קורות חיים

gershon17

New member
קורות חיים

קורות חיים - זה זכר או נקבה? אני חיפשתי במילון אבן שושן לפני זמן מה, וראיתי קורות- נקבה (אבל לא בדקתי אם מדובר בקורות כמו בקורות חיים, או בקורות כמו קורות שיש בקיר). היום אמרתי למישהו "קורות חיים ותיקות" והוא מיד תיקן אותי. התעקשתי קצת, והוא בדק ברב-מילים, שם טוענים ש"קורות-חיים" זה בנקבה. רק כדי לוודא - קורות-חיים זה בזכר או בנקבה? אבל נניח שזה בנקבה (סביר ששני המילונים צודקים, ואני פשוט לא בדקתי עד הסוף באבן שושן) - יש עוד דוגמה בעברית למילה שהיא גם זכר וגם נקבה, תלוי בהקשר? כי הרי הריבוי של קורה הוא בנקבה, כמובן. ואם כבר, מה היחיד של קורות שכאלה? תודה.

אסופית02

New member
קורות חיים-קורות עץ

קורות (חיים)- מל' קָרָה. אירע, התרחש. קורות (עץ)- רבים של קורָה, לוח עץ. לפי אב"ש קורות- צורת נ"ר- נקבה ריבוי, כלומר שהצורה מופיעה בריבוי. אבל נשמע לי מוזר לומר קו"ח ארוכות.. מעניין. צריך לבדוק אולי בלשון הדיבור (זכר) יש פה תופעה של השמט, ז"א ששם התואר מתייחס למילה שהושמטה ולכן אומרים קו"ח ארוכים, אחרת זו טעות.

על פי האקדמיה: קורות - זכר.

וזה לשון ההחלטה: המילה קוֹרוֹת כגון בצירוף 'קורות חיים' מינה זכר; לפי זה: 'קורות חיים מפורטים' וכד'. (החלטה משנת 2000)

אסופית02

New member
ניתוח לשינוי מין?

האם האקדמיה שינת את מין המילה כשהיא בצורת נסמך?

dorgad

New member
מממממממ מעניין....

בכל אופן, קורות-חיים מרתקים מצלצל נכון יותר מקורות-חיים מרתקות, לא? דור

koryeh

New member
אולי

אולי בגלל ששם התואר (מרתקים) מתייחס לחיים ולא לקורות - קורות של חיים מרתקים.

dorgad

New member
לאו דווקא. למשל: במשפט

"הקורות אותו נרשמים בידיו האמונות של הביוגרף", די ברור שנרשמים ולא נרשמות. ככל שאני חושבת על זה יותר, נראה שההחלטה שקורות זו מילה בזכר נטועה ב"מה שקורה" (מה שמתרחש). דור

gershon17

New member
עכשיו אני עוד יותר מבולבל

אז קורות זה רק בנקבה, אבל האקדמיה החליטה שקורות חיים זה בזכר? אני מניח שיש הגיון מאחורי ההחלטה הזו, אבל מהו? בינתיים אבל קיבלתי תשובה למילה שהיא גם זכר וגם נקבה במשמעויות שונות. המילה היא "חובות". כשמדובר ברבים של "חוב", הרי זה זכר, וכשמדובר ברבים של "חובה" יש לנו נקבה. כך שאני יותר רגוע עם זה שקורות-חיים זה בזכר, אבל אם כך - מהי צורת היחיד?

למעלה