קליטת עליה

טינגומי

New member
יש גם לקוחות דפוקים

סבתא שלי שיש לה קצת נסיון (מה לעשות) עם קופת חולים ובמקרה מדברת רוסית (ועוד שש שפות כולל עברית מעולה)סיפרה לי לא מזמן על מקרה הפוך שנתקלה בו. בסניף שלה יש פקידה אחת שמדברת רוסית ואחת ישראלית סבתא שלי, שהיא במקרה אישה חביבה מאוד מאוד, פיתחה שיחה עם הפקידה שטיפלה בה. במקרה הייתה זו שלא דיברה רוסית, והיא סיפרה לה שהרבה פעמים כשהיא מפנה את דוברי הרוסית לפקידה השנייה הם צועקים עליה שזה לא בסדר שהיא לא יודעת רוסית ושהיא צריכה ללמוד. מדובר בגברת מקצועית עם נסיון והשכלה שמבצעת את עבודתה נאמנה כבר שנים אבל לא מוכנה, ודי בצדק, להשקיע זמן כסף ומאמצים כדי לעבוד בשפה זרה שאין לה שום זיקה אליה והיא איננה שפה רשמית במדינה שבה היא עובדת מה גם שידיעתה אינה צורך בסיסי של המקצוע בו היא עובדת. סבתא שלי לא הצליחה לראות איפה החוצפה בזה וגם אני לא. למזלה של הפקידה עדיין לא צעקו עליה דוברי האמהרית. עם כל הכבוד לעלייה הרוסית מכל העולים שאני מכירה מכל העדות ומכל תווך השנים בארץ הם היחידים שמפגינים נגד אליעזר בן יהודה בהתרסה שכזאת. יכול להיות שרק בעקבות זה אני אוהבת פחות ופחות לשמוע את השפה הרוסית שורטת באוזן, ויכול להיות שזה פשוט בגלל שאני לא אוהבת אותה. אולי באמת באמת אני מקפחת את העלייה הרוסית ודורשת מהם לדבר עברית כי לא נעים לי ברוסית. אבל עולים חדשים מעדות אחרות וגם העלייה הרוסית עצמה נאלצו כבר להתמודד עם אפליה גרועה יותר. אני לא חושבת שצריך להכריח אף אחד ללמוד עברית אבל אם אני הייתי נוסעת לרוסיה, אפילו הייתי נוסעת עם כמות אנשים שיש להתחשב בה כמו כמות העולים מרוסיה שהגיעו לארץ,לא הייתי דורשת מהרוסים ללמוד עברית, מקסימום הייתי מתפלאה אם הם לא היו יודעים אנגלית.

פה קיימת נקודה רגישה.

הרבה תיירים מגיעים לארץ. כל מיני צרפתים, גרמנים, רוסים ועוד ועוד. כאלו שכל החיים שלהם למדו את השפה שלהם ורק את אותה שפה. עכשיו הם מגיעים לארץ מסתובבים בה וכשפונים אליהם הם מצפים שיפנו אליהם בשפה שלהם. לא פעם יצא לי להתמודד עם נוסע רוסי/צרפתי/גרמני וכו שהתחיל לצרוח עלי למה אין אף אדם שמדבר בשפה שלו. אני בדרך כלל בשלב הזה שואלת למה הם לא יודעים אנגלית, הרי זו שפה בינלאומית וכל הבודקים אצלנו דוברי אנגלית. הם כמובן בשלב הזה לא יודעים לענות לי, חלקם מתביישים חלקם צורחים עוד יותר. בהרבה איזורים באירופה האנגלית היא כמעט לא שימושית כיוון שיש שפות אחרות שנמצאות בשימוש רב יותר, וכשהם מגיעים לארץ זרה הם מצפים שידעו את השפה שלהם בדיוק כמו שזה קורה באירופה עצמה.

deena

New member
מאוד מבינה אותך.

זה מרגיז מאוד לעמוד בתור ולשמוע שיחות אישיות בין הפקידים לחברים שלהם שעומדים בתור, והתור מתארך ומתארך- אבל הם מדברים בשפה זרה ואין אפשרות לדעת אם הצחוקים קשורים לסיבה שהם עומדים בתור או שזה באמת שיחה אישית נורא קולחת וחביבה הכוללת דאחקות בין נותן השרות לזה שעומד לפניי בתור. זה מרגיז נורא לדבר בטלפון ולנסות להסביר משהו לאדם שמתקשה להבין אותי ו/או מתקשה להסביר את עצמו. וזה קורה המון בשנים האחרונות, גם בגלל קליטת העליה העצומה שהיתה לאחרונה, אבל בעיקר בגלל שכבר אין צורך לשלוט בשפה בארץ- הרי כולם מדברים איזהשהו ורסיה של שפה מבריה''מ לשעבר. פונים אליי ברחוב ברוסית וכועסים עליי כשאני עונה בעברית שאני לא מבינה. כ---ולם מבינים ומדברים רוסית (והאמת שהרוב הגדול כן) ומי שלא- לא בסדר. ולכן גם אין צורך להתאמץ לדבר עברית כהלכה. זוכרת את סבא וסבתא שלי כשעלו לארץ. סבתא שלי אצה רצה לאולפן ללמוד עברית. סבא שלי אמר, שהוא מדבר 4 שפות- שהישראלים ידברו איתו באחת מהן, ובזה תם העניין מבחינתו. בערך 20 שנה חי בארץ בלי עברית, והסתדר לא רע. בתור עולה ישנה בעצמי (30 שנה בארץ) אני זוכרת כמה קשה היה ללמוד עברית, וכמה אני עד היום מתאמצת להבין את ההבדל בין זכר לנקבה.(אבל המון המון ישראלים צברים לא מבדילים ולא אכפת להם ושוגים על ימין ועל שמאל בדקדוק עברי- והרבה יותר גרוע ממני). חושבת שיש צורך בסבלנות משני הצדדים- הישראלים הותיקים לא מתאמצים מספיק להבין את העולים החדשים (סבלנות זה לא הצד החזק של הצבר) והעולים החדשים לא מתאמצים מספיק לדבר עברית. מצידי שכולם יעברו לאנגלית והבעיה תבוא על פתרונה (ואז יפסיקו לצחוק עליי בגלל המבטא האמריקקי שלי).

