צעירים למען המלצרים

צעירים למען המלצרים

מאוד שמחתי להיתקל בכתבה הזו. מסתבר שלא רק לחברי הפורום צורם הניצול של העובדים במלצרות, ישנם רבים וטובים שמוכנים לפעול ולהקריב כדי לסייע לכך שהמצב הלא חוקי ולא הוגן הזה יפסק.

tenen

New member
הכתבה מראה שהם לא יודעים לספור :)

בלי להעליב שום כתב ספציפי בוואלה, לפעמים שגיאות הכתיב וטעויות המתמטיקה שם הן איומות. תסתכלי שוב על המספרים, 20 אחוז יחרימו כתגובה נגד ניצול עובדים ועוד 11 אחוז כתגובה על חוסר נגישות לנכים ואני רוצה לדעת איך הוא הגיע לזה שזה מתקרב ל 36 אחוז. אולי הכתב לא יודע אבל שמדברים על אחוזים שיחרימו מסיבה זו או אחרת, אף פעם לא מחברים, מכיוון שסיכוי גדול מאוד שאלו הרגישים יותר שיחרימו עסק בשל חוסר נגישות לנכים יחרימו את אותו עסק גם בשל ניצול עובדים, ולכן יש סיכוי לא רע שהאחוז הכללי יורד הרבה מתחת ל 31 אחוז, לדעתי זה יכול לרדת גם מתחת ל 25 אחוז. בכל אופן גם הפיתרון שמוצא הוא לא חיובי במיוחד, הרי יש פיתרון דיי פשוט לכך שיש אנשים שמחרימים את העסק שלך, לפטר את אחד המלצרים, כן זה יפגע בבעל העסק, אבל יותר במלצר.

זה יפגע במלצר אבל אמ יחרימו

עוד ועוד אנשימ בעל העסק יאלצ לסגור ואז הוא יפגע הרבה יותר ובהפסדימ שלא מאות אלפי שקלימ. *מתפללת שיחרימו את הבית קפה שהעלימ לי שכר*

tenen

New member
ומה אז?

השאלה היא כמה רווחי העסק, לפי מיטב זכרוני וידיעתי, לצערי אין אפשרות לחפש בארכיון the marker בחינם, רוב בתי הקפה באיזור תל אביב חיים על מתח רווחים מאוד נמוך ונמצאים בסיכון גבוהה לפשיטת רגל. אם יחרימו אותם בעל הבית יסגור את המקום אחרי שבוע וילך למקום אחר וזה במקרה הטוב, במקרה הרע הוא יפשוט רגל ואף אחד לא יקבל אגורה עבור העבודה באותו חודש פשוט מכיוון שלבעל הבית אין ממה לשלם. החרמה זה כלי מועיל שנלחמים ברשת שלא תיקרוס ביומיים אלא רק תיפגע, בדיוק כמו שהחרדים מאיימים להחרים את אל על ובדיוק כמו שצמחוניים/טבעוניים הציקו לקסטרו כאשר אלו החליטו למכור פרוות אם החרדים היו סבורים שהחרמה לחודשיים שלושה תגרום לקריסת החברה לא היו מחרימים מכיוון שלאורך זמן אל על היא הבחירה שלהם, אבל רוצים לתת מכה כואבת באופן זמני כדי שיענו לבקשתם ולכן מנצלים בחוכמה את כלי החרם בדיוק כמו שידעו לנצל אותו בעבר.

ולדעתך יש פתרונות יותר טובים?

אני מאמינה שבעל מסעדה שיש קצת שכל בקודקודו, אם יראה שמחרימים אותו והרווחים שלו יורדים ירצה לשנות את זה, וכאן מדובר במשהו שמאוד קל לשינוי.

