קטנוענית על אופנוע

אם פי 3

New member
קטנוענית על אופנוע

תקציר הפרקים הקודמים:
עד לא מזמן, היה לי רשיון A1 מוגבל לאוטומטי בלבד, ובהתאם, רכבתי רק על קטנועים, אוטומטיים. לפני חודשים ספורים הרחבתי את הרשיון ל-A, מה שגם הוריד את מגבלת האוטומטי. מלבד בשיעורי הרכיבה, לא יצא לי לרכוב עד כה על אופנועים.
נתון רלוונטי נוסף: אני נמוכה. מטר וחצי וצ'ופצ'יק. למרות שיש נמוכות שטוענות אחרת, בשבילי, זה משפיע גם על מבחר הכלים שבכלל רלוונטי לי, וגם על מידת השליטה שלי בכלי (בהתנהלות שקשורה לעצירות, לא ברכיבה עצמה).

הפרק הנוכחי: רכיבת מבחן
בסוף השבוע האחרון קיבלתי לרכיבת מבחן אופנוע WOLF 250 של סאן יאנג. ביצעתי איתו את רכיבת הסולו הראשונה שלי, ובהמשך עוד כמה רכיבות לבד או עם האיש (הוא בקטנוע משלו), בסך הכל - בערך 300 ק"מ (לא סופי).

אני לא מרגישה שאני יכולה להביע דיעה על הכלי עצמו, כי אני עדיין בשלבים ראשוניים של רכישת מיומנות הרכיבה עם הילוכים, וזה דורש את רוב משאבי תשומת הלב שלי (בנוסף למה שנדרש לצורך רכיבה בתנועה, אבל בזה אני מנוסה מספיק בשביל שזה כבר יהיה טבע שני - מבלי לגרוע מהעובדה שתמיד אפשר להשתפר), אבל רציתי לשתף בקצת מחשבות על ההבדלים שהרגשתי כקטנוענית שמתחילה את דרכה על אופנוע.
הדבר הראשון שהרגשתי, זה הרוח. בהעדר מגן רוח, גיליתי שהקסדה שלי גדולה עלי (בקטנוע היא מרגישה בסדר גמור, על הזאב, הרגשתי כאילו אם לא היתה רכוסה היטב, היא היתה עפה לי מהראש. השאלתי מהבת שלי את הקסדה שלה, וזה כבר מרגיש יותר טוב). בהתאם, מהירות נמוכה יחסית, מרגישה גבוהה יותר, והרבה יותר קר (מעיל קיץ מרושת).
הבדל משמעותי נוסף: אין ארגז. אני שרגילה להתנהל עם ארגז 48 ל'+המון מקום מתחת למושב, פתאום צריכה להתנהל עם מקום אחסון שמתמצה פחות או יותר בכיסי המעיל (תיק על הזנב עם שרשרת, והבוקר לעבודה תיק גב עם הנדרש, אבל אי אפשר להשאיר כלום). בטיול, הציוד (מים בעיקר) היה אצל הקטנוען, וברכיבות-לשם-רכיבה יכולתי לוותר על המטען לגמרי, אבל בשגרה זה יותר משמעותי. תיק הגב חוסם את הרוח/האיוורור, כך שאם בנסיעות הערב היה לי קריר למדי, נסיעת הבוקר היתה דווקא חמה יותר.

גיליתי שרירים שבדרך כלל לא מופעלים, ורכיבה של כשעה, גרמה לי לשרירים כואבים למדי. נסיון לשחרר סוג אחד של שרירים, גרם לכאב במקומות אחרים (כף היד למשל, כנראה בעקבות תנוחה פחות נכונה). ברור שגם זה עניין של תרגול והרגל. גיליתי, שבניגוד לקטנוע, אי אפשר לנוח ולשחרר קצת את הידיים ברמזור, אלא להיפך. מה שאומר, שהדרך היחידה היא לעשות את זה בזמן רכיבה. בדרך כלל דווקא מעדיפה להיות עם היד "בהיכון", אבל אולי מכיוון שזה בכל זאת קלאץ' ולא בלם (הקושי הורגש בעיקר ביד שמאל), זה פחות קריטי, ברכיבה "פתוחה".

