צריכה עזרה

Dead Black Moon

New member
צריכה עזרה../images/Emo182.gif

אני צריכה עזרה בקשר לפנייה ביפנית: לפני שבוע התחלתי לראות אנימה,ושמתי לב שיש הפניות לשמות..כמו צ'אן,קון,סמה...אז אני יודעת שיש עוד סיומות,אבל לא מכירה את כולן...אשמח מאוד אם תוכלו לתת לי רשימה של הסיומות....^__^ ועוד משהו קטן-איך מבטאים וכותבים את השם שלי ביפנית?-קוראים לי מרינה.

GnomeBubble

New member
../images/Emo41.gif ../images/Emo8.gif

חובבי אנימה ומנגה בכל העולם - התאחדו. ותתחילו להוסיף צ'אן, קון וסאמה לשמות של החברים שלכם:
הערה
כל הכיונויים מתבססים על ה"היררכיה" החברתית היפנית. בהיררכיה יש אנשים שמעליך (ue no hito), אנשים שמתחתיך ואנשים שברמה מקבילה לך, גם האנשים המקבילה לך מתחלקים לשניים: אנשים וותיקים/מנוסים יותר ממך (סמפאי - senpai/sempai) ובעצם הם ה"מדריכים" שלך ואנשים צעירים יותר ממך (קוהאי - kouhai). ההירכיה היפנית תקפה כמעט לכל מקום ולכל שלב בחיים: בבית הספר, באוניברסיטה, בעבודה ובמידה פחותה גם בבית (למשל פניות שונות לאחים הגדולים מאשר לאחים הקטנים). בבית הספר, למשל, המורים נמצאים מעל התלמידים והמנהל מעל המורים. התלמידים מתייחסים לתלמידי כיתות גבוהות מהם כסמפאי ולתלמידי כיתות צעירים מהם כקוהאי. גם בקרב המורים הותק נחשב. עיקר המשמעות של הותק היא כבוד - כבוד לאנשים מנוסים ממך - והדרכה שמקנים הותיקים לצעירים.
צ'אן (chan) - כינוי חיבה (בעיקר לבנות, אבל יש בנים שמעדיפים אותו על פני קון) שמתאים לשימוש בין חברים או בפניה לאנשים הנמוכים ממך בהיררכיה.
קון (kun) - כינוי חיבה (בעיקר לבנים, אבל יש בנות שמעדיפות אותו על פני צ'אן) שמתאים לשימוש בין חברים או בפניה לאנשים הנמוכים ממך בהיררכיה.
טאן (tan) - גרסה חמודה (קריא: גרסת ילדות קטנות) של צ'אן.
סאן (san) - הדרך המקובלת לפנות לאדם זר או שלא מכירים טוב. בד"כ מתרגמים את זה למר/מרת או אדון/גברת אבל זה לא תמיד התרגום המתאים. חשוב לציין שלמרות שבד"כ מוסיפים סאן לשם המשפחה אפשר גם להוסיף אותו לשם הפרטי.
סמפאי (senpai/sempai) - אפשר להוסיף את הכינוי הזה לשם של סמפאי שלך, אבל זה מקובל רק בבית הספר. אי אפשר להוסיף את המילה קוהאי בתור סיומת לשם.
סנסיי (sensei) - כינוי כבוד למורים, רופאים (מקביל לד"ר באנגילת או עברית) ולאנשים חשובים (למשל פוליטיקאים או מומחים בתחום מסויים). זהו הכינוי המכובד ביותר בשימוש יומיומי ביפנית מודרנית. כשמתשמשם בsensei בתור מילה בפני עצמה (ולא בתור כינוי) הכוונה היא "מורה".
סאמה (sama) - כינוי כבוד הגובל בהתרפסות. זה בעתם כינוי השמור לאצילים ואנשים בעלי מעמד רם בעבר, אך ביפן של ימינו לא משתמשים בו הרבה. אפשר עדין למצוא אותו בצירופים מסויימים (למשל, מוכרים מנומסים בחנות יכולים לפנות ללקוח בתור okyakusama) אבל כשהוא בא בצירוף לשמו של מישהו הוא נשמע מתרפס ולא מתאים (דומה להרגשה שמתקבלת כשמקדימים לורד לשמו של אדם שאינו בן אצולה באנגלית). ובכל זאת, אנימה ומנגה כמובן לא משקפות את המציאות (אחרת זה בטח היה הרבה פחות מעניין) והשימוש בסאמה מאוד נפוץ בהן.
דונו (dono) - כינוי המקביל פחות או יותר ל-san והיה נפוץ בתקופת אדו, אבל היום יצא משימוש. אפשר למצוא אותו בסרטי סמוראים (וגם במנגה ואנימה על סמוראים
). אלה הכינויים הכי נפוצים שתשמעו. יש עוד כמה, אבל הם כבר די אזוטריים.

Dead Black Moon

New member
תודה רבה^___^

זה יהיה מצחיק אם אני אוסיף סנסיי למורה שלי לביולוגיה(כי היא ד"ר)^___^

GnomeBubble

New member
ד"ר

אני לא בטוח בזה, אבל sensei מקביל בעצם לתאור הדוקטור שמוסיפים לשם של רופא, ואפשר להשתמש בו גם לפניה ישירה (בלי להוסיף אותו לשם), למשל itai desu, sensei כואב לי, דוקטור אבל sensei לא מתאים לדוקטור שאינו רופא (זאת אומרת, אדם המחזיק בתואר דוקטורט, Ph.D). במקרה הזה אני חושב ש-hakase 博士 מתאים יותר.

5 0 6

New member
יש לך בעיה קטנה עם סאן.

אם מישהו ראה פרוטס, איימה קורא לשיגורה Gure-san, והם חברים טובים מאוד (עד כדי-כך שיש לי חשדות שהם קצת יותר מזה
), אז זה לא מתאים למה שאמרת: "הדרך המקובלת לפנות לאדם זר או שלא מכירים טוב". אתה טעית? או שהיפנים...?

GnomeBubble

New member
אוקיי

ידעתי שההסבר שלי לא יהיה מושלם לגמרי, וכן - הכינויים היפנים הם הרבה יותר מסובכים ממה שהם נראים בהתחלה (בניגוד לדברים אחרים ביפנית שהם הרבה יותר פשוטים ממה שהם נראים). ואנימה בכלל אוהבת לסבך דברים מעבר למה שצריך. בכל אופן, אם מישהו קורא למישהו אחר ביפנית san והם חברים טובים זה יכול להביע אחד מכמה דברים שאני מסוגל לחשוב עליהם: 1. הנמען הוא סמפאי של הדובר ו/או הדובר רוחש לו כבוד רב כך שהוא קורא לו סאן. 2. הדובר ביישן או לא בטוח בעצמו/במערכת היחסים שלו עם הנמען ומפחד להתייחס אליו יותר מדי בגסות אז הוא נתקע עם סאן. ועוד לא התחלנו לדבר על שימוש בשם פרטי לעומת שם משפחה...

Bloodless

New member
דונו...

לפי מיטב ידיעתי משמש עוד היום כשכותבים את כתובתו של מישהו על מכתב.

GnomeBubble

New member
זה משהו שלא הייתי בטוח בו מספיק

בשביל להכניס להודעה, אבל אני גם חושב ככה. מצד שני, עוד לא יצא לי לכתוב מכתב רשמי.

למעלה