קושי בשליפת מילים

• פותח הנושא yoske
  • פורסם בתאריך

yoske

New member
קושי בשליפת מילים

האם יש מישהו היודע כיצד ניתן לשפר בעיה של קושי בשליפת מילים אצל ילד עם PDD? הבן שלנו הוא כמעט בן 10, מנסה לתקשר בעזרת דיבור בין היתר, אבל ברוב הזמן מצטט דברים מהזכרון (אקולליה) שלפעמים קשורים לסיטואציה ולפעמים לא. הקושי בשליפת מילים גורם לנו לא לדעת בדרך כלל את מידת ההבנה שלו לדברים שהוא שומע ואת מידת הקליטה שלו לדברים שמנסים ללמד אותו. ניסינו אנחנו וניסו במסגרות הלימוד כל מיני שיטות - אך בעיית השליפה עדיין קיימת. נודה למי שיכול לעזור לנו במציאת שיטות נוספות לשיפור היכולת בשליפת מילים.

יוסקה שלום,

נושא עבודת המחקר שלי לדוקטורט הוא בעית שליפת המילים בקרב ילדים המאובחנים על הספקטרום. מסתבר שהבעיה בהחלט נפוצה, לא נותנים עליה מספיק את הדעת, וכן, יש מה לעשות. מה שחשוב- צריך לעשות אבחנה ברורה בין בעית שליפה, לבין בעיה בסיסית באוצר המילים. לקסיקון קטן של אוצר מילים איננו בעית שליפה. בעית שליפה היא מצב שהילד מכיר את המילה, השתמש בה בקלות ובאופן ספונטני במצבים רבים, אבל דווקא כשמתבקש לשיים את אותו האובייקט, המילה כאילו על קצה הלשון, ולא נשלפת מספיק מהר. לרוב אחרי פרק זמן המילה חוזרת. בקיצור- האם יש לבנך קלינאית תקשורת? אם כן בקש ממנה להעביר לו טסט לשליפת מילים כדי לעשות קודם כל אבחנה ברורה שזו הבעיה. אם זו הבעיה יש תכניות לשיפור יכולת השליפה. אשמח לדבר עם הקלינאית. אגב- מטרת עבודת המחקר שלי היא להעלות את הבעיה על פני השטח, על מנת שתהיה לה התייחסות, ולגבש תכנית טיפולית שתשפר את המצב. רונית ולגרין קלינאית תקשורת ובהזדמנות זו- הורים יקרים, יתכן ואזדקק לעזרתכם. פרטים בהמשך...

רונית שלום

בכל האיבחונים שעשו לילד שלי, הנושא שהוא היה בו הכי טוב הוא אוצר המילים- תמיד נכתב שאוצר המילים תקין לגילו ואפילו קצת יותר. למרות האמור לעיל יש לו בעית שליפה והנושא מטופל אצל קלינאית תקשורת. אם יש טיפים נוספים לעבודה בבית, אשמח מאוד אם תתרמי לי ולהורים אחרים מנסיונך לשיפור (אם זה תחום שאפשר לשפר חייבים לעשות את המקסימום ולשפר את איכות החיים של הבן שלי). תודה ויום טוב דקלה סולומון

הי דקלה

כיוון שהשרשור נעלם עד הערב וירד לעמודים הבאים לא שמתי לב שכתבת. תכנית ההתערבות הטיפולית עדיין בבנייה ובשלבי מחקר. ברגע שיהיה לי משהו מסודר, ממוקד ורלוונטי בהחלט אשמח לשתף את כל מי שמעוניין. רונית

yoske

New member
קושי בשליפת מילים

לרונית שלום, ראשית כל תודה על התגובה המהירה. אנו נעביר לך כאן את כתובת האימייל שלנו, על מנת שנוכל להעביר בהמשך פרטים כמו מס' טלפון ופרטי קלינאית התקשורת איתה אנו עובדים. כמו כן נשמח לעזור לך בפרטים שיהיו אולי לך לעזר במחקר. כתובת האימייל שלנו היא: [email protected]. נשמח לתגובה מהירה.

אמא יעל

New member
אשמח לשתף פעולה

גם לבני בעיית שליפה קשה, אשמח לעזור לך ולקדם את המחקר שלך, כי למרות עבודה כולל מקצועית רבה שנעשית איתו, הבעיה קיימת. אגב, דבר מעניין שאמר לי לאחרונה: הוא אינו יכול לחשוב בלי לדבר, כלומר - הוא מהרהר בקול רם. והוא חייב למצוא את המילה המתאימה ביותר. זה לא רק שליפה, זה כל הניסוח ושזירת הרצף שלפעמים יכול להתפקשש לו. צריך הרבה סבלנות.