גיליתי, שלא פשוט לי לעבור מסטטוס של רוכבת מנוסה לרוכבת מתחילה, כזו שלוקחת הרבה טווחי בטחון, ומתנהלת קצת ב"סבתאיות", אבל שזה קריטי. למשל - אחרי כמה רמזורים מוצלחים, דווקא באחת הפעמים שהחלטתי להעז וכן לעמוד בין מכוניות ברמזור, זרקתי קלאץ' בהתחלת הרכיבה, וכבה לי המנוע - מה שלא הפריע למכוניות לנסוע משני צידי, ולא עזר לבטיחות שלי... עדיף לעמוד באמצע הנתיב, כל עוד השליטה שלי היא בהתלמדות, ולא מדובר על פקק משמעותי.

גיליתי, שההאצה שלי איטית הרבה יותר (בגלל המיומנות הנמוכה של העברת הילוכים, משערת שעם הנסיון זה ישתפר. מדובר על יכולת התאוצה שלי, לא של הכלי). לגבי המהירות הסופית, מסתבר שסאן יאנג הוא סאן יאנג... והמהירות מאד דומה לקטנוע שלי, בעל אותו נפח מנוע. אולי עוד כמה קמ"שים בודדים, בעיקר במישור/ירידה. מצד שני, כאמור, פחות הרגשתי צורך במהירות גבוהה יותר. רוב הזמן לא רכבתי במקסימום, גם כשתנאי הדרך (ותחושת הבטחון שלי) איפשרו.

רכיבה קצרה על קטנוע (כי גם האיש רצה קצת התנסות עם האופנוע), אחרי רכיבה ממושכת למדי על האופנוע, הרגישה מוזר לגמרי. זה בטח היה נעלם מהר, אבל הוא רצה להתחלף בחזרה...

בטח שכחתי עוד כמה מסקנות ומסקנות ביניים, אבל זו כבר הופכת להיות חפירה עמוקה מדי (שלא לומר קדיחה), אז אפסיק כרגע.
בהמשך השבוע מתוכנן לי אופנוע מבחן קצת יותר מעניין, אבל הוא כבר לא יהיה לגמרי רכיבה ראשונה (וטוב שכך).
אני כבר מתחילה לגבש לעצמי עמדה לגבי לאן אני רוצה להמשיך מכאן.

זהו. סתם שיתוף.

פרארי1

New member
תודה על השיתוף

לא חפירה ולא קדיחה.
איכשהו בעידן חסר הסבלנות בו אנו חיים, כל פוסט של יותר מפסקה ורבע כבר מוגדר כחפירה.
אם נכתבים דברי טעם, מעניינים, מנומקים וכתובים טוב, אין בינם לבין חפירה שום דבר משותף.
עד כאן קיטורים פילוסופיים

לעצם העניין - אין ספק שהגוף צריך להתרגל מחדש לכל כלי ולעיתים ההתרגלות הזאת מלווה בשרירים תפוסים, כאבי פרקים וכולי, לעיתים עקב תנוחה לא נכונה ולעיתים עקב גורמים אוביקטיביים כמו העדר מיגון רוח, שמצריך עבודה של שרירי הצוואר שאולי קצת התנוונו מאחורי המשקף של הקטנוע.
כל אלה הם בגדר "בקטנה", מתרגלים ושוכחים מהם.

לא כתבת מה הכיוון אליו את רוצה להמשיך, אז אני אתייחס רק ל-WOLF.
אמנם לא רכבתי עליו, אבל אני מתרשם (גם מדברייך וגם מדברים אחרים שקראתי עליו) שהוא לא ייתן לך ערך מוסף מאד משמעותי לעומת הג'וימקס ומנגד תשלמי מחיר בפרקטיות.
אם כבר אופנוע, שיהיה מספיק שונה ויספק יותר כיף מהקטנוע, כדי להצדיק את המעבר אליו.
להבדיל מהדעה המאד מקובלת בפורום אופנועים, אני לא חושב שכל אופנוע עדיף תמיד ובכל מצב על כל קטנוע.

