קיבוץ-סוף.

קיבוץ-סוף.

אתמול הגעתי איכשהו לערוץ 1 (וזה לא קורה לי הרבה). שודרה שם כתבה של אילנה דיין ושמה "קיבוץ- סוף". הכתבה עסקה, לראשונה בצורה מעמיקה, בסיבות שהביאו לגסיסתה של התנועה הקיבוצית. הרעיון המרכזי היה שהתנועה נסתה לעשות את הבלתי אפשרי: לקחת מהפרט את חירותו באופן מוחלט על מנת להשיא (להביא לשיא) את טובת הכלל\הקבוצה. בין הדוגמאות שהוזכרו: ילדים רוב הזמן לא היו עם הוריהם- דבר שהביא בדיעבד לנתק, הקיבוץ הכתיב לחבריו את תחומי העיסוק, לא תגמל אותם כראוי, החליט על עיסוקי שעות הפנא והקיא מתוכו יוצאי דופן. אחת הדוגמאות היותר אבסורדיות לתופעה היתה הקמת "ועדה אירוטית" באחד הקיבוצים שפשוט גירשה מהקיבוץ נשים שלא התאימו חיצונית לאופי הקיבוץ (כלומר נשים מכוערות). כמו שכולנו יודעים, וכמו שמרמז השם, הניסוי נכשל כשלון מפואר. מרבית הקיבוצים עברו למתכונת זו או אחרת של הפרטה, רבים נטשו את הקיבוץ. כמובן שהוזכרו גם סיבות אקסוגניות: החלפת השלטון אוהד-הקיבוץ (מה שמזכיר לי אירוח שלי כחייל באחד הקיבוצים שאחד מחברי הקיבוץ התנצל על איכות האוכל בחדר האוכל ואמר- שהמערך היה בשלטון היו אפילו בירות), העליה ברמת החיים בארץ שהביאה לתחושת החמצה בקרב החברים ועוד. עם זאת, נותרה השאלה הגדולה פתוחה (וזה מתקשר לשרשור הבובושית העוסק, בין השאר, בקפיטליזם וסוציאליזם)- האם לא ייתכן מצב שבו הפרט יהיה מאושר ומסופק כאשר טובת הכלל בלבד עומדת לנגד עיניו? האם מודל אחר של שיתוף חברתי-כלכלי לא יכול לעבוד? האם דווקא המקרים הקיצוניים (הועדה האירוטית) הם שחרצו את גורלו של הקיבוץ או שמה טבע האדם לא יאפשר למודל כזה להתקיים? או בקיצור- האם אנחנו יותר פרטיים מחברתיים?

sahr12

New member
המנהל???? אתה מדבר מתוך שינה?????

חחחחחחח.....ומה תגיד על הורים לבנים (כמו פנטום) שיצאו להם תאומים בצבע שלי(אם אפשר לקרוא לזה צבע,ולא כווייה)???????? חחחחחח.....

הנה סוף סוף נושא שגם אני יכולה ...

לדבר עליו ועוד ממקור ראשון. כמובן שלא אדבר כאן בשמם של כל הקיבוצים, אדבר רק בשמו של הקיבוץ שבו אני חיה. כאן לא היה אף פעם ועדה ארוטית וההיפך הוא הנכון, אצלנו לא זורקים חריגים אלא מאמצים אותם לתוכנו ומשקיעים בהם את הטוב ביותר. הקיבוץ שבו אני חיה חוגג השנה 80 שנה להיוסדו, זהו אחד הקיבוצים הגדולים ביותר בארץ, העשירים ביותר, עם מספר העוזבים המצומצם ביותר. נכון שתהליך ההפרטה הגיע גם אלינו, האוכל מופרט, החשמל מופרט ואפילו הטיטולים מופרטים, אך הדרך לפרנסה מופרטת עוד ארוכה. כבר לפחות 5 שנים מתקיים תהליך של הפרטת שעות נוספות שלא עוברת בקלפי, מסקנה שהציבור אינו רוצה זאת אלא רק קומץ אנשים קטן. טובת הכלל (לפחות במקום שבו אני חיה) עדיין עומד לעיני רוב הציבור, כמובן שכמו בכל חברה אחרת, יש את היוצאים מהכלל שרואים את טובתם האישית, אך כמו שאני רואה זאת, 80 שנה הקיבוץ הזה חי על מודל של שיתוף חברתי-כלכלי ורוב הציבור כאן רוצה להמשיך בדרך חיים זאת, כנראה שהמודל הזה עדיין לא פשט את הרגל.

