צרת החינוך לנוער

Santa Clown

New member
צרת החינוך לנוער

שלום לחברי הפורום, כותב לך סנטה על נושאים שאני חייב לשתף אתכם בהם, וחשוב לי שתחשבו עליהם ואולי גם תעשו משהו בנידון. את 12 שנות לימודי סיימתי כרוב התלמידים, סביב ציוני 75-85 אבל יצאתי מבית הספר בתחושת בורות כלשהי. בית הספר כפי שלי יצא להתרשם ממנו, לא מעמיק בנושאים. זה יכול להיות חכם לגרום לתלמידים לשנן חומר, ולפעמים הם אפילו זוכרים את החומר אחרי הבחינה, אבל האם בית הספר שם דגש במקומות הנכונים? לאחר שסיימתי את לימודי, נתקלתי בשאלות מהותיות, בנושאים שונים. ובשיחות עם תלמידים שונים על (לדוגמא, אחת מהמוני דוגמאות אחרות) מחלמת העצמאות, גיליתי שהתלמידים לא יודעים דיו, שאלתי אותם מדוע זה, הם הסבירו לי- החומר ירד מהבגרות. אז תלמידים יקרים, לפני שתגיעו, כמוני וכמו אחרים, לסיום הלימודים, דעו לכם שבסוף כל יום, שכבר אין לכם על מי להסתמך בעולם, תמיד יהיה לכם את עצמכם ואת האינטלקט שלכם. אל תתנו לקיטורים על עומס השעות והלימודים בבית הספר לעצור אתכם מללמוד באמת, והעמקה בחומרים, בית הספר לא מלמד. הייתי רוצה שתענו לי על שאלה לדוגמא, שתבהיר את נקודתי: כל יום אתם נתקלים במושג "חילוני", "דתי", "יהודי". האם שאלתם את עצמכם והצלחתם לספק תשובות מספקות לגבי ההגדרות של כל אחד משלושת הנ"ל הללו? נסו לחשוב, מהו חילוני? ידוע שחילוני אינו דתי, אבל מה הוא כן? האם הוא חופשי יותר מהאדם הדתי? מהו דתי בכלל? מהו יהודי? אתם מרגישים יהודים? מה עושה אדם יהודי? ענו בבקשה על השאלות האלו לפני שאר חברי הפורום, דונו בהם בעומק שמגיע להם שידונו בהם. תראו שהדברים הם לא שחור ולבן כפי שהם נראים לכם. ועצה, תעמיקו בדברים, על תתנו לחיים לחלוף על פניכם. החיים קצרים, לימדו להנות בהם. אחרי שעניתם על השאלות למעלה, ראיתם בוודאי שיש המון לומר בנושא, כל תשובה היא נכונה, וגם האנשים שמקבלים רק ציוני 100 בבית הספר, ראו שהציונים שהם מקבלים לא משקפים בהכרח את יכולת העמקה שלכם. קחו לעצמכם ספר לידיים, בית הספר מלמד אתכם לא לאהוב קריאה, קראו ותעמיקו תחילה בדברים שמעניינים אתכם הכי הרבה, תגיעו לרמות אישיות גבוהות מאוד, רמות שלא ידעתם שקיימות בכם. אני מאחל לכולם שיחיו את חייהם בתובנה. ושלעולם לא תפסיקו לחייך. (והלוואי ומישהו היה גורם לי להפעיל את השכל בתקופה שלי בתור תלמיד)
שלכם תמיד, סנטה קלאון. נ.ב. את ההודעה הזו פירסמתי בפורומים לנוער, החלטתי להביא את הודעתי לכאן מסיבה שונה, ברגע שינתנו תשובות רציניות לשאלות שהעלתי כאן לפני כן, אולי ואולי הדברים יראו טיפה אחרת.

