קביעת הדברים

yaakii

New member
קביעת הדברים

זוהי שאלה כללית רק הבאתי דוגמה כדי להסביר אותה- אך היא תקפה לכל דבר: נניח שנודע לי על חולה ולא התפללתי לרפואתו כראוי( ברמה שהייתי יכול) או לא התפללתי בכלל-ואז החולה, לא עלינו נפטר האם אני יכול להבין מזה שגם אם הייתי מתפלל זה לא היה עוזר. הרי אנו מאמינים שהקב"ה יודע כל מה שעתיד להתרחש אצלנו, אם כן הוא צפה מראש שפלוני ימות ביום זה ובהתחשב בזה לתפילה שלי אין משמעות. עכשיו נסתכל על זה מהצד ההפוך-נניח שאותו חולה הבריא ב"ה. האם אני יכול להבין שבאמת לא הייתי צריך להתפלל כי הרי גם בלי זה הוא נרפא? ועכשיו השאלה העיקרית-למה עשות ולהשתדל אם הכל כבר ידוע. אני מבין שזהו חלק חשוב באמונה אבל אני רוצה לנסות להבין בצורה הגיונית-למה לי להתפלל על כך וכך אם קבוע כבר הדין שלו, אם ברור במובן מסויים שהתפילה שלי לא תשנה משהו? שבוע טוב ותודה מראש!

אופירA

New member
מנהל
התוצאות ידועות - למה להתפלל?

יהודי צריך להתפלל, ועצם התפילה הוא עיקר העניין שבתפילה, ולא המטרה שלשמה מתפלל היהודי. המטרה בעצם נועדה אך ורק להביא את היהודי לתפילה, כלומר לעוררו. עובדה, שגם אם אין מטרה מיוחדת, בלאו הכי חייב היהודי להתפלל 3 פעמים ביום. וכל המוסיף - הרי זה משובח. ולכן ברור שאם נסיבות עוררו אותו להתפלל ביתר כוונה את מה שחייב, או להתפלל בנוסף למה שחייב - הרי התפילה השיגה את תכליתה האמיתית. אבל בנוסף לזה, קבע הקב"ה מציאות שתפילה יכולה לשנות גזירות. כנראה שמציאות זו נקבעה כדי לתת יתר כוח לתפילת האדם. אבל הקב"ה לא התחייב שכל תפילה יכולה לשנות כל גזירה. רק קבע שזה אפשרי בעיקרון, ובפועל - עדיין הוא המחתך גורלות, וקובע איזה גזירה תשתנה בעקבות התפילה, ואיזו גזירה לא תשתנה גם אם נזעקו תפילות המסוגלות לשנות גזירות. כך שלשאלה: מדוע להתפלל אם הגזירה אינה ברת שינוי? התשובה היא: אינך יודע איזו גזירה ברת שינוי ואיזו לא, ולכן הינך יוצא מהנחה שכל הגזירות ברות שינוי, עפ"י הכלל שתפילה יכולה לשנות גזירות. אם הגזירה לא היתה ברת שינוי בכל מקרה - הרי שהתפילה פעלה את פעולתה כתפילה, גם אם לא השיגה את התוצאה שרצית. היא השיגה תוצאות אחרות, והשפיעה על גזירות אחרות, ומלבד זאת - כיוון שהקב"ה מתאווה לתפילתם של צדיקים (ויש על כך הרבה הוכחות בתורה), וכיוון שיהודי צריך לעשות את רצונו של הקב"ה - התפילה היא עשיית רצונו של הקב"ה לעילא ולעילא. אם הגזירה היתה ברת שינוי בתנאי של תפילה, הרי ההימנעות מהתפילה מנעה את השינוי, כי נקבע מראש שהגזירה תתרחש רק בתנאי שלא תהיה תפילה שתבטל אותה.

למעלה