בכללי, החיים לא קלים. (יש ../images/Emo58.gif)
אבל אדם לא יכול סתם לטעון ל"אי שפיות זמנית", כי אדם שפוי לא פשוט מאבד את השפיות לזמן קצר, נכון? אני אתן דוגמא משני פרקים, שהיו יחסית לא מזמן:
עונה 5 פרק 19 * בחור שיכור חוזר לבית ילדותו, נכנס לחדרם לשעבר של הוריו ורוצח את האנשים שגרים שם, במחשבה שאלה הוריו. * ההגנה טוענת לאי-שפיות זמנית, וברור שיש פה מקרה של אי-שפיות זמנית, מכיוון שהוא רצח שני אנשים שהוא לא מכיר. אבל! הוא חשב שהוא רוצח את הוריו. לאחר מכן, בהיפנוזה, מגלים שהוא עבר התעללות ע"י הוריו. הפסיכולוגים אומרים שהבן, שרצה להרוג את הוריו, רצה לעשות זאת מהגנה עצמית. על מה יש לו להגן פה? הבן כבר מבוגר. ההגנה העצמית שבה השתמש, אומר הפסיכולוג מטעם ההגנה, היא הגנה עצמית מאוחרת, שבאה בזמן של שיכרות. הבחור השיכור חשב שהוא שוב בן 12, ורצח את מי שחשב שהיו הוריו. מה החורים בטיעון? האיש שאותו חשב לאביו, נדקר... בערך 45 פעמים (אני לא זוכר בדיוק) בלי אף פספוס, עבודה נקייה. והמשובעים, עד כמה שאני ואת לא סומכים עליהם, הפעם הרשיעו אותו ברצח. מה, לתת עוד דוגמא?
עונה 4 פרק 18 בחלק הפרק שנוגע לעניינו, המון אפרו-אמריקאי מתקיף זוג לבנים הנקלעים לשכונה אפרו-אמריקאית עויינת, בעקבות תקרית גזעית. הבעל נהרג ע"י אדם אפרו אמריקאי, שזהותו מתגלה. מומחה, אפרו אמריקאי (כן, הפעם זה משנה מה צבעו של המומחה) טוען שהנאשם סבל שוב מאי שפיות זמנית. למה? כי הוא היה חלק מהמון זועם, ולטענת המומחה, זה שלל ממנו חשיבה עצמית. הפעם, סטון נדרש ע"י אדם שיף להגיע לעסקת חבילה, כי העיר כולה כמרקחה. בכל מקרה, טיעון האי-שפיות לא תפס. על מנת שטיעון האי שפיות יתפוס, אי אפשר פשוט לטעון שלאדם שפוי בדעתו פתאום התרחש "סוויץ'" והוא השתגע, צריך לתת הוכחות לכך שבאמת באותו רגע היה משוגע, וזה נובע או מעבר קודם של שיגעון, שאם קיים - אז האדם נשלח בכלל למוסד לחולי-נפש, או לדעה לא-קונבנציונלית של מומחה, שבד"כ לא תופסת. אגב, מדריכי הפרקים שמצאת מעולים