קיטור IRB

John the Savage

New member
איזה כיף שבמדעי המחשב

לא מעבירים אותנו את כל הוועדות הללו בכדי להבטיח טיפול אתי בביטים (ואני במו עיני חזיתי בביטים שעוברים התעללות קשה במסגרת מחקרי סטודנטים ...)

קראתי עכשיו על מה שקורה עם כל ה-IRB האלו. לא נשמע כמו משהו סימפטי שהייתי רוצה לעבור עבור כל מחקר. לכאורה התירוץ שלהם זה שכל מחקר על אנשים עלול להביא לפגיעה מסויימת בהם (ולו הקלה ביותר), ולכן צריך לבדוק גם את המתודולוגיה של המחקר ולבדוק שאכן המחקר עשוי להביא מספיק תועלת בכדי להצדיק את ה"פגיעה" הזעירה לכאורה. תחת התירוץ הדי עקום הזה, ה-IRB הופכים את עצמם מועדת אתיקה לוועדת פיקוח שבוחנת כל אספקט של המחקר.

מילת המפתח היא Ethics creep. חפשי בגוגל את הביטוי.
 
מצד שני, גם המצב ההפוך שבו הנושא פרוץ לחלוטין

כמו בחלק מהמקומות בישראל שבהם מחקרים במדעי החברה לא עוברים שום ביקורת אתית איננו רצוי. בישראל בהחלט נתקלתי במחקרים בעייתיים מהרבה מאד היבטים אתיים שלא עברו שום בקרה וגם לא נדרשו לכך.

אני חושב שגם חשוב מאד להכיר קצת את הרקע ההיסטורי. תרומה מאד משמעותית לכל הנושא של אתיקה מחקרית היתה למשפטי נירנברג והעקרונות המנחים שנקבעו בעקבותיהם (כגון עיקרון ה informed consent *). כמובן, אפשר להרחיב את אותם עקרונות ולקחת את זה לקיצוניות כמו שאכן קורה לא מעט אבל חשוב להבין מהיכן זה בא.

* אגדה שהיתה באמת: לפני אי-אלו שנים שברתי את הקרסול והייתי צריך לעבור ניתוח אורטופדי. לפני הניתוח צריך לחתום על טופס הסכמה. בא מתמחה, מושיט לי חבילת ניירות ואומר לי "תחתום". אני למדתי בצבא שלא חותמים על שום דבר בלי לקרוא. התחלתי לקרוא והשורה הראשונה אומרת "הסברתי לחולה את הסיכונים הכרוכים..." אני אומר למתמחה "כתוב כאן שהסברת לי את הסיכונים" הוא: "נו?" אני: "אז תסביר לי אותם" הוא: "זה ניתוח סטנדרטי" אני "אולי בשבילך זה סטנדרטי. אני לא עובר ניתוח כל יום. תסביר לי את הסיכונים". הוא: "אמרתי לך, זה ניתוח סטנדרטי". אני: "טוב, לך תקרא למישהו שיכול להסביר לי".
 

rachello1

New member
עזרתי למישהי עם הגשת או תיקון IRB

בארץ. הייתי המומה מהרשלנות בארץ לעומת ארה"ב
 

BigMatilda

New member
בדיוק הגשנו את ה-IRB הראשון בחיי

אבל אני ככ שולית בפרוייקט הזה שאפילו לא השתתפתי בתהליך. אבל קיבלנו אישור תוך כמה ימים. מה שמאד עזר היה ש:
1. זה גראנט ל-development של כלים, כך שעוד לא ממש יש מה לבדוק
2. NSF אמרו שזה הדבר היחיד שחסר להם לאישור של המימון, אז קצת לחץ פיננסי על האוניברסיטה לאשר...
&nbsp
 
למעלה