קפיץ קפוץ

uri_raz

New member
תרגיל בפירוש פריסה

אתמול הייתי ביום כיף שערכה אחת מקופות החולים לעובדיה שמלון בטבריה, כשהעובדים כייפו, ואני קראתי להם מרתונית בקלפים. כל הקריאות היו מעניינות, אבל אני חושב שאחת מהן היא תרגיל מעניין למשתתפים בפורום. עובדת באותה קופת חולים משתתפת במכרז לתפקיד בכיר ומכובד, ושאלה אותי האם תזכה בתפקיד. עשיתי לה פריסת שאלה, ולהלן הקלפים: האם: אס החרבות X: אביר המטות תזכה: מלכת הגביעים בתפקיד: שמונה מטבעות קלף סיכום: יום הדין ציבור המשתתפים מוזמן להפעיל את כישורי פרשנותו - העובדת לקחה מיוזמתה כרטיס ביקור שלי והבטיחה להתקשר לאחר שיוודעו תוצאות המכרז ולתת לי אחרית דבר, כך שאני מבטיח לגלות בסוף את פרשנותי ולספר לכל המשתתפים עד כמה ´קלעו´ בפרשנותם.

נסיון קטן שלי../images/Emo13.gif

נסיון לפרש… נדמה לי שאותה עובדת, מאד רוצה את התפקיד החדש, כאשר מבחינתה הוא יהווה תפנית חריפה מאד בקריירה שלה, ואולם יחד עם זאת, הוא יידרוש ממנה עבודה מאומצת הרבה יותר, מהעבודה שהיא עושה כרגע. כמו כן, אני נוטה לחשוב, שבטרם היא מקבלת את התפקיד, מוטב לה לנבור בעצמה ולברר את המניעים שלה, משום שהיא לדעתי די חשדנית בנושא או מעורבת ריגשית באופן מוזר. ייתכן מאידך שלא הכל ברור לה ועליה להבהיר עוד כמה דברים בטרם היא מקבלת את התפקיד. עצם המחשבה על התפקיד החדש שלה, גורם לה ללא מעט שלהוב ייצרים ורקימת תכניות יצירתיות. נדמה שהקלפים ממליצים לשקול או לראות את הדברים כמות שהם ולאו דווקא כפי שהיא רוצה לראות אותם. בגדול, לדעתי … היא תקבל את התפקיד אבל לאו דווקא תהייה מרוצה ממנו כפי שהיא מצפה. זה היה על קצה המזלג.. מה דעתך אורי?

uri_raz

New member
מהי הצדקת התאמות קבליות לעץ החיים ?