dylan

New member
אין לי מושג למה החלטת להטפל

דווקא לנושא היהדות, אבל בכל מקרה אני לא רואה בעצמי יהודי (למרות שהחברה תראה בי ככזה עד יום מותי..), כך שהנושא לא ממש מטריד אותי, אם כבר אתה ממליץ לצעירים ללמוד ולהתפתח מעבר לגבולות בית הספר אז יש אלף נושאים הרבה יותר מעניינים, ומשום מה אתה בחרת דווקא בנושא שאצלי לפחות הכי מתקשר עם משרד החינוך

all

New member
גם אני בדיוק כמוך

לא רואה בעצמי יהודי, האמת, בקושי רואה בעצמי בן-אדם. ודווקא מהו יהודי ומיהו יהודי, זה אחד הדברים שכן מלמדים בבית-ספר. למשל נושא מס´ 1- "מסעי צלב"!!! בדרכם של נושאי הצלב לארץ ישראל, הם עשו פוגרומים ביהודים - שדדו, אנסו ורצחו יהודים. סוף הנושא! נושא מס´ 2 - "מלחמת העולם הראשונה"!!! במלחמת העולם הראשונה קרה מצב בו יהודים נלחמו ביהודים, הקונגרס היהודי נפגש ודן בנושא. בסוף מלחמת העולם הראשונה, הייתה העליה השניה. סוף נושא. כן חברים, מעולם לא ממש למדנו היסטוריה של ממש בבית ספר, למדנו ההסטוריה והיהודים בה. דרך אגב, זה נכון ש-"היהודים" זה להקת רוק?

כאן זה פורום דו קיום

עם ערבים לא עם דתיים כך שחבל על הזמן שלך, אף אחד פה (למעט 3 דתיים ואני בתוכם) לא יבין ולא ירצה להבין מה שכתבת. יש להם "אלף עניינים יותר חשובים" מיהדות...

רוזנה

New member
למגיבים....

אני מרשה לעצמי לצאת להגנת הכותב, למרות שזוהי הפעם הראשונה שאני קוראת אותו. את עניין היהודי/ חילוני הוא הביא כדוגמא, הקריאה שלו היא למעשה כנגד בתי הספר הרדודים מבחינת איכות הלמידה המתבצעת שם. בצדק הוא טוען כי בתי הספר הם אפילו לא כלי המלמד כיצד יש ללמוד, ולא נותן אף מוטיבציה ללמידה ("בבית הספר לימדו אותנו לא לאהוב לקרוא") אני חושבת שקריאות אלו מוצדקות לחלוטין- הקריאה ליציאה מבינוניות ואף הנמכה של הרמה המוסדית. בית הספר הוא המראה הטובה ביותר לצורת וטיב התפקוד שלנו היום- אם לא מבקשים מאיתנו, אנחנו לא ממש עושים... אם לא צריך ללמוד את הפרק הזה, לא נדע אותו גם לא כדי שיתווסף לנו מימד נוסף בידע שלנו שיפתח עוד מקומות רבים להתפתחות האישית. צודקים, אולי זה לא הפורום הנכון לומר את הדברים האלו, כפי שציין, וכאן הוא פיספס בגדול, אבל אם תקדישו מאמץ להבין את הדברים שנכתבו מעבר למילה הכתובה (לא כפי שלימדו בבית הספר מה?!) אולי יהיה ניתן להגיע למקומות אחרים... שיהיה לכולם יום פורה

דזירה

New member
אכן שאלות מהותיות העלת סנטה...

והייתי שמחה אם היו עוד כמוך שישאלו את השאלות הללו. ועדיין - אינני מסכימה עם כל מה שאמרת - ובכלל נגד הכללות. אגב, ההגדרות ליהודי, חילוני ודתי אינן חד משמעיות לפחות לגביי. זה עניין של תפישה וגישה. אם זה היה כה ברור לא הייתה צריכה לעלות השאלה "מיהו יהודי". ולמרות זאת, לא יודעת אילו ילדים שאלת - אבל יכולה להבטיח לך שהם אינם מייצגים את כלל הילדים בישראל. לצערי אנו, מגזר המורות/ים בארץ, נתקלים היום בתופעות שונות ומשונות בכל הנוגע להוראה. לא בטוחה שזה המקום לפרט את כל הבעיות העומדות בפנינו כשאנו באים ללמד, אבל אמנה אחת לדוגמא: כיתות הטרוגניות המכילות תלמידים בעלי לקויות למידה קשות ובעלי הפרעות התנהגותיות - ואין תקציבים ממשרד החינוך לטפל בהם ולהעניק להם את הטיפול המתאים, ושהם ראויים לו כמו כל ילד אחר בישראל. לידיעתך - ילד זכאי למספר שעות מצומצם של הוראה מתקנת בשבוע, ומפסיק להיות זכאי אחרי שנה (כאילו כל בעיותיו נפתרו מאליהן!) כך המורים, שאגב לא מקבלים הכשרה לחינוך מיוחד, אמורים להתמודד עם בעיות קשות ולתת מענה מיידי לבעיות שצריכות להיפתר במסגרות אחרות. משיעור בן 45-50 דקות נותרות אולי 30 דקות נטו של הוראה. ותופעה חדשה: ההורים מתנגדים להטלת משימות למידה על ילדיהם. כן, ישמע מוזר, אבל זו עובדה. למשל: כמורה לערבית אני מלמדת בין היתר את התרבות הערבית והמוסלמית תוך השוואה לתרבות היהודית. מצחיק אבל הילדים לומדים על יהדות בשיעורי ערבית. כבר הגיעה אליי אמא שחזרה בתשובה שהחליטה שילדיה אינם צריכים ללמוד את התרבות המוסלמית, או לחליפין הנוצרית, כי זה דוחף להתאסלמות או התנצרות. לא רק זה, היא אף לקחה את חומר הלימוד לרב שיאשר או יפסול את מה שאני מלמדת!!!!! כך, מי שקבע שילדיה ירחיבו או לא ירחיבו את ידיעותיהם לגבי תרבויות שונות בעולם היה רב!!!! לא עניין אותה כלל אם הבת שלה לומדת באותה נשימה גם את שורשיה של היהדות. כך לגבי הורים אחרים שמזלזלים במקצועות כמו ערבית, גיאוגרפיה, היסטוריה וכד´. כל שמעניין אותם זה מתמטיקה ואנגלית. אז אם בבית נותנים להם דוגמא כזו - מה אתה מצפה שהילדים ידעו? איך אנו אמורים לתת להם כלים לחיים הבוגרים שלהם כשיש התנגדות מתמדת לכל מה שאנו עושים? ואגב - יכולת התמדה אינה קשורה בהכרח למורים - יש עשרות גורמים שעשויים להשפיע על יכולת ההתמדה וההעמקה - גורמים סובייקטיביים ואובייקטיביים. ואולי הגיע הזמן לרדת קצת מגבם של המורים, שכן כל המחקרים מראים שעיקר ההשפעה על הילדים באה מהבית ומן ההורים (90%). ויודע מה עוד? אתה יכול לכנות אותי מורה גרועה - הכי גרועה בעולם - ועדיין אני מעדיפה לטפל בבעיות הנפשיות והחברתיות של הילדים, לטפל במועקות שלהם ובצרכים המידיים שלהם, צרכים ומועקות שבאים לידי ביטוי בכל שעה ושעה של היום - וגם אם זה על חשבון הרחבת הידיעות שלהם. ילדים עם בעיות לא בדיוק פנויים ללמידה - ומספרם רב!!!! רב יותר ממה שאתה מתאר לעצמך. ילדים צריכים כהתחלה כלים להשתלבות בחברה ורק אחר כך כלים ללמידה.

דזירה.... ../images/Emo24.gif ../images/Emo70.gif

במקרה ובטעות הגעתי אל הפורום הנוכחי וכאמא לילד בכיתב ה´ אני יכולה להגיד שאני מסכימה לרוב דברייך נכון אולי זה לא המקום. אבל לדעתי בנוסף לכל מה שכתבת יש שני דברים שקצת שכחו....... (לא יודעת מי - ובטח כל מורה עצמאי בנושא) והם.....1. לדרוש מהתלמיד ולא כל הזמן לוותר. 2. לשים לילדים גבולות מאד מאד ברורים.. אני יודעת שכל הילדים שננתקלתי בהם (חברים, ילדים מהכיתה של בני.....) ממש פרחו ברגע שהציבו גבולות ברורים. ועוד יותר פרחו ברגע שדרשו מהם ולא נכנעו לספקולציות שלהם של "קשה לי/משעמם לי/אני עייף.............." כי אז הם הרגישו שיש להם ערך...... ובלי שום קשר.. כרגע הודיעו שניסו להתנקש בגנדי ואני לא מהתומכים בו.... אבל....... חברה...זה נורא שמישהו חושב שהוא יכול ככה להרוג בן-אדם.. בואו נמצא חור בעולם שטוב שם...............

למעלה