קסמים בלי שרביט

קסמים בלי שרביט

(אפשר לשרשר את זה לשרשור נצלשי"ם ברגע שיפתח אחד.) יש לי תיאורייה (ואני מאמין שהיא נכונה) לגבי קסמים ושרביטים; אתם מבינים, אפשר לעשות קסמים בלי שרביטים (כמו שהארי עשה לומוס בספר חמישי עם הסוהרסנים והשרביט לא היה בידו ובכ"ז זה פעל), פשוט הם יהיו פחות ממוקדים ויותר חלשים. ויש לי אפילו מקביל מצויין לזה: אקדח וכדורים. אקדח=שרביט, וכדורים=קסמים. עכשיו, אם תיקח סתם כדורים של אקדח ותיזרוק אותם על מישהו, יקרו 3 דברים: 1- לא תוכל לזרוק אותם רחוק מדי, 2- יש יותר סיכוי שתחטיא, ו3- גם אם תפגע, לא יגרם זנק רק לקורבן. אותו דבר עם קסמים ושרביטים- אם תנסה להטיל על מישהו (או משהו) קסם בלי שרביט, אז קודם כל תצטרך לעשות את זה ממש מקרוב, דבר שני תצטרך (כך אני מניח) לשמור על קשר עין עליו כדי שהלחש לא יחטיא, ולבסוף, גם אם תפגע במטרה- התוצאה תהיה חלושה מאות מונים מתחת לתוצאה לא היה לך שרביט. שרביט בעצם עוזר למקד ולחזק את הקסמים, כמו שאקדח עוזר למקד ולחזק את הכדורים שהוא יורה. סתם מחשבה.

The T Shirt

New member
גם אני מתעמק הרבה בתאוריות האלו

אחלה נושא. אני תמיד אוהב לדבר על תאוריה של קסם. שני נושאים שמעניינים אותי מאוד הם קסמים-ללא-שרביט וקסמים-אילמים (wordless and wandless magic,) ויש לי תאוריה מסוימת לגביהם, שהורכבה אחרי קריאות חוזרות ונשנות של הספרים, הגיון בריא, וקריאה של (הרבה מאוד) פיקים. בקצרה, אני אנסה להסביר את התאוריה שלי. בכל אדם שנולד (קוסם, או סקיב - אולי אפילו מוגלגים, אבל לא נכנס לזה עכשיו) יש ליבת קסם (magic core, בהיעדר ביטוי אחר בעברית, אצטרך להסתפק ב"ליבת קסם"). אם אתה סקיב, אז ליבת הקסם הזו היא קטנה מאוד, ולפעמים ריקה לגמרי / אינה קיימת (תבחרו את האופציה הנוחה לכם.) אם אתה קוסם, אז אותה ליבת קסם יכולה ליהיות גדולה וחזקה, או קטנה יותר.. כולנו נולדים שונים, ולכל אחד יכולות שונות בתחום הקסם. כמובן שבתור תינוק, הליבה תיהיה קטנה מאוד, וככל שתגדל ותגיע לגיל ההתבגרות היא תגדל, וכשתסיים את גיל ההתגברות, ליבת הקסם שבך תגיע למקסימום היכולת שלך. כאשר אנחנו משתמשים בשרביטים, הם משמשים אך ורק כדי להקל עלינו את העבודה, ולעזור לקסם לעבור דרך צינורות מוכרים ומקובעים ולהתפרץ מנקודה אחת. השרביט משמש כפוקוס (focus) בשביל כוח הקסם שלך, וכשאתה משתמש בכישוף, הוא יוצא מהנקודה של השרביט. סביר להניח ששימוש בשרביט גם מחזק בצורה מסוימת את הכוח של הכישופים הללו (אבל גם מגביל אותם מאוד.) השימוש במילות קסם (incantations) הוא למעשה טריגר (triger) שמשמש להפעלת הקסם דרך אותם צינורות מקובלים. על ידי שימוש במילות קסם, יותר קל לך לתעל את הקסם בצורה הנכונה ולגרום לו לעשות מה שהוא מיועד לעשות. שימוש במילות הקסם, למעשה, אינו מחייב. אבל לילד בן 11 הרבה יותר קל יהיה לדעת שהמילה 'לומוס' יוצרת אור והמילה 'אציו' מזמנת, וזה עוזר לזרימה של הקסם ולשליטה בקסם (כדי למנוע מה שנקרא קסם-מקרי כמו שהארי העלים את הכלוב של הנחש, או קפץ מהגג, או שינה את התספורת שלו, לפני שגילה שהוא קוסם, accidental magic) עכשיו, שימוש במילות הקסם ובשרביט אינו מחייב, ואינו נחוץ, למען האמת. הוא פשוט מקל על העבודה. אם אתה מוצא דרך להגדיר כשפים על ידי תנועות שרביט ומילות, אתה יכול לתעל את הקסם בצורה הרבה יותר מדויקת, נוחה, קלה... ולאחר שהתרגלת לעבוד בשיטה הזאת, קשה מאוד להתרגל לעבוד בלי מילות קסם ושרביט. בנוגע לקסם-ללא-שרביט. קסם-ללא-שרביט, לדעתי, היה צורת הקסם הראשונית. בתקופה ההיא, כשרק נוצר הקסם, לא היו שרביטים, ולא היו מילות קסם, ולא היו כישופים מוגדרים כלשהם. קסם היה פשוט חופשי. כך שאם הייתי רוצה לגרום לחפץ לרחף, היית פשוט חושב על לרצות לעשות את זה, וזה היה קורה. ואם היית רוצה לשתק מישהו, היית מתאמץ לחשוב על זה, וזה היה קורה. בלי כישופים, בלי שרביטים, בלי מילים. פשוט קסם חופשי. כמו שאמרתי בהתחלה, שרביטים אומנם עוזרים לתעל את הקסם בצינורות מוכרים ובצורה מקובעת, שגרתית, שקל להתרגל אליה ובסופו של דבר יוצאת הרבה יותר קלה. אבל הם גם מגבילים אותך מאוד. אם אתה משתמש בשרביט, אין לך חופש פעולה, אתה חייב לפעול על פי הכשפים המוכרים, ולעשות את הכל בדרך השגרתית, במקום לחשוב מחוץ למשבצת ולכפות על הקסם לעשות מה שאתה רוצה בכוחות עצמך, אתה משתמש בטריגר שגורם שמוכר לך ונותן לך את ההרגשה הנכונה כדי לבצע את הקסם הנחוץ. בכל מקרה, ההסבר על רגל אחת לא ממש ממקד, ואני לא בטוח שכולכם הבנתם בכלל על מה אני מדבר, אבל אמרתי שזה יהיה הסבר קצר. אם מישהו מתעניין בתאורייה, או רוצה לדבר על הנושא - אתם מוזמנים לדבר פה או לפנות אלי (מסרים, אייסי או מסנ, מידע בפרטים)

