קנדו והרחוב

brunoflexe

New member
קנדו והרחוב

שלום רב. יש לי שאלה לגבי הקנדו וה"רחוב". כפי שהבנתי, הקנדו פותח במאה הקודמת כ"ספורט" DO ולא JUTSU, מצד שני תוך השענות על RYU של לחימה. מה ההבדלים בין קנדו כספורט או "דרך", ללימוד לחימה "אמיתית" בחרב ? האם בזמנים עברו ה RYU השונים היו מתרגלים בצורה דומה לקנדו כדי לצמצם בלאי בלוחמים ? אשמח גם לקבל תיקונים על השאלות ... ברונו.

Sensei

New member
I cant answer for the Kendo

practitioners,however concerning the Koryu Kenjutsu art of Kaze Arashi Ryu I can state that it is still being transmitted as in the past.​

תיקון טעות צורמת, וקצת על קנדו.

הקנדו פותח כאומנות לחימה מסורתית הנשענת על ריו עתיקים. המינוח DO מתייחס (כמו בשיטות נוספות) לרעיון שהקנדו הוא דרך חיים, אולי גם בפועל למספר אנשים, אבל בעיקר ברמה הרעיונית של הקדשת עצמך לדרך מסוימת. המינוח DO אינו מתייחס לספורט, ובעוד שהקנדו מכיל אלמנטים ספורטיביים, הוא אינו ספורט גרידא, שכן הוא כולל באופן אינהרנטי את כלל הרעיונות, מושגים וערכים הכרוכים באומנות לחימה בכלל ובזו המהווה דרך חיים בפרט. שורשי הקנדו המודרני הם במאה ה-18, כאשר פותחו פריטי מיגון לאימונים (כפפות, מסיכה, מגן חזה) ופותחה השיניי, חרב הבמבוק. עד אז היו שתי בעיות עיקריות באימונים: או פציעות רבות, או עבודה עם קונטרול חזק מדי שמנע "כניסה" אמיתית בבן זוג. המיגון וחרב הבמבוק איפשרו לחזור ולהתרכז בלחימה ללא מעצורים. בסוף המאה ה-19, לאחר שמעמד הסמוראים הוצא מן החוק (והפך, בשם השלטון הקיסרי, למוקצה), נותר הקנדו חלק ממורשת עתיקה (ויעילה) שאפילו קיסרות מייג'י לא רצתה למחוק. הקנדו הוכרז כלימוד חובה (!) בכל בתי הספר, ולימים (במאה ה-20) הפך גם לאומנות העיקרית של משטרת יפן. כמובן שעם השנים, ועם הנחלתו של הקנדו לכלל הציבור (ביפן), הוכנסו הגבלות רבות על צורת האימון. כמעט כל מרכיבי הג'וג'וטסו בקנדו, קרי - הפלות, נעילות מפרקים, הוצאת חרב מיריב, הוצאו מסדר האימונים. בהתאם לביגוד המיגון נקבעו מטרות פגיעה ספציפיות (ראש, חזה ובטן, ידיים וצוואר) ואין לפגוע במטרות אחרות (כמו רגליים וכתפיים, שכן מהווים מטרות בנגינטה וג'ו-קנדו, בהתאמה). לגבי ההבדלים בין הקנדו ללחימה "אמיתית" בחרב. בגדול- אני חושב שההבדלים ברורים מעצם ההגבלות שציינתי. עצם הכניסה לפגיעה, נניח בראש, שונה. בקנדו אני מכה כדי לפגוע מספיק מהר וחזק כדי שהמכה תהיה ברורה וקולנית, אבל לא חזק על המידה, אין צורך לעדור לתוך ראש היריב. בלחימה בחרב אני אכנס לחיתוך, לא פגיעה. חיתוך פירושו שמכה טובה תעבור דרך הראש ולתוך הגוף. במידה רבה, התנועות המקוריות של הקנג'וטסו השתמרו בקנדו-קאטה. שם החיתוכים ארוכים יותר, יש עבודת גוף מגוונת וממש קצת נעילת בריחים. במידה רבה, עצם השוני מדגים את עצם השימוש של היפנים בתורת החרב. הקנדו מייצג את האומנות, את הערכים, המוטוריקה ועקרונות הלחימה, אבל לא את הלחימה בחרב בפועל, שהיא היא מה שהקיסרות רצתה "למחוק" מלכתחילה. מקווה שעניתי למה שכיוונת. איל.

שי רגב

New member
ויס, יקיר שוודיה והלוואנט!!

