קולומנה

ט א

New member
קולומנה

שלום חברות וחברים, אני כותבת כאן מעט לאחרונה, כי אני עסוקה מאד באיזה מבצע מסעיר ומרתק, שכמובן קשור לפולין. פרטים יבואו... אך בינתים קיבלתי אתמול דואל מפולין, ורציתי לשתף אתכם בעניין. כרקע אציין שבמסגרת הפעילות של JRI-Poland - קבוצת עניין: לודז', שמי מופיע כרפרנטית לענייני קולומנה Kolumna. קולומנה נמצאת באזור לאסק, מחוז לודז'. לפני המלחמה זה היה כפר בו יהודים נהגו לבלות את חופשות הקיץ שלהם, ומשפחתי ביניהם. אתמול, כאמור, קבלתי דואל מסטודנט פולני הגר שם, שכותב לי שהוא הקים אתר על קולומנה. הוא שואל אם אני יכולה להוסיף מידע או תמונות על המקום. כידוע, אני לא יודעת פולנית. אשמח אם תציצו באתר ותספרו לי על התרשמותכם ממנו. אני תוהה אם הוא בכלל ידע על "הקשר היהודי" שלי... תודות!

בסקירה ההיסטורית הוא מזכיר את 'הפרק היהודי'

W okresie międzywojennym, w latach trzydziestych, działki w Kolumnie zaczęli masowo wykupywać Żydzi. W 1937 roku otwarto synagogę, był rabin, żezak, i cheder. Niebawem Kolumnę zaczęto nazywać "małą Palestyną". Podczas okupacji hitlerowskiej w obozach zagłady zgineli niemal wszyscy Żydzi, a egzekucje i prześladowania nie ominęły również ludności polskiej. בין שתי מלחמות העולם החלו יהודים לקנות מגרשים בקנה מידה גדול, ב-1937 נוסד ביהכ"נ, היה רב, שוחט (?) וחדר עד שהתחילו לקרוא לקולומנה 'פלסטינה הקטנה'. בזמן הכיבוש הנאצי נספו כמעט כל היהודים במחנות ההשמדה וגם האוכלוסיה הפולנית סבלה מרדיפות והוצאות להורג.

Apellai

New member
האתר בא לקדם את המקום בתור אתר נופש ויש לו

לינקים. בלינק להיסטוריה של המקום מצאתי שהמקום הוקם ביוזמתו של יאנוש שוייצר (יהודי?) כתוצאה מהתפתחות תעשיית הטקסטיל בלודז' ובפבייניצה (אנחנו יודעים שאלו יהודים) ולכן היה צורך במקום נופש. ואז בהמשך נמצא קטע: W okresie międzywojennym, w latach trzydziestych, działki w Kolumnie zaczęli masowo wykupywać Żydzi. W 1937 roku otwarto synagogę, był rabin, żezak, i cheder. Niebawem Kolumnę zaczęto nazywać "małą Palestyną". Podczas okupacji hitlerowskiej w obozach zagłady zgineli niemal wszyscy Żydzi, a egzekucje i prześladowania nie ominęły również ludności polskiej. תרגום: בתקופה בין המלחמות, בשנות השלושים, יהודים בהמוניהם התחילו לרכוש חלקות בקולומנה. בשנת 1937 נפתח שם בית כנסת, היה רב, שוחט (המילה כתובה בשגיאת כתיב איומה - אפלה) וחדר.תוך זמן קצר התחילו לכנות את קולומנה "פלשתינה קטנה". בזמן הכיבוש הנאצי כמעט כל היהודים נהרגו במחנות השמדה והוצאות להורג ורדיפות לא פסחו גם על האוכלוסיה הפולנית.

אם הוא התקשר איתך דרך הגואיש גן

אז סביר שהוא ניחש את "הקשר היהודי" העיקר "שהרדיפות וההוצאות להורג לא פסחו על האוכלוסיה הפוולנית"
. שלכם חנה גונן

לא ברורה לי האירוניה שלך

האם את רוצה לומר שהרדיפות וההוצאות להורג *פסחו* על האוכלוסיה הפולנית?

ט א

New member
../images/Emo140.gif תודות לכם על התרגומים וההערות! ../images/Emo140.gif

האירוניה היא ב..

עובדה שהוא התאמץ מאוד להדגיש את זה שלא יחשבו חס וחלילה שהפולנים סבלו פחות מהיהודים שהם בודאי תרמו לרציחתם בחריצות. שלך חנה גונן

למה את חושבת שהפולנים בקולומנה

'תרמו', ועוד 'בחריצות', לרציחת היהודים? ואולי הם הצילו יהודים? יש לך מידע בנושא? ולמה את מתבטאת בזלזול כלפי הקורבנות הפולניים תחת הכיבוש הנאצי? היו שלושה מיליון כאלה, לא יהודים, ועוד כמה מיליוני עובדי כפייה ואסירים במחנות. אין מקום בפולין שבו הגרמנים לא רצחו פולנים. השואה שלנו לא צריכה לסמא את עינינו מהסבל של עמים אחרים.