רוב הקוראים בקלפים משתמשים בהתאמה בין קלפי הטארוט לעץ-החיים של מסדר שחר הזהב, שמשתמשת בעץ החיים לגירסת הנזיר הישועי קירשר. אך זאת לא ההתאמה היחידה שקיימת - בספרות הקבלית היהודית מקובל להשתמש בעץ החיים של האר"י (או וואריאציה דומה), כמודגם באיור המצורף. ההבדלים משמעותיים: א. אצל קירשר שני נתיבים (אילו שמחברים את חכמה לגבורה ואת בינה לחסד) הוזזו במורד העץ (ומחברים את נצח למלכות ואת הוד למלכות), כך שהפנטגרם ההפוך בראש עץ החיים נעלם. זה אולי נראה זניח, כי בקבלה מתייחסים לנתיבים כישויות בפני עצמן, אבל הנתיבים הם צנורות שמזרימים אנרגיה מספירה לספירה ושינוי המיקום משנה את האנרגיה שזורמת דרך הנתיב ולכן את משמעותו. ב. אצל קירשר האותיות מסודרות בסדר רץ מלמעלה למטה, בעוד שבסדר של האר"י יש חלוקה יותר קונסיסטנטית - שלושת אותיות אמ"ש (= שלושת היסודות, כהאות אלף, המייצגת את האוויר, נמצאת בין האות מם, המייצגת את יסוד המים ואת הארץ, מלמטה והאות שין, המייצגת את יסוד האש ואת השמיים, מלמעלה, ומכריעה ביניהם, כתפיסת ספר יצירה) מותאמות לשלושת הנתיבים האופקיים, שבע אותיות בג"ד כפר"ת (= שבעת כוכבי הלכת) מותאמות לשבעת הנתיבים האלכסוניים, ותריסר האותיות הפשוטות (= 12 המזלות) מותאמות לתריסר הנתיבים האנכיים. גם זה משמעותי מאוד. בשיטת שחר הזהב החניך מטפס במעלה עץ החיים ופוגש את הקלפים בסדר הפוך (מהעולם עד לשוטה), בעוד שעל עץ החיים על-פי האר"י השיטה הזאת נשברת. אני לא פה בשביל לקדם שיטה אחת על פני השנייה (למרות שאני מעדיף, באופן אישי, את השיטה של שחר הזהב), אלא כדי להעלות את הנקודה שרוב האנשים בוחרים בלי לחשוב ובלי להבין בשיטה של שחר הזהב (לעיתים עם שיפוצים אישיים מתוך רצון להתבדל ולהפגין מקוריות, תוך יצירת שעטנז שמקלקל את ההגיון הפנימי ואינו מוסיף הרבה) ולהמשיך את הדיון בקו מקביל.

longshut1

New member
שאלות מנחות למשתתפים

מה לדעתכם רומזות העובדות הבאות: --->גוף השאלה מורכב מכל היסודות,שמתחלקים באופן שווה? --->סיכום השאלה הוא קלף המים,ולא סתם קלף,אלא יום הדין,על משמעויותיו הכאוטיות. --->ריבוי קלפי חצר-על מה הדבר מעיד?

uri_raz

New member
הערה קטנה

בשיטת שחר הזהב קלף יום הדין מותאם לאות שין וליסודות האש והרוח, כפי שניתן לראות בעמוד #32 של מסמך היסוד של המסדר. זה השיוך הפופולרי ביותר, ורוב הציבור משתמש בו כיום. כך הפריסה מביאה איתה את כל חמשת היסודות: אס החרבות = אוויר אביר המטות = אש מלכת הגביעים = מים שמונה מטבעות = אדמה יום הדין = אש \ רוח עם זאת, יש החושבים אחרת. Waite שם את האות השין על קלף השוטה יחד עם הסמל ליסוד הרוח (גלגל עם שמונה חישורים), כששולי השרוולים צבועים בכתום ונראים כלהבות, ולכן יש יסוד סביר להניח שהשוטה איננו יסוד האויר ויום הדין איננו יסוד האש.

longshut1

New member
תודה אורי-ועדיין,

בולטת העובדה,שסיכום התשובה,משתקפת בקלף יוצא דופן,כמו קלף יום הדין.הימצאותו של הקלף,לאור ריבוד היסודות בגוף השאלה,מרמזת לנו על "יום דין פרטי" של הנועץ,בו הוא יצטרך להשתמש בכל פונקציות החישה שלו,כמה כואב,לא נוח,קשה שזה יהיה. נכונות הנועץ להשתמש בכלל חוויותיו,בשלל איכויותיו,המפותחות והלא מפותחות,היא שתקבע אם ייצא נשכר מהתהליך.ניתן בהחלט לומר שמדובר בנקודה גורלית ביותר מבחינת ההתפתחות האישית של אותו נועץ,ולא בעוד קידום בעבודה. בנוסף,שמתי לב שהמזל של פלוטו(קלף יום הדין),עקרב(קלף המוות),נצמא גם הוא בפריסה,מה שמראה על התאמה,הטמעה,והסתגלות פנימית שהנועץ עורך,באופן מודע או לא מודע,עם עצמו.הוא מבין את גודל המעמד,ומנסה להכין את עצמו לעוצמת השינוי. אני הייתי רוצה דעת שאר החברים,לפני שאפרוס כאן את דעתי באשר לפריסה.

