קיודו בישראל?

yaaronp

New member
קיודו בישראל?

שלום חברים, מישהו יודע אם ניתן ללמוד קיודו (קשתות יפנית) בישראל?

היחיד שאני יודע שמלמד קיודו הוא

עזיז סובאח, שמלמד בבאר-שבע, אם אני לא טועה בימי חמישי בבוקר. אם זה מתאים אשלח לך את הטלפון שלו במסר.

Tonjin

New member
אם אני זוכר נכון, יש קיודוג'ו באילת

או שלפחות היה, קצת מאוחר מידי כאן כרגע בשבילי לחפש, אבל תריץ חיפוש בגוגל על אילת/קיודו/קנדו/זן וכנראה תמצא

WaveGal

New member
מעט מדי קיודו

כמו שכבר כתבו יש את עזיז בב"ש (ותלמיד שלו היה בגדרה אאז"נ) ויש גם קיודוג'ו פעם בשנה באילת .(נראה מקום מעניין גם כשאין קיודו). במקרה יצא שגם עזיז וגם באילת מלמדים סגנון בשם צ'וזן-ג'י שמקורו בהאוואי ונחשב אקזוטי למדי ביפן.

yaaronp

New member
אז הבנתי שתכל'ס - קשה ללמוד קיודו

אז הבנתי שתכל'ס - קשה ללמדו קיודו בארץ. יש רק שני מדריכים, הם ממש רחוקים מהמרכז, והם מלמדים סגנון יפני שנולד בהוואי (מבלי לזלזל). נראה לכם שניתן ללמוד קיודו מספרים?

WaveGal

New member
קשה לי להאמין שאפשר

אפשר ללמוד על קיודו מספרים אבל לא נראה לי שאפשר ללמוד קיודו מספרים. הסגנון הזה: צ'וזן-ג'י שמו, שמוצאו מהוואיץ אינו נופל במאום מסגנונות יפניים ולפחות לטעמי הוא מתמקד בעקרונות חשובים שקצת הוחלשו בסגנון היפני של הפדרציה לקיודו (שהוא הסגנון הנפוץ ביותר ביפן אאל"ט). אני יכול רק להציע לך להמשיך לחפש. ישנם עוד קיודוקות בארץ רק שהם מסווים יותר טוב מהנינג'ות
דוד כפרי שגם ענה לך מלמד קשתות המבוססת על עקרונות של טאי צ'י יחד עם קשתות יפנית (אותה הוא למד אצל עזיז) ואולי עוד מקורות. מומלץ ביותר אם קשתות מעניינת אותך. ובכלל, אולי זה תירוץ לנסוע ליפן (או הוואי)?

tanma

New member
נראה לי שכן.

אפשר ללמוד הרבה דברים מספרים ווידאו. הקליעה שלי השתפרה בכמה רמות בעקבות שני משפטים שאמר לי מדריך קליעה. (באותה מידה יכולתי לקרוא אותם בספר) אם היה לי מטווח עם אינסוף תחמושת וספר טוב היא בטח הייתה הרבה יותר טובה. ברור שעדיף אחרת, אבל אפשר לעשות דברים על העוקם והרבה פעמים זה יותר טוב מבכלל לא. להתראות מתן

אני מאוד לא ממליץ ללמוד קשתות בלי

מורה. ההבדל בין רובה לקשת הוא שהקשת מתנגדת באופן פעיל למתיחתה; בלי תיקון טעויות ישתשרשו תנועות שבטווח הארוך יזיקו מאוד לגב ולכתפיים. לא כדאי.

Zeev Foux

New member
יש לי שאלה, דוד

בזמנו, כתבת על השינוי בתנועה במגוון נושאים כתוצאה מהידע שצברת והרגישות שהתחדדה בעקבות אימוני אומנויות לחימה. אם אני לא טועה, נתת דוגמא על עבודה עם טוריה/מעדר, שאתה עושה היום בצורה שונה לחלוטין. אם אני מבין נכון את הידע הזה, אחד מהצדדים הבולטים שבו הוא משוב ותיקון טעויות מיידי כמעט בכל תנוחה ומצב - בין אם בנהיגה, בהעברת דירה או בניכוש עשבים. האם לדעתך, תלמיד/מורה עם הידע המצטבר שלך יכול לקחת קשת לידים ו"למצא לבד" את הדרך הנכונה למתוח אותה בלי ליצור נזקים? זאב

Tonjin

New member
לא דוד, אבל...

