צריכה עזרה

צריכה עזרה ../images/Emo70.gif

שלום לכולם, אני חדשה בפורום שלכם. בעקבות התוכנית של רפי גינת אתמול בלילה החלטתי להפוך להיות צמחונית. מעולם לא הייתי חובבת בשר גדולה ואחרי שנוכחתי לדעת ולראות איך מתייחסים לפרות ולתרנגולות פשוט נחרדתי והחלטתי לא לגעת בבשר יותר. השאלה שלי היא איך אתם משלימים את הויטמינים החסרים ובכלל מה התחליפים שאתם משתמשים בהם בדרך כלל?

d a p h n a

New member
ברוכה הבאה!

לגבי ויטמינים, קודם כל חשוב לדעת שלא בהכרח צריכים להיות ויטמינים חסרים. אם את אוכלת תזונה מאוזנת וטובה עם הרבה ירקות וכו', את יכולה לחיות כצמחונית בלי שום השלמות נוספות. ויטמין בי-12 לכאורה נחשב הכי בעייתי, אבל יש הרבה אוכלי בשר שהוא חסר להם, ויש הרבה צמחונים שהוא לא חסר להם. אני צמחונית כבר כ-18 שנה, ומעולם לא חסר לי בי-12. יחד עם זאת, לצמחונים, כמו לכל אחד אחר, מומלץ לעשות באופן תקופתי בדיקת דם כדי לוודא חוסרים. במידה ומתגלה חוסר, אפשר להשלים אותו באמצעות תוספים. לגבי תחליפים - בעקרון חשוב להבין שכשעוברים לתזונה צמחונית, צריך טיפה לעשות שינוי בראש. ארוחות בשריות בדרך כלל מורכבות ממנה עיקרית (חתיכת בשר), ותוספות (ירקות מבושלים/תוספת פחמימתית). ארוחות צמחוניות, לעומת זאת, לעיתים קרובות מורכבות משילוב של כמה מרכיבים לתוך תבשיל אחד שמכיל בתוכו גם ירקות, גם פחמימות (לפעמים) וגם חלבונים. מקורות לחלבון צמחוני הם קודם כל קטניות (שעועית, עדשים, חומוס וכו'). ישנם גם תחליפי בשר שונים שצריך לטעום ולהחליט מה מוצא חן בעינייך: הם כוללים טופו (שמיוצר מסויה, שגם היא קטניה), סייטן (שמיוצר מחלבון חיטה) וכן תחליפי בשר תעשייתיים כמו מוצרי טבעול, שמיוצרים מסויה ועוד דברים - אולם עדיף לא להשתמש בהם כמקור עיקרי בתזונה מאחר והם מאוד מעובדים ומכילים יחסית הרבה שומן ודברים רעים אחרים. בנוסף, אם את מתכוונת להיות צמחונית ולא טבעונית (כלומר, מתכוונת להמשיך לאכול מוצרים מן החי אך לא בשר/עוף/דגים), את יכולה גם להשתמש בביצים וחלב כמקור נוסף לחלבון. (תכף ודאי יבואו כמה טבעונים כדי לספר לך למה ביצים וחלב זה נורא ולמה זה רעל וכל מיני דברים כאלה. את מוזמנת לבחור אם להקשיב להם או לא. יש כל מיני דעות בנושא. אני רק אומרת לך מה צמחונים נוהגים לאכול, ותבחרי בעצמך מה מתאים לך
). כמה דוגמאות למאכלים צמחוניים מוצלחים, שעולים על שולחני לעיתים קרובות: - מג'דרה (אורז עם עדשים) - אורז עם שעועית - טורטיות עם שעועית וירקות - מוקפץ עם ירקות וטופו (עם או בלי נודלס) - פסטה עם רוטב עגבניות וגבינה או עדשים - לזניה צמחונית עם גבינה או טופו או תחליף בשר יש כמובן עוד המון אופציות. יש כאן בפורום מאגר מתכונים עם כל מיני רעיונות.

