טוב... נתחיל מהתחלה.
מה ההוה אמינא שלך שבגלל המתג מדובר בקמץ רחב (=גדול)? אני משער שאתה מתכוון לכלל שטוען שהדרך להבחין בין קמץ קטן לקמץ גדול הוא הגעיה (=מתג). הכלל אומר שאם יש געיה מדובר בקמץ גדול ואם אין געיה מדובר בקמץ קטן. אז הנה אני שובר לך את המיתוס. הכלל הזה לא נכון תמיד. קודם כל החצי השני של הכלל לא נכון בכלל. יש המון מקרים שבהם אין געיה ומדובר בקמץ גדול ושווא נע. הגעיה נעלמה מסיבות מסוימות (לדוגמה: "מָלְאָה"
בראשית ו, יג. אין געיה ובכל זאת מדובר בקמץ גדול ושווא נע. הסיבה שהגעיה לא מופיעה היא שיש כבר געיה במילה "כי"). וגם החצי הראשון של הכלל לא נכון. והדוגמה הטובה ביותר היא זו שהבאת. הסיבה היא, שלא כמו בתפיסה הפשטנית, לא כל הגעיות שוות. ישנם לפחות עשרה סוגי געיות, וכל אחת באה בתנאים שונים (אם אתה מעוניין עשיתי פעם סיכום של הנושא. מצורף
פה קובץ). הגעיה שאליה מדבר הכלל הידוע שהזכרתי בהתחלה נקראת געיה קלה (אם תפתח את הקובץ המצורף - סעיף י' שם). הגעיה הקלה איננה קשורה באופן ישיר לשאלה האם הקמץ קטן או גדול. געיה קלה מופיעה בהברה פתוחה לא מוטעמת. היא מופיעה לדוגמה גם במילה לְמִינֵהֶם (בראשית א,כא) אפילו שאין שם בכלל קמץ. מכיוון שהיא מופיע בהברה פתוחה לא מוטעמת, היא מהווה סימן עקיף במקרים בהם ישנו קמץ ושווא לאחריו. במקרים אלה הגעיה מעידה על כך שההברה פתוחה ולכן הקמץ חייב להיות גדול, שהרי אין קמץ קטן בהברה פתוחה לא מוטעמת. אבל זה כאמור רק בגעיה שנקראת געיה קלה. יש געיות שבאות במקרים אחרים לגמרי. לדוגמה, געיה כבדה סדירה (סעיף ה' בקובץ המצורף) באה דווקא בהברות סגורות. זאת הגעיה במקרה שהבאת ואין היא מעידה כלל וכלל על היותו של הקמץ קמץ רחב. אגב, כנראה שגם ב"כל עצמותיי תאמרנה", "יָרְדִי בור" המפורסמים ובפסוק במשלי שהבאת מדובר בגעיה אחרת (כבדה לא סדירה - סעיף ו' שם), השווא הוא שווא נח והקמץ קטן. אני יודע שהנושא קצת מסובך. בשביל להבין טוב ממומלץ לקרוא את הפרק על הגעיות בספרו של הרב ברויאר - טעמי המקרא, או בהקדמה לתנ"ך מהדורת מוסד הרב קוק (או לקרוא בסיכום שלי שמסכם את שניהם...
)