ToryMaster

New member
דה.

זה, בגדול, די קרוב למה שהמאגיה של ימינו מושתתת עליו, היכולת היא בך, כל העזרים החיצוניים הם שם כדי לעזור לך למקד, אבל הם לא חיוניים.

תשובה

קסם זה משהו שקורה מיד ונגמר, למשל קסם שיתוק, אציו וכו'. כישוף זה משהו שמחזיק מעמד הרבה זמן, כמו למשל הכישוף שמונע התעתקות בהוגוורטס. לחש זה המילה (או מילים) שצריך להגיד כדי לגרום לקסם לפעול.

ToryMaster

New member
המ

קסם וכישוף זה תיאור של ה"אמנות", לחש הוא פעולה אחת מני רבות שניתן לעשות כדי להפעיל את מה שהוגדר על ידי תומר כ"ליבת הקסם".

The T Shirt

New member
המדריך המלא

נעבוד לפי הבסיס של המילים הללו באנגלית: curse - קללה - כל 'כישוף' שיוצא מהשרביט בצורה של קרן ואמור לפגוע במטרה יחידה, או מטרות רבות, במטרה לגרום לאפקט שלילי. למרות שזה השימוש העיקרי של קללות, יש גם סוג נוסף של קללות, כמו הקללה שבה השתמש קווירל על הארי בשנה הראשונה, אבל היא גובלת יותר בכישוף. spell - לחש - מדובר בדברים כלליים יותר, בלחשים מהסוג הזה לא תראה קרני קסם עפות משרביטים וכדומה, מדובר יותר בדברים כמו זימון, סילוק וכו'. ייתכן שלכאן נכנסים גם מגני קסם, אבל בנוגע אליהם, אני לא בטוח. jynx - כישוף, קצת קשה להסביר את זה. אלה כשפים כגון הכישוף שגרם לרגליים של נוויל "לרקוד" במחלקת המסתורין בספר השביעי, ודומיו. גם הם נורים בצורה של קרן, ובאופן כללי הם די דומים ל-hexes (לחשים) אבל מיועדים למטרות פחות אופנסיביות (התקפיות) hex - לחש (תרגמו גם את זה ללחש בעברית) - זה בערך כמו קללה. יוצאת קרן מהשרביט שמיועדת לעשות משהו. אבל מדובר בדברים היותר מתונים, ופחות עם אפקט שלילי. למשל: שיתוק, אקפליארמוס (disarming) וכדומה. enchantment - כישוף - זה יותר כישוף שמוצמד לחפץ או גוף לאורך זמן רב, לא משתמשים בו הרבה במיוחד בסדרה. למשל פורט-קיי (מפתח מעבר) זה כישוף כזה, נראה לי... ward - שדה (בהיעדר תרגום עברי מתאים) - מדובר באותם שדות-דוחי-מוגלגים, שדות-נגד-התעתקות, שדות-נגד-מפתחות-מעבר וכו'. לומדים אותם במסגרת ancient runes (לחשים עתיקים, תרגום גרוע למדי בעברית) מיותר לציין שלא כדאי שתקחו אותי במילה, כי יש סיכוי שאני טועה בכל מהם, אבל אני די בטוח שלפחות ברוב, אני צודק.