לגבי מה שאמרת

על השיחות האישיות של הפקידים בשפה זרה, כמדומני יש חוק שאוסר על דיברו בשפה זרה במקום עבודה כשעומד מולך לקוח שלא מבין את השפה, זה התחיל בגלל רופאים שדיברו על מטופלים בשפות זרות כדי שלא יבינו.

deena

New member
אני התייחסתי

לשיחות בין נותני שירות לבין לקוחות, כשמשתרך תור ענקי מאחורי אותו לקוח שהתכבד להיות שותף לשפת האם של נותן השרות ובאופן אוטומאטי הופך לחברו הטוב וזוכה לשיחת אישית בזמן שכל השאר מתייבשים מאחוריו.

ואם זה שמקבל את השירות לא יודע

עברית? איזו שטות, בחיי... אני מדברת המון לא-עברית בעבודה שלי עם הלקוחות, זה לא מפריע לאף אחד, וזה לא אמור להפריע.

זה מקרה אחר

הצעת החוק הזאת הובאה כאמור בעקבות התופעה של רופאים שמדברים ליד מטופלים שלא דוברים את אותה שפה, החוק מתייחס רק למקרים שבהם מי שמקבל את השירות לא דובר את השפה הזרה...

ידידתי, זה נקרא גזענות. שנאת האחר.

אז, נכון, זה לא הכי "נוח" להאלץ להסביר פעם ועוד פעם מה את בדיוק רוצה. זה גרם לך נזק ממשי פעם ? (חוץ מעוד חצי דקה שבזבזת מהחיים שלך) ? ועכשיו תחשבי על הצד השני - ההוא מנסה ומשתדל, אפילו שזה (עדיין) לא שפה שגורה בפיו. ואת מבטלת את כל זה ב "תן לי מוקדן אחר". ואסיים בהפוך על הפוך. תחשבי שאת נוסעת לעבוד בחו"ל. למשל, ארה"ב. אני, ככל שאני חושב ומקבל פידבקים שהאנגלית שלי מצויינת, עדיין חושב שיש תמיד מקום לשיפור. האנגלית שלי לעולם לא תהייה כמו של "יליד המקום". ואם תלכי לעבוד בארה"ב, במוקד שירות לקוחות, או בכל עבודה מול לקוחות, תקבלי אפלייה כזו ? סליחה, אבל התגובה שלך פשוט הרגיזה אותי. ולא, אל תנסי לדבר בערבית הרצוצה שלך עם המוקדן. אגב, זה רק מרגיז אותו ומטריח אותך. תדברי איתו בעברית. תאמיני לי, ייקח לך עוד חצי דקה, אבל הוא יסתדר. אם הוא לא יסתדר הוא כבר יידע לקרוא למישהו.

ידידי

אתה מוזמן לקרוא שוב את ההודעות בשרשור, לא רק את שלי, ולהסיק את מסקנותיך. אתה קורא לזה גזענות, אני אומרת שכל אדם צריך לעסוק בעבודה שמתאימה לו ומי שלא דובר עברית טובה לא מתאימה לו עבודה שכוללת דיבור עם אנשים דוברי עברית. אני סיפרתי וגם אחרים כאן סיפרו על סיבוכים שקרו בעקבות אי ידיעת השפה של נציגי שירות, זה הרבה יותר מלחכות חצי דקה. אגב, אם אני אלך לעבוד בארה"ב אני לא אלך לעבוד במקום שדורש ממני ידיעה מושלמת של השפה.

invisible fire

New member
אנשים

כולכם תקפתם פה על זה שזאת גזענות... זאת בכלל לא גזענות... אף אחד לא אמר פה שהמבטא לא נשמע טוב או משהו כזה... מדברים על הליקוי בידיעת השפה.. כאשר אתה מגיע למקום ורוצה לקבל שרות אתה מצפה שהקופאית/מוקדן וכד' יבינו אותך מיד... אני לא מצאתי שום דבר גזעני בהודעה ולדעתי אין

תכלס, עם דיקציה כמו של הישראלים,

מה יש להתפלא שלא מבינים אתכם? חוץ מזה, בכל מקום עבודה צריך גם נציגים שמדברים ברוסית/אנגלית/ערבית. אז כל חברה, בכל סניף שלה, לא תלך ותחפש אנשים שיודעים כמה שפות בצורה מעולה, בלי מבטא ובלי עניינים. אז אין פה מה להתלונן. לא טוב לך עם מי שאת לא מצליחה לתקשר בעברית? תדברי עם מישהו אחר.

למעלה