קסם - למה כדאי לקמץ בו?

קסם - למה כדאי לקמץ בו?

מנסיוני האישי, קסם הוא "התבלין הפנטסטי" - מה שהופך את עולם המשחק לקסום ומופלא. אבל חלק מהקסם שבקסם (משחק מילים?), נובע ממסתורין. מסתורין נובע מזרות. ברגע שקסם הופך למוכר, נפוץ ומובן, הדבר שוחק את המסתורין שבו - הפתגם הישן ש"היכרות קרובה מולידה זלזול" תקף גם כאן. נדיבות-יתר בקסם במהלך המשחק, יוצרת זילות ו"שורפת" את הייחוד שבו. לא מאמינים לי? נסו ללכת בכל יום בשבוע למסעדה האהובה עליכם, ולאכול רק את המנה החביבה עליכם. תוך כמה זמן זה ימאס בדיוק? הקסם (בצורת לחשים, חפצים, יצורים וכו') נועד להלהיב ולהפתיע את המנחה והשחקנים. לבני אדם, מטבעם, יש כושר הסתגלות וסף גירוי, שמושפעים מחשיפה. אם תירה שוב ושוב בתותחים הפנטסטיים הכבדים, החבר'ה יתחילו להתרגל לעניין ולראות בכך משהו מובן מאליו, ותצטרך בפעם הבאה לשלוף תחמושת כבדה יותר כדי לרגש אותם. זה מתבטא בטווח ארוך יחסית, ולכן טבעי שמי שמשחק רק כמה חודשים או שנה-שנתיים לא יבין מה הבעייה - אבל במשחק ממושך יותר, עדיף "למתוח" את השיאים הפנטסטיים כמה שיותר - כשהשחקנים שלך עדיין מתרגשים ומתלהבים מגרזן 1+, אתה לא צריך לזרוק עליהם שרביט שיורה שישה כדורי אש בסיבוב כדי לקבל את אותו ברק בעיניים. שימוש נדיב בארסנל הפנטסטי שורף אותו די מהר ומביא לתחושה של מיצוי - שימו לב למחלקי החפצים הקסומים, ותראו שהם נעלמים אחרי שנתיים-שלוש, כשמשחק תחת עץ חג המולד עם כל המתנות של סנטה קלאוס נמאס עליהם. מנחה טוב, ידו קפוצה. ושחקנים, כמו בני אדם בכל מקום, מעריכים יותר את הנדיר והמיוחד על פני היומיומי והנפוץ. כמה מכם מתלהבים עדיין מקיומם של טלפונים סלולאריים או מסכי טלוויזיה צבעוניים? ככה אתם רוצים גם את השרביטים וכדורי הבדולח במשחק שלכם?

ננסק

New member
זאת הגדרה טובה של גישה א'

אני מסכים שזאת בעיה שאנשים שורפים את הקסם שבקסם בשלב מוקדם מדי, וגם כתבתי לגרגויל על דרכים להמנע מזה, אבל חשוב לי לציין שיש משחקים שמשתמשים בגישה אחרת. למשל באקזולטד, הדמויות די עמוסות בחפצי קסם, ועוד יותר מזה ביכולות קסומות, ובכל זאת מסתדרים טוב עם "אפקט ה-WOW".

אקזלטד שונה, לא?

למיטב היכרותי, אווירת הפנטזייה שהיא מכוונת אליה יותר מתבססת על אנימה מאשר על הסגנון המוכר של חרב וכשפים. ועדיין, נראה לי שבהדברים השווים באמת כדאי לקמץ גם שם - כמו שבמשחק גיבורי-על לא בכל מקום תמצא קריפטוניט שמחליש את סופרמן, ובמשחק מרדפים לא בכל שכונה יש מכוניות ניטרו משופרות.

DDN

New member
../images/Emo45.gif

אני מהנדיבים שהיו נוטים לחלק חפצים קסומים. לא עוד. (מהסיבה שאני לא משה"מ יותר) שני השה"מים האחרונים איתם שיחקתי הרבה קימצו בחפצים קסומים. חלק מהחפצים שלנו אפילו לא ידענו שהם קסומים, ואם כן לא ידענו מה הם עושים! זה בהחלט מוסיף לייחוד של הקסם בעולם.

רמץ

New member
מסכים. אבל יש עולמות אחרים.

אני לא יודע אם קראת את טרילוגית חרב האופל: מדובר שם על עולם שממש שוחה בקסם, והיעדר הקסם הוא התופעה הזרה והמאיימת. יש עולמות אחרים פחות דרסטיים, אבל השחקנים צריכים להתקל בחפצים קסומים באותה מידה בה העולם בו הם חיים מציע אותם (או קצת יותר - הם הרפתקנים, אחרי הכל...). עולם חשוך קסם כמו זה שאתה מתאר הוא נחמד מאוד, אבל יש עולמות אחרים. על כל פנים, אני מסכים איתך בעניין ההדרגתיות - גם בעולמות שבהם הקסם נפוץ.

backdoorslam

New member
דוגמא נהדרת

טרילוגיית חרב האופל ("Darksword") של ויס/היקמן הוא עוד דוגמא נהדרת. שם, לא רק שהקסם היה אמצעי נפוץ, הטכנולוגיה היתה בעינהם למאגיה שחורה (נדמה לי שבעולם חרב האופל אפילו לא הומצא הגלגל). באקזלטד יש אינפלציה של הקסם - אך לא מדובר בזילות, אלא ברמה שונה לגמרי של משחק אפי. אני חושב שכמו שבעולם הקפיטליסטי כמעט כל אדם יכול לרכוש מוצרים ושירותים בכסף, אבל רק קומץ מהקפיטליסטים הם אלי-הון ברמה כזאת שהם שולטים בפועל ובמודע באורח החיים של השאר, כך גם ניתן להתייחס לקסם באקזלטד. עם זאת, אני מסכים שמו"ד (בגרסא 2 לפחות) כשלעצמו מעודד פרספקטיבה כזאת שמפארת את הקסם - וכן, יש לקמץ בו כדי להשיג אפקט של מיסתורין ותחושת פלא.

Nihau

New member
בסופו של דבר הכל עניין של טעם אישי

קסם צריך לבוא בדיוק ברמה הרצויה במשחק לפי דעת השה"מ ואופי העולם בו משחקים. בעולם עתיר קסם - כמו מחזור שער המוות- זה מאוד יטריד את השחקנים אם הם לא יקבלו הזדמנויות לחוות את אותו עושר קסום. בעולם דל בקסם או בעל קסם שרובו משפיע מתחת לפני השטח- כמו בעולם של ארתור ואבירי השוחן העגול- קסם נפוץ מידי ירגיש מאולץ והמיסתורין יאבד. לגבי טלפונים סלולאריים ומסכי טלוויזיה צבעוניים- לדעתי איש עמיד מימי הביניים יוכה יראה מול אילה גם אם הם יהיו מאוד נפוצים. הכיף בקסם נובע מהעובדה שלנו אין ולדמויות יש. הכיף הזה לא יגמר כל עוד הוא לא אפשרי בעולמינו שלנו. כמובן כל עוד לא הופכים את הפתרון הקסום למקצר תהליכים בהרפתקאה שמונע הזדמנויות לחוויות בדרך. ארחיב את הבעיה עם דוגמא- טלפורטציה- רוב הזמן הפנוי לאינטראקציות בין דמויות מועבר בזמני מסעות ברחבי העולם. כאשר טלפורטציה פשוטה אפשרית לכולם, כל הזמן הזמין לאינטראקציה הזו נעלם

למעלה