המון תודה על התגובה המהירה ../images/Emo140.gif

אז ככה, טבעונית אני ממש לא הולכת להיות כי אני מאוד אוהבת מוצרי חלב ובכלל מאוד אוהבת את כל עניין האפייה ולחיות בלי ביצים או חמאה נראה לי ממש בלתי אפשרי. לגבי העניין שרגילים לאכול בשר בארוחה, אני ממש לא כזו כי כמו שכתבתי מעולם לא הייתי חובבת בשר והייתי אוכלת מנה בשרית אולי פעמיים בשבוע בלחץ. אני מאוד אוהבת ארוחות חלביות וקלילות וכמה שיותר ירקות ! מתכונים חלביים יש הרבה אצלי בבלוג אבל לעומת זאת אני אשמח לכמה מתכונים עם קטניות. למשל מתכון טוב למג'דרה ואולי כמה מתכונים עם פולי סויה כי אני בדרך כלל אוכלת את הסויה כמו שהיא עם מעט מלח... ועוד שאלה אחת אחרונה, הבנתי שיש מוצר של טבעול שנקרא "טחון טבעול", את מכירה את המוצר? הוא סביר או שהוא גם כן לא בריא כמו שאר המוצרים שלהם?

d a p h n a

New member
אני מכירה טחון טבעול

הוא לא רע מבחינת הטעם. אני לא בטוחה איך הוא מבחינה בריאותית. חשוב להדגיש לגבי הטבעול שזה לא נורא לאכול את זה מדי פעם, פשוט עדיף שזה לא יהיה הבסיס של כל התזונה שלך.
בכל מקרה, אני אישית לא ניסיתי, אבל הבנתי שיש תחליף יותר טוב לבשר טחון. יש מוצר סויה שנקרא TVP (שבבי סויה) שהוא גם יותר זול מטבעול וגם הרבה פחות מעובד. משרים אותו במים ומוסיפים תיבול, ואז הוא אמור לעבוד בצורה מאוד דומה לבשר טחון בשביל דברים כמו לזניה, רוטב בולונז וכו'. לגבי מג'דרה, אני לא ממש משתמשת במתכון. בעקרון, אני מכינה סיר של אורז לבן (כוס אורז, 2 כוסות מים, קצת מלח, מבשלת במכסה סגור עד שאורז מוכן). במקביל, אני שמה בסיר קטן כמות יפה (כוס, בערך) של עדשים ירוקות עם מים וקצת מלח, ומבשלת עד שהעדשים רכות, ומססנת אם צריך. אז אני מערבבת את העדשים עם האורז ומתבלת. בנוסף, אני קוצצת בצל ומטגנת עד שהוא שחום, ומוסיפה גם אותו פנימה. זהו.

motior

Member
"לא מתכון" קצת שונה למג'דרה

קודם כל אני מבשל כוס עדשים ירוקות עם משהו כמו שתי כוסות מים עד שהן חצי מבושלות - כלומר אפשר לנגוס בהן אבל הן עדיין קשות. מסנן את העדשים מהמים ושומר כוס אחת ממי הבישול. בסיר אחר אני מטגן בצל עד שמשחים ואז מוסיף לו שתי כוסות אורז (אני משתמש בבסמטי) וכפית מלח וממשיך לטגן עוד שתיים-שלוש דקות את הבצל עם האורז. בשלב זה אני מוסיף לסיר את העדשים + כוס מי הבישול + שתי כוסות מים ומביא לרתיחה. כשרותח אני מעביר לאש הכי קטנה שיש לי ומבשל במשך כ-25 דקות נוספות.

דגנית

New member
אני חוסכת את כל הסירים ועושה הכל בסיר אחד ../images/Emo13.gif

בדרך כלל אני משרה כוס עדשים (לפחות שעה, בדר"כ יותר), מטגנת בצל, שום, מוסיפה גזר, כוס אורז מלא תבלינים (מלח תמיד, כל השאר בהתאם לחשק, כמון מוסיף המון) שתיים ורבע כוסות מים מהברז, כשהמים רותחים, מכסה את הסיר, מעבירה לאש הכי נמוכה סוגרת ל 40 דקות... אורז מלא מתבשל כ 40 דקות, בזמן הזה כל מה שבסיר מתבשל! לפעמים אני מוסיפה תפוח אדמה חתוך לרבעים, יוצא טעים! לאחרונה הוספתי גם שעועית צהובה יחד עם העדשים
סתם כי התחשק לי, יצא טעים. והכל בסיר אחד
בתיאבון!

דגנית

New member
בכיף ובתאבון ../images/Emo13.gif לתוך סיר האורז אני מכניסה כל

מה שאפשר
כל פעם שילוב אחר
גזר, תירס, לקט ירקות, שעועית ירוקה, שעועית צהובה, עדשים כמובן, כתומים גם הולך - אבל הם מתפרקים לגמרי, שמיר, פטרוזיליה, חתיכות של שום (יוצא מעניין
) רסק עגבניות כדי להפוך את האורז לאדום... כיד הדמיון ומה שיש במקרר

