צלילת בדד - Solo Diving

• פותח הנושא diw
  • פורסם בתאריך

ביקו

New member
כמובן שמדובר כאן על עניין...

תיאורטי לחלוטין. יחלפו הרבה מים באסלה עד אשר מישהו מהאירגונים או המוסדות הרלוונטים יחשוב ברצינות (ויהיה אמיץ ?) להכניס צלילה סולו לקטגודיית צלילה חוקית ומקובלת. למען הגילוי הנאות אני צריך לציין שבמקרים רבים בצלילותי במקומות שונים בעולם (שהתבצעו במסגרת ספארים כצלילות צילום), יצא לי לצלול לבד. לא לבד במובן שקפצתי לבד למים (אם כי גם זה קרה מידי פעם) אלא במובן שברוב הספארים האלו, מעצם קיומם במקומות אטרקטיבים מאד, מושכים צוללים רבים המצלמים בווידאו או בסטילס. הפרוצדורה היא שמגיעים לאתר בספינה או בדינגי או כל סירה אחרת, קופצים למים מתחילים את הצלילה כקבוצה או בזוגות ולאחר מכן, כעבור מספר דקות כל צולל צלם מוצא את עצמו די לבד, או במרחק שגם תאורטית בן זוג לא יכול לעזור. אני חייב לציין שהרוב המכריע של הצוללים המצלמים בספארי הללו הם צוללים מנוסים מאד בעלי מאות ואלפי צלילות. אני מודה, צלמים הם עם סוציומטי בצלילה ובודאי שאינם מעוניינים לשמש כבייבי סיטרים לבני זוגם בצלילה. הראו לי צלם אחד שיחמיץ שוט סנסציוני של כריש לוויתן כי הוא נשאר קרוב לבן זוגו...בחלק מהספארים האלו אני צולל עם בן זוג(?) קבוע (שמצלם סטילס) ולרוב בחלק גדול מהצלילה אנחנו נפגשים בחטף או בחניית בטיחות...כך זה מתאים לשנינו. הוא תקוע ליד ראש אלמוגים מחכה להזדמנות של תמונת מיקרו של סרטן מיניאטורי ואני משייט במים כחולים בחיפוש אחרי כרישים או להיפך... אני יודע שיתכן ודברי יקוממו את רוב הצוללים שלא התנסו בספארים כאלו ולא מצלמים, אך אני רק מתאר כאן מצב קיים ומי שמצלם בצורה רצינית יודע שקשה מאד לעשות את זה ולעקוב כל כמה שניות שבן הזוג אכן לידך... כמובן שכל מה שכתבתי כאן מתייחס לסיטואציות מסויימות ובין צוללים מנוסים שהסידור הזה מתאים להם. לי זה מתאים.

אישית אני (מאוד) בעד, ובתנאי:

שהצלילה תתאפשר אך ורק לאחר הכשרה מתאימה
בדיוק כפי שצולל אינו נוטל לצלילה תערובת שונה מ-21% חמצן ללא הכשרה מקדימה ואינו מוביל קבוצה ללא נסיון מתאים. וכפי שכתבת, ממילא ישנן סיטואציות בהן צולל בכיר יורד סולו לקשור סירה או לשחרר עוגן תקוע, אז מדוע שלא יוכל לצלול כך לאחר הכשרה ולא רק לצורך ביצוע עבודות תת-ימיות? הייתי מסכם זאת כך: צלול כפי יכולתך ובהתאם להכשרתך. וההדגשה החוזרת ומתבקשת: אין לראות בנאמר לעיל עידוד לצוללים טריים/בלתי מנוסים לעשות מעשה ללא הנסיון וההכשרה הנדרשת (אשר ממילא אינה קיימת כרגע לצולל ספורטיבי)