tenen

New member
כן לדעתי יש פיתרון יותר טוב,

אבל הוא תיאורטי בדיוק כמו שרעיון החרם הוא תיאורטי, אם יקומו ארגוני הסטודנטים ויבקשו שסטודנטים יסרבו לעבוד במקום שלא משלם להם כראוי והסטודנטים יסכימו לקחת חלק בכך ולשתף פעולה זה יכול לעבוד בהנחה ובעל העסק יכול להרשות לעצמו. אבל זה תיאורטי בדיוק כמו חרם, מכיוון שלא זכור לי שום חרם צרכנים חילוני שהחזיק בצורה טובה למעט החרם הצמחוני/טבעוני על קסטרו וזה שוב כי המחרימים היו בעלי אידאולוגיה בדומה לחרדים שם יודעים לבצע חרם בצורה טובה. בנוגע לקצת שכל בקודקודו זה הכל עניין של מתמטיקה אם היום בעל עסק מרוויח 10 אלף שקל בחודש מהעסק ואם ישלם יותר במשכורת יקבל 5 אלף שקל בחודש מהעסק ואם ימכור את העסק יפטר את כולם וישים את כל הכסף מהמכירה בבנק ומהריבית ירוויח גם 5 אלף לחודש אז למה שלא ימכור את העסק ויפטר את כולם? כלומר אם הוא יכול לעשות את אותו כסף מהריבית בבנק? בגלל זה אני אומר שהכל תלוי בעסק הספציפי, אולי מסעדות יוקרה אין להן בעיה לשלם משכורות גבוהות יותר למלצרים, אבל אני בספק מהו מתח הרווחים שיש לבעלים של בית קפה שמתחתיו כבר עדיף לו למכור הכל ולשים הכסף בבנק ולכן צריך להיזהר מלהחרים שהרי אם מתח הרווחים ירד יותר מדי המלצרים כולם מפוטרים ובעל הבית לא הפסיד יותר מדי ממכירת העסק.

הכל יפה בתיאוריה, למעט

כמה נקודות קטנות: האחת- סטודנט שצריך לשלם שכ"ל ואין לו מאיפה, לא ישב מחוץ לדירתו הנעולה על ארגזים לאחר שבעה"ב פינו אותו, כי הוא "מחרים". אם אין לו אופציה אחרת (והרבה פעמים- באמת אין אופציה אחרת), הוא ילך לעבוד איפה שניתן- גם אם זה מקום נצלני (כי שכר מינימינימום, עדיף לו מאשר 0 שכר. השניה- אז לא יעבדו סטודנטים. יופי. אז יעבדו חיילים, וחבר'ה אחרי צבא שלא כ"כ מעניינת אותם האידאולוגיה, אלא לעשות כסף במינימום עבודה ומקסימום גמישות בשעות (אני בכווה מקצינה. אני לא באמת חושבת ש*כל* החבר'ה אחרי צבא כאלה
) וצעירים בני 17 או כל מי שצריך מזומן ועכשיו. הנקודה היא שתמיד יהי מי שיעבוד. ונראה לי שהרעיון הוא, שאם אנשים יחרימו את אותם בתי עסק נצלניים, הרווח של בעלי העסקים ההוגנים יעלה (ולא ישאר אותם 10K שדיברץ עליהם), מכיוון והם ירוויחו את הלקוחות ה"מחרימים". ואגב- עוד נקודה למחשבה- החרם על קסטרו- סחף הרבה מאוד אנשים שהם לאו דווקא צימחונים או טבעוניים. כמובן שמגיע להם הרבה מאוד (טונות!) קרדיט על פעילות ההסברה והמחאה, אבל אסור להפחית ממשקלם של אוכלי הבשר שהחרימו גם כן את החנות. זוהי מחאה אפקטיביתלאשורה- שתומכים בה גם כאלו אשר אינם מקשרים באופן אוטומטי את העוולה עם אידואלוגיה, אלא שהם פשוט מבינים שמשהו רע קורה פה (בדיוק כמו שאשכנזים החרימו את ארומה אחרי פרשת מנהל הסניף הגזען, קרניבורים החרימו את קסטרו בעת מכירת הפרוות ועד היום ובדיוק כמו שחילוני יכול להחליט להזדהות עם מחאת הדתיים כנגד אל-אל, כי הוא חש שחברה ישראלית אמורה לכבד את אמונתם של פלח גדול מאוד מהאוכלוסיה- מה שאני לא מסכימה איתו אבל זו דוגמא מצויינת
) בגדול- עושה רושם שלמטבע יש יותר משני צדדים...

../images/Emo45.gif

לא ידעתי איך להסביר את זה ואת כהרגלך הסברת מצוין. לפני כמה ימים הגיעה לכאן מישהי שעושה עבודה על עובדים במקומות נצלניים, והסברתי לה למה אני לא הלכתי - איפה עוד הייתי מרוויחה כאלו סכומים בלי התחייבות ובלי קורס ובמשמרות שנוחות לסטודנטים ? ולגבי חיילים, כבר עכשיו הרבה חיילים מעדיפים לעבוד במלצרות במקומות כאלו כי אין להם אישור עבודה וככה הם מרוויחים כסף טוב "שחור" בלי להסתבך עם הצבא.

