קטעי אביב ופרחים

meirone

New member
קטעי אביב ופרחים

שלום, אני מארגן בשישי הקרוב ערב שירה בציבור בנושא אביב ופרחים, והייתי מעוניין לשלב בו קטעי קריאה (שירים לא מולחנים, או ציטוטים מתוך ספרים/פרוזה וכיו"ב) בנושא, אולם אין לי כל גישה לתחום. אשמח לשמוע על הצעות לקטעים שכאלה. תודה מירון פתגם סיני אומר: "אם נשארו לך רק שני מטבעות זהב אחרונים - באחד תקנה לחם, ובשני תקנה פרח !!"

מוּסקט

New member
לחם

כשם גנרי לאוכל. אבל מהמעט שהכרתי סינים הם היו קונים אורז ופרח שבסופו של דבר גם אכיל

hillelg

New member
כן, השאלה היא אם גם הסינים,

כמו במקרא, קוראים לכל אוכל 'לחם' (הייתי מצפה שיקראו לכל אוכל 'אורז' דווקא).

גנגי

New member
אבל

היית מצפה שגם יתרגמו את זה "אורז"? כי התרגום הוא "לחם". תרגום לא צריך להיות דווקא מילולי אלא לשמור על רוח הדברים בעיקר.

renjintso

New member
אתה צודק בציפייתך

הסינים קוראים לכל אוכל אורז, אם כי יש להן גם מילים אחרות. הם גם קוראות לכל ארוחה אורז (אורז צהריים, אורז ערב וכו' בחיי, לא צוחקת), וכשרוצים סתם לשאול מָניינים שואלות: אכלת כבר אורז? ואני בהחלט הייתי מתרגמת "אורז" ולא "לחם", שהרי מדובר בפתגם סיני, וזה חלק מהפואנטה, לא?

בניא

New member
טוב, אני מקווה שזה ימצא חן../images/Emo140.gif

נִיסָן נתן אלתרמן וַיְּהִי לֵיל וַאֲנִי מְהַלֵּךְ לְתֻמִּי וּמְחַבֵּב אֶת הָעִיר תֵּל-אָבִיב (זֶה מוּמִי) וּמוֹנֶה, עִם רֵעִי, בִּרְקִיעָהּ הֶעָצוּם אֶת מִסְפָּר כּוֹכָבֵיהָ שֶׁלֹּא לְפִרְסוּם וְסוֹקֵר עִמָּדוֹ מוֹדָעוֹת וּשְׁלָטִים וְעֵצִים דְּלִילֵי-נוֹף נְתוּנִים בִּרְשָׁתִים. וּבְטַיְּלֵנוּ נִרְתַּעְנוּ פִּתְאוֹם וּנְדֻגְדָּג בְּמִין בֹּשֹם חָרִיף, מִתְגָּרֶה וְדַקְדָּק, מִתְגָּרֶה, מִתְחַנֵּף, מִתְעַנֵּו, מִתְגַּנֵּב, וְצוֹבֵט, בְּיָדַיִם מַמָּשׁ, אֶת הַלֵּב… וַנִּקְפָּא עַל עָמְדֵּנוּ, תּוֹהִים לִבְלִי זוּז— וַנִּזכֹּר כִּי פוֹרֵחַ, אֵלִי, הַתַּפּוּז! זֶה הַבֹּשֶֹם! הוּא שָׁב! הוּא נוֹשֵׁף, הַמַּמְזֵר! עוֹלָמוֹת הִתְהַפְּכוּ… וְהוּא פֹה! הוּא חוֹזֵר! הוּא חוֹזֵר לַמּוֹעֵד… בָּא זְמַנּוֹ – וְהוּא כָאן… (צוֹעֲנִי הוּא, אֲבָל – כְּמוֹ יֶקֶה – דַּיְקָן…) וְהָעִיר כֹּה בָגְרָה, וּקְצָת זָר תָּאֳרָהּ אַךְ הִנֵּה בִשְׁבִילוֹ הִיא אוֹתָהּ נַעֲרָה! לֹא, פָּשׁוּט לֹא נָעִים זֹאת לִכְתֹּב בָּעִתּוֹן וּלְהַטְרִיד אֲנָשִׁים בָּעִנְיָן הַנָּדוֹן שֶׁקוֹרְאִים לוֹ נִיסָן וְאָבִיב וּפְרִיחוֹת, אֲבָל מַה נַעֲשֶֹה? הַנְּסִבּוֹת מַכְרִיחוֹת! הַנְּסִבּוֹת מַכְרִיחוֹת… הַפְּרִיחוֹת מְרִיחוֹת… וְעִם לֵיל זֶה מַגִּיחַ מִכָּל הַרוּחוֹת! וְלָכֵן כֹּה אָמַרְנוּ, רֵעִי וַאֲנִי: פְּרַח, אָבִיב! אַל תָּנוּחַ, נִיסָן רֵיחָנִי! יִתָּכֵן כִּי יִרְאוּךָ מֵאֵיזוֹ בְּחִינָה כְּאַחַד הַגְּדוֹלִים בְּנִכְסֵי הַמְּדִינָה. יִתָּכֵן כִּי הָיִיתָ, בְּלִי כְּתָב וְחוֹזֶה, בֵּין מַטְרוֹת מִלְחַמְתּוֹ שֶׁל הָעָם הַלָּזֶה. יִתָּכֵן כִּי עָבְרוּ שְׁנוֹת הָאֶלֶף בְּשְׁבִיל שֶׁפְּרָחִים יַעֲלוּ בְּצִדֵּי אֵיזֶה שְׁבִיל וְשֶׁלַּיְלָה שָׁקֵט, בְּנַצְנֵץ יְרֵחוֹ, אֶת הַפֶּרַח יִנְשֹׁם וְיָבִיא אֶת רֵיחוֹ אֶל תּוֹךְ עִיר חָפְשִׁיָה… אֶל חַלּוֹן שֶׁנִפְתַּח… יִתָּכֵן וְזֶה כָּךְ. יִתָּכֵן וְזֶה כָּךְ. מתוך 'הטור השביעי' כמובן. הבית האחרון הושמט והנה הוא: והוספנו אני ורעי: הה, ניסן, - יתכן ובשנינו אינך מעונין ואתה מתכון אל גילים אחרים שילכו בך סתם-בפשטות סחרחרים ופריחת התפוז ללבבם כמו סם... אך על-ככה ישירו כבר הם בעצמם.