1.. אני "חולה" על הציבעוניות שלך (רק לשם דוגמא מייצגת: "בקנדו אני מכה כדי לפגוע מספיק מהר וחזק כדי שהמכה תהיה ברורה וקולנית, אבל לא חזק על המידה, אין צורך לעדור לתוך ראש היריב. בלחימה בחרב אני אכנס לחיתוך, לא פגיעה. חיתוך פירושו שמכה טובה תעבור דרך הראש ולתוך הגוף"). 2. ועכשיו, אחרי שהתחנפתי כהוגן, כמינהג הלוונט: איפה אני יכול להשיג שיניי, וכמה יצא לי הנזק ($$$)??? תודה, בשמי ובשם כרמל סלע!

שי - לגבי שיניי

זה שהתחנפת לא נותן הנחה, כי לא אני מוכר אותן... יש בבש-גל, נדמה לי ששיניי עולה כ-120 ש"ח. יתכן ואני אעשה קנייה מרוכזת בקרוב (יאללה, שיסתדר כבר...), ואם תרצה נכניס אותך לרשימה. תגיד, כרמל סלע יודע שאתה מודה בשמו? (למרות שאם היה יודע שזה לי, היה מסכים. לקוח ותיק שלי בנפחייה...) איל.

שי רגב

New member
../images/Emo6.gif../images/Emo9.gif../images/Emo24.gif

אם כרמל סלע לקוח (ותיק) שלך, אז אתה "על הסוס"!
ו-"קטן עליך" לממן אותי...
יאללה, תכניס אותי לרשימה (ואינשאללה שיסתדר לך הכל על הצד הכי טוב!) אגב, לא, עוד לא זכינו לערוך היכרות (ה-
ואני, כמובן...), אבל אם אתם ביחסי קירבה כאלו טובים - תאמר לו שיבוא לקראתי, ויתחשב בכך שיש לי אימונים בימי שישי בבוקר, ואני אבוא לקראתו (ברגל, אופניים, איך שירצה...)
נדבר.

Sensei

New member
Judo ,Karate and kendo are sports

however these arts can and are practiced in diferent spirits.There are karate schools and judo schools that are not sport related as well as kendo.I understand from what you once told me that the kendo taught to the japanese police is a more stronger one,correct me if mistaken. Judo and Kendo have their origins in the Koryu arts of the past.However much has happened to the spirit of these arts once they have become Roman-Greek Gladiator sports.

brunoflexe

New member
תשובה חותכת כרגיל

אבל ... הגדרת אומנות הלחימה ע"פ השיטה שאני לומד היא "דרך לפיתרון מצבים במינימום מאמץ למקסימום תוצאה". האם עצם העובדה שחלק מהכלים המקוריים של לוחמת החרב הוצאו מהקנדו לא מגבילה אותו ? מדוע לא הוחזרו הכלים שהוצאו מהשיטה (בריחים והפלות) בימינו ? האם יש שיטות קנג'וטסו שמשתמשות במיגון של קנדו (או דומה) על מנת לתרגל "רנדורי" בחרב (שיני ?) מה מקום (חשיבות) הקאטות בלימוד הקנדו ?