קותי

New member
צלילת סולו הוא אחד הנושאים הנדונים

ביותר בקבוצות דיון של צלילה בעולם. הסיבה לכך היא שלרוב הצוללים הותיקים יותר יוצא לצלול עם צוללים טירונים, לפעמים. במקרים אלה, כשהדברים מסתבכים קצת (וזה קורה עם טירונים) אנחנו שואלים את עצמנו האם לא היה עדיף לנו לבד. חוץ מזה תמיד נחמד לדוש בטאבו כזה כי הרי בכל הקורסים הבסיסיים משננים לצולל חזור ושנן "אסור לצלול ללא בן זוג". מכיוון שענף הצלילה הוא ענף מסחרי כמובן שקמו כאלו שהציעו קורסים והסמכות לצלילת סולו (כפי שיש קורסים והסמכות לכל משהו שנראה שאפשר לעשות ממנו כסף). כדי לצלול סולו צריך לפתור את הבעיות שבגללן הפכה הצלילה עם בן זוג לחובה וזה מה שמנסים ללמד בקורסים האלה (מקור אויר נוסף ועוד ועוד). בארץ אין בעיה. הדבר אסור לפי החוק ולכן אנו פטורים מהדילמה האם כדאי או לא כדאי להפוך לצולל סולו. כאשר אנחנו בצלילות בחו"ל במקומות שבהם זה מקובל, זה השיקול של כל אחד, ורמת הסיכון שכל אחד מוכן לקחת על עצמו. כמו כל פעילות מתחת למים ישנם בזה סיכונים, ופה הם יותר גדולים: 1. בעיית ציוד נשימה - אין בן זוג שישמש מקור אויר חלופי. 2. בעיית משקל יתר - כאשר אנחנו בעומק, מאבדת החליפה את כושר ההצפה שלה ותקלה במאזן יכולה להשאיר אותנו למטה (בעיקר אם המשקולות לא משתחררות). 3. בעיית הסתבכות - לפעמים מסתבכים בחוטי דיג או ברשתות בצורה שרק בן זוג יכול לחלץ אותנו. 4. בעיה רפואית - כל מצב שבו הצולל מאבד את ההכרה או את השליטה מכל מיני סיבות, וחוסר בן זוג מיומן ישאיר אותו למטה. אלה הבעיות העיקריות שאני יכול לחשוב עליהן מיידית ואני מניח שיש עוד כמה. אז אם מישהו נמצא בחו"ל ומחליט לצלול לבד, שיחשוב שוב על כל הבעיות האלה, ושיחשוב על מרפי שאמר: "אם משהו יכול להסתבך, הוא יסתבך, וברגע הגרוע ביותר".

kanariton

New member
הבה ונתייחס לעוד נושא ..אם כבר התחל

אכן נושא מדובר בקהילה הבינלאומימחלוקות רבות . וכמו שנאמר כבר הרי בארץ יש חוק צלילה ובנוכחותו מנסים להגדיר גם פעילויות "טכניות" מסויימות על מנת שאפשר יהיה להמשיך ולצלול ולצלילה טכניים (ובתקווה שגם כאן לא יתחילו השרלטנים להרוג צוללים..) צלילות עבודה או כפי שצוללים טכניים מנסים להגדיר את פעילותם כמבצעים צלילות שכאלה , בעייתיות משום היות אותם צוללים או מרכזי צלילה חסרי רישוי מתאים ממשרד העבודה - שיטוט מכוון במסדרונות בהם מצויים אישורים אלה מבטיח לכל מחפש כיסוי שכזה שימצא עצמו באחד משתתי האפשרויות א. מתייאש ב. עבריין - והפעם לא על ידי רשות הצלילה אלא ע"י משרד העבודה וכאן העסק כבר לא נגמר עם יוני אלון או רמי סדנאי אלא עם המשטרה. לא שזה על הצוללים אבל בכל זאת. ובעניין צלילות הסולו .. קותי ... אולי תנסה להוביל איזה רב שיח בעניין צלילת הסולו ופעילות הדייגים בים התיכון לפחות אלה שנושאים רשיונות צלילה ביטוחי צלילה נראה לי חור שחור ששווה להאיר אותו . ובתור סיפתח הזמן את הצוללים לביקור בכפר גסר א זרקא ישיבה בבית הקפה בככר והתבוננות ביוצאים לים לדוג תראה לכולם כמה תאונוקשות עברו עליהם.. ושיהיה יום טוב.. ולפילוביץ אם אתה חוטא בלהציץ לפורום נחמד זה ... שמור על עצמך .

