קנאה.

• פותח הנושא SHEX
  • פורסם בתאריך

SHEX

New member
קנאה.../images/Emo95.gif

יש המלצות על איך להתמודד עם קנאה? כי אני ממש לא נותן לזה להשפיע על החיים שלי, וההתנהגות שלי נשארת כפי שהייתה, אבל הקנאה נשארת.. יש מה לעשות בנידון?

כן

לעבוד על הדימוי העצמי שלך. בדרך כלל קנאים הם אנשים עם דימוי עצמי נמוך - דימוי שמביא אותם מראש להניח שמה שיש לאחרים יותר טוב מאשר מה שיש להם.

McFreaKy

New member
לא בהכרח. יש עוד סוגי קינאה.

ואני לא יודע אם על הקינאה הזו עופר דיבר, אני רק מנחש, אבל קינאה למשל במערכת יחסים של שני אנשים אחרים. זה לא בהכרח אומר שהפרט חושב על עצמו שהוא לא טוב מספיק או בעל דימוי עצמי או כל דבר אחר, אלא פשוט, מסיבות כאלו ואחרות, הוא לא מצליח להגיע לאותה מערכת יחסים כמו שהיה רוצה גם כן עם אחד מאותם שני אנשים (או יותר, בין אם מדובר ביותר משני אנשים או אם מעוניין בקשר טוב יותר עם אחד מהם או שניהם או כמה שלא יהיו, זו יכולה גם להיות חבורה) וזה פשוט מפריע לך...

יש שלושה סוגים של קנאה

אבל הם לא מוגדרים על ידי התוכן או מושא הקינאה. כלומר לא מסווגים סוגי קנאה לפי האם מדובר באנשים, בהישגים, או במה שלא יהיה. מסווגים קינאה על פי ה-drive שהיא גורמת לאדם המקנא. סוג הקנאה האחד - הוא מה שנקרה "קנאת סופרים" - זו קינאה שגורמת ל-drive מדרבן. האדם המקנא ישנס כוחות ויתאמץ יותר כדי להשיג את אותם הישגים שיש למושא הקנאה שלו הסוג השני - זו הקינאה הנפוצה ביותר (באנגלית זה jelousy). האדם המקנא רואה משהו שיש לאחר, שאין לו - והוא משוכנע שאין מצב שהוא יוכל להשיג את מה שיש לזולת. ה-drive פה הולך פנימה בלי שום דירבון אלא עם כעס גדול. כעס עצמי על שאין לי משהו שלשני יש: כסף, סטטוס, אהבה, הורים כיפיים, IQ, דוד באמריקה... you name it הסוג השלישי - זו הקינאה המסוכנת ביותר (באנגלית זה envy). האדם המקנא רואה משהו שיש לאחר, שאין לו, הוא משוכנע שאין מצב שהוא יוכל להשיג את מה שיש לזולת (עד פה אותו הדבר כמו jelousy) - אבל... ה-drive הולך החוצה ומופנה אל מושא הקינאה. יש כעס גדול על הזולת ודחף בלתי נסבל "לקלקל לו". כלומר אם יש לו אהבה ולי אין - אז אעשה משהו שגם לו לא יהיה. אלה שרוצחים אנשים שהם אוהבים ואחר כך את עצמם - זה זה! אלה שמתחמנים ומפילים בפח בשקרים ובשאר תעלולים אנשים שיש להם משהו שלהם אין - זה זה! בשני הסוגים - השני והשלישי - מדובר באנשים עם דימוי עצמי נמוך. אותו דימוי ששם אותם במקום הזה בו הם משוכנעים שאין מצב שיהיה להם מה שלזולת יש כי.... לא מגיע להם, הם לא שווים, הם לא מספיק יפים/עשירים/ספונטאניים/בעלי חוש הומור וכו'.

SHEX

New member
אני לא מסכים איתך..../images/Emo95.gif

כמו שאני תמיד אומר "אי אפשר לשים בני אדם בתבנית". הקטלוג שלך ברמה הרחבה מאוד שלו הוא סוג של נכון, אבל לא לגמרי.. אני יכול להגיד לך על עצמי שאולי סוג הקנאה שאני הכי יכול להתחבר אליו הוא הסוג השני, אבל אין לי בקטע הזה שום בעיה של דימוי עצמי נמוך, ממש לא. אני מאוד מעריך את עצמי ואין לי שום בעיה עם מי שאני, מה שאני ומה שיש לי. להפך. ובכל זאת, לפעמים מקנאים באנשים, כמו שגל אמר, על דברים שהם לאו דווקא ברי שינוי.. וגל באמת נתן דוגמא טובה לדבר כזה. אם מישהו רוצה זוג מאושר מהצד, בעוד הוא היה מעוניין להיות באותו סוג קשר עם אחד מהם, זו קנאה שהיא לא קנאת סופרים, זה בטוח, היא לא נובעת מדימוי עצמי נמוך, אלא כי הרגש רוצה מה שהוא רוצה, וכל עוד הוא לא מנסה לסכסך, זה לא הסוג השלישי. זה מה שגל העלה לי בראש כדוגמא, אבל אני יכול לחשוב על עוד הרבה דוגמאות לדבירם שהם לאו דווקא מתאימים לקטלוג שלך.. אז מה עם דברים כאלו?

