יחצנות מעולה
כל השאר הוא בגדר תעלומה למאמינים.
ובגדר שרלטנות בעיניי אנשים כמוני.
אתה בעצם מעלה שאלה גדולה יותר, והיא איך משהו נהייה פופולארי, עד כדי כך שמכשירים אותו כיצירת אמנות.
ובכן, אני חושבת שבכל פעם זה משהו קצת אחר, אבל העיקרון הוא זהה.
ברגע שהרבה אנשים מחליטים לתת ערך כספי ליצירה, אז היא כמעט תמיד תקבל גם ערך אומנותי.
כדי להסביר למה מוכרים/קונים אותו בכאלה סכומים.
ואם אנשים עם המון כסף, השפעה ומעמד רוכשים יצירות באלפי ועשרות אלפי שקלים,
ובמקביל אליהם, המון אנשים "ממוצעים" רוכשים הדפסים וליטוגרפיות
אז האדם הפשוט מניח שהקונים יודעים משהו שהוא לא יודע אודות היצירה.
ושאולי היא באמת שווה המון, אבל כאדם פשוט הוא לא מספיק "מבין עניין" כדי להעריך את היצירה.
קדישמן ועוד כמה יוצרים ישראלים תפסו מקום נכבד בפנתיאון האמנות הישראלית, בעיקר כי הם היו מקושרים למי שהיה צריך להיות מקושר
כדי להיחשב לאמן.
אל תשכח שהם עשו את זה גם בסביבות התקופה שהגל המודרני היה נפוץ ופופולארי מאוד בעולם.
מי שרצה להציג אומנות (רק להציג, עוד לא לקבל איזה תואר של אמן אפילו) היה תלוי בבעלי גלריות, מוזיאונים ושאר מעצבי דעת קהל של אותם הזמנים.
אז לא הייתה האפשרות להציג באינטרנט למשל, שבו הקהל קובע מה הוא אוהב, והקהל משתף ומפרסם את מה שמוצא חן בעיניו.
במוזיאון/גלריה, יש לך את האוצר שתפקידו הוא להסביר לך מה אתה רואה.
ועל זה נשענת הרבה מאוד מהיצירה המודרנית.
יצירת משהו
וכתיבת תיאורייות ופילוסופיות אודות אותה היצירה, לרוב אפילו לא ע"י היוצר עצמו אלא ע"י משכילים אחרים..
וכדי לחבר בין השניים יש צורך באוצר שיסביר למי ש"לא מבין באומנות", למה מה שהוא רואה, זאת אומנות.
לגבי הכבשים ספיציפית...
אני שמעתי שהן איךשהו מייצגות את השואה. משהו בסגנון "כצאן לטבח" ואני מניחה שיש עוד לפחות עשרה פירושים.
חיפוש מהיר בגוגל לא הוציא לי איזה פיסת מידע חד משמעית.
הנקודה היא, שאמנות היא לא למביני עניין.
ולכן אני רואה במה שהוא ודומיו עושים כשרלטנות.
לא כל יצירה היא אמנות.
ולא כל מה שנמכר בהמון כסף הוא אומנות.
וגם לא כל מה שנמצא במוזיאון הוא אומנות.
כאשר אתה מתבונן ביצירה ולא חווה חוויה אמיתית, אפילו לרגע, אז כנראה שזה לא זה.
ואני לא חושבת שמישהו מתבונן ביצירה של קדישמן חווה משהו. הוא אולי חושב מחשבות, אבל החושים לא מתעוררים אל מול הכבשים האלה.
ואין בהן הפגנה של שום דבר בעל כנות או אסתטיקה. הן מותג וזהו זה.
אני חושבת שאנשים יוצרים הילה כי זאת הצלחה שנראית להם אבסורדית.
כלומר, הציורים לא נראים ברמה של מישהו מעל גן חובה. ומאידך, הם נמכרים בהמון כסף כבר כמה עשרות שנים.
אז חייב להיות כאן איזה קסם.. איזה משהו שאנחנו האנשים הפשוטים לא מודעים אליו... לא?
ומרוב ההילה הזאת, זה כבר נחשב לבורות לומר את מה שאמרתי כרגע.
כי מי מעז לערער על המוני קוני ומוכרי יצירות של קדישמן? זה מאוד לא פופולארי.
אני מניחה שאחרי התגובה שלי, אולי מישהו יטרח וימצא איזו הצדקה להכשרת הכבשים האלה כאומנות.
ואתה מוזמן לקרוא אותה כמובן ואם זה מדבר אליך אז אחלה.
אבל הדרך הטובה בעיניי לבחון אם משהו הוא אומנות, היא פשוט להתבונן בו.