מיכל יקרה
צר לי על הימים הקשים שאת עוברת, מבינה כל כך את הרגשתך, מחבקת אותך. לדעתי, הספר מציג את הדברים כך שאת יכולה לראות את ההשתקפות שלהם, מעין מראה המראה לך את הדברים ומשקפת לך אותם, כך שאת מבינה ויודעת שכל אותם רגשות ואותן התחושות המלוות אותך, די דומות ולעיתים זהות, גם אצל אחרות שחוו אובדן אם, מסוג כזה או אחר. מאמינה שאת זה את ודאי כבר יודעת, ורואה גם כאן, אצלנו בפורום. הספר מחדד את הדברים, ולעיתים נותן תשובה לרגש כזה או אחר שלא ממש ברור או לא הובן דיו, אבל לדעתי האישית אין בו פתרון למצב. אל המילה פתרון, אני מתייחסת קצת אחרת. אני מתייחסת לדברים כאל חלק שלמדתי לקבל ולהיות שלמה איתו, בדרך של למידה, ממקום של צמיחה. הפתרון עבורי הוא מצב של תודעה והבנה. קראתי את הספר כבר לאחר סגירת הדברים אצלי, עיבודם והטמעתם, ומה שמצאתי בו בשבילי היתה התובנה הגדולה שיש גם אחרות שהאבל לוקח אצלן שנים, ויש עוד נשים שמרגישות כמו שהרגשתי לאורך השנים. מצאתי בו דברים זהים ותחושות שלא ממש הרשיתי לעצמי להודות בן לאורך השנים ובחלקן אף התביישתי להודות, ואפילו בפני עצמי. לדוגמא, ההרגשה הנוראית שליוותה אותי כשילדתי את בני הבכור. סביבי היו חברות שילדו, עם אמהות שהיו צמודות אליהן, עזרו בכל ענין ותמכו. כמובן שזה עורר אצלי רגשות קנאה ואומללות, שעד לקריאת הספר הצנעתי בתוכי, מתוך תחושת אשמה על הרגש הנוראי הזה. הספר נתן לי את התחושה שלא הייתי שם לבד, במקום הזה. אבל פתרונות של ממש אין בו לדעתי, את הפתרון או ההסתגלות וההשלמה, אפשר למצוא בעבודה עצמית, לעיתים קרובות קשה וכואבת, ובמודעות לדברים מתוך מקום של כוונה ורצון אמיתי לשינוי. כלומר את זאת תמצאי לדעתי, רק בתוכך. לאחרונה עברת אובדן נוסף, וכמובן שהדברים שבו ועלו בתוכך, כל אובדן מעלה את האובדנים הקודמים גם מבחינה אנרגטית, ומזכיר לנו אותם, בעיקר אם הדברים לא ממש סגורים מבחינתנו. אולי תנסי לקרוא את הספר במועד אחר שאינך כה רגישה וחשופה, בעיתוי אחר, ואולי תוכלי למצוא בו משהו עבורך, או שלא. לא הכל מתאים לכולן/כולם. וגם, אם קריאתו של הספר הפיקה דלי מלא בדמעות... אולי זה מה שהיית זקוקה לו ברגע זה, אולי היה בך צורך לשחרר מעט מן הכאב הנמצא בתוכך, בדרך של בכי. לעיתים יש צורך בעזרה ממקור חיצוני. האם את מרגישה שהדברים עובדו בתוכך דיים? מקווה שתוך זמן קצר תוכלי להניח מאחורייך את הימים האלו, ולהרפות מהם. מחזקת ומחבקת