קל תמס וקשה תמס

קל תמס וקשה תמס

תיכון כיתה י"א. כשנותנים לי חמור מסויים לדוגמא CuSO4 ואני מפרקת אותו ל- Cu+2 ו- SO4 -2 איך אני יודעת איזה מבינהם הוא הקשה תמס ואיזה מבינהם הוא הקל תמס? (נתון לי עוד חומר שגם אותו פירקתי ואני צריכה לחבר את שניהם) איך יודעים לזהות אם חומר הוא קשה תמס או קל תמס????? שאלה נוספת וחשובה !!! נניח ואומרים לי בריום הידרוקסידי או נחושת גופרתית או נתרן גופרתי או כל דבר אחר, איך אני יודעת את נוסחה הכימית שלו???? (אני רק בכיתה י"א) תודה רבה לעוזרים ! יש לי מבחן ואני חייבת עזרה.

Double Oxygen

New member
תגובה

היי, אני לא מאמינה שאת צריכה לנחש מה קל תמס ומה קשה תמס. צריך להיות רמז בשאלה שייתן לך כיוון. מה החומר השני שפירקת? אמנם את בכיתה י'א אבל את צריכה כבר לזהות שמות של חומרים כי זה יחסית פשוט בסה"כ. נגיד בריום הידרוקסי זה Ba(OH)2 נחושת גופרתית זה CuSO4. נתרן גופרי זה Na2S אני אתן לך טיפ לגבי המסיסות. נגיד נתרן ואשלגן שיודעים כמתכות פעילות או במקרה של יונים כמחזרים טובים בדרך כלל החומר היוני שלהם הוא קל תמס.

בכל השיעורי בית שקיבלתי, תמיד קיבלתי שני

חומרים שהייתי צריכה לפרק כל חומר ולנסח תגובת נטו ותגובה מלאה. כדי לעשות את זה אני צריכה לדעת מיהו הקל תמס ומיהו הקשה תמס לא? ): אז לפרק כל חומר אני יודעת, הבעיה היא שאני לא יודעת מי יוצר את משקע אז אני לא יודעת עם מי לעשות את נוסחת הנטו והנוסחה המלאה. שאלה נוספת והכי מטומטמת בעולם אבל אני אשאל בכל זאת. ( חזרתי מחו"ל לפני שבוע ואני עדיין לא בעניניים כ"כ ודי שחכתי הרבה). אוקיי אז איך אני מבדילה בין חומר יוני לחומר מולקולרי אטומרי ומתכתי?? *מסמיק* משהו מטען חשמלי נייד??? ואיך אני יודעת שהוא קיים?? תודה רבה מראש!!!!!!!!!!!!

Double Oxygen

New member
בואי נעשה דבר כזה

תציגי לי דוגמה לתרגיל שיש לך ולפי התרגיל אני אוכל להסביר לך בצורה יותר מדוייקת,אוקיי? עכשיו לגביי החומרים: חומר יוני-מורכב מיונים חיוביים ומיונים שליליים-זוהי משיכה חשמלית בין יונים חיוביים ליונים שליליים. לדוגמה מלח שולחן NaCl חומר אטומרי-בנוי מאטומים הקשורים בקשר קוולנטי חזק. דוגמה לחומר אטומרי-יהלום,גרפיט C מוצק,צורן Si,גרמניום Ge חומר מתכתי-משיכה חשמלית בין ים של אלקטרונים לבין יונים חיוביים. דוגמה נתרן Na. חומר מולקולרי-מורכב ממולקולות שהן אל מתכות הקשורים ביניהם בקשרים קוולנטים. בין המולקולות קיימים קשרים חלשים יותר כמו ואן דר ואלס או קשרי מימן. דוגמה CO2 פחמן דו חמצני.

אוקיי אז ככה

רשמו תגובות שיקוע נטו המתקבלות מערבוב של התמיסות הבאות- א. AgNO3 KCl ב. BaCl2 KNO3 ג. Na2SO4 Pb(NO3)2 ד. KOH Fe(NO3)2 ה. Na2SO4 PbSO4 עשיתי את כל מה שיש פה אני רק לא יודעת אם זה נכון כי אין לי מושג מה הקל תמס והקשה תמס. עשיתי לפי מה שניראה לי הגיוני. S:

Double Oxygen

New member
תגובה

אז כמו בטיפ שנתתי לך ואני רואה שבאמת צדקתי-נתרן ואשלגן מופיעים בכל התגובות (פעם אשלגן ופעם נתרן),אז כמו שאת רואה אשלגן ונתרן לא ישתתפו בתגובות שיקוע כי הם יוצרים חומרים קלי תמס. עכשיו לפתרונות: אני לא אכתוב מצבי צבירה כי זה פשוט לא נוח,אני מקווה שתוכלי להשלים לבד את המצבי צבירה ולהסתדר. אני פשוט בדרך כלל כותבת מצבי צבירה רק שהפעם זה לא נוח. התגובה הכוללת פשוט כוללת את כל היונים שמשתתפים בתגובה ואני מאמינה שבשלב הזה אין לך בעיות. אני אעזור לך בתגובות נטו כי הן העניין של השאלות. א.Ag+aq+Cl-aq---->AgCl(s) ב.Ba+2aq+NO3-aq----->Ba(NO3)(S) ג.Pb+2aq+SO4-2aq----->PbSO4(S) ד.Fe+2aq+OH-aq---->Fe(OH)2(s) ה.הניסוח של תגובה נטו של תגובה ה בדיוק כמו של תגובה ג' בהצלחה.

Double Oxygen

New member
תגובה

זה לא קריטי אבל נהוג שהיון החיובי,כלומר המתכת יהיו בצד שמאל.

בקשר לנוסחאות של החומרים.....

אין לי מושג איך יודעים אותן !! יש לך דרך כל שהיא שבה אני אוכל לדעת?? נניח נתרן גופרי, ידעתי שבהתחלה זה Na אבל את ההמשך לא ! איך יודעים?? ):

לִימוֹר

New member
את צריכה לזכור

תרכובות עם יונים אלקליים, עם NH4(+) או עם NO3(-) - קלות תמס. תרכובות יוניות עם יון כסף Ag+ או יון עופרתPb(2+) -קשות תמס (חוץ מכסף חנקתי AgNO3 ועופרת חנקתית Pb(NO3)2). גם את היונים את צריכה לזכור: אמוניום NH4+ חנקתי NO3- פחמתי CO3(2-) גופרתי SO4(2-) זרחתי PO4(3-) הידרוקסיד OH-

למעלה