אל דאגה, קראתי ../images/Emo13.gif
כמו קהלת, גם אני מנסה להתבונן על העולם ללא הנחות מוקדמות. ביתר פירוט, אינני מקבלת הנחות כגון שקהלת הוא שלמה המלך, ושהמגילה המצויה בידינו הגיעה אלינו בדיוק בצורתה המקורית. פירוש הדבר, שאין לי מניעה לחשוב, שהמגילה עברה עריכה, כפי שאכן מסתבר. קרא נא את שני הפסוקי הראשונים א דִּבְרֵי קֹהֶלֶת בֶּן-דָּוִד מֶלֶךְ בִּירוּשָׁלִָם ב הֲבֵל הֲבָלִים אָמַר קֹהֶלֶת הֲבֵל הֲבָלִים הַכֹּל הָבֶל כעת קרא את הפסוקים האחרונים (החלוקה מכוונת, כפי שיבואר להלן): ז וְיָשֹׁב הֶעָפָר עַל-הָאָרֶץ כְּשֶׁהָיָה וְהָרוּחַ תָּשׁוּב אֶל-הָאֱלֹהִים אֲשֶׁר נְתָנָהּ ח הֲבֵל הֲבָלִים אָמַר הַקּוֹהֶלֶת הַכֹּל הָבֶל ט וְיֹתֵר שֶׁהָיָה קֹהֶלֶת חָכָם עוֹד לִמַּד-דַּעַת אֶת-הָעָם וְאִזֵּן וְחִקֵּר תִּקֵּן מְשָׁלִים הַרְבֵּה י בִּקֵּשׁ קֹהֶלֶת לִמְצֹא דִּבְרֵי-חֵפֶץ וְכָתוּב יֹשֶׁר דִּבְרֵי אֱמֶת יא דִּבְרֵי חֲכָמִים כַּדָּרְבֹנוֹת וּכְמַשְׂמְרוֹת נְטוּעִים בַּעֲלֵי אֲסֻפּוֹת נִתְּנוּ מֵרֹעֶה אֶחָד יב וְיֹתֵר מֵהֵמָּה בְּנִי הִזָּהֵר עֲשׂוֹת סְפָרִים הַרְבֵּה אֵין קֵץ וְלַהַג הַרְבֵּה יְגִעַת בָּשָׂר יג סוֹף דָּבָר הַכֹּל נִשְׁמָע אֶת-הָאֱלֹהִים יְרָא וְאֶת-מִצְוֹתָיו שְׁמוֹר כִּי-זֶה כָּל-הָאָדָם יד כִּי אֶת-כָּל-מַעֲשֶׂה הָאֱלֹהִים יָבִא בְמִשְׁפָּט עַל כָּל-נֶעְלָם אִם-טוֹב וְאִם-רָע נראה, שקהלת עצמו ניסח את המגילה באופן שסוגר מעגל: הוא פותח במילים "הבל הבלים... הבל הבלים הכל הבל" (א', ב) וסוגר במילים "הבל הבלים... הכל הבל" (י"ב, ח). הסגירה כעין הפתיחה מעניקה למגילה מסגרת ברורה, כאשר תוכן המילים למעשה מסכם גם את המסר העיקרי של המגילה. מכאן נובע, שהפסוק הראשון והפסוקים האחרונים אינם מדבריו של קהלת, אלא תוספת של עורכים. אגב, לא המצאתי מסקנה זו בעצמי, אך היא נראית לי הגיונית ביותר. את הפסוק הראשון הוסיף עורך שאולי רצה להעצים את חשיבות המגילה באמצעות ייחוסה לבנו של דוד המלך (קרי: שלמה). הפסוקים האחרונים כנראה נוספו בידי שני עורכים שונים: את פסוקים ט-י אני מכנה "דבר העורך על קהלת". קצת מזכיר את הנוהג בספרות מודרנית לכתוב מספר מילים על המחבר בחלק הפנימי של עטיפת הספר. שים לב, שבניגוד לכל המגילה הכתובה בגוף ראשון, פסוקים אלה כתובים בגוף שלישי. את פסוקים יא-יד אני מכנה "דבר העורך על המקרא". ככל הנראה, באחת העריכות של התנ"ך, מגילת קהלת מצאה את עצמה בסוף. ומאחר שספרי התנ"ך רבים ושונים, מישהו עוד עלול להתבלבל ולהחמיץ את התמונה כולה... על כן, אותו עורך דאג להבהיר את הנקודות המרכזיות שצריך להבין: (1) דברי חכמים... ניתנו מרועה אחד - האמירות בתנ"ך מגוונות, אך כולן מאותו מקור! (2) ויותר מהמה... היזהר עשות ספרים הרבה - אלה הם ספרי התנ"ך, ועליהם אין להוסיף! (3) את האלוהים ירא ואת מצוותיו שמור... כי את כל המעשה האלוהים יביא במשפט - בקיצור, תאמין באלוהים ותשמור מצוות. גם כי כדאי לך, וגם כי אחרת יבולע לך!