בינתיים, עד שתבחרי את היורש, תמשיכי להנות מרכיבות מבחן ולכתוב לנו עליהן

אם פי 3

New member
תודה

אתה צודק שאין לו ערך מוסף משמעותי לעומת הג'וימקס, מצד שני, יש לו יתרון של היותו קל משקל, קטן נפח/הספק וזול יחסית.
לכן, אם לא אתפתה יותר מדי, הוא נראה לי מאד מתאים לי כרגע.
הרעיון שלי, נכון לכרגע, הוא לקנות אופנוע בסגנון הזה, כשברור לי שמדובר משהו לתקופה של כמה חודשים.
זה יאפשר לי לרכוש את מיומנות הרכיבה, בלי להסתכן יותר מדי - הן פיסית והן כלכלית (נכון שאפשר להפגע קשה גם עם 125, ובכל זאת, העוצמות הן אחרות...), להגיע למצב שבו ההילוכים לא דורשים מחשבה מיוחדת (וזה לא יקרה לי תוך יומיים של רכיבות מבחן), ולעבור את קשיי ההסתגלות - ואז אוכל לבצע בחירה מושכלת יותר:
או להחליט שקטנוע יותר נוח לי (בכלל לא מופרך בעיני. גם במכוניות, למרות שנהגתי מספיק על הילוכים, אני מעדיפה אוטומטי), או לבחור באופנוע יותר רציני, כשהמשוכה של תפעול בסיסי כבר מאחורי.

חשוב לי להתנסות על אופנוע, גם מכיוון שדי ברור לי שאם לא עכשיו (כלומר, זמן קצר לאחר לימוד הרכיבה), אז סביר שזה כבר לא יקרה.
מצד שני, אם ארכב במשך תקופה של כמה חודשים, אז גם אם אבחר בקטנוע, המיומנות תהיה כבר טבועה בי, ואני מאמינה שגם אם יעברו כמה שנים לפני שאחליט לנסות שוב, זה יהיה יותר פשוט (כמו לחזור היום, אחרי הרבה שנים, לנהוג בהילוכים. בטח יהיו קצת חריקות, אבל תוך זמן קצר הכל יחזור).
אני רואה יתרון בהרחבת המנעד, לא משנה מה אבחר בהמשך - זו גם הסיבה העיקרית שהרחבתי את הרשיון, גם בלי מחשבה על CBR1000RRRR.
למשל, הסיבה שלא עשיתי קורס החלקות, היתה, שאין לי מיומנות ברכיבה על אופנוע, והקורס נלמד על אופנועי 125. עד הרחבת הרשיון, לא היתה לי יכולת חוקית להשתתף בקורס כזה, וגם עכשיו, הייתי מפספסת את מהות הקורס אם כל תשומת הלב שלי היתה מופנית לתפעול בסיסי.
אם אני ממשיכה לרכוב, זה נראה לי קורס חשוב (בטיחותית).

(למרות שאני נשמעת די החלטית, אני משנה את דעתי בתדירות מעצבנת, כך שלא כדאי לקחת אותי ברצינות.
בעיקר לא את המשפט האחרון
).

פרארי1

New member

תהני מהתהליך, בינתיים אנחנו נהנים מההגיגים

מי מעביר את הקורס המדובר, פרוריידינג?
על איזה אופנועים?
עלויות?

אם פי 3

New member
פרוריידינג

נקרא פרוסליידר. על אופנועי גאס-גאס 125 שנת 2013, שלהם.
4 "תלמידים" בקורס, 2 מדריכים - כלומר: כמעט הדרכה אישית.
מיועד (גם?) לרוכבי כביש.

העלות שנמסרה לי: 850 ש"ח. לא לוקחת עליה אחריות...