בניא

New member
וגם לאה גולדברג

תרגמה את היינה. יש לזה גם לחן וביצוע יפהפה של אסתר עופרים. אט זורמת בנפשי מנגינת הטוהר עופה שיר אביב חפשי אל מרחב שטוף זוהר עןפה-נא אל הגינה שם פריחה החלה אם תפגוש בשושנה תן את ברכתי לה.

בניא

New member
ועוד אלתרמן אחד

מה לעשות, אני מכור: מתוך: אָבִיב למַזְכֶּרֶת לנ. אלתרמן מִכּל הַחַלוֹנוֹת רָאִינוּ אֶת יוֹמֵנוּ, אֶת זֶה הַיוֹם! אֶת בּהַק סֻכָּרוֹ הקָר! בּלַהַט חֲצוֹצרוֹת אוֹתוֹ הבִיאוּ הנָּה, לִראוֹת אוֹתוֹ הצִיבוּ בַּכִּכָּר! לִקְרא לוֹ! כּאל יָם להִשְׂתָּער אלָיו! אֶת כּל עינַי בּנפֶץ כּדְלָתוֹת לפְקֹחַ! בָּאוֹר וּבַזכוּכִית לִהיוֹת נוֹשׂא כּלָיו, לִמְשׁךְ עָרי זָהָב וָשֶׁמֶש עַד אין כּחַ! להִדַּרְדּר אִתָּם בּזֶמֶר בַּשִּׁפּוּעַ -- עֲצֹר סוּסיךָ! הַךְ! תֻּפִּים עוֹבְרִים בַּסָּךְ! מִתּוֹךְ דְּלקוֹת אָבִיב רָצִים עֲצי תָּפּוּחַ... הָאֲדָמָה, רַסְּנִי אֶת אֲבִיבךְ שֶׁלָּךְ! ויש עוד המשך. אתה מוזמן לעיין שם. מתוך 'כוכבים בחוץ'.

lexigali

New member
הלחן של מוצרט, אאל"ט.

לא מצליחה להיזכר בשם של הסרט, אבל מרלן דיטריך שרה את זה שם לבנה כשיר ערש. אחד מהסרטים הפחות מוכרים שלה. מרגש מאד הקטע הזה.

למעלה