קושינג תת-קליני?

קושינג תת-קליני?

מזה מספר שנים שאני אוכל מעט מאוד (1000-1500 קלוריות ביום), עוסק בספורט ולמרות זאת - המשקל עולה באופן איטי ועקבי. יצא לי במקרה לקרוא קצת על מחלת קושינג, וחלק גדול מהסימפטומים מתאים: לחץ דם מעט גבוה באופן קבוע, השמנה אופיינית לקושינג (למרות שלא בצורה בולטת מדי, וללא בליטות בופאלו), הזעה מוגברת. כל הבדיקות הסטנדרטיות, כולל TSH, בגדר הנורמה; לחץ דם באופן עקבי בגבול הגבוה של הנורמה, ובכל בדיקה בנפרד מסבירים לי שזה white coat syndrome -- ולא מעניין אף אחד ההיסטוריה (או שהדופק שלי לדוגמא נשאר נמוך). לא ממש קשור, אבל גם B12 שלי תקין לחלוטין למרות שאיני דואג להשלמת B12 ואני צמחוני מעל 20 שנה. לבקשתי, רופא המשפחה (במכבי) הסכים לשלוח אותי לבדיקת cortisol-battery בניגוד לדעתו, ואכן בדיקה זאת יצאה שלילית. מצד שני, הוא לא הציע שום גורם אחר חוץ מ "תאכל פחות ותעשה יותר ספורט", מה שלא ממש עוזר היסטוורית (וגם הסטטוס הנוכחי שלי בנושא די קיצוני). שאלתי היא: האם יתכן שיש לי קושינג שאינו מתגלה בבדיקה רגילה? קראתי איפשהו שרק suppression test הוא אמין אם הבעיה קיימת לאורך זמן (כ- 10 שנים אצלי), אבל לא מצאתי לזה התייחסות באף מקום אחר. וחוץ מזה, ההשכלה שלי היא של מהנדס, לא של רופא, אז מאוד סביר שאני מדבר שטויות ולא מבין כלום ממה שאני קורא. ושאלת משנה היא: מה מומלץ לבדוק עוד ו/או האם רצוי לבקש מהרופא הפניה לאנדוקרינולוג (ואם כן, מה מילות הקסם שצריך להגיד כדי שהוא לא ישליך אותי החוצה בטענות שאני סתם היפוכונדר). בתודה מראש, ערפד צמחוני.

אתה לא אוכל 1000 קלוריות ביום

לאורך שנים. גם בקושינג מרזים מזה. קושינג לא משנה את חוקי התרמודינמיקה ( את זה אתה כן מבין נכון?). בקושינג יש תאבון יתר, יש מנגנון יעיל לניצול אנרגיה, ובעיקר יש רדיסטריבוציה של השומן כך שהוא מתרכז בבטן ולא בגפיים. יש לך השמנה בטני כשם שיש לגברים רבים וגם לצערי לנשים רבות. קרוב לוודאי שאין לך קושינג. האבחנה של קושינג, שאיננה קלה כלל ועיקר, מבוססת על רמות מופרזות של קורטיזול בדם ובשתן. האם נמדד קורטיזול באיסוף שתן של 24 שעות? אפשרות אחרת, ואני מניחה שכדי לקבל שקט ממך, הרופא שלך יסכים גם לזה, היא למדוד קרוטיזול בבקר לאחר שנטלת בלילה הקודם 1 מ"ג (שני כדורים של 0.5 מ"ג) של דקסמטזון. אם זה תקין ואם הקורטיזול בשתן תקין, הייתי אומרת לך לרדת מהעיניין ותהלרכזה בנסיון אמיתי לרזות באמצעים המקובלים. אם אתה עם BMI מעל 30, אתה יכול גם לקבל תרופות שיעזרו לך לרזות.

תודה על התשובה

תודה, אני אבקש את הבדיקה הנ"ל; הנוכחות שלך בפורום היא עבודת קודש. ציינתי 1000-1500, וזה מתקופה די ארוכה שבה הקפדתי לרשום כל דבר. מתוך הנחה שהסימון על מוצרים קשור איכשהו למציאות. תרמודינמיקה ותורה קלורית לא באמת קשורים, למרות שהם משתמשים באותה יחידת מידה (קלוריה). יש לא מעט ניסויים שמראים שהתוקף של התורה הקלורית מאוד מצומצם ולא גורף כפי שמקובל לחשוב (לדוגמא, היא עומדת בסתירה לתורת אינדקס גליצמי; לשתיהן יש הוכחה ניסויית מה שאומר ששתיהן שוגות, ולא ששתיהן צודקות). מאמר מאיר עיניים בנושא הוא: http://www.freakonomics.com/pdf/whatmakesfoodfattening.pdf - גם אם לא מקבלים אף מסקנה שלו, הסקירה של תוצאות ניסוי היסטוריות שווה עיון. (הכותב הוא דר' לפסיכולוגיה ולא לרפואה, אבל המאמר הוא מנקודת מבט פיזיולוגית ולא פסיכולוגית) זה לא שאני בטוח שיש לי קושינג, אבל בוודאות יש לי מצב לא תקין, ואני מחפש מה זה יכול להיות; אני רגיל שלא מאמינים לי כשאני מספר כמה אני אוכל. זוגתי שהיא רופאה, וגם היא לא האמינה, עד שעברנו לגור יחד. בהעדר עזרה מכל הרופאים שהתייעצתי איתם (כולל זוגתי שתחייה), אני נאלץ לחפש לבד, ועד עכשיו קושינג הוא בעל הסימנים הקרובים ביותר. (ויש לי גם אוסף סיפורים של אנשים אחרים שאני מכיר יותר ופחות; האחרון שבהם, מהשבוע שעבר הוא של סקוט אדאמס, סופר וקריקטוריסט -- מומלץ להעיף מבט ב- http://dilbertblog.typepad.com/the_dilbert_blog/2006/03/can_you_hear_me.html ) ושוב, תודה רבה על התשובה.

למעלה