SleeplessBeauty

New member
אני צמחונית רק שנתיים

ומאז ומתמיד לא היה לי לא ברזל ולא B12... אני עוד זוכרת שאמא שלי הכריחה אותי לאכול כבד עוף כי הוא עשיר בברזל (ובהרבה זבל אחר).

dusha254

New member
היי אני לא פעילה פה אבל

מזל טוב!:) נראה לי פורום צמחונות וטבעונות יהיה הכי טוב בשבילך כי הפורום הנוכחי הוא יותר מתכונים וייעוץ בנוגע למאכלים בריאים(אבל גם פה יכולים לעזור) ...וגם אני בהתחלה הייתי בלחץ של ברזל וכאלה שלא יחסר ותאמיני לי אם אין לך בעיות בריאותיות או שאת ממש בררנית או ממש עצלנית הכל יהיה בסדר! יש לך בלוג בישול אז תאמיני לי את תרוויחי כי את תמצאי כל מיני מתכונים חדשים:)

d a p h n a

New member
נו, אז הפורום הנוכחי הרבה יותר מתאים

כי בפורום "צמחונות וטבעונות" ישר יקפצו עליה עם הטפות מוסר והרצאות אידאולוגיות. כאן לעומת זאת יכולים לעזור לה בדרכה לצמחונות על ידי עזרה בנוגע לשאלות שקשורות להתמודדות היומיות עם אכילה צמחונית.

ברוכה הבאה!

מסכימה עם מה שדפנה כתבה לך. אצלי אגב אין חוסרים ואני צמחונית בערך מגיל 12. בדיקות דם בגיל צעיר יותר הוכיחו אנמיה אז באמת הייתי לוחקת כדורים כחצי שנה וזהו. היום אין לי חוסרים כי למדתי לבשל ולאכול נכון. דפנה רשמה לך דברים נכונים וחשובים. יש פה גם הרבה שיוכלו לעזור עם מתכונים. כולל אני למרות שאני חדשה בעניין הבישול. הכי חשוב זה ללמוד לבשל לעצמך לא חשוב מאכלים מורכבים גם דברים פשוטים. אני טבעונית אבל מאלו שלא מנסים לשכנע כי לי בעצמי קשה בלי מוצרי חלב או ביצים ולפעמים אני לא שואלת אם יש ביצה במאפה...
בהצלחה.

חחח תודה רבה ../images/Emo140.gif

היום קניתי לי טופו, גריסי סויה ושבבי סויה, מקווה שיהיה טעים ! אם למישהו יש מתכונים טובים אני אשמח לקבל :)

a q u a 7

New member
להשרות ברוטב סויה

היי, מאוד חשוב להשרות את הטופו ברוטב סויה עם תיבול (צ'ילי, דבש, ועוד ) לפני הבישול שלו, על מנת שטעמו לא יהיה טפל. אפשר גם לטגן אותו עם מעט שמן לפני הוספתו לתבשיל. זה הופך אותו למעט קריספי. אני מאוד אוהבת טופו בסלט מוקפץ. ירקות טריים חתוכים לחתיכות (פטריות, כרובית, כרוב, גזר, שעועית ירוקה ועוד) מוקפצים בווק. את יכולה לאכול את זה עם אורז מבושל , או להוסיף אטריות אורז ולהקפיץ יחד עם הירקות. טעים מאוד.

כאן עו8זרים לה לפגוע בבעח ובעצמה יחדיו

כל המזון מהחי זה נזק לגוף האדם. חלב ובשר הם משודדי הסידן והברזל הגדולים ביותר של האדם המודרני. כאן אנשים מנסים להשקיט מצפונם אבל זה לא הולך להם בכלל. הסרטונים שהראו ברפי גינת זה כלום לעומת הסרטונים שקיימים באמת. עצם העובדה שלא ראיתם סרטונים על תעשיות המוות והעינויים מראה את קלות ראשכם עבור בשר חלב וביצים ודבש. חובה לא לפגוע באחרים זו לא זכות אלא חובה. את אילו שנפגעים לא מענין בכלל למה הם נפגעים,אם אתם אוהבים איקס או דאבל איקס וכן הלאה. כשם שלא היתם רוצים להיפגע בעצמכם מתאוות של אחרים ככה מן הראוי לא לעשות זאת לאחרים. בפורום הזה רק הצביעות חוגגת. את האמת מנסים להסתיר ואת השחור מנסים לצייר לבן. אבל המציאות מדברת בעד עצמה ואף אחד לא יוכל לברוח מכך והתשלום של כל אחד יבוא בסופו של דבר.

squalus

New member
צודק, אז למה אתה פה?

תחזור לטבעונות וצמחונות, ולא תאלץ להתמודד עם הצביעות.

למעלה