טיפים

אז ככה, ובאמת ממש על קצה המזלג כי בעיות שליפה זה נושא גדול ומשמעותי ליכולת אינטראקציה שוטפת וזורמת. בהנחה שיש לנו לקסיקון מילים, אנחנו נשענים על שתי אסטרטגיות לשלוף את המילים במהירות (שליפה זה בעצם יכולת שיום מהיר. היכולת לשלוף מילה מוכרת וידועה, שהשתמשתי בה בקלות בעבר, כאשר אני נדרשת להשתמש בה ובצורה מהירה). אנחנו משתמשים ביכולת פונולוגית- הצלילים מהם מורכבת המילה, וביכולת סמנטית- המשמעות של המילה. מכאן אם אנחנו רוצים לחזק את יכולת השליפה אנחנו צריכים לחזק את יכולות הילד לעשות סגמנטציה של המילה, לחלק את המילה להברות ולצלילים, ומאידך לחזק את יכולות הילד לשייך מילים לקבוצות משמעות דומת. מה זה אומר? ךמשל- לעבוד אם הילד למשל על "איזה מילים מתחילות ב-BA? (בננה, ברווז, ברבור, בלון, בית וכדומה) או לחילופים לעבוד עם הילד על קטגוריזציה של מילים. (חולצה, מכנסיים, גרביים, תחתונים כולם שייכים לבגדים.) כאשר חיזקנו את היכולת הפונולוגית (צלילים) והסמנטית יכולות השליפה שלו משתפרות. אגב- תופעה מעניינת בקשיי שליפה זה ה- Feeling of knowing . זאת אומרת ההרגשה שאני יודע איזו מילה אני צריך להגיד, אני מכיר אותה אבל היא כרגע עומדת על קצה הלשון ולא עולה במהירות המספקת. ילדים (או אנשים) עם בעיות שליפה מתאפיינים בקשיים למקד מסרים ורבליים, לתת תשובה ממוקדת, עניינית ורלוונטית. אנחנו שומעים אצלם הרבה "פקקים" במקום מילים כמו- זה.. כזה.. נו.. אה...(ואצל PDD הבחירה היא בדרך כלל לשתוק ופשוט לא לענות..) עם ההזדקנות בעיות שליפה מחמירות. ואם כבר- אני מנסה לבדוק (נוכח הניסיון הקליני שלי מול PDD) את ההנחה המחקרית שלי, שלאנשים/ילדים על הספקטרום יש תדירות גבוהה של בעיות שליפה. בנוסף אני מנסה לבנות תכנית טיפולית שתתן מענה ממוקד לאיך עובדים (בקרב PDD ואספרגר) על קשיי השליפה. אוקי.. כיוון שאני מתלהבת אני יכולה בקלות להמשיך ולברבר.. רונית ולגרין קלינאית תקשורת

לא - את ממש לא מברברת

פעם ראשונה בפורום אני ממש מבקשת ממך עזרה. ההרגשה שיודעים ... את מתארת בדיוק את המקרה שלי. תרחיבי בבקשה אם התיחסות לגדולים יותר - (משחקי פונולוגיה ןהכלה בקבוצות לא כל כך רלוונטי לי). אגב לי יש מה להוסיף (מתחום הנוירו- נתפתחותי) עבודה על הצלבות - (בתנאי שנעשית באינטנסיביות ובהתמדה) יכולה גם לעזור.

הי

אני מבינה שאת שואלת על עצמך..ולא ספציפית על הספקטרום.. אשמח לשוחח איתך טלפונית. את מוזמנת להתקשר- 03-5471904 בשבוע הבא, נוכח התגובה שהיתה כאן לכתוב שלי בואי ונמשיך את שיחתנו בע"פ.. רונית

rri1

New member
אחד התרגילים שבזמנו אנחנו עשינו-

ישבנו עם צרור תמונות (מתחילים עם כ- 10 תמונות וכמובן א"כ עולים לנספר גדול יותר.) בודקים שהתמונות מוכרות לילד- והוא יודע לשיים אותן, ומבקשים מהילד לנקוב בשם כל עצם שרואים בתמונה (בכל פעם מראים תמונה אחת בלבד.) מנסים לראות אם אפשר בהמשך הזמן להגביר את מהירות הרמת הקלפים ולהראות את התמונות בקצב יותר מהיר. כדאי לעבוד עם סטופר - כדי שיהיה למטפל יכולת לבדוק אם אכן יש שיפור במהירות השליפה. אם הילד משיים מאד לאט במשך זמן ממושך, לעיתים, הוספה של מחיאת- כף בקצב על ידי המטפל - מכניסה את הלד לקצב יותר מהיר... (כמבן צריך לבדוק שזה לא מלחיץ את הילד). אני מאמינה שגם פירוק נושא לשאלות , יכולה לשפר את מהירות השליפה. מראים תמונה שיש בה תוכן מסוים : למשל ילד הולך לבי"ה עם תיק בבוקר. ושואלים שאלות ממוקדות שהתשובות עליהן קצרות: מי/ מה / מתי/ איפה/ למה... למשל: מי הולך לביה"ס" ?(הילד) /מה יש לילד על הגב? (תיק)/ לאן הילד הולך? (לביה"ס)/ מתי הוא הולך לביה"ס? (בבוקר)/ למה הילד הולך לביה"ס? (כדי ללמוד) וכך הלאה...- זה מלמד את הילד להתאים את התשובה אך ורק למה שנשאל - ומלמד אותו לשלוף את התשובה המתאימה לשאלה. בהצלחה, רננה