אז למה להשתמש במונח "קנאה"?

אם אני רואה זוג מאושר ואני רוצה להיות בקשר עם אחד מהם - הרגש שאני חושבת עליו הוא החמצה, וצער על כך שהתזמון שלי לא משו... אבל למה קנאה? אם אני רוצה להיות בקשר עם מישהו "תפוס" - אז הוא תפוס. למה שאקנה בבת הזוג שלו? שיהיה לה לבריאות! יש לה טעם טוב! רגשות הקנאה יבואו רק אם נדמה לי שלאותה בת זוג יש איכויות שאין לי, שאני נחותה ממנה באיזה אופן - וזה מה שאפשר לה להשיג אותו מלכתחילה...

ובקשר לתבניות

מי ששם אנשים בתבניות זה אתה - אני רק הבהרתי את המושג קנאה. בינתיים אתה הוא זה שממיין אנשים תבניות של סוגי קנאה ומנסה להגיד לי שיש קנאה שלא שייכת לדימוי עצמי. אז זהו שלא. קנאה תמיד שייכת לדימוי עצמי כי תמיד יש בקנאה תהליך השוואה בין מה שיש לפלוני שאין לך... ולא מדובר בסתם פלוני - אלא פלוני שאתה מרגיש נחות מולו באיזה אופן. אני לא מחדשת לך כלום בזה שאגיד לך שתמיד - ולא משנה באיזה פרמטר אתה משווה את עצמך, אבל תמיד תוכל למצוא מישהו בעולם שיש לו יותר ממך, נכון? ועובדה שאתה לא מקנא בכולם... נסה לראות אם אתה יכול להגדיר פה למה אינך מקנא בביל גייטס למשל? או במלכת אנגליה? או לא משנה מי שיש לו יותר ממה שיש לך באיזה אופן? למה אתה דווקא מרגיש רגשות קנאה בפלוני שיש לו את זותי שאתה רוצה? מה נטפלת דווקא לפלוני? גם לביל גייטס יש לבטח אי אילו דברים שאתה רוצה... לא? מה ההבדל?

SHEX

New member
דווקא אני מסכים איתך עם החלק הראשון../images/Emo95.gif

שזה כנראה באמת לא נקרא קנאה, אלא יותר החמצה.. כי כמו שאמרתי, אין פה את הפן של אני בהשוואה למישהו אחר. אלא משהו שהייתי רוצה ואני לא יכול לקבל/להשיג, כי זה פשוט לא תלוי רק בי..

OK... אנחנו מתקדמים ../images/Emo13.gif

מדובר על רגשות של החמצה ואולי גם צער שיש דברים בעולם שאתה רוצה ולא יכול להשיג כי זה לא תלוי בך. אם מדברים על מערכות יחסים, באמת יש תמיד 50% שלא תלויים בך אלא באדם השני. אתה יכול רק מה שאתה יכול - והחדשות הטובות הן שגם השני יכול רק את מה שהוא יכול. כלומר, אני מניחה שיש הדדיות ושיש גם אנשים שלא מצליחים להשיג איתך את מה שהם רוצים וזה מצער אותם לא פחות - אבל אתה אדם אוטונומי שמחליט מה טוב לו. לא ככה?

SHEX

New member
זה בערך הדבר שהכי לא מעודד אותי..../images/Emo95.gif

סתם. זה מצחיק, כי את צודקת במאה אחוז, אבל זה רק עושה לי יותר תחושת חבל.. לרוב אני מאמין שאני יכול הכל. לא כי אני עצמי, אלא כי אני בנאדם. והדברים הבודדים שאני לא מצליח לעשות מתסכלים אותי.. והמחשבה על זה שיש עוד כאלה שלא מצליחים להגיע לאן שהם רוצים, לאו דווקא מעודדת אותי.. ובכל זאת, תודה, כי זה עדיין עוזר לי

trigotrigo

New member
עופר, אני מקנא בך.

אתה מצחיק, אתה נגן מוכשר ביותר, ואתה הולך להיות מפורסם!

מתעלים אותה לשידרוג החיים...

אני אישית משתמש בנקאה על מנת להתקדם ולהגיע למקומות שאני רוצה. למשל, אם מישהו בסביבה שלי רוכש מוצר חדש שאני נורא הייתי רוצה, אני אתאמץ כדי שגם לי יהיה מוצר שכזה. יעל פה נתנה לזה שם - קנאת סופרים. אני חושב שזה אחלה דבר :)

למעלה