לא זול, אבל נראה לי שנותן כלים מאד חשובים.

l coyote l

New member
קורס מדהים

ובהחלט לא מתאים למי שלא מיומן עדיין בשליטה באופנוע באשר הוא.
עם כל מיומנות הכביש שלי על אופנוע ספורט, בקורס הזה הייתי בדיוק כמו שתיארת - סטטוס של רוכב מתחיל.
יש פתאום כל כך הרבה דברים חדשים לתת עליהם את הדעת ולהתרגל אליהם.

בהקשר הזה: מבחינת גובה אין מצב שאת או אני נגיע לרצפה. מאידך, האופנוע כ"כ קל שאפשר לעמוד עם רגל אחת על הרצפה, כשאופנוע בהטיה והברך השניה על המושב, וזה מספיק.
אבל בגלל שכאמור יש הרבה דברים חדשים למי שלא רכב שטח מעולם, העדפתי לא להתעסק בזה, וביקשתי שיחזיקו אותי עד שאתן גז, ושיתפסו אותי כשאני רוצה לעצור.

קורס מגניב לאללה, לא דומה לשום דבר שחוויתי קודם.

אם פי 3

New member
מה שהם אמרו לי

זה שגם נמוכות מסתדרות איתו, אבל שהשילוב של הגובה וחוסר הנסיון, לא יאפשרו לי להפיק את המירב מהקורס, ולכן המליצו לי שלא לקחת את הקורס.
חייבת לציין לחיוב את העובדה הזו, כי היתה להם סיבה טובה לנסות למכור (ביטול בשלב מאוחר), ובכל זאת היו הוגנים מספיק בשביל להמליץ לוותר.
אמרתי משהו על שיווק אגרסיבי לעומת יעיל? הפעם הם אולי הפסידו (אם לא מצאו מישהו אחר), אבל כשאחפש קורס, הם די "קנו" אותי.

הנסיך.

New member
אחלה סקירה

העלית נקודות טובות -
גם בנוגע לשרירים, גם בנוגע לפרקטיות.
התחברתי במיוחד לנק' שמתייחסת למהירות - בהעדר מיגון רוח ובתנוחת ישיבה אחרת, המהירות נתפסת בצורה הרבה יותר מוחשית, מה שאומר שמרגישים שנוסעים מהר גם כשלא כל כך.

מה שכן, מוזר לי העדר המיומנות שלך בהעברת הילוכים - חשבתי שזה אמור להיות די טבעי למי שעובר טסט לדרגה A, אותו כנ"ל לענין השליטה באופנוע - גם אני עשיתי A לא מזמן, והER5 עליו רכבתי היה זהה בגודלו (וגובהו) לוולפים עליהם למדו אנשי ה-250...

יהיה מענין לקרוא את הסקירה לאופנוע הבא (נסי דוקאטי, אומרים שבניגוד לוולף, הם כן אופנועים "אמיתיים" ;)

אם פי 3

New member
יש הבדל בין רכיבה בשיעור

(למדתי על YBR250 ואח"כ על ER6), לבין רכיבה עצמאית.

חוסר המיומנות הוא לא כזה שהמנוע נכבה לי כל רגע (זה קרה לי פעם או פעמיים) או שאני לא מצליחה לתפקד, אבל הוא כן כזה שדורש ממני לחשוב על התפעול, לתכנן אותו, ולקחת טווחי בטחון.

לרוב מי שעושה רשיון A, כבר יש נסיון על הילוכים מהשלב הקודם. לי אין.
גם הוולף קצת גבולי לי מבחינת גובה. אם יהיה לי אחד משלי, אנמיך אותו. זה משפיע. ואולי זה גם עניין של כשרון. יתכן שעקומת הלימוד המוטורי שלי יותר איטית משל אחרים. החוכמה היא להבין שזה כך, ולא לקפוץ גבוה מדי, מוקדם מדי.
גם הלימוד לקח לי הרבה זמן, אבל הגעתי לשליטה טובה - בדרישות הטסט (שאין הרבה ביניהן ובין ה"חיים האמיתיים"), ואפילו עברתי בטסט ראשון, ולא (רק) במזל. כך שאני לא דואגת. אני יודעת שזה עניין של תרגול, וזה יגיע. בסופו של דבר, אני לא הרוכבת הכי גרועה בסביבה...