uri_raz

New member
מסכים איתך, ולכן קטנות ההערה

הבאתי את ההערה הקטנה על רקע הדיון על השיוך האסטרולוגי של הקלפים ומכיוון שאני חושב שרוב המשתתפים בפורום משייכים ליום הדין את יסוד האש, ולא את יסוד המים. כאן אני מעוניין להכניס הערה נוספת - כתבת כי "המזל של פלוטו (קלף יום הדין), עקרב (קלף המוות), נמצא גם הוא בפריסה" נראה לי שהתבלבלת שוב בפרט קטן - הקלף של מזל עקרב המופיע בפריסה הוא מלכת הגביעים, ולא המוות. שוב, גם כאן יש חילוקי דיעות - בשיטה של שחר הזהב מלך הגביעים הוא מזל עקרב ומלכת הגביעים היא מזל סרטן. הניתוח שהבאת בהודעתך מתיישב היטב עם התרשמותי מהשואלת פנים אל פנים, ובמיוחד מחשיבות הקידום לה.

longshut1

New member
התייחסויות מילוליות מעוותות-פרויד

פרויד צדק,הא:)? כן ,אורי,כשתפסתי שהתבלבלתי,החיבור לאינטרנט תפס אוטונומיה. בכל אופן,יש דעות לכאן ולכאן,אך בכל זאת-העיקרון הוא שקלף מיסוד המים מופיע בגוף השאלה,אול מול קלף הסיכום,יום הדין,וגורם לי לשער,שאותה נועצצת מכינה את עצמה לתהפוכות הרגשיות שהיא תצטרך לחוות כהלכה,על מנת לכלכל את צעדיה באופן שישרת אותה בצורה הטובה ביותר. בכל אופן-יש המון מה לומר על הפריסה--->מה דעת שאר חברי הפורום על הפריסה שאורי העלה?

longshut1

New member
מוזר..אני תמיד התייחסתי ליום הדין כ

מים..אינני יודע איך שאר החברים מתייחסים כאן ליום הדין...בכל אופן-קלףעוצמתי מול פריסה מרובדת,מוביל לשאלות המנחות שהצגתי,ויאללה,בואו נעוף בפרשנות לפריסה היפהפיה הזו,חבר´ס!:)

בת ים

New member
לדעתי אין שום בעיה

ליחס לקלף מסויים יסוד אחר או נוסף לשיטת שחר הזהב. אני לדוגמא מייחסת לשוטה, לגלגל הגורל ולעולם 4 יסודות. ולמיזוג מים ואש. העקרון החשוב הוא להחליט ולהתמיד.

uri_raz

New member
לפני הכניסה לעומק הקורה

מצורף קישור לדף עם ארבע התאמות שונות.

longshut1

New member
כמה מחשבות בנושא

עד להיכן ניתן להגיע עם שימוש באינטואיציה כקובעת סופית של התאמה זו או אחרת?נראה לי בלתי סביר,שלפי אינטואיציה של אדם כלשהוא,נקבעת התאמה כלשהי. גם אם נייחס לסיסמא "הכל יחסי" מקום רלוונטי בבניית תפיסה כלשהי של האטרוט,לא ייתכן שדרגת החופש בקביעת התאמה מסויימת,תהיה כה גבוהה.אם היא כן תהיה,נאבד עוגן כלשהוא בשיח הטארוט. קשה לי להבין את ייחוס מזל גדי לקלף השוטה,בהתאמה של Julius Lachner.נכון,אפשר לומר,שהגדי יכול לגעת בשמיים אם רק ישתחרר מהאחיזה התלותית שלו בנורמות דוגמטיות לא רלוונטיות,אבל--האם אין Julius Lachner ממהר להחליט על חפיפה מלאה של תכונות הגדי לתכונות השוטה? אורי,ושאר חברי הפורום--->מה דעתכם?איפה עובר הגבול בין מרחב חופש לאינטואיציה כקובעת התאמה אסטרולוגית לקלפים,לבין טאבואים שאין לפרוץ?האם כלל יש גבול?