אופטי, ליהי, - אצלנו זה אחרת.......

טוב, כבר דיברנו על כך ליהי וגם הבעלים שלנו בפיקניק, דישדשו את הנושא ומה שאמרתי לבעלך הוא, שאין מנוס מלהגיע למשכורות. (לכם יהיה טוב , כי לבעלך יש תפקיד טוב...). גם הקיבוץ שלנו במצב כלכלי לא רע, אבל מה- 1.1 אנחנו כבר עם משכורות. יש יתרונות ויש חסרונות כמובן בכל דבר. אני הייתי מאילו שצידדו מאד ללכת לכיוון של הפרטה מלאה ומשכורות (אולי כי אני במקור עירונית, 15.5 שנים אני בקיבוץ). כשבאנו לקיבוץ בהחלט באנו מתוך אידיאלים, הגשמה (הייתי 9 שנים בנוער העובד והלומד) רצון לתרום לכלל,אבל הימים האילו עברו מאיתנו, הייתי בן האחרונים שנתנו משהו לקיבוץ בהתנדבות- הכנת החגים, הכנת ערבי תרבות וכו´. אבל זהו לדעתי עברו הימים האילו, היום אני נתקלת רק באנשים שאומרים: לא עוזר ולא עובד אם אני לא מקבל תמורה. אז זהו עידן הקיבוץ נגמר לדעתי, המטרה שלשמה הגעתי לקיבוץ מיצתה את עצמה ולא יודעת אם זה לצערי, כי כנראה שהחיים חזקים מכל. ליהי, את באמת חיה בקיבוץ חזק ולכן עדיין כנראה לא בוער לחברים שם להגיע להפרטות ולמשכורות. דרך אגב אצלנו לעולם לא הוציאו את החריגים מהקיבוץ נהפוכו, תמיד עזרו ותמכו ועד עצם היום הזה תומכים. לכן אנחנו אחרי קבלת המשכורות נטו שלנו משלמים מס קהילה לקיבוץ בסך של: 2000 ש"ח. וזה כמובן לא כולל חינוך, בתי ספר וכלום. זה בעצם סכום שנועד לעזור לחריגים, למי שלא יכול לפרנס את עצמו ולקהילה שמזמן לדעתי כבר לא קיימת. לי ברור שאני בדרך לצאת מפה, כי שוב המטרה שלשמה הגעתי לפה כבר לא קיימת. (ליהי, תתכונני בכוונתי לעבור לסביבה שבה את גרה......). שיהיה לכם יום טוב..........

ק-ס-ו-מ-ה

New member
כמה צדדים למטבע.....