tenen

New member
נו, הדוגמאות שלך מחזקות את דבריי

החרם על קסטרו עבד אך ורק מפני שקסטרו חזקים מספיק כדי לא להישבר מהחרם אלא רק לקבל מכה ולהתגמש. החרם על ארומה בכלל היה מיותר, כלומר אני לא החרמתי שום סניף ארומה כי אני לא בא לסניף ארומה בגלל המנהל אני בא כדי לאכול סנדוויץ ולא איכפת לי מי אמר למי מה, אנחנו לא בני 3 ובניגוד לצמחוניים/טבעוניים שהרימו קמפיין יפה מול קסטרו עם נימוקים טובים שאפילו אני בתור אוכל בשר הסכמתי איתם, בחרם מול ארומה המוטיב היה בעיקר תעזרו לי אני מסכן ומקופח שזה מוטיב שאני לא מוכן לתמוך בו.. ורוב האנשים שאני מכיר גם לא החרימו מכיוון שהם מספיק אינטלגינטים כדי לדעת שארומה זו רשת בזכיינות ואין קשר בין ארומה אחת לאחרת ברוב המקרים ובכל אופן אין טעם לגרום לפיטורים של מלצר ע"י חרם (כי זה מה שעושה סניף שמחרימים אותו וצריך פחות אדם בקופה) כדי לנקום במנהל שממילא לא יודח. מה גם לדעתי אם ארומה היו מפרסמים מספרים סביר להניח שהיו רואים שהחרם היה תיאורטי בלבד כי שאני הגעתי לסניפים בתל אביב היה מפוצץ כרגיל. כמו כן בנוגע לאל על אני דווקא לוקח את הצד של הדתיים כאן, הם מוכנים לטוס בתנאי שאל על לא תטוס בשבת ואחרת הם יחרימו ואני חושב שבצדק, ואני בשמחה אצטרף לחרם כזה אם וכאשר הוא יוטל.

מחזקות? ממש לא.

אני, לצורך העניין, עד היום לא נכנסת לקסטרו ולא קונה בארומה. אני לא צמחונית, לא פעילה בשום תנועה לשוויון חברתי ולא מנסה להדיח אף אחד. אני, כצרכנית בודדה, לא יכולה להפיל או פגוע בחברה בסדר גודל כמו ארומה או קסטרו, ועל כן- התרומה המינימלית שלי, היא להדיר רגליים ממקומות אלו והיא בגדר הצהרה אישית ולא חרם גורף של מאות אנשים (למרות שגם אנשים שאני מכירה, "מחרימים" באופן פסיבי, כשהם הולכים איתי ואני לא מוכנה להכנס לקסטרו או ארומה ומן הסתם- הם לא נכנסים איתי). אני מרגישה יותר טוב עם עצמי שאני לא תורמת שקל אחד לארגון שהורג שפנים בעודם בחיים או מממן משכורת של "ארי" גזען. זה קשור אלי ואלי בלבד ולאופן שבו אני בוחרת להביע את מחאתי. אל-על לא יראו אותי באף אחד מהמטוסים שלהם כל זמן שיש לי אלטרנטיבה, ללא קשר לחרדים, פשוט כי הם חברה מזעזעת (ואגב, אני ממש, אבל ממש לא מסכימה עם הטענה של החרדים, כי אין שום סיבה שממני, כאזרחית אשר אמורה להיות שוות זכויות, תמנע האופציה לטוס בשבת בגלל אוכלוסיה שמלכתחילה לא טסה בשבת...אבל זה סיפור אחר ולא נראה יל שהפורום זה המקום לדון בו...), ככה שפה אין לי מקום למחאה. אגב, אני מבטיחה לך שגם לבעל עסק קטן שמחרימים אותו- כואב בכיס. אף בעל עסק לא סוגר עסק בגלל חודש חלש וגם לא בגלל חודשים אלא רק אחרי קופה מסויימת (ובזמן הזה מצטברים חובות לספקים, לשותפים, לעובדים, בד"כ לעסקים חדשים יש הלוואות מכל הכיוונים...), שלא לדבר על זה שכשסוגרים עסק, לא נועלים את הדלת ואומרים שלום- אלא מדובר בתהליך הרבה יותר מורכב. אז אולי בעצם, אותו בעל עסק קטן, שהיה רגיל להרוויח 10K בחודש, להוציא 5K על משכורות ועוד 4K לספקים (במקרה הטוב), פתאום יתחיל להיות חייב, יכיר את הוצל"פ מבפנים, יראה איך נראים מסדרונות ביה"ד לעבודה, יפנים את העובדה שגם אם סגר א העסק החובות עדיין נושפים בעורפו, יבין מה ההשלכות של הביטוי "פשיטת רגל" ויכלב הרבה מאוד חסכונות בתשלום לעו"ד מצאי דם(ותאמין לי- הם בפירוש צמאי דם
) וכו'- אולי ילמד לפעם הבאה. ואם הוא לא ילמד, אולי השכן שלו ילמד. וזה שלידו. אני לא חושבת שמישהו פה חושב שחרם כזה יוביל למהפכה, משל "והיכה המלפפון את הגנן", אבל צרך להתחיל מאיפשהו- כל אחד בארבע אמותיו, בחלקת האלוהים הקטנה שלו.