longshut1

New member
עוד כמה מילים על הסוגיה הפרובלמטית

יש כוכבים רחוקים,כמו פלוטו,אורנוס,נפטון--->שהם כוכבים דוריים שמאפיינים יותר דור ופחות פרט בודד.הם מאפיינים את סוגי החוויות היותר קולקטיביות,ופחות אישיות,שחווה האדם.על מנת להגיע למיצוי סביר של השפעותיהם,ההתפתחות הנדרשת מהאדם היא די קשה וממושכת,ולעיתים האדם אינו מספיק לעכל ואינו מסוגל להבחין בין השפעותיהם.הכוכבים האלו משמשים מעין פיגומי אלוהות,וכפי שלאדם קשה להצביע על השפעתם כפי שהוא מסוגל,למשל להצביע על ונוס או מרס,האסטרולוגים עדיין מתדיינים ביניהם על הסייגים והמינוחים השונים שמזוהים עימם.לפיכך,קשה לי להתנגד לכך שההתאמה בין הקלפים לכוכבים הללו,תיעשה תוך כדי נוכחות נראית של האינטואיציה. עם זאת-בנוגע למזלות שגדריהם ברורים,פחות או יותר,או לכוכבים שברורים פחות או יותר,קשה לי לקבל דומיננטיות כזו של שרירותיות,אפילו אם היא נסמכת על אינטואיציה.עד לאן נגיע אם כל אדם שמתעסק בטארוט,יתאים את הקלפים לכוכבים על סמך מה שהוא מרגיש?נראה לי,שחשיבה רפלקטיבית מחוייבת המציאות בסוגיה הזו,לפני שהמדרון החלקלק יגיע. נכון,כל אינטואיציה,בסופו של דבר היא סובייקטיבית,ואז לכאורה אין העדפה לאינטואיציה של קראוולי מול אינטואיציה של קורא בקלפים פשוט. נכון,אינטואיציה היא אלמנט נדרש במיסטיקה בפרט ובהתנהלות האדם בכלל,אבל בכל זאת,הדחף הלא ברור הזה של המצאת הגלגל מחדש בכל פעם שפרט נתקל בחוויה מסקרנת,כך נראה לי---מקבל ביטוי רחב מדי.

uri_raz

New member
פה נכנס נושא המודעות

אינני פוסל את האינטואיציה, אבל מודעות פירושה שילוב בין מה שמרגיש נכון להבנה של העצמי. האור שבפנסו של הנזיר הוא אור התבונה. אדם שעושה ללא הבנה הולך בחושך בדיוק כפי שאדם המנותק מרגשותיו הולך במדבריות של קרח. אני רואה את הפתיל הזה כמקום להשוות בין הגישות השונות ולהרחיב את הדעת. אני מקווה שהפורום הזה לא יהפוך לארגז חול בו רוחב היריעה מוגבל כדי למנוע מההצע הרחב לבלבל את המשתתפים, אלא לחוף ים שבו אנשים יכולים להעשיר את דעתם מתוך אינטראקציה והחלפת דיעות שונות.

