מה באשר אליו?
קודם כל, טענתי המרכזית היא לא שהחוקרים יישארו מאוזנים, אלא שאין בעייתיות בכך שיש חוקרים לא מאוזנים. חוקרים מאוזנים, וחוקרים לא מאוזנים ייצרו מחקרים שונים, ונראה לי שזה דווקא טוב לשמירה ויצירה של מגוון נקודות מבט. אני לא שותף לטענה המובלעת בדאגה שלך שלפחות לכאורה, מחקר שנוצר על ידי חוקר לא מאוזן הוא פחות טוב או נחות באיזשהו אופן ממחקר על אותו נושא שנעשה על ידע חוקר מאוזן. באשר לדוגמא, הבנת אותי לא נכון. ברור לי לגמרי שיש מחלקות שבהן לא מיוצגים תתי-תחומים חשובים. אבל שום מחלקה לא יכולה להציע את כל המגוון (כלומר, אם תתאמץ רק קצת, בכל מחלקה תמצא את תת-התחום שאינו מיוצג). רמזתי לזה כשהזכרתי את המגוון ביחס לגודל. זה שבאוניברסיטת ת"א לא מלמדים בלשנות היסטורית לא מוסיף ולא מוריד לדוגמא שביקשתי, כי ברור שהם לא יכולים לייצג הכל. השאלה היא אם יש שם ייצוג יתר, יחסית לגודל של תתי תחומים מסויימים ביחס לאחרים. כלומר אם במחלקה של 20 אנשים יש רק שני תתי תחומים עיקריים מיוצגים, זה נשמע לא טוב. אבל אם זה קורה במחלקה של 5 אנשי סגל קבועים זה סביר לגמרי. מה היחס הראוי, אני לא יודע. היוריסטיקת העוגן: לחלוקה ראשית ומקובלת של תתי-תחומים 5-6 מרצים לכל תת-תחום נשמע סביר. לחלוקה משנית של תתי תחומים, 2-3 לכל תת-תחום נשמע לי סביר. לגבי הערתך האחרונה - אני מכיר המון חוקרים שהשתנו מקצה לקצה, וגם הרבה חוקרים ששמרו על קו אחד מהתואר הראשון ועד הפרישה שלהם. אני לא חושב שיש איזושהי מגבלה או "תקופה קריטית" שבה מתקבעות תפיסות. כלומר, ברור שהדעות שלך התקבעו מתישהו, ולכל אחד יש את הזמן שבו התעצבו תפיסותיו. ייתכן אפילו שהזמנים של אנשים חופפים זה את זה (למשל: בשנה השניה של התואר הראשון, או בגיל 25) - אם כי אני חושב שתמצא כאן שונות גדולה. אבל גם אם יש דומות בזמנים האלה, אני לא חושב שהיא נובעת מאיזשהו הכרח לוגי/קוגניטיבי/חינוכי/אחר. אלא פשוט סוג של נוחות. למעשה, ממש אתמול נחשפתי לספר (אם מישהו חוזר מארה"ב אשמח לעותק) שבוחן את תאוריית ה"תקופות הקריטיות" ללמידה בתחום אחר - פיתוח כשרון מוסיקלי, ומעלה טענה חזקה שאין כזה דבר, ואפשר לפתח כשרון ומיומנויות מוסיקליים בכל גיל ובכל תקופה בחיים - רק עניין של מוטיבציה והשקעה. תמיד טענתי כך ושמחתי לגלות שאני לא לבד. הספר, כנראה טוען גם להכללה - שלמידה, ובאופן כללי כל שינוי קוגניטיבי/פסיכולוגי/התנהגותי, אפשריים בכל שלב בחיים.