pizza18

New member
שימו לב

שכל הכשפים שהארי עשה בלי לדעת שהוא קוסם או מכשף נעשו כדי להשיג מטרה כלשהיא בלי שהוא ידע איך להשיג אותה למשל עם הנחש הוא רצה לעזור לנחש ולשחרר אותו לחופשי אבל הוא לא ידע איך.. והוא גם רצה לברוח מהחבורה של דאדלי הוא לא רצה לעוץף ופתאום הוא עף כלומר בעצם זה לא שהארי נורא רצה משהו ואז זה קרה כמו שכולנו חושבים אלא היתה להארי מטרה מסוימת ונוצר קסם שהתאים בדיוק למטרה שהוא רצה להשיג אפילו בלי שהוא ישים לב מוזר לא ?...

The T Shirt

New member
זהו לא ממש קסם-ללא-שרביט

לצורה הזאת של קסם קוראים באנגלית accidental magic, כלומר, קסם מקרי. זוהי צורה של קסם-ללא-שרביט, אבל צורה לא רצונית שלו. אותם 'קסמים מקריים' (ניפוח דודה, העלמת זכוכית וכו') קורים בעקבות חוסר השליטה של הילד (זה קורה כמעט ורק אצל ילדים) לשלוט בקסם שבתוכו, בעיקר בשעה של רגשות עזים כמו כעס (להזכיר לכם מי ניפח את דודה שלו), תסכול, פחד וכדומה.

black robe

New member
אבל טום רידל עשה את זה במודע../images/Emo63.gif

כפי שדמבלדור (וטום עצמו, בעצם) אמרו. כמו למשל שהוא עשה אני לא יודעת מה עם הילדים ההם במערה, וכמו שהוא תלה את הארנב הזה של איך-שלא-קוראים-לה/לו. וזה בהחלט לא קסם מקרי.

כנ"ל הארי בספר השלישי

אני לא יודע אם הוא התכוון דווקא לנפח את מארג', אבל הוא כן התכוון לפגוע בה בדרך כשלהי; עובדה שאחרי זה הוא אומר "זה הגיע לה!" ואפילו פעם אחת בכל הקטע הוא לא נראה מופתע ממה שקרה.

The T Shirt

New member
תשובות לשניכם

אצל הארי בשנה השלישית זה בהחלט 'קסם-מקרי' (סלחו לי על התרגום הזה, אבל אני פשוט לא זוכר איך הם קוראים לזה בעברית) זה בהחלט היה קסם מקרי. הוא לא התכוון לנפח את הדודה שלו, אבל לא הצליח לשלוט ברגשות שלו, והקסם שבתוכו הגיב להם. נכון, הוא לא היה מופתע, אבל הוא בהחלט לא תכנן לנפח אותה. וגם אם הוא תכנן לפגוע בה, הוא לא תכנן ספציפית לנפח אותה - לכן זה היה קסם לא רצוני. זהו קסם-מקרי. אצל טום רידל העניין שונה לגמרי. אם קראתם את ההודעה שלי למעלה, הסברתי שצורת הקסם שאנחנו מכירים, דרך שרביטים, אינה מחייבת, ולמעשה רק מקלה את העבודה. סביר להניח שטום היה מאוד חזק גם בתור ילד, והייתה לו שליטה מסוימת על הקסם שבתוכו לפני שידע שהוא בכלל קוסם. אני משער שהוא למד לתפעל את הקסם שתוכו בצורה של קסם-ללא-שרביט-רצוני - כלומר, אשכרה קסם בלי שרביט, בלי מילים, בלי תנועות... פשוט קסם.

ToryMaster

New member
לא מוזר בכלל

כוח הרצון הוא המניע שעומד מאחורי הקסם, הקסם רק מאפשר לו להגיע להישגים שונים.

76sixers

New member
עוד דוגמא

הדוד של נוויל(ברח לי השם), זרק אותו מהחלון, ונוויל מהלחץ רצה לצאת ללא פגע ממהמקרה אז הוא פשוט קיפץ מהרצפה הלאה.

מסכים מאד!!

גם כמו שקוסמים עושים קסמים לפני גיל 11.... בכל מיקרה, הרבה פעמים תהיתי לגבי הקללה "שתק", איך קללה כ"כ פשוטה יכולה להיות כ"כ חזקה? וזו כנראה התשובה, שאפשר להשתחרר ממנה במילא...

למעלה