uri_raz

New member
מחשבות נוספות

אני מסכים איתך שלא הכל יחסי, ורוב ההתאמות האסטרולוגיות די דומות אחת לשנייה - רוב החבילות מתחילות עם סדר קלפים בארקנה הגדולה על בסיס הסדר של חבילת מרסיי, מתאימים את הקלפים לאותיות הא"ב העברי אחד-לאחד, ואת המזלות והכוכבים לפי ספר יצירה. כך ברוב המקרים המזלות זזים קלף אחד קדימה או אחורה, ונשארים בקרבת הסדר המוכר של שחר הזהב. עם זאת, צריך להכיר בכך שההתאמה הזאת שרירותית משהו: - מדוע להתאים את הירח לכוהנת, כששהתאמה המתבקשת היא להתאים את הירח לקלף הירח ? - נראה לי הרבה יותר הגיוני להתאים את יסוד המים לכוהנת הגדולה מאשר לקלף האיש התלוי. - האם הטיעון של Julius Lachner, הממשיל את השוטה לעז הרים חופשיה שתסתדר גם עם המועט שניתן למצוא בהרים, נראה לך מופרך מיסודו ? ההתאמה בין קלפי הטארוט לאסטרולוגיה *איננה* חקוקה באבן. הקלפים לא תוכננו עם התאמות אסטרולוגיות ביסודם - ההתאמות הוספו ´לאחר המעשה´ (מעין retrofitting), כל מתאים על-פי הבנתו. אם לחזור לכור מחצבתי - ראיית הטארוט ככלי לפיתוח המודעות בידי מורי שחף לב, אני רואה בהבנת שני התחומים, הקשר ביניהם, והשוואת הדרכים השונות כדרך לפיתוח האינטואיציה, המודעות, והבנת העצמי. בנקודה זאת, אני חושב שהטאבו היחידי הוא כפיית תפיסה אחת על חבילה שתוכננה עם תפיסה אחרת. קראולי, לדוגמא, השתמש בשליטי דקאנים והתאמת הארקנה הקטנה לדקאנים לפי שיטת שחר הזהב, והסמלים האסטרולוגיים מופיעים במפורש על הקלפים שלו. לכפות את ההתאמה של Paul Christian על החבילה של קראולי זה כמו לחרוש שדה עם סוס מרוץ או לתת לשליחים של פיצה דומינוס לסוע בסמי-טריילרים. השאלה שלי היא, את מי אתה רואה כָסמכות הקובעת בנושא ההתאמה בין האסטרולוגיה לטארוט ? האם הפופולריות של התאמה מסויימת הופכת אותה לא רק לנורמה אלא לטאבו ממש ? האם הפיכת התאמה כלשהיא לטאבו לא גורמת למסגרת דיקטטורית ורדודה ?

longshut1

New member
אני רוצה לים,לא אוהב ארגז חול../images/Emo8.gif

אורי כתב: "- האם הטיעון של Julius Lachner, הממשיל את השוטה לעז הרים חופשיה שתסתדר גם עם המועט שניתן למצוא בהרים, נראה לך מופרך מיסודו ?" לא-טיעון זה מוצדק לחלוטין.גיבוש סברה באשר לנקודה זו,כך נראה לי,מחייב בדיקה של כללי המשחק בכל הנוגע להתאמות אסטרולוגיות----> מהו התנאי לכך שהתאמה אסטרולוגית לקלף מסויים תהיה רלוונטית?האם זהות בין תכונות מסויימות של כוכב לתכונות מסויימות של קלף מספיקה,או שמא זהות מוחלטת ובלעדית בין קומבינציית התכונות של כוכב מסויים לקומבינציית התכונות קלף מסויים? אבהיר מעט:אחד מהמאפיינים את השוטה בקלפי הטארוט,הוא דימויו כעז הרים חופשיה שתסתדר גם עם המועט בניתו למצוא בהרים,שזו תכונה גדיית בהחלט.השאלה שלי היא,האם לדעתך נדרשת התאמה בין המכלול הייחודי,כמכלול,של סט המאפיינים של כוכב,לבין המכלול הייחודי,כמכלול,של סט המשמעויות של הקלף המיועד? מה דעתך בנושא הנ"ל? המרכיב השני בהודעה של אורי: אורי כתב: "השאלה שלי היא, את מי אתה רואה כָסמכות הקובעת בנושא ההתאמה בין האסטרולוגיה לטארוט ? " את עצמי,ושכמותי-וודאי שלא.אני סבור שעם כל השיוויוניות המחשבתית,שהיא ערך חברתי שלכשעצמו ראוי לבירור חוזר,יש צווים "אתיים" בהתנהלות העוסקים בטארוט.על מנת להציג פילוסופיה,ראוי ללמוד את הגישות הפילוסופיות שקדמו,ולנסות להפריך מרכיבים בהן,עוד לפני שניגשים לבניית פילוסופיה.כך,אני סבור שראוי להמתין תקופה מסויימת לפני הצהרה על התאמה חדשה,ובתקופה זו להתייחס ל1-2 הגישות המרכזיות כברירת מחדל. אורי כתב: "? האם הפופולריות של התאמה מסויימת הופכת אותה לא רק לנורמה אלא לטאבו ממש ? האם הפיכת התאמה כלשהיא לטאבו לא גורמת למסגרת דיקטטורית ורדודה ?" מסכים איתך לחלוטין.הדוגמא הבוטה ביותר למסגרת שכזו,היא התאמת האורתודוכסיה של רצונו של האל למצוות מגוחכות.עם זאת,יש להבחין בגבול רעיוני,שעובר בין הפיכתו של טאבו לדיקטטורה לבין שימוש בטאבו כפלטפורמה ליצירת התאמה חדשה או לאימוץ התאמה אחרת. נראה לי שהדרך להתחקות מוצלחת אחר אותו גבול עוברת דרך התהיה שהצגתי במרכיב הראשון של הודעתי.