l coyote l

New member
מוּכּר. גם אני שדרגתי ל-A מ-A1 אוטומט

והאופנוע הראשון שלי היה ER5 נבלה (כמו זה שלמדתי עליו), כך שמעבר להתרגלות להילוכים, זה גם היה על אופנוע ששומדבר בו לא עבד חלק.
גרתי אז באיזור ירושלים. קרה בשבוע הראשון שכבה לי פעם-פעמיים בתחילת נסיעה מרמזור בעליה.
היו פה ושם גם נפילות במקום, בשל הסתגלות למשקל ולזוית צידוד לא-קטנועית (אבל לא משהו שאמור לקרות עם וולף, שהוא אופנוע קל), והיה גם עניין הרוח ושרירי הצוואר.

אפשר להגיד שדווקא בגלל שההשתפשפות היתה על נבלה, זה שיפר לי את מיומנות התפעול, כי לא יכולתי להסתמך על המכניקה הבלויה של האופנוע, אלא רק לשלוט היטב בתנועות שלי על כל מנוף ורגלית; כולל, אגב, התקלות במצבי שבר (נגיד, לרכב בלי רגלית הילוכים
).

שורה תחתונה: באמת עניין של הסתגלות. רק אל תשללי/תשפטי ע"ס נסיון מועט של רכיבת מבחן. זה לא מדד לשומדבר עתידי בהתנהלות יומיומית של כלי כזה או אחר.

gilkor

New member
שיהיה בהצלחה! וטיפ בלימה

להגיד שזה קל?
לא קל לעבור, בהרבה אלמנטים, התייחסת פחות או יותר לכולם...

מה שאני חושב שכדאי לך לשים לב אליו הוא מרחק הבלימה.
אני לא יודע על איזה קטנוע נסעת (כי ל GD250 למשל יש בלימה משולבת) אבל מניסיוני מרחק הבלימה בין קטנוע לאופנוע הוא שונה.
אחרי פרק זמן מסוים כשתתרגלי לאופנוע יהיו לך נקודות שבאינסטינקט "הקטנועי" את ידעת שתוכלי לבלום בקלות ואז את עלולה להיות מופתעת מכך שבאופנוע זה אחרת. כדאי לתת דגש על הנושא הזה, אולי קצת אימונים או עצירות פתע יזומות כדי להכיר את האופנוע.

פרארי1

New member
אתה אומר שעם הקטנוע בלמת טוב יותר מאשר עם

האופנוע?
על איזה אופנוע אתה רוכב כיום?

אימונים בהחלט חשובים ועוזרים בכל כלי, בטח במעבר לכלי שתפעולו שונה, אבל מאד מפתיע אותי שעם הקטנוע בלמת טוב יותר, אם זה אכן מה שטענת.
בלימה משולבת אכן עוזרת לרוכב הפחות מיומן ותגרום לפחות דרמות בבלימה, אבל בלימה נכונה עם אופנוע אמורה להניב מרחקי בלימה קצרים יותר.

gilkor

New member
אני אומר שזה שונה

אין לי מושג על מה היא רכבה.
וכן, אני מאמין שבגלל התאוצה החדה , המסה ו(אי) טכניקת בלימה (וניסיון) באופנוע - מרחק הבלימה גדל לעומת קטנוע.
ודאי קטנוע כזה שרגילים לרכב עליו למשך פרק זמן ארוך.

לא יצא לי להשוות מרחקי בלימה בין קטנוע לאופנוע, אני כותב את זה מתוך התחושה שלי ומכך שיצא לי לשוחח ספיציפית על הנושא הזה עם מספר רוכבים.

אני נוסע על ויסטרום, כשלעצמו אין לי ספק שיכולת הבלימה שלו שונה למשל מאופנועי ספורט, הבלימה לא "קוברת" אותך לתוך הכביש אלא מעט מתונה.
שוב, עיקר הדגש שלי הוא על בלימות פתע ולא בלימה מכוונת ומתוכננת.

מעניין אם יש באמת תיעוד להשוואה כזאת, נניח קטנוע 250 מול אופנוע 500, שניהם מאיצים עד ל 90 קמ"ש ואז נדרשים לבצע בלימת פתע - מי יבלום במרחק קטן יותר?

פרארי1

New member
אכן שונה ומצריך התרגלות

חשבתי שאתה מתכוון שבאופן כללי קטנועים בולמים טוב יותר ולכן ביקשתי את ההבהרה.
אני מסכים שבתקופת ההתרגלות, יש מצב שהבלימות עם האופנוע יהיו ארוכות יותר, אבל בגדול, אופנועים בולמים טוב יותר כי לרוב הם מצוידים במכלולים טובים יותר (קאליפרים, דיסקים גדולים וכולי) וחלוקת המשקל שלהם מאפשרת העמסה גדולה יותר על הבלם העיקרי - הקידמי, שנושא בעיקר הנטל.

פרארי1

New member
לא שכחתי ואף הלכתי לבדוק את הטבלאות

לצערי, הן לא משרתות את התאוריה שלי

אבל מי כמוך יודע שמכלולים של טימקס הם לא מכלולים של ג'וימקס, למרות הדמיון בשם.
להערכתי, חלק גדול אם לא רוב האופנועים המודרניים, יבלמו במרחק קצר יותר מרוב הקטנועים הנפוצים.
אבל אולי אני טועה, תכלס, שווה בדיקה.

בועז בר

New member
אופנועי ספורט - כן. באחרים אני לא משוכנע שזה

נכון באופן גורף כל כך.
למעשה אולי ההיפך. קח את הג'וימקס החדש ותשווה אותו לטרנסאלפ נניח...
את מי יותר קל לשתול באספלט?

פרארי1

New member
ההשוואה עברה לי במחשבה

בתחושה, לגמרי הג'וימקס, אבל יהיה מעניין להשוות בפועל.
כנראה שבאמת אי אפשר לעשות הכללה גורפת, בעיקר בזכות השיפור שחל בשנים האחרונות במכלולי הקטנועים, גם אלה שאינם מוגדרים קטנועי על או ספורטיביים.

gilkor

New member
יש עוד אלמנט שכדאי לקחת בחשבון

אם כבר מנסים לעשות השוואה כזאת - גם במבחן של פולגז.
לדעתי האלמנט של גיל הרוכב/ת מהווה גם כן פקטור מהותי.

אם כבר מדברים על תאוריות ותחושות, אני חושב שהאינסטינקט (לבלימת פתע) נמצא בזמן התגובה המהיר ביותר בסביבות גיל 24-30.
לפני הוא גם כן קיים אך לא מספיק "משופשף"
אחרי, אני חושב שמתחילה נסיגה קלה, בכל אופן זאת התחושה שלי לטווח הגיל שאני נמצא בו עכשיו (37) - אישית אני לוקח את זה בחשבון וממתן את הרכיבות, הן לא זהות לאופי הרכיבות שהייתי עושה לפני עשור.

אם פי 3

New member

אני חושבת שמבחינת הכלי "נטו", הבלימה כנראה יותר טובה באופנועים, בעיקר אלו שנועדו לעוצמות גבוהות - אבל עבור רוכב חדש, או רוכב שעובר מקטנוע, הבלימה המתוכננת ארוכה יותר, ובלימת חירום מסוכנת יותר (בלי לקחת בחשבון את מרחק הבלימה, אלא רק את הסיכון לנעילת קדמי והתהפכות), ולכן מאד מאד רצוי לא להגיע לצורך כזה.

(אני רוכבת, עדיין, על JM250, גם בו יש בלימה משולבת, ובכל מקרה, אני משתמשת בשני הבלמים ביחד).

למעלה