלה