קללות

טרופותי

New member
קללות

בטרם עלה לכיתה א' אוצר ה"קללות" שיובאו הביתה היה מצומצם ונסבל: "חצוף", "חצוף מאוד", "טיפש" וכיוצא באלה - קללות סימפטיות ומובנות לכל. עם העלייה לכיתה א' נרשמה עלייה דרמטית בכמות הקללות שנוספו לרפרטואר. אמנם לא נעשה בהן (כמעט) שימוש ביתי, אך הקטנצ'יק דורש הסבר (או בלשונו: "מה פירוש?") לקללות. התגברתי על "מניאק" אבל הגענו לשלב שבו מעורבים הורים (אמהות...). ברור לי שהסבר כללי כמו "ביטוי שנועד להעליב" לא יספק. איך התמודדתם עם החשיפה לשפת רחוב?

תּמר

New member
"אצלנו לא מדברים כך"

ואם מבקשים ממני הסבר למילים, אני אומרת שזאת מילה מאוד לא יפה שרוצה לפגוע, או מחליפה את המילה במילה נקיה - תלוי במילה. אני מניחה שבבית הספר שלנו הספה נקיה יחסית, מכיוון שעד היום לא הביאו לי מילים שהותירו אותי ללא הסבר. מלבד זאת, אני חושבת שאם מביעים מבוכה או מתחמקים - זה רק גורם ליותר סקרנות, לכן עדיף להסביר.

לאה_מ

New member
גם אני מסבירה

(לפעמים אפילו מיזמתי, כי אני מאד לא אוהבת שמשתמשים במילים שאפילו לא יודעים מה המשמעות שלהן...). אני אומרת שזה מאד מעליב, שואלת איך אתה חושב שאתה היית מרגיש אם היו אומרים לך את זה, ומבקשת לא להשתמש במילים האלה בבית. אגב, זה נכון לגבי קללות "אמיתיות", לא לגבי ה"קקי" "פיפי" שהם מביאים בתקופה מסויימת מהגן, שאז לטעמי התעלמות היא השיטה היעילה ביותר לסיום מהיר של התקופה הזו.

טרופותי

New member
הנקודה ברורה - ברור שאלה קללות

ואין צורך לבקש לא להשתמש בהן משום שממילא (כמעט) לא נעשה בהן שימוש אלא רק בדיווח ובשאלה (החוזרת) "מה פירוש?". הסבר כללי, כפי שכתבתי, לא מספק משום שהוא מתחמק ובדרך-כלל כל "פיפס" אחר זוכה כאן להסברים נרחבים... השאלה איך מסבירים מילים טעונות?

לאה_מ

New member
אלו מילים טעונות?

אני כבר הסברתי מה זה "בן זונה" ומה זה "מניאק" ובטח עוד כמה פנינים שאני לא זוכרת כרגע... הסבר ענייני (ואפשר בהחלט להוסיף הסבר חברתי, כמו שאלדורית מציעה).

טרופותי

New member
אני מוצאת שאפילו לכתוב את הקללות

ה"כבדות" קשה לי... אין לי ספק שבגילו עדיין לא העליתי בדעתי שקיימות קללות כאלה. הרי בכתה ג' או ד' כשהתוודענו לרחב הזונה למדנו ש"מכרה מזון" וזה בהחלט הניח את דעתי... לענינינו - כיוון שעדיין לא עלה על הפרק נושא המין (ואולי, באמת,"נרדמנו בשמירה") לא הייתי רוצה להשתמש בקללות כנקודת פתיחה כל-כך גרועה. כלומר, כדי להסביר זונה ואת כל ההטייה של זין (ולנו יש בסך-הכל בולבול...) יש צורך בידע מוקדם, שעדיין לא קיים.לכן אני כל-כך מתלבטת.

תּמר

New member
מה עם "זה שם רחובי למילה ..."

או "זאת מילה מגעילה שמתארת ..., ואנחנו לא משתמשים בה" ?

אלדורית

New member
מענין. אני מצאתי את עצמי מסבירה

לבת שלי מה פירוש המילה "זונה" דווקא כשהסתכלנו ביחד בספר רפרודוקציות של ציורי רנסנס עתירי התייחסות לברית החדשה (איכשהו מצאתי את עצמי מספרת לה על מרים המגדלית). היא היתה בערך בת חמש, וכיון שבגיל זה היא כבר ידעה איך באים תינוקות לעולם, כל שהיה צריך להגיד הוא שיש נשים שמקיימות יחסי מין עם גברים לא מתוך אהבה ונעימות אלא בשביל כסף. תגובתה היתה: זה לא נשמע לי כל כך טוב. והיא הוסיפה שהיא לא היתה רוצה לעשות כך (נו, יופי). הסכמתי איתה ואמרתי לה שבדרך כלל זה לא ממש מעשה של בחירה חופשית, אלא קשור גם לעוני וגם לחברה שיש בה יחס בעיתי כלפי נשים. זאת אמנם לא היתה השיחה הכי כיפית בעולם מבחינתי אבל אני חושבת שהיא היתה חשובה. עוד הזדמנות לקחת ענין כל כך בעייתי ולהטמין שם חלופה למצב שיוצר את הבעיה. אני לא מתייחסת כאן באופן כללי ל"שפת רחוב" אלא ספציפית למילה "זונה" כי אני חושבת שיש לה משמעות אחרת מאשר לסתם קללה. אני חושבת שטוב תעשה כל אמא אם תסביר לילדים שלה מהי זנות, וכיצד היא קשורה בדימוי האישה בחברה.

רק הערונת קטנה

המשפט:"אצלנו לא מדברים כך" הוא בעייתי, כי משתמע ממנו שבמקומות אחרים ניתן לדבר כך. כנ"ל לגבי המשפט:"אנחנו בבית לא מדברים כך", וצרופותיו. לדעתי רצוי פשוט לומר שזו שפה שלא משתמשים בה, שמאוד לא נעים לשמוע אותה, ושזה מאוד מעליב ופוגע. וכמובן להסביר את המשמעות ולמה זה פוגע וכמה זה לא נעים.

theG

New member
קללות הן אלימות מילולית.

כמובן שתלוי בסיטואציה, אבל אני מאמין שהתגובה צריכה להיות חד משמעית. אני לא רואה הבדל בין "מניאק" לבין "בת...", המשמעות היא אחת, הפעלת אלימות מילולית. תגובתי לאלימות מילולית היא לרוב כמו תגובתי לאלימות פיזית, אלימות על כל גווניה חד וחלק בלתי קבילה! גיא

תּמר

New member
המציאות היא, שיש אנשים שמדברים כך

אז במקום להגיד לילד "XY הם לא בסדר", אני מעבירה לו מסר שגם אם במקומות אחרים מדברים כך (ויש מילים שאנשים מתורבתים אומרים, ואני לא) - הכלל אצלנו הוא אחר. כך הילד לומד לגשר בין המציאות בחוץ לדרישות מהבית.

כל אחת יכולה

יש מידה של אשמה מינית סמויה אצל כולנו, שמודעות מאפשרת להתגבר עליה. ולנתח חופשי מושגים בסיסיים של הטמעה תרבותית.

אלדורית

New member
../images/Emo9.gif את רצינית?

תודה. לא נשמע לי שתהיה לך בעיה. זה חלק מהענין של לא לפחד לומר את האמת (במינון ובאופן המתאימים לגיל), ולא נשמע לי שאת מאלה שמפחדות.

Adi 2606

New member
אצלנו בזמן האחרון זה "קמצן"

אבל די "הוצא מהקשרו". ז"א ברור לגיא שזו מילה לא נעימה אבל הוא "משתמש" בה כגנאי ו"סתם" הוצאת עצבים...

למעלה