נראה לי שההבדל בין ניכוש עשבים בטוריה, העברת דירות ונהיגה לבין ירי-בקשת, הרמת משקולות או "אימוני חישול" למינהם הוא שבשלושת הראשונים המשוב הוא מיידי והנזק בשלושת האחרונים הוא מצבר ומופיע לאחר זמן רב. אני מניח שמורה מיומן עם רקע וידע בפיזיולוגייה ואנטומייה יוכל למצוא דרכים נכונות ובטוחות יותר גם ללא רקע בתחום אבל בטוח שאין לזלזל בידע המצטבר ובזווית-הראיה המיוחדת שיש למי שעוסק בתחום בצורה מסודרת.. - נכתב ע"י מישהו שהיה עשוי להפגע קשה יותר מפעם-אחת בתאונות צלילה אם היה מקשיב לרופא כללי שזה לא עיסוקו.. אני בטוח שהרופא היה בעל-ידע לא מבוטל ואפילו יותר בטוח שהוא לא רצה להזיק לי.. אצלי בראש זה מתקשר למה שכתבתי למעלה.

Zeev Foux

New member
תודה טונג'ין (עדיין מחכה לדוד) אבל

אני לא מבין מדוע אתה חושב שניכוש עשבים בטוריה מביא "נזק מיידי" ועומד בניגוד לקשת או לאימוני חישול. איני מזלזל בידע המצטבר, ההיפך הוא הדבר, ולמען האמת אפילו מתרעם שאתה מסיק משאלתי משהו כזה. השאלה שלי היא פשוטה - האם (לדוגמא) מורה מיומן (או תלמיד ותיק) לאייקידו וקנדו יוכל לנצל את הידע שלו ולתרגל קשתות מבלי ליצור נזק מצטבר? או אולי בווריאציה אחרת, האם מורה לקונג פו יכול לקחת ספר ג'ודו וללמוד ממנו? אגב, אם "אתרגם" את הפיסקא האחרונה שלך - לא ללכת למאמן בחדר כושר על מנת ללמוד קשתות - מסכים! זאב

Tonjin

New member
גם אני מחכה לדוד.. אבל חוץ מזה

כנראה שלא הסברתי את עצמי היטב... (אגב, בשנים שאני קורא את הפורום הזה מעולם לא ראיתי אותך מזלזל בכלום, אין ולא היתה לי סיבה להניח שתתחיל לעשות זאת עכשיו) כוונתי היתה ששורת המשימות הראשונה נותנת לך (לדעתי) פידבאק מיידי (מה שאגב לא אומר שלא ניתן לשכלל אותן לדרגת אמנות) על מה אתה עושה נכון או לא נכון בעוד שמתיחת-קשת או אימון צ'י-גונג לא נותנים "סימני אזהרה" אלא לאחר זמן רב.. שים לב גם שלא שייכתי בהכרח "נזק מיידי" כמו שאתה מצטט אותי אלא משוב שממנו ובעזרתו אתה יכול לשפר את הטכניקה שלך את השאלה שלך הבנתי קודם והיא מעניינת, אני לא מבין מספיק בקשתות אז אני לא יכול לענות אבל אם כבר עוסקים בלנסח את השאלה שוב: האם לדעתך מורה למדיטצייה יכול ללמוד צ'י-גונג מספר? ובקשר לפסקה האחרונה שלי, לדעתי התרגום לא מדוייק.. אם (הפעם מקרה שקרה למכר, לא לי אישית) אתה ניגש לרופא עם דלקת-אוזניים ואומר לו שיש לך צלילה מחר והתשובה שלו היא לצלול עם אטמי-אזניים (מה שיגרום בסבירות גבוהה לקריעה של עור-התוף מתחת למיים כפי שכל פאראמדיק עם קצת שכל-ישר יודע" אז תרגום שקרוב יותר לרוח הדברים יהיה אולי לגשת למורה שלך ולהתלונן על כאבים בגב, חוסר תיאבון ונדודי-שינה ולקבל ממנו את התשובה "הכל בסדר, אתה רק צריך להתאמן יותר קשה.."

