קונג פו

kung fu

New member
קצת על שיטת הדירוג

סדר החגורות בשמבאלה הינו כדלקמן: "חגורה לבנה חגורה צהובה (לוחם מתחיל) חגורה כתומה (לוחם) חגורה ירוקה (מדריך - יכול להעניק חגורות צהובות) חגורה כחולה (מדריך - יכול להסמיך מדריכים עד לרמה של "חגורה ירוקה") חגורה חומה (מדריך בעל ידע שלם - יכול להסמיך מדריכים עד לרמה של עצמו) חגורה שחורה (מדריך בעל ידע שלם - אחרי השלמה של עבודות מעשיות מסויימות, במגוון תחומי הקונג-פו) חגורת כסף (התפתחות נוספת, מאוד ספציפית ומדוייקת, בנושאי אמנות ההדרכה) חגורת זהב (התפתחות נוספת בעניינים הקשורים לטאו...)" (את מה שציטטתי כתב בן טל-שחר) ===================================================================== אני לא יודעת לגבי החגורות הבאות (מכיוון שאני עדיין לא חגורה צהובה. אני רק השלמתי את שלב 5 מתוך 6 בדרך לחגורה צהובה), אבל עד לחגורה צהובה למשל יש 6 שלבים, ומבחן. נניח ואתה עובר את 6 השלבים, אז אחרי זה יש מבחן לחגורה צהובה שאתה עובר אותו (או לא
) לפי קריטריונים קבועים (למשל קאטה מסוימת, הליכות, קרב, טכניקות, הגנה עצמית ועוד). בכל שלב יש דברים שאותם צריך ללמוד, על מנת להשלים/לעבור את השלב המסויים. למשל, אני כרגע חותרת להשלמת שלב 6. יש לי לשפר את רמת הקרב, חבטות, ועוד דברים. אבל את סעיף ההדרכה (שכלול בדברים שצריך על מנת להשלים את שלב 6) השלמתי כבר. כאשר אתקדם בכל מה שיש לי להתקדם ואשפר את מה שיש לי לשפר, ישאר לי רק המבחן לחגורה צהובה. שאלות?

kung fu

New member
לא בטוחה שזה מובן, אז אני אבהיר

עד לחגורה צהובה, אין מבחן על כל אחד מ-6 השלבים. אתה משלים שלב לפי קריטריונים שיש לכל שלב. המבחן שיש הוא לחגורה צהובה.

kung fu

New member
רמות גבוהות ../images/Emo141.gif ../images/Emo20.gif ../images/Emo28.gif

הקדמה: בן טל-שחר, התחיל ללמד את הקונג-פו (בלי אמנות הלחימה) לפני כ-5-6 שנים, ואת הקונג-פו כולל אמנות הלחימה לפני כשנתיים. כיום בשמבאלה יש שתי מסגרות: קונג-פו (כולל את אמנות הלחימה) אמנות היכולת (הקונג-פו ללא אמנות הלחימה) במסגרת הקונג-פו, יש כרגע ברמה הכי מתקדמת חגורות צהובות שחותרות לעבר חגורות כתומות. באומנות היכולת יש שלוש דרגות: ניבל פרימרו, ניבל סגונדו, ניבל טרסרו. ויש כבר ניבל טרסרו (הרמה הכי מתקדמת)! קצת הסבר על הדרגות באמנות היכולת: ניבל פרימרו: "השער הראשון". כינוי לציון הדרך הראשון בלימוד הקונג-פו (לא כולל אמנות הלחימה). התואר ניבל פרימרו כולל בדרך כלל התקדמות בנושאים כמו ריכוז, חשיבה, חלוקת קשב, דמיון, הדרכה ועוד. ניבל סגונדו: "השער השני". כינוי לציון הדרך השני בלימוד הקונג-פו (לא כולל אמנות הלחימה). התואר ניבל סגונדו כולל בדרך כלל שליטה אמיתית ויציבה יותר ביכולות שהושגו בלימוד הניבל פרימרו, לצד התקדמות בנושאים חדשים כמו ריפוי, ראיית הילות, תנועה הרמונית ועוד. ניבל טרסרו: ציון הדרך השלישי, המייצג את השליטה הרחבה ביותר באמנות היכולת. הניבל טרסרו הוא בעל יכולת ללמד את עצמו (ואחרים) כמעט כל נושא, גם אם מעולם לא למד אותו ממישהו אחר. הניבל טרסרו שולט, כמובן, בכל יכולותיו של הניבל סגונדו, ובצורה מוחלטת ויציבה יותר; מלבד זאת, הוא בעל כלים שיאפשרו לו לדעת כיצד למצות, אם ירצה, כל חלק מהפוטנציאל הפיזי והמנטלי שלו.