כל מילה זהב

ובקשר לאל על, בתור עובדת בנתב"ג אני יכולה לספר לכם שדתיים וחרדים רבים טסים בחברות תעופה שונות ולא רק באל על, ככה שהחרם הזה הוא סוג של צביעות. ואני דווקא זוכרת שtenen הציע שנפסיק לתת טיפים למלצרים כדי לפתור את בעיית אי התשלום, ומעניין שעכשיו הוא טוען שדברים כאלו לא יצליחו, בעוד שאז הוא טען שזה כן יכול להצליח.

tenen

New member
טענתי שתאורטית זה יכול לעבוד,

בפועל זה לא יעבוד כי אנשים לא יעשו את זה מהסיבה הפשוטה. את בתור מלצרית לשעבר לעולם לא תשאירי מלצרית שנתנה שירות טוב ללא טיפ ולא משנה כמה את כועסת על הניצול שלה... אני או כל גבר שפוי אחר, לעולם נשאיר טיפ בסוף דייט כי אחרת לא משנה מה הסיבה לאי השארת הטיפ, ניראה קמצנים וזה ממש טיפשי מצידי להיתפס קקמצן שאחרי ששילמתי גם על המנה שלה אני לא אשאיר טיפ ובכלל לא משנה כמה אני רוצה להחרים כי טיפ זו מוסכמה חברתית לצערנו.

הסיבה שאני אשאיר טיפ היא אחרת

אני אשאיר טיפ כי המלצרית לא אשמה בזה שהבוס שלה מנצל אותה, ואם אני אמנע ממנה שכר זה לא מה שיגרום לבוס שלה לשלם לה על העבודה שלה וסביר להניח שלהפך, כשמלצרתי הדעה הרווחת בקרב המנהלים, גם אלו שעבדו לפי החוק, הייתה שמי שמקבל טיפים נמוכים או שלא מקבל סימן שהוא מלצר גרוע, כי אנשים יודעים שהם לא יגרמו לבעל הבית לשלם בכך שהם לא ישלמו טיפ. וזה לא קשור לזה שמלצרתי או לאם אתה בדייט או לא. כמו שלא הייתי בורחת ממסעדה בלי לשלם, אני לא אצא ממסעדה בלי לשלם למי ששירת אותי, בתנאי שהוא עשה את העבודה שלו.

tenen

New member
וזו בדיוק הסיבה שבפועל זה לא יעבוד.

כי כולנו מוצאים איזושהי סיבה בפועל לשלם את הכסף הזה :).

לא זו הסיבה שזה לא יעבוד

זה לא יעבוד כי גם אם אף אחד לא ישאיר טיפ, זה לא מה שיגרום לבעלי המסעדות לשלם לעובדים שלהם.

tenen

New member
קוראים לזה ביקוש והיצע

אם אף אחד לא ישאיר טיפ והבוס לא ישלם המשכורת תהיה 0 ואף אחד לא ילך לעבוד שם ולכן בעל הבית יהיה חייב לשלם :).

או

שבעה"ב יפטר את כל המלצרים ויביא חבורה אחרת של חבר'ה בני 17 לעבוד על שכר מינימום (במקרה הטוב) או על טיפים בלבד או ווטאוובר. אם הוא יהיה ממש לארג', הוא יעביד אותם על בסיס טיפים + השלמה לשכר מינימום בניכוי מדים/ארוחות/כל ניכוי אחר שיגרום לו לשלם פחות (או פתרון הזוי שכזה) קוראים לזה ביקוש והיצע: כל זמן שיהיה מי שיסכים לעבוד, הבזיון הזה ימשיך. כל זמן שיהיה מי שצריך כסף מזומן (בד"כ)/ משמרות גמישות מאוד / מינימום ימי עבודה/ עבודה ללא ניסיון קודם / עבודה קל"ב מאוד / כל אחת מהסיבות שיגרמו לבנאדם ללכת לעבוד במקום כזה (ויש בשפע), תמיד יהיה מי שיסכים לעבוד.

tenen

New member
אז לא קראת את ההודעה שלי

בהודעה שלי נרשם, אף אחד לא יתן טיפים ולכן בעה"ב לא יכול להביא חבורה של בני 17 לעבוד על טיפים בלבד, ובנוגע לשכר מינימום בלי טיפים זה חוקי, מה הבעיה?

כנראה שאתה לא קראת את ההודעה שלה

תקרא שוב, ואם אתה עדיין לא מבין, אז אנחנו באמת בבעיה. בכל מקרה, לא ביקשתי כבר לשים קץ לדיון הזה? להסכמה כבר לא תגיעו.

למעלה