ההתמודדות שלנו עם בעית השליפה

אם מראים לו תמונות יש 100% הצלחה הבעיה היא כשאין גירוי ויזואלי, למשל- "תגיד שמות של חיות", יקח לו שעה למצוא 5-6 שמות למרות שהוא מכיר עשרות. או ששואלים אותו מה הוא עשה היום בבי"ס, זה נורא מופשט עבורו ואין תשובות. לפני יומיים היתה שביתה לכיתות א' + ב', ביליתי איתו כל היום. לקחתי מצלמה לתעד את היום היינו בתחנת כיבוי, הוא ישב באמבולנס ובניידת משטרה ושיחק עם המכשירים בפנים, אח"כ היינו בקארטינג בשפיים ולסיום במקדונלדס את כל החוויות תיעדתי במצלמה דיגיטלית כאמור. אחה"צ הגענו לקלינאית והיא שאלה אותו אם הוא היה היום בבי"ס, הוא ענה שכן. היא שאלה אותו אם היו היום לימודים או שהיתה שביתה, הוא ענה שהיתה שביתה. היא שאלה אותו מה הוא עשה היום וכלום אין תגובה, בעזרת הצגת התמונות במצלמה הוא הצליח לספר מה עשינו. והוא והקלינאית הכינו סיפרון שמתאר מה הוא עשה בשביתה. למחרת שלחתי אותו עם הסיפרון לכיתה, ורק באמצעות הסיפרון הוא הצליח (בדיבוב של הצוות) לספר מה הוא עשה. ככה אני התמודדתי עם בעית השליפה.

rri1

New member
באותו הקשר

לגבי שאלת שאלות יותר מופשטות - כמו תן כמה שמות של חיות וכדו'- אפשר לשים כמה חיות מפלסטיק על השולחן ולבקש מהילד לתת שמות של חוית, וא"כ להוריד אותן מהשולחן או לכסות במפה- ולתת את אותה הוראה והילד מצליח לשיים מהזיכרון הוויזואלי שהיה לו לפני כמה שניות...(למעשה זה עובד באותו עיקרון של המצלמה הדיגיטלית) מה שחשוב בתוכנית כזאת- זה לבדוק אם במשך הזמן אנחנו מצליחים להאריך את הזמן שבין הגירוי הוויזואלי (למשל ההתבוננות בחיות או בתמונות שתיעדו את יום השביתה) לתשובה שהילד נותן. בעצם יש כאן עבודה גם על יכולת שליפה אבל גם על זיכרון לתווך ארוך. אם הילד מצליח ללמד את עצמו לשלוף מילים ותיאורים מילוליים באמצעות זיכרון ויזואלי שלו בנושא - הרי שיש כאן התקדמות ממשית.

תודה, נעבוד על זיכרון ויזואלי

זו כזאת תעלומה, הוא יכול לשלוף משפט שאמרתי לו לפני שנה או אפילו שיר שלם שלא שרנו מזמן. אבל נראה לי תרגיל מעולה מה שכתבת- להראות חיות ולכסות במפה, זה תרגיל טוב לילדים שלנו ובכלל לשיפור זיכרון. תודה

יש משחק שקניתי לדניאל, שנקרא

זמן תגובה. מאוד מומלץ. מבקשים שם לתת שמות למשל רהיטים, בקלף מופיעות תמונות שקשורות לנושא, את המילה הראשונה הוא יכול להוציא ממה שהוא רואה בקלף, ואז אולי יהיה יותר קל. זה עובד גם על זמן, אבל אפשר לוותר על זה... אפשר גם לחזור על זה שוב ושוב ואז הילד גם זוכר וגם שולף. יופי של משחק. רונית, אם את לא מכירה...אז שווה להכניס לקליניקה עמליה

rri1

New member
הי עמליה, תוכלי בבקשה

לתת פרטים נוספים על המשחק- שם החברה שהוציאה אותו ? ואיפה אפשר לרכוש אותו? הרבה תודה, רננה

למעלה