yaaronp

New member
לימוד קיודו מספר

נראה שפתחתי פה דיון (ואין לי בעיה עם זה כי זה מאוד מעניין), אז אתן רקע נוסף. אני ממש לא מזלזל בסגנון ההוואי, אלא שגם ב"ש (עזיז) וגם הדוג'ו באילת קצת לא רלוונטיים מבחינתי לאימונים קבועים כי אני גר בחולון. זו כן יכולה להיות אופציה להגיע מידי כמה זמן (נניח פעם בחודש) לרענון או דמוי-סמינר. יש לי נסיון מסויים בקשתות (מערבית), אך אני פונה דווקא לקיודו בגלל השילוב של הרוח והטקסיות עם הקשת. כמי שעוסק באיאיידו (המשלבת את אותו הקונספט עם החרב), אני רואה את זה כתראפיה לנפש. אני לא רואה טוב בלימוד מספרים, אבל חושב שבלית ברירה, לימוד מספר + קלטות תוך שילוב של פגישות עם מורים (שיוכלו לתקן אותי ולתת טיפים) זו יכולה להיות נוסחא שתעבוד.

WaveGal

New member
הקשת כמורה קפדן

אז ככה: בניגוד לא"ל רבות, בקיודו משתמשים כמובן בקשת (YUMI). הקשת, אם היא חזקה מספיק (ויש אומרים שהיא צריכה להיות בדיוק חזקה מדי), לא נותנת לקיודוקא לרמות את עצמו ולחשוב שהוא בסדר כשהוא לא. לכן אפשר ללמוד הרבה מאוד לבד ואין שום בעיה לקיודוקא להתאמן לבד עם הקשת לתקופות ארוכות אם אין ברירה. יש שתי בעיות עם האפשרות הזו: אחת, הקשת מצביעה על בעיות (ולפעמים באופן מכאיב למדי) אבל לא על פתרונות. לפעמים הסטה כמעט לא מורגשת של אצבע או הרפיה של אחיזה או העברת המשקל מהעקב לאצבעות עושים את כל ההבדל. הבעיה השניה היא איך להתחיל? לדעתי לא ניתן לתרגם את הקאטה לספר וגם אם תצפה בסרט פעמים רבות יהיה לך קשה לראות מה חשוב והיכן הדגשים (ובפרט כשהקאטה, כמו בא"ל אחרות, שונה מאדם לאדם ואפילו לאותו אדם בתנאים שונים). אני מצטרף גם לאזהרה של דוד לגבי פגיעה בגב. לפחות אצל כמה מורים קפדניים לא נוגעים בקשת בשבועיים-שלושה הראשונים אלא רק מחזקים את שרירי הגב למתיחה. חשוב מאוד להתחיל נכון. המלצתי: מצא מקום לאימון אינטנסיבי (אולי הדוג'ו באילת מתכנן עוד סדנה מרוכזת מתישהו או, כמו שאמרתי-למה לא לטוס ליפן. אם אתה באירופה או ארה"ב אני יכול לבדוק אם לשיטה שלי יש סדנאות "חץ ראשון") ואחר כך (אם תמצא מקום לירות מבלי לסכן את הסביבה ותהיה מוכן להשקיע בציוד) תוכל להתאמן לבד עם פגישות תקופתיות עם המורה שלך. אפשרות אחרת היא להמשיך לחכות להזדמנות יותר נוחה. בכל מקרה בהצלחה!

