קטלוג ספרים ביהדות

Roshtovit

New member
קטלוג ספרים ביהדות

מישהו שמע על שיטות ELAZAR או WEIN ? עוד שיטות? אני מעדיפה לא להשתמש בשיטת שלום. יש פה המון ספרים בנושאים שונים ביהדות ואני מעדיפה משהו יותר נפרד מדיואי. תודה מראש

איפה אפשר לקרוא על שיטת שלום

ולראות רשימה מלאה של המספור? האם יש איזה חוברת או ספר לשיטה?

חייםלוי

Member
מנהל
יש ספר ואני מניח שאפשר להשיגו דרך

מרכז ההדרכה לספריות ציבוריות. המספרם הראשיים הם 296 עבור יהדות כשזה מתחלק: 296.1 פילוסופים כך למשל לרמב"ם בחיבוריו הפילוסופיים יש מספר מיון מיוחד 296.176 296.2 יהדות לעומת דתות אחרות. כאן תיכנס אנטישמיות כתת מספר 296.3 תפלות וחגים. 296.31 תפילות 296.38 והלאה - חגים. לכל חג יש מספר מיוחד 296.4 מוסר 296.5 הלכה. כאן נכנסים תולדות ההלכה וספרי הלכה מיוחדים כמו ארבעה טורים, משנה תורה לרמב"ם 296.53, שולחן ערוך וכד' 296.6 כתות יהודיות: צדוקים, שומרונים, קראים ועוד 296.64 ספרות הסוד הקדומה 296.65 קבלה. כאן יש פירוט רב מאוד. גרשם שלום היה חוקר קבלה, כידוע 296.7 פולקלור E א"י. כאן יש חלוקה מפורטת. H ספרות עברית. H1 שירה עברית H2 מחזות H3 פרוזה H4 מסות וכך הלאה עפ"י דיואי כמובן שיש תנ"ך 220-229 לכל ספר במקרא יש מספר משלו מ 222 עד 224 עם חלוקה מפורטת. ספרים חיצונים 229 זה על רגל אחת

DGtal

New member
שיטות קיטלוג ביהדות

אני בא מרקע ישיבתי ועובד כרגע עם שיטת שלום (וריאצית בר-אילן). מההיכרות שלי, אין בספריות תורנית בארץ (מלבד האקדמיות) שיטה אחידה, וכל מקום מקטלג ע"פ שיטה שהתפתחה במקום ושמתאימה לו, כולל כל מיני פתרונות מעניינים שיגרמו לבוגרי דיואי להחליף צבעים (אולי נספר בהזדמנות). יש שיטה עשרונית שפיתח מאיר וונדר, וראיתי סריקת חוברת של זה ב"אוצר החכמה", כאשר החוברת חולקה כנראה בכנס של היחידה לספריות תורניות בעיריית ירושלים. אין לי מושג אם השיטה בשימוש בפועל במקום כלשהו. עוד שיטה מפורטת (אלפא-נומרית) משמשת את ספריית ישיבת הר-עציון (ETZ באל"ף), השיטה פותחה שם ומספיקה להם לקיטלוג כמה עשרות אלפי כותרים. אני מניח שאם תבקשי הם ישלחו לך את השיטה. בהצלחה

DGtal

New member
קצת על השיטות

את שיטה של מאיר וונדר (וזו תשובה גם לחיים) ראיתי רק לכמה דקות בחוברת שסרוקה ב"אוצר החכמה). לפי מה שאני זוכר היא מחלקת את התחומים לקבוצות בסגנון דומה לדיואי, כלומר שלוש ספרות וכד'. השיטה של הר עציון מתחילה באות עברית (בין א' ל-ל') ואז יש כמה ספרות שמציינות תת-נושא, ומתחתיהן עוד ספרות שמציינות מחבר מסויים, אין עוד תת חלוקה, אם אני זוכר נכון. בגדול, למי שרוצה לפתח שיטה ביהדות (אני מתייחס כרגע בעיקר לספרי הקודש, ללא "מדעי היהדות" וספרי עזר), יש כמה קטגוריות יחסית פשוטות(תנ"ך; משנה; תלמוד ירושלמי ומפרשיו; תלמוד בבלי ומפרשים ראשונים ואחרונים; ספרי הלכה - גאונים, ראשונים, רמב"ם ומפרשיו, טור ומפרשיו, שו"ע ומפרשיו, ספרי אחרונים - כלליים, או על נושא מסויים; שו"ת - גאונים, ראשונים, אחרונים; תפילה - סידורים, מחזורים, הגדות; מחשבה - ראשונים, קבלה, חסידות, מוסר, אחרונים; ספרי עזר). יש רק כמה נקודות תורפה, שבהן אין ממש אחידות בין השיטות. למשל: רבים מספרי החסידות מסודרים על סדר הפרשיות, האם לסדרם בתנ"ך או במדור חסידות. פירושים על הש"ס - חלק מהספרים מסודרים לפי סוגיות כלליות, אך הרוב על מסכתות, כאשר פעמים רבות יש כרכים על כמה מסכתות יחד, או על כמה סדרים (למשל: נשים-נזיקין או מועד-נשים). ההגיון של רוב הלומדים הוא לאחד את כל הספרים של המחבר באותו מקום במדף. אעפ"כ בשיטת שלום, וגם במרכז הרב למשל, מנסים לחלק את הספרים לפי מסכתות, מה שמבטיח בלאגן. ההגיון בחלוקה הוא שזה פשוט מדף ענק, ובכל ישיבה הוא המדף הגדול ביותר, ומנסים למצוא דרך לסידור פנימי שלו. הערה חשובה - בספרות התורנית מצטטים לפי שמות הספרים, ולא לפי מחברים. כולל שמעו על "הנודע ביהודה", "קצות החשן" וכו' אבל רובם לא ידעו את השמות של המחברים, ולכן יש מקומות (לא אקדמיים, כמובן) שיסדרו לפי שם כותר ולא שם מחבר.

חייםלוי

Member
מנהל
תודה. לגבי וונדר אני אשאל אותו

לגבי ספרות חסידית - בזמנו נהגו למיין הכל תחת ספרות חסידית. היום נותנים שני מיונים. האחד לספרות חסידית והשני לנושא הספר למשל חידושים על התורה 222.78 או דרשות 296.451 יש היגיון, בספריות של ישיבות למשל, לסדר את הספרים עפ"י הכותרים כי הם אכן ידועים הרבה יותר מאשר מחבריהם.

DGtal

New member
אז איך מקטלגים בפועל אצלכם?

אני מניח ששני המיונים הם לתועלת הציבור, איך נהוג אצלכם? לפי שיטת שלום ותחת 67? אגב, מישהו יכול להסביר לי את ההגיון בהפרדת דרשות על התורה מתנ"ך, או יותר גרוע את תיקון סופרים (כמדומני 292.332) מתנ"ך? לדיואי פתרונים.

חייםלוי

Member
מנהל
אנחנו ממיינים לפי שיטת שלום בלבד

ביהדות. תיקון סופרים זה 296.332 שהוא תת מספר של 296.33 קריאת התורה. ההיגיון בהפרדת דרשות מתנ"ך, לדעתי, הוא שדרשות הן סוג ספרות אחר מאשר תנ"ך ופירושיו.

למעלה