ט א

New member
הפולנים בקולומנה עשו פוגרומים ביהודים

בשנים 1935, 1937. כפי שכתוב בפנקס הקהילות, כנופיות חוליגנים תקפו יהודים ב"ימים הנוראים", הרסו את תכולת בית המדרש ובתי התפילה (כתוב שטיבלך), ויידו אבנים במתפללים. המשטרה שהגיעה מלאסק ריסנה את התוקפים. ככל הידוע, לא היו יהודים בקולומנה במלחמה, מאחר שזה היה כפר קייט. משפחתי למשל היתה שם כשהמלחמה פרצה, ושבה מיד ללודז'. אך קבוצה בת 10-15 בעלי מלאכה מלאסק הועסקה בקולומנה, ועל-פי הכתוב תנאיהם שם היו טובים למדי יחסית למקומות אחרים במלחמה. הסיבה: הם בנו את בתיהם של גרמנים מאוקראינה ומווהלין שיושבו במקום.

דעותי בנושא ידועות

והבעתי אותן מעל דפי הפורום ואין לי מה לחדש. שלכם חנה גונן

maxiusis

New member
יפה אמרת אהרן תמוז ../images/Emo51.gif לך ../images/Emo140.gif

השואה שלנו לא צריכה לסמא את עינינו מהסבל של עמים אחרים. קשה מאוד לדון על הנושא הזה עם אנשים מלאי דעות קדומות, בורות ואטימות. כבן יחיד לשני ניצולי השואה ילידי קרקוב, שניהם אנשים משכילים, אשר חיו בפולין עד פרוץ המלחמה - ולא ברחו לרוסיה... כבן לאם, אשר עברה שישה מחנות ריכוז, בתוך זה שנה באושוויץ... כבן לאב, אשר היה חייל בצבא הפולני, בגטו קרקוב, שנה במחנה פלשוב ובמחנות עבודת כפייה... [אחרי המלחמה חזרו הורי לקרקוב, שם התגוררנו עד לעלייתנו לארץ בשנץ 1957.] חונכתי לראות על הדברים אחרת... הבורות בארצנו בכל הקשור לסבלו של העם הפולני בתקופת מלחמת העולם השנייה - היא רבה. נוח "לא לזכור" שפולין נכבשה לא רק ע"י הנאצים, כי אם גם ע"י ברית המועצות
לאמיתו של דבר, העם הפולני סבל הן מהכובש הנאצי והן מהכובש הסובייטי. http://remember.org/forgotten/ כשם שלא היה ידוע (או העדפנו לא לדעת בגלל התעמולה וההשפעה הסובייטית) על טבח קאטין Katyń, בו נטבחו עשרות אלפי קצינים פולניים (כ- 700 יהודים בתוכם), והשמדה שיטטית של האינטליגנציה הפולנית ע"י הכובש הסובייטי
, כך גם העדפנו להתאלם לחלוטין מהגרוש ההמוני של מיליוני פולנים למחנות ריכוז ועבודת כפייה בסיביר, מהאזורים שנכבשו ע"י הכובש הסובייטי. גם על ההשמדה השיטטית של האינטליגנציה הפולנית ע"י הכובש הנאצי
העדפנו לא לדעת, ולהתאלם מכך... לצערי הרב, לרוב אלה, אשר הם והוריהם, לא סבלו ישירות מהשואה, מפיצים דעות קדומות וחצאי אמיתות. בברכת חג אורים שמח
Maxiu

אתה בטח מכיר את ספרו אלכסנדר ביברשטיין

Zagłada Żydów w Krakowie - השמדת היהודים בקרקוב. הוא מתאר שם בפרוטרוט את תהליך ההשמדה של היהודים בקרקוב ויש שם גם התייחסות ליחסים בין היהודים לפולנים בקרקוב בתקופת הכיבוש הנאצי. לפי התיאור שלו (הוא שימש כרופא בגטו ובמחנה פלאשוב) ולפי תיאורים אחרים ששמעתי הן מניצולים יהודיים והן מפולנים לא בדיוק 'תרמו בחריצות לרצח היהודים'. הוא מתאר הרבה מקרים של עזרה מצד פולנים ליהודים הנרדפים - אם זה הרוקח חסיד אומות העולם פאנקייביץ' ועוזרי/עוזרותיו, אם זה רופאים פולניים או אפילו סתם אנשים מפשוטי העם. כדאי גם להזכיר שבמרד הפולני בוורשה באוגוסט 1944 אחד ממעשיהם הראשונים של המורדים היה לשחרר מחנה ריכוז קטן בעיר שבו הוחזקו יהודים ולהוציאם לחופשי.

maxiusis

New member
../images/Emo51.gif לך אהרן תמוז אנחנו מדברים באותה שפה../images/Emo70.gif

קראתי על השמדת היהודים בקרקוב (בפולנית) בספרה החדש של קטז'ינה ציממרר Katarzyna Zimmerer "העולם שנרצח - Zamordowany Świat" גורל היהודים בקרקוב 1939 - 1945 הספר יצא לאור בקרקוב בשנת 2004 ואי אלו ספרים אחרים, בתקופות שונות בחיי. אתה מעלה את הנקודה המאוד חשובה של היחסים בין היהודים לפולנים בקרקוב בתקופת הכיבוש הנאצי. לצערי הרב, רבים מאוד מבין אכולי השנאה, אשר גדלו על חוויות סובייקטיביות לא להם, בעלי דעות קדומות, והמצער יותר מכל - נעולים ואטומים בפני עדויות, אשר אינן תואמות את השקפת עולמם, עדויות של מי שהיה שם באמת, ממשיכים להפיץ את הרעל, הדעות הקדומות וחצאי האמיתות עליהם התחנכו. אנחנו הרי יודעים היטב, כי במציאות אין שחור ולבן, וכי הצבע השולט הוא האפור... בברכת חג אורים שמח
Maxiu

אחד הספרים הטובים בנושא בעברית הוא ספרה של

חייקה גרוסמן "אנשי המחתרת" שנכתב זמן קצר לאחר המלחמה כאשר הזכרונות עדיין היו טריים ויצא ב-1950 בהוצאת ספרית פועלים. גרוסמן שהיתה בלדרית של המחתרת ונעה בין כל המרכזים של אזור הכיבוש הנאצי בפולין ולבסוף עזרה לארגן את הרד בגטו ביאליסטוק, מתארת את המצב מנקודת מבטה של לוחמת שחלק גדול מתפקידה היו הקשרים בין המחתרת היהודית לבין החברה הפולנית מצד אחד והיודנראטים מצד שני. היא מספרת על הרבה מקרים שבהם פולנים מהעם הפשוט, איכרים, פועלים וכד', סייעו ליהודים גם במשימות המסוכנות ביותר כמו הסתרת לוחמי מחתרת, הברחת אמצעי לחימה וכד'. למותר לציין שהם סיכנו לא רק את חייהם, אלא גם את חיי בני משפחותיהם. מעניין שהתיאור שלה את היודנראטים מאוד מאוזן והיא לא עושה להם ולמנהיגיהם את הדמוניזציה המקובלת במחוזותינו, שכן חלק גדול ממנהיגי הידנראטים עזרו למחתרת ופעלו ככל שיכלו כדי להציל את בני עמם.

deebeebee

New member
היו גם פולנים שסייעו

אך מספרם בהשוואה לאחרים לא גדול, וזו לשון המעטה. אלא שבכל פעם שמישהו מציין נקודה זו מיד קופץ "מומחה" בנושא תקופת השואה ומדביק לאותו אחד/אותה אחת תג של "שונא פולין ופולנים".

deebeebee

New member
אני מקבלת את זה כמחמאה

במיוחד כשזה מגיע מאחד שלא יכול להביט לאמת בעיניים ושמחפש בנרות את היהודים הבודדים שניסו לשרוד באמצעים לא מקובלים.

maxiusis

New member
אני לא צריך לחפש בנרות- הורי שרדו את השואה../images/Emo70.gif

למען האמת, אני לא מבין מהו מקור השנאה שלך...
אני מילדותי גדלתי בסביבה של אנשים, אשר ניצלו מהתופת. החברים של הורי היו אנשים שניצלו מהשואה... חלקם בעזרת פולנים... לכן מקוממת אותי מאוד הגישה המאוד חד-צדדית, שלך, ושל חנה גונן - ילידת הארץ להורים שהגיעו ארצה בשנות השלושים
שמעתי מספיק עדויות ממקור ראשון, אשר חיזקו את דעתי, שהמציאות היא לא בצבעים של שחור ולבן... המציאות היא בצבע אפור... את כותבת - "להביט לאמת בעיניים" וכי מה היא האמת? ********************************** אני שואל את עצמי - "איזו אמת עלי להעביר לנכדי על בעיית הפליטים הפלסטינאים". האם את האמת הרשמית, כפי שספגתי אותה בבית הספר ובפרסומים הרשמיים
או אולי אמת קצת שונה, אשר מתגלה ע"י חוקרים צעירים, אשר מאסו ב"אמת" הרשמית...
"איזו אמת להעביר לנכדי על ארבעים (40) שנות הכיבוש, שליטה ודיכוי של הפלסטינאים". ...וכי מה היא האמת?... בברכת חג אורים שמח
Maxiu

deebeebee

New member
אתה מתיימר להכיר אותי ואת חנה גונן

ואתה כלל לא מכיר אותנו. אתה מגן על הפולנים, אבל תוקף את היהודים. אתה משווה בין מלחמת העולם השניה לבין הפלשתינאים כשאין שום דימיון. אולי כדאי שתלמד קצת הסטוריה.

למעלה