Zeev Foux

New member
קודם יש ואחר כך אין

לגבי מדיטציה וצ'י גוגנ הכלל הבסיסי שאני חושב שתופס במקרים אלו הוא - בתרגום מסינית - "קודם יש ואח"כ אין" (現有才沒有) כלומר, הדרך הבטוחה יותר היא להתחיל מכוח ואח"כ להרפות להתחיל מתנועה ואח"כ ישיבה להתחיל ממתיחות ואח"כ להרפות ולכן התשובה שלי היא לא - לדעתי מורה למדיטציה לא יכול ללמוד צ'י גונג מהספר אבל, מורה לצ'י גונג יכול ללמוד מדיטציה מהספר... מורה לצ'י גונג לא יכול ללמוד אומנויות לחימה סיניות מספר מורה לאומנויות לחימה יכול ללמוד צ'י גונג מספר (הדברים נאמרים בהנחה שהספרים טובים, ובאופן כללי. לדוגמא, אני לא מכוון שכל מורה לאומנויות לחימה יכול ללמוד כל צ'י גונג, אבל לדעתי כל מורה ממוצע לאומנויות לחימה סיניות יכול ללמוד בה-דואן ג'ין (צ'י גונג בסיסי) מספר) זאב

"זו חידה, ותשובה לי אין..."

מענין מה גל, שלמד קיודו הרבה יותר ממני, יגיד על זה. אין בטאי-צ'י עבודה עם טוריה, אבל יש עבודה עם מקלות באורכים שונים, ממנה ניתן להקיש על עבודה עם טוריה. מאוד קשה להקיש מעבודה ביד ריקה על עבודה עם קשת. מצד שני, אני רואה איך אנשים שונים לומדים קשת - אלה שבאים בלי רקע בתנועה ולחימה בכלל, לעומת אלה שבאים מהטאי-צ'י שאני מכיר, לעומת אלה שבאים משיטות אחרות. לי ברור שלבעלי נסיון בטאי-צ'י של המרכז יותר קל עם מה שאני מלמד מאשר למי שאין לו רקע כזה. מצד שני, מה שאני מלמד בנוי על העקרונות שלמדתי במרכז, אז זה לא חוכמה... צבר ארם סיפר איך ישראלים ביפן ששמעו על טאי-צ'י (אולי בעקבות ניר), התחילו "לעשות טאי-צ'י" - כלומר לעשות קאטות של קראטה, רק לאט. הבעיה היא ש"לאט" זה רק חלק אחד - קטן - בטאי-צ'י. קאטה של קראטה, אפילו לאט, היא לא קאטה של טאי-צ'י. אני די בטוח שמי שיש לו רקע בתנועה, ודאי בלחימה (תנועה מול התנגדות), יוכל לקחת ספר וללמד את עצמו הרבה - אבל אופי התנועה שלו עדין יהיה דומה למה שהוא מכיר. אם יש לו מזל והרקע שלו דומה בעקרונותיו לזה של קשתות, הוא ילמד את עצמו משהו דומה; אם לא... קַשת צריך להיות משוחרר מאוד, וקשה מאוד ללמוד להיות משוחרר תחת לחץ של קֱשת. מאוד קשה ללמוד שחרור, אפילו עם מורה. בלי מורה, זה עלול להיות צורה נכונה עם תוכן מוטעה. הנקודה היא שזו דרך שרבים הלכו בה לפני. אני יכול לנסות לסייר בשטח ולחפש דרך חדשה, אבל יותר פשוט - ובטוח - לעלות על אוטובוס שנוסע על הכביש הראשי. אולי לא הדרך הכי קצרה, אבל הכי בטוחה...

Zeev Foux

New member
כנראה ששוב לא ניסחתי את עצמי טוב...

לא שאלתי אם אפשר ללמוד לבד טאי צ'י, או קשת, ואני מסכים אתך לגבי אופי התנועה, הסיור בדרכים החדשות והאוטובוסים. שאלתי היא לגבי הנזקים שאותם הזכרת. האם לדעתך מורה/תלמיד מיומן יכול לעבוד עם קשת מבלי לגרום לעצמו נזק? (ושוב, אני לא מדבר על התועלות, שבוודאי צריך מורה על מנת למצוא ולמצות אותן) זאב

למעלה