"קוראים לי ישמעאל..."

eshir31

New member
"קוראים לי ישמעאל..."

אתם בטח יודעים טוב יותר ממני שזוהי תחילתו של הרומן הידוע והמצוין 'מובי דיק' מאת הרמן מלויל. הייתי מעוניין לשמוע ממכם (אנשי הספרות) את הניתוחים שלכם על יצירה זו. צפיתי בגרסה היפה עם פטריק סטיוארט המצוין כקפטן אחאב. בתודה,

frustrated

New member
ככה תרגמו את המשפט הראשון?!

אם ככה תרגמו את המשפט הראשון לעברית, זו טעות תרגום מחרידה, שהורסת לחלוטין את המשפט, שהוא אחד ממשפטי הפתיחה המבריקים ביותר שנכתבו אי פעם. במקור, המשפט הוא Call me Ishmael, שזה שונה לחלוטין. התרגום צריך להיות "קראו לי ישמעאל", ולא "קוראים לי", מה שמשנה את המשמעות. באומרו "קראו לי" (call me), המספר לא אומר בהכרח שהשם האמיתי שלו זה ישמעאל, אך באומרו "קוראים לי", הוא כן עושה זאת.

eshir31

New member
ייתכן שאני לא זוכר היטב...

אני כן זוכר שמדובר במשפט פתיחה מבריק של יצירה מבריקה והייתי מעונין לשמוע עליה יותר. יש לי הבנות עליה אך הייתי רוצה לשמוע מיותר מומחים ממני בעולם הספרותי (אני מנהל פורום ערוץ ההיסטוריה). מדוע המספר לא רוצה שיידעו את שמו האמיתי ומכנה את עצמו בשם סתמי? מדוע דוקא 'ישמעאל'? האם יש לזה קשר לדמות התנכ"ית? מקוה שזו התחלה טובה לדיון. בתודה,

דדאלוס

New member
בתרגום שברשותי (אהרן אמיר, "כתר")

נאמר: "קיראו לי ישמעאל". למה אתה מניח שכאן תמצא "יותר מומחים ממך בעולם הספרותי"? אין כזה דבר. מעוניין בהתחלה טובה לדיון? פרוש את הבנותיך (לגבי הספר, לא העיבוד הטלוויזיוני).

eshir31

New member
"מובי דיק"

חשבתי קצת על היצירה היפה הזו. נראה לי שהסופר נמנע מלתת שם מפורש למספר הסיפור מכיוון שהוא לא רצה שהוא יהפוך לדמות המרכזית בסיפור. הוא בעצם אומר: "אני לא חשוב אלא הסיפור שאני מספר הוא חשוב". השם ישמעאל גרם לי לחשוב על הדמות מהתנ"ך. ישמעאל היה בנו בכורו של אברהם אך ליצחק-אחיו הצעיר 'נועד' תפקיד חשוב יותר וזה עוד יותר 'מקטין' את תפקידו של המספר בסיפור. בסיפור התנכ"י, ישמעאל גורש עם הגר-אמו למדבר. ב'מובי דיק' המספר הוא יתום. בשני המקרים מדובר בדמות שמחפשת את עצמה, שאינה נמצאת במרכז העלילה. בשני המקרים, ניתן לומר גם שהדמויות נמצאות במצב קשה ואף נואש אך הם זוכים למעין השגחה אלוהית (שמו של ישמעאל נגזר מ'כי שמע ה' את עניך'. ישמעאל התנכ"י הפך ל'גוי גדול' (גוי=עם, נחשב לאבי הערבים) ואילו ישמעאל מ'מובי דיק' הוא הניצול היחיד של ה'פיקווד'... הלויתן מסמל ישות אלוהית או את הגורל שאיתו מתמודד קפטןאחאב וזה מזכיר לי קצת טרגדיה יוונית שבה ידוע שהגיבור הולך לקראת סופו המר. אחאב? מה לגבי המלך המקראי? מלך שעשה הרע בעיני ה' והמשיך בכך למרות שהוזהר. (אחד מקציניו של אחאב ניסה להזהיר את אחאב והוא מזכיר קצת את תפקידו של הנביא אליהו.

למעלה