פרופורציה

נכון שבן זוג מקטין את הסיכון. השאלה בכמה? הרי לא בכל צלילה יש תאונה, ולא בכל תאונה בן זוג עוזר (שלא לדבר על מקרים שהוזכרו שלבן הזוג עצמו תיגרם פגיעה). אם (אם!) למשל בן זוג הכרחי למניעת פגיעה בצלילה אחת מתוך מליון הרי שהתועלת שלו זניחה, ואין שום צורך *ממשי* בו. ואל תגידו "חיי אדם לא שוים גם את הסיכון של אחד למליון". הם כן. וכולנו מוכיחים את זה בכל צלילה ובכל פעם שאנחנו יוצאים לכביש. אנחנו לוקחים על עצמנו סיכון חיים גדול בהרבה מאחד למליון. גם צלילה עם בן זוג אינה חסרת סיכונים. כך שבהחלט יש הצדקה לסיכון חיים תמורת הנאה. זו רק שאלה של כמה סיכון. ואני חוזר לשאלה המקורית - מה מידת הסיכון ש*מתווספת* לצלילת סולו? האם למישהו יש נתונים? ואגב, זה בכלל לא רלוונטי מה אומר החוק, מפני שהדיון הוא מקצועי ולא משפטי.

בובי

New member
לדעתי יש עוד כמה פרמטרים

שצריך להוסיף למשוואה . ראשית ההכרות שלך עם האתר !!! אני לא היתי צולל לבד במקום לא מוכר. מקומות שאתה מכיר אין בעיה לצלול לבד כמובן אם בדקתה את כל הציוד ... גם העומק חשוב. עד 10 מטר לדעתי לא צריך להיות בעיה גדולה לצלול לבד. כך שגם אם יש תקלה פטאלית אתה יכול לעלות למעלה מספיק לאט.

קותי, מהן הדיעות לגבי צלילה

עם ילדים? דיברנו על כך בזמנו, אך לדעתי יש מקום להרחיב כעת. זוהי דוגמא טובה למצב שבו אין שיויון באופן קיצוני בן בני הזוג הצוללים, בענין הנפח והנסיון (בדרך כלל). במקרה הטוב הציוד והאויר של הקטין יכול לשמש כגיבוי למבוגר במקרה של כשל טכני או במקרה של צורך לבצע חיתוך במכשול שלמבוגר אין גישה אליו לאחר שנתקל והסתבך בו, אך בקרות תאונה למבוגר חו"ח הסיכוי שהקטין יוכל לסייע קלוש, במיוחד אם הכשרתו של הקטין בסיסית וללא ידע ויכולת בהצלה, שלא לדבר על הטראומה המתחוללת בראותו את אחד מהוריו במצב תאונתי. זוהי, לדעתי, נקודת כשל רצינית אשר (אולי) לא נתנו את הדעת עליה כאשר חייבו צלילה בזוג באשר הוא, למעט מגבלות דרגת צלילה בסיסית והצורך בבן זוג בכיר יותר.

קותי

New member
הדיעות של מי? ../images/Emo13.gif

הדיעות של אנשים המתייחסים לצלילה באופן רציני ולא מסחרי הן בדרך כלל שעדיף שילדים לא יצללו צלילות מכשירים. הורדת גיל הקורסים ל- 12 נעשתה על ידי הארגונים המסחריים כדי להