קיבלתי תעודה...

ספרן

New member
קיבלתי תעודה...

הגיע לידי התעודה המצ"ב בתמונה. למרות שאין לי מושג בהונגרית, אני מאמין שזה תעודת מעבר לכיתה הרביעית לתלמיד הרצל יואכים. התאריך 29 ליוני 1905. ליד התאריך המילה PAKSAN. נדמה לי שהמקום הוכר כאן. לא כן א77 ?

א77

New member
עוד מעט סבא יעקב יבוא ויעזור בתרגום

הפרק העשירי של ספר משלי מתחיל במילים:משלי שלמה בן חכם ישמח-אב ובן כסיל תוגת אמו לא-יועילו אוצרות רשע וצדקה תציל ממות התמונה מימין כמובן מסמלת את התורה שנמסרה ע"י משה רבינו. השערתי שיש בתעודה/בבית הספר, שילוב של התורה מימין והמקצועות בשמאל, אין לי מושג מה התמונה שבשמאל. סבא יעקב יבוא וודאי ישכילנו.

התרגום והערות:

קודם התרגום: דף למזכרת לתלמיד הרצל יהויכים תלמיד כיתה 4 כהערכה על חריצותו והתנהגותו הטובה. הערה: הכיתה הרביעית יכולה להיות כיתה ד´ או כיתה ח´ אחרי 4 שנות עממי, ספרו מחדש את כיתות הלמיד בגמנסיה או בראלי.

וינונה

New member
תעודה

בכותרת: "דף זכרון" - תעודת הוקרה/תעודה לתלמיד הכתה הרביעית, הרצל יואכים על עירנות, התנהגות טובה וידענות(שקדנות?)

עוד אודות התעודה

המקום ממנו באה התעודה, אינו Paksan, אלא ניתן ב:paks. מול הצד הימני תחתון בו כתוב:תורה ניתנה..... כתוב בהונגרית, קטע מההימנון הלאומי. מול משה ולוחות הברית, הגברת עטופה בדגל ההונגרי. על התעודה חתום: אברהם וייס מורה הכיתה.

א77

New member
Paksan, זה עיר בהונגריה?!

היכן בערך? ברומניה יש פשקאני, וגם פוקשן.

שרה המל

New member
מה אתם לומדים

מן התמונות שלמעלה: שלמדו ביחד בנים ובנות - או שהיו כיתות נפרדות לבנים ולחוד לבנות? שרה

friend9

New member
היפה הזאת

אינני מומחה, ורק מתוך הסתכלות: היא ללא ספק מסמלת את ממלכת הונגריה, בעיקר על פי הדגל. הדמות דומה לתיאור היווני הקלאסי של האלה הלוחמת מינרווה, הנושאת תמיד חרב, אלא שהלבישו אותה בשריון קל וקסדה (ממתכת או מעור). אני מנחש שזה היה לבושם של הלוחמים המדיארים בימי הביניים. אם טעיתי - אשמח לתיקון.

א77

New member
לי יקשה להחליט

בהונגריה למיטב ידיעתי, היו החרדים חרדים, שהיו קנאים מאד. אבל גם אצל החרדים היו לימודי מקצועות. ובתי ספר. זה שיש כאן סלט של הונגרית ולשון קודש, לא מוכיח. כי אפילו המלמד בחדר, היה צריך להשתמש בשפה ההונגרית בד"כ. היידיש לא הספיקה, רק לטייטש של החומש. אבל, עצם התעודה, בה מופיעה אותה נערה (שגם אני התעניינתי עליה, וקיויתי שסבא יעקב יספק מידע) לצד ולמול משה רבינו, מעיד כי מדובר בבית ספר יהודי, "לא חרדי" למרות הפסוקים בלשון הקודש. כמה לא חרדי, איני יודע.

ספרן

New member
הונגריה וחרדים

בהונגריה התנועה הניאולוגית (ריפורמים בשבילנו) הייתה חזקה מאוד. זאת בדיוק הסיבה שהחרדים יצאו נגדה בתקיפות רבה, החל מתקופת החתם סופר. הקהילות התפרדו, החרימו ואין כאן מקום להאריך. הרוצה להחכים יקרא בספרו של ההסטוריון יעקב כ"ץ ז"ל - "הקרע שלא נתאחה", והשם מעיד על התוכן. זאת הסיבה שהחילונים בהונגריה היו חילוניים מאוד (מהרצל ועד טומי לפיד), והחרדים קיצוניים מאוד (סאטמר, מונקאטש וכו´). ברור שבית הספר אינו חרדי. אבל יש לציין שהאוכלוסיה כולה, חוייבה בלימודי יסוד, אבל חרדי העדיף תמיד ללכת ללמוד (לפני הצהריים) בבית ספר לא יהודי מאשר בבית ספר ניאולוגי.

א77

New member
למרות שהחרדי היה קיצוני

הרי אין בתעודה זו הוכחה גמורה כי זה שייך לזרם הניאולוגי. ובהונגריה היה לא רק את הניאולוגי והרפורמי, אלא גם את הסטטוס קבו. אלה שלא קיבלו את הוראת החתם סופר לפרוש. ומאידך לא קיבלו את החידושים.

למעלה