הצד שלי הוא צד של קיבוצניקית/עירונית. כנחלאית לשעבר וכאחת שלא ממש נטשה את דרכי הקיבוץ והכרה במנהגיהם אני חייבת לציין ש.........פעם הקיבוץ היה קיבוץ והיתה לו משמעות אחרת . זכורים לי ימי החופש הגדול שעברו עלי בקיבוץ יזרעאל, הייתי אז בת שמונה בערך, כל כך קנאתי בילדים האלה שגרים לבד וחיים את חייהם רחוק ממהורים, מקבלים ביגוד תואם באותו היום, אוכלים כולם בחדר אוכל יחדיו, את הבריכה השוקקת, את השיתוף , המדשאות, איכות החיים........אז זה היה קיבוץ.....כאשר לא היה וידאו לאף אחד ובטח ובטח לא רכב פרטי למי שרוצה....הציביון היה שיוויון כולם עבדו בשביל הקיבוץ, נתנו את כל מרצם לטובת התקדמות קולקטיבית, הדאגה היתה באמת ובתמים לכלל. כמובן, שעם השנים הדרישות שהיו בעיר ורמת החיים שהשתפרה שם גרמה לאנשי הקיבוץ להרים גבה ולנסות להתקדם בעצמם. חלק מהתושבים נעזרו בהורים שקנו ועזרו ולחלק לא היה ממי לקבל....כך נוצר מצב של חוסר איזון ופה הכל התחיל. כשנוצר פער, ולו הקטן ביותר, כל הקונספט של הקיבוץ התמוגג והחלה תחרות סמויה ואחר כך גלויה לגבי רכוש, עבודה, התקדמות וכו´. לבל נשכח את המטרה שלשמה הקיבוץ הוקם שהאפקטיביות שלה כבר לא רלוונטית, את הצעירים שגדלו על ערכים שונים מבעבר, את המצוקה הכלכלית שהקיבוץ נמצא מחמת אבטלה סמויה (ואני יודעת על מה אני מדברת) בו........כל זאת ועוד מוכיחים כי.......הקיבוץ הוא רעיון שאבד עליו הקלח.לרוב, (ואני לא מכלילה) מי שנשאר בקיבוץ, נשאר שם כי קשה לו לצאת לעיר ולהתחיל מההתחלה (ואני מכירה המון זוגות כאלה), קשה לו לחשוב על ההתמודדות בעיר (שהיא קשה פי אלף). אחרי הכל, מי היה רוצה לגור במקום שבו מחליטים לך במה תעבוד, מתי תקבל רכב (במידה ולא רכשת אחד משלך), מתי תצא לחופשה, ואיזה דירה תקבל, וכמובן העין הבוחנת הזאת של הכלל שתמיד מורגשת היכן שלא תהיה.... בקיצור, הקיבוץ - סוף המון קיבוצים עוברים הפרטה, גם הגדולים שבהם, מפאת כל הסיבות שהזכרתי, ואני בטוחה שיש עוד הרבה.

קסומי, וואלה צדקת בהכל......./images/Emo140.gif

כל מה שכתבת כל כך נכון. רק דבר אחד הוא לא מדוייק כיום בקיבוץ כל אחד עובד היכן שהוא רוצה, אצלנו בכל אופן זה ככה, זה ככה כיום כי כל אחד מתפרנס לעצמו, אבל זה היה ככה כבר בשנים האחרונות לפני בוא המשכורות. יום טוב לך קסומי

ק-ס-ו-מ-ה

New member
ידידת אמת../images/Emo13.gif

היום בקיבוץ כל אחד עובד במה שהוא רוצה ואין פינוקים כמו פעם כי....היום המשכורת נשארת אצלך ומזה אתה חי. אומנם ישנם כל מיני הטבות בתשלומים כמו גנים מסובסדים, תשלום זעום לכביסה וכו´ אבל עדיין צריכים לרכוש הכל מהמשכורת החודשית, מה שמדגיש שוב את החוסר שיוויון גם בכלכלה האישית. מי שלמד ויצא לעבוד בחוץ, סביר להניח שמרוויח יותר וחי ברווחה מסויימת לעומת מי שנשאר לעבוד בקיבוץ ומקבל משכורת זעומה. זאת הסיבה העיקרית לזה שאנשים מעדיפים מקצועות חופשיים מחוץ לקיבוץ. זהו, נגמרו הפינוקים וההתחמקויות. מי שעובד- מתפרנס. מי שמסתובב בחוסר מעש- ירגיש זאת במשכורת. האם אחרי כל הנתונים האלה, הקיבוץ עדיין נחשב כקיבוץ, או שניתן לכנותו ישוב קהילתי? התשובה ברורה. יום טוב גם לך ידידת.

למעלה