uri_raz

New member
פיתוח הנושא

אלי שאל: "מהו התנאי לכך שהתאמה אסטרולוגית לקלף מסויים תהיה רלוונטית? האם זהות בין תכונות מסויימות של כוכב לתכונות מסויימות של קלף מספיקה, או שמא זהות מוחלטת ובלעדית בין קומבינציית התכונות של כוכב מסויים לקומבינציית התכונות קלף מסויים?" קודם כל, התכונות המסויימות הן לא כל כך מסויימות. בחבילות מסורתיות (דוגמאת מרסיי או ויסקונטי-ספורזה) קלף השוטה מייצג את המעמד הנמוך ביותר בחברה - אדם תלוש ונטול כל. בחבילות ממסורת שחר הזהב השוטה הוא היעד של המסע הרוחני - הגורו המואר או האלכימיסט שהצליח ליצור את אבן החכמים. אני רואה בו את שני הפנים, לדוגמא כמשמעות הקלף כשהוא ישר וכשהוא הפוך, או אולי שילוב ביניהם - כמו תֲשוּ לאמה מקים, ספרו של רודיארד קיפלינג. כשאדם בא להתאים כוכב, מזל, או יסוד לקלף השוטה, אפילו אם הוא יוצר התאמה על סמך זהות, הוא יוצר התאמה על סמך המשמעויות האישיות שלו - שאינן חייבות להיות זהות למשמעויות האישיות של קורא אחר בקלפים. אני חושב שאפשר להסתפק בהתאמה חלקית. לצורך העניין, אם מישהו מנסה ליצור התאמה, מברר לעצמו טוב יותר את משמעויות הקלפים והסמלים האסטרולוגיים במהלך הנסיון, ולבסוף מגיע למסקנה שאין אף התאמה שעובדת בשבילו, הרוויח מעצם הנסיון. אלי כתב: "על מנת להציג פילוסופיה, ראוי ללמוד את הגישות הפילוסופיות שקדמו, ולנסות להפריך מרכיבים בהן, עוד לפני שניגשים לבניית פילוסופיה. כך, אני סבור שראוי להמתין תקופה מסויימת לפני הצהרה על התאמה חדשה, ובתקופה זו להתייחס ל 1-2 הגישות המרכזיות כברירת מחדל." ובזאת ניסיתי להתחיל עם הקישור שהבאתי - הגישה של שחר הזהב היא אחת הגישות המרכזיות, וגם ההתאמה של Papus איננה מן הנדירות.

למעלה