קלה כבחמורה

קלה כבחמורה

האם משפט כמו "להקפיד על הנהלים, קלה כבחמורה" הוא תקין? כי נוהל זה זכר, אבל אולי בגלל שזה ביטוי זה עצמאי ומנותק ממה שלפניו?
תודה.

Assiduous

New member
מה שנשאל כאן הוא בעצם

האם ביטויים גם כן צריכים להתאים במין ובמספר לנושא.
אם נשפוט לפי הביטוי "לוט בערפל" למשל, נראה שלא ייתכן לומר "המצבים האלה לוט בערפל" אלא המצבים האלה לוטים בערפל.
&nbsp
לכן משפט כמו זה שמוצג בשאלה הייתי משנה ל-
"יש להקפיד על ההוראות (+-הנ"ל) ולמלא אחריהן, קלה כבחמורה."
&nbsp
בכל זאת, מכיון שאני לא בטוח בתשובתי שבמקרה זה נכתבה מתוך אינטואיציה בלבד, הייתי ממליץ לחכות ולקבל תשובות מידעני הפורום.

תודה אבל...

תודה על התשובה אבל היא לא עוזרת, כי בדוגמה שנתת שם העצם הוא בנקבה, כמו במקור של הביטוי (מצוות), כך שלא מתעוררת בעיה. הבעיה היא עם שם עצם בזכר, כמו נוהל.

Assiduous

New member
צודקת במאת האחוזים, טעיתי! ומצ"ב תיקון

טעיתי וסטיתי ממה שאני בעצמי כתבתי. לערוך מחדש כבר לא אוכל, אבל לתקן את עצמי עדיין אני יכול.
"יש להקפיד על הוראות אלה ולמלא אחר כל אחת מהן, קלה כבחמורה".
(מקור הביטוי הזה הוא במשנה: "הווי זהיר במצווה קלה כבחמורה")

אם בכל זאת, תרצי לשמור על הנושא הזכרי "הנהלים", הייתי מציע פשוט לשנות את הביטוי לביטוי דומה. "יש להקפיד על נהלים אלה ולהקפיד על קיום כל אחד מהם" (יש אופציה להוסיף כאן: חמור כקל. זה תלוי בטעם האישי ובמשלב של קהל היעד)

במקור (משנה אבות):

הוי זהיר במצווה קלה כבחמורה (ויש גורסים: במצווה קלה כחמורה, או במצווה קלה כמצווה חמורה).
אבל אם כבר רוצים לשבור את הצירוף ולהתאימו למין ולמספר, נכון יהיה גם לשנות את מילת היחס בהתאם לפועל:
להקפיד על נהלים קלים כעל חמוּרים. או להקפיד על נהלים קלים כחמוּרים (אבל לא "כבחמורים" כי מילית היחס ב' לא באה אחרי הפועל "להקפיד").
וגם בהצעתך - "למלא אחריהן קלה כחמורה" או ל"מלא אחריהן, אחר קלה כאחר חמורה" (האפשרות השנייה נשמעת מוזר בגלל המרחק מהמקור).

כמובן, אם מתייחסים לכך כביטוי קפוא ולא מקפידים על התאמות, אז גם לא מקפידים על מילת היחס (ומצאנו בנוסחים מאוחרים של המשנה: "הוי רץ למצווה קלה כבחמורה" כנראה גררה בעקבות "הוי זהיר במצווה קלה כבחמורה").

trilliane

Well-known member
מנהל
כפי שנכתב מעליי, יש להתאים את מין התארים לשם העצם

ולכן המשפט אינו תקין.
הביטוי המקורי הוא "קלה כבחמורה" כי הוא מתייחס למצווה/להלכה.
אפשר לומר "להקפיד על הנהלים, קל כבחמור" אם כי זה נשמע לי קצת מוזר, מודה; הייתי מנסה לחפש שם עצם מקביל בנקבה, כפי ש-Assiduous הציע.

למעלה