uori

New member
אני לא מבין איך בשיעור אחד כל אחד

לומד משהו אחר?? המורה עודב מתלציד לתלמיד ומסביר לו מה לעשות? אתם לא עובדים לפעמים בזגות? אתם לא עושים קרבות?

kung fu

New member
בטח שאנחנו עובדים בזוגות

אנחנו עובדים הרבה בזוגות
וכן, אנחנו גם עושים קרבות. לא יודעת להסביר לגבי השיעור השונה שעובר כל אחד.

alon_o

New member
שיעור פרטי בתוך קבוצה

גמני תלמיד בשמבאלה, רק לשם האיזכור. אין שום בעיה עם העובדה שכל אחד עובר שיעור אחר באותה קבוצה. הקבוצה מתחלקת לתת-קבוצות לפי הצורך, למשל שלושה אנשים, אחד שצריך להשלים משימות בהדרכה, אחד שצריך לעבוד על "ראיה", ואחד שצריך לשפר עוצמת חבטות. שלושת האנשים האלו יכולים לעבוד ביחד, וכל אחד מהם יעבוד בעצם על שיפור משהו אחר. גם אם הם עושים את אותו תרגיל, ביחד אפילו. כמה דברים שונים אפשר לתרגל מתוך אותו תרגיל פושינג הנדס בדיוק? האם הפרטנר צריך להיות מודע למה שאנחנו מתרגלים? אם המדריך נותן לי לעבוד על קרב עם מישהו, גם אני וגם המדריך יודעים מהם הדברים שאני צריך לעבוד עליהם, והמדריך יעיר הערות בהתאם ואני אתרגל בהתאם. אולי אני אעבוד על שמירה על שיחרור ותנועה הרמונית בקרב, והפרטנר שלי יעבוד על נושא של זוויות, וכל אחד מאיתנו יקבל הדרכה בהתאם מהמדריך. -אלון

אלון, אם בא לך לעשות את זה בפורום

אני חושב שמעניין יהיה אם תסביר על דרך העבודה שלכם בשיעור כי היא שונה מאוד ממה שראיתי במספר מקומות. מספר שאלות מכוינות בעיני: 1. איך נעשה לימוד מסודר ראשון של הקאטות? האם בן אוסף את כולם ומדגים? 2. האם השימוש בחניכה ע"י תלמידים בוגרים הוא עיקרון מנחה באימונים? 3. איך הגעתם לגיבוש הכלל האומר "שני תיקונים ולא יותר לתרגיל"? 4. האם נוצר מצב שבו בן עובד בנפרד עם אדם מסוים במסגרת השיעור?

Kiru

New member
תשובות (בערך)

1. בדרך כלל הלימוד של הקאטות נעשה "אחד על אחד" ולא בהדגמה כללית, כי נדיר שיווצר מצב שבו כמה תלמידים הגיעו באותו שיעור בדיוק לרמה שבה הם צריכים ללמוד את אותה קאטה. כשמישהו צריך ללמוד קאטה חדשה, בן בדר"כ מצמיד לו תלמיד ותיק שמעביר לו אותה - או מעביר לו אותה בעצמו, במידה ואין תלמיד ברמה מתאימה, או שהתלמידים שנמצאים ברמה מתאימה עסוקים בעבודות מסוג אחר. כמובן שגם כאשר ההדרכה הראשונית מבוצעת ע"י תלמיד אחר, הכל נעשה תחת פיקוח של המדריך. במקרים אחרים, לעומת זאת, שבהם יש כמה תלמידים שנמצאים בשלב שצריכים ללמוד את הקאטה הזאת, לפעמים בן מנצל את זה כדי לבצע הדגמה כללית; לחלק זה לימוד ראשוני - ולשאר, חיזוק הידע. 2. אני לא יודע מה הכוונה ב"עיקרון מנחה", אבל זה בהחלט דומיננטי. קודם כל, אחד מהחלקים של ההכשרה הוא הדרכה, ואי אפשר ללמוד הדרכה בלי להדריך. שנית, העברת הדרכה עוזרת לחזק מהותית את הידע של זה שמדריך. 3. אין לי מושג למה אתה מתכוון
4. כן, כמובן. יש חומרים שאפשר להעביר רק בצורה כזאת.

שאלות (בערך?)

1. אין מצב שמתרגלים את הקאטה ביחד כמה אנשים? או כל הכיתה יחד? צריך להיות הבדל מינימלי ברמה בין המדריך למודרך? 2. אוקיי.. 3. בעצמך אמרת לי, "נתתי לך שני תיקונים ואני לא יכול לתת יותר". למה?

Kiru

New member
יש מצבים כאלה

חשבתי ששאלת על לימוד ראשוני של קאטה, לא על תרגול. בתרגולים בהחלט יש מצבים שמתרגלים כמה אנשים ביחד.

alon_o

New member
תשובה ל3-

לא השתמשתי בצירוף המילים "לא יכול". פשוט כי יכולתי לתת הרבה מאוד תיקונים אבל לא הרגשתי שבאותה נקודת זמן ספציפית יתאים לך לקבל יותר משניים. האפקט שנוצר בקבלת תיקון בודד, שונה מאוד מהאפקט שנוצר בקבלת שני תיקונים. והאפקט שנוצר בקבלת שני תיקונים גם הוא שונה מאוד מהאפקט שנוצר בקבלת עשרה. אני כמדריך בחרתי להשפיע עליך בעזרת גרימת אותו אפקט שנגרם ע"י נתינה של שני תיקונים, ושני תיקונים בלבד.

alon_o

New member
תגובה

חשבתי קצת על איך אני יכול להגיב לבקשה שלך והבנתי שאין לי צל של מושג. נכון, דרך העבודה שלנו שונה מאוד, אבל השיעור הבודד שאתה ראית הוא רק צורה אחת לשיעור, וכל שיעור הוא הרי שונה. בקיצור, שאלה ממש גדולה, שאני לא רואה איך אני אפילו מתחיל לענות עליה בלי לכתוב ספר קטן (או לא כל כך קטן). וגם אז הכותרת תהיה "איך אלון תופס את הלימודים בשמבאלה" ולא שום דבר אחר, כי לא רק השיעור שאני עובר הוא שיעור פרטי - כל מסגרת הלימודים שלי היא די פרטית (בתוך קבוצה, אבל עדיין מסגרת אישית של שיעורים פרטיים שנבנית ע"י המדריך בהתאמה אלי). לא רק זה, גם הרבה מהמידע שיש לי הוא מידע שהמדריך שלי לא העביר לי ואני זוכר אותו, אלא מידע שנבנה אצלי בעזרת המדריך שלי, ממגוון מקורות, ובכלל לא ברור מאליו שאיך שאני תופס X או Y זו גם צורת התפיסה של מישהו אחר, והידע שצברתי בשיעור זה וזה, הוא אותו ידע שמישהו אחר שהיה איתי באותו שיעור צבר. בקיצור (שוב), אם יש לך עוד שאלות (כי על אלו ששאלת כבר קיבלת תשובות) אז אשמח לענות. ואם אתה יכול לצמצם את השאלה הראשונה שלך בצורה שתקל עלי לענות עליה, גם על זה אשמח.