תשובות לברונו וסנסיי

Sensei, your classification of Judo, Karate and Kendo as sports is generaly true. Also true is your distinction between different approaches to teaching/learning these arts. While it's generaly accepted that Judo had long ceased to be a classical martial art, both Karate and Kendo (while very different) have both sport oriented and classical oriented schools, both in Japan and worldwide. In regard to Kendo in specific, yes, shiai (match) is much like sport, with points and scores, not to mention "marking" techniques. However, more often than not, in Japan its practiced as a classical Budo, with Reigi and concepts that are the markup of Budo. The police style is more combative, which is a paradox, because it should, one one hand, signify the more violent origin of Kendo, but in practice it aims at winning matches. Most of Japan's Kendo champions are from the police academies. In many countries, like France, Germany, U.S. and Korea, there is a great interest in Kendo as pure sport. There are many who strive to turn it into an olympic occupation, but Japan and others are still opposing this venue, mostly due to it's deteriorating affect on the martial art nature of it.​
לברונו - עצם הוצאת "כלים" מהשיטה המקורית (קנג'וטסו) מגבילה רק ביחס למקור. היות והמקור איננו בשימוש, הרי שההגבלה היא תיאורטית. הקנדו נבנה כמכלול מסויים, שכולל חלקים מסוימים ואינו כולל אחרים. היכן ההגבלה? מי שרוצה אלמנטים של בריחים, ריתוקים, יד ריקה מול חרב וכו', יכול לפנות לאיקידו או ג'וג'וטסו. לדעתי, אומנויות הלחימה המודרניות נבנו כהתמחויות צרות יחסית, להבדיל מהמכלול האדיר של אימונים בעבר הרחוק, מהסיבה הפשוטה שהמתאמנים היום אינם חיילים/סמוראים, המתאמנים ללא הפסק משך שנים כדרך חיים, ואין להם עיסוק אחר בלתי הלחימה. "האם יש שיטות קנג'וטסו שמשתמשות במיגון של קנדו (או דומה) על מנת לתרגל "רנדורי" בחרב (שיני ?) ". כן. קנדו. יש רנדורי (Ju keiko), בעצם בכל אימון. רק לסבר את האוזן לגבי אופי הרנדורי, סיפור קצר. במבחני דרגה בקנדו יש חלק בכתב. בדרגות הראשונות השאלות נדושות ומוכרות. בחור קנדי בריא גוף ועתיר אגרסיות, שלמד קנדו ביפן, נשאל במבחן שודאן "למה אתה לומד קנדו?". הוא ענה בכתב - "באיזו עוד מקום אני יכול להרביץ בכל הכח וללא הכרה עם מקל, ולא יעצרו אותי?". "מה מקום (חשיבות) הקאטות בלימוד הקנדו ?" ברב הדוג'ו ביפן הקאטות הן חלק בלתי נפרד מהאימון. כך גם בחלק מהדוג'ו בעולם. עם זאת, יש מקומות בהם לא נלמדות הקאטות, אלא רק למבחנים (חובה לדעת קאטות למבחני דרגה). אני, כפי שלימדו אותי, רואה בקאטה חשיבות רבה להבנה ולהפנמה של עקרונות חרב שאינם באים לידי ביטוי בוואזות הרגילות. כפי שציינתי, הקאטות ממחישות תנועות "אמיתיות" יותר של לחימה בחרב, גם באופן התקיפה, וגם בעבודת הגוף של המקבל (שידאצ'י). הקאטות גם מלמדות באופן מבוקר נושא של מרחק (Ma-ai) ותזמון. יש גם את אלמנט הפחד שציין שמעון בשרשור אחר, משום שהקאטות נעשות בזוגות, עם בוקן, והשידאצ'י אמור להגיב בסיום התנועה של האוצ'ידאת'י (התוקף), קרוב מאד ל"קבלת" החיתוך. ראיתי עבודת קאטות (ביפן) כזו, שאם השידאצ'י היה מפספס, הוא היה שובר עצם או נדקר. אה, כן - שי, שמח שאתה אוהב את ה"צבעים" שלי ... איל.

Sensei

New member
Eyal thanks for your response

When you have the time ,can you please tell me what Martial arts do the Police and Military in Japan train in. Judo, jujutsu, Aikido, Karate, Kendo etc? How extensive is their training? Also what do you mean by - combat kendo? Also do you think they train in their Martial arts due to cultural reasons only,or are they convinced that the West has nothing to offer? Perhaps they are trained in westling or boxing as well? Thanks​

nage

New member
אני אמנם לא אייל אבל...

אני יודע שהמשטרה בטוקיו וקיוטו (אולי גם במקומות אחרים - לא יודע) מתאמנים ביושינקאן אייקידו שזה זרם די אלים של אייקידו.

שי רגב

New member
אלים???

זה לא מה שגדי שור מלמד (נכון יותר: "לימד", כשהוא היה בארץ...)? אם כן, אז זו שיטה מ-א-ו-ד נחמדה ויפה ומהמעט שראיתי וחשתי (גדי העביר לנו, בזמנו, שיעור אחד או שניים) - שיטה שעובד טוב ויפה. טוב, אבל אי-אפשר לאמר משהו על שיטה, כשכל מה שראיתי זה רק מורה אחד (ולדעתי - מעולה! ואדם מקסים) ממנה... ואם זו השיטה הזו, אז ממש לא הייתי קורא לה "אלימה" (אולי - "יישימה/פרקטית" - כן. אבל לא אלימה).

nage

New member
אלים ביחס לאייקידו

לא ביחס למואי טאי או לכדורגל ישראלי

nage

New member
אני לא מכיר את גדי

וגם לא הכרתי אף פעם אבל נדמה לי שכן (בגבעתיים משהו?)

סנסאי גדי שור דאן 5 ביושינקאן

אכן שיטה שאומצה על ידי יחידות מסוימות במשטרה היפנית. אלימה? אולי ביחס למורים מסוימים של איקיקאי. לגבי שאר שיטות הבודו היפניות, אני חושב שאנחנו עדינים בהחלט

nage

New member
אמרתי ביחס לאייקידו

אני פשוט התאמנתי אם כמה חבר'ה שעשו יושינקאן והם היו כולם מאוד חדים וקצרים בתנועות שלהם, ביחס לאייקיאי שאני מכיר לפחות.

שי רגב

New member
"אנחנו"??

מה, גדי בארץ??? כן, קשה לי לחשוב על גדי במונחים של "אלימות". הוא פשוט בחור ז-ה-ב!

למעלה