אני אשתדל להיות יותר ברור,
רק אסייג שזו ההבנה שלי את הנושא, ואם אני טועה - אשמח שיתקנו אותי כאלה שמבינים יותר. כשמהנדסים מתכננים מנוע ישנם הרבה משתנים שקובעים איזה אופי יהיה למנוע, כמה הספק הוא יוציא באיזה סל"ד ואלו מערכות ילוו אותו. (תכנון הכולל את נפח המנוע, קוטר מול מהלך בוכנה, יחס דחיסה, תזמון שסתומים, מספר שסתומים, יחס דחיסה, סוג המתכת של הצילינדר, של הבוכנה ושאר החלקים, סוגי המסבים ואיכותם, סוג מערכת הדלק, השימון, הפליטה ועוד משתנים רבים) הקטנועים הבסיסיים מקוררי האויר מתוכננים מראש לעבוד בעומס נמוך יחסית, כלומר להוציא מעט כ"ס יחסית לנפחם, וזו לדעתי הסיבה העיקרית לאמינותם. אין להם צורך בקירור מים, כי לכמות החום שהם מיצרים - די בקירור אויר. אם תתחיל לשפר מנוע כזה, אני משער שתיתקל בבעיית התחממות קשה וקריסת האמינות. הסל"ד שאליו מתוכנן להגיע המנוע,
גם כשאתה מושך 'פול-גז' וההספק שהוא מוציא, לא יתנו למנוע להוציא יותר ממה שתוכנן להוציא, וזה כאמור נמוך יחסית. פועל יוצא מכך הוא בלאי נמוך יחסית של חלקי המנוע, מה שנותן אמינות גבוהה. בוא ניקח קטנוע עם נפח זהה, מקורר מים שמוציא הספק גבוה יותר. חוץ מייצור החום המוגבר שלו שדורש כאמור מערכת קירור יעילה יותר,
גם כל שאר חלקיו עובדים בעומס גבוה יותר וחייבים להיות איכותיים יותר, או... שהבלאי שלהם יהיה גבוה יותר. (= אמינות פחותה). עכשיו היצרן נמצא בדילמה: אם ישתמש בחלקים איכותיים, המוצר שלו יהיה אמין וחזק, אבל יקר.... ואז הוא עלול לאבד חלק גדול מקהל היעד שלו שמעוניין בקטנוע חזק ו...זול. כלומר: צריך לחסוך פה ושם... אז אתה מקבל מנועים שלפעמים מגיעים לקצה גבול היכולת של
החוליה החלשה שבהם. עכשיו הגענו לחלק האחרון של הפאזל (אם היתה לך סבלנות לקרוא עד כאן
) אם מקורר המים שלנו אכן יסע כמו אותו מקורר אויר שלידו, הוא ישתמש ב-נניח 80% מהיכולת שלו, וישמור על אמינות טובה... אם תדרוש ממנו 'פולגז' רוב הזמן, אז תיתקל בגבולות החיסכון של היצרן: סלילים שנשרפים, מסבים שקורסים ובלאי מואץ לחלקי מנוע שונים, עד מצב של קריסת מנוע כללית אחרי 15-20K ק"מ. נשמע מוכר? (לי כן, לצערי) (מזכיר את הויכוח של יפני מול טייוואני, וכמה שיפוצי מנוע אתה יכול לעשות בהפרש המחיר...) נפח המנוע, קוטר מול מהלך בוכנה, יחס דחיסה, תזמון שסתומים, מספר שסתומים, יחס דחיסה, סוג המתכת של הצילינדר, של הבוכנה, ושאר החלקים, סוגי המסבים ואיכותם, ועוד משתנים רבים שמלווים במערכות תואמות: סוג הקרבורטור וקוטר הלוע או הזרקה, סוג מערכת הקירור נפחה ועובי הצינורות, משאבת שמן ומעברי השמן במנוע