יש לי שאלה

אם הכל זה איך שאתם תופסים, ומה שאתם מבינים ואיך שאתם מעכלים, עולה לי שאלה: האם קיימים קוי מתאר שמעבר להם בהכרח הדבר שנעשה אינו נכון? מי מתווה אותם וכיצד? אני מתכוון כמובן לצד הטכני, כי אני מתאר לעצמי שבצד הרוחני אלו גבולות הרבה פחות ברורים. מי לימד אותך לתת אגרוף? מי ילמד את המתחיל לתת אגרוף? מי מבקר את מי שמלמד את המתחיל? סלח לי אם אני נשמע חקרני... אני שואל מתוך עניין טהור.

yanivtil

New member
נכונות או הדרכה טכנית...

צריכה להיות מודרכת על פי מס´ קריטריונים שבהחלט ניתן לבדוק את אמיתותם,או את מבחנם המציאותי - 1.האם התנועה יעילה- מבוצעת בעוצמה שתתאים למטרה שלה,האם התנועה כולה ותזוזת האיבר מתבצעת בדרך המיטבית לצורך המטרה שלה וכו´. (רק כדי לסבר את האוזן,כשאני אומר "המטרה שלה" זה יכול להיות כל דבר מלחסום התקפה בצורה כואבת ליריב,להסיט התקפה ברכות,להכניס התקפה ישירה וחודרנית לאיברים פנימיים או לתת פגיעה שטחית אבל מכאיבה - כשעוסקים בעניינים טכניים,הרבה פעמים קל מאוד לומר מה יש לשפר בתנועה כדי שהיא תבצע את המטרה שאותה ייעדנו לה טוב יותר,או מה מפריע לה כרגע מלבצע את מטרתה בצורה המיטבית). 2.האם התנועה הנוכחית חושפת אותנו לכניסה של התקפה - גם זה מאוד טכני וקל מאוד לראות איך יש לבצע כל מהלך כדי לשמור על מקסימום הגנה בכל רגע נתון. (למשל,אם יד אחת שמוטה,היא בהחלט לא מגינה על הראש,אם יד לא באזור הצלעות בזמן X אנחנו חשופים למכה קטלנית שם). 3.האם עמידה או תנועה מסויימת היא חסכונית באנרגיה ובשמירת כוחות- שוב,די קל לבדיקה. תנועה שמאמצת אותך וגורמת לך לרעוד או להתקשות לחזור עליה מס´ פעמים היא תנועה שבד"כ אינה יעילה,כיוון שבשעת אמת היא הופכת למלכודת מוות עבורך במקום לעזור לך. אפשר להמשיך כך עוד ועוד. לא משנה איזה גוון תלבש אומות הלחימה הפרטית שלך ואיך היא תראה בפועל,כל עוד היא עומדת למבחן המציאות והיעילות. כך אני לפחות מבין זאת, יניב.

nitzano

New member
עקרונות תנועה בסיסיים

האם יש עקרונות תנועה בסיסיים המחייבים את כולם (איסור ישור ונעילת מרפקים וברכיים ,מתיחת עמוד השדרה וכו .... ) ? האם "כטוב בעיניו יעשה" ?

alon_o

New member
עקרונות תנועה בסיסיים בלאו חו

למיטב ידיעתי, ויכול להיות שאני טועה. העקרון המנחה היחיד בתנועה הוא שהתנועה תהיה בריאה ונעימה לגוף. בשלבים מתקדמים לומדים סוגי תנועה שונים שמבוססים על תוספת של עוד עקרונות. נעילת מרפקים לדוגמא, זה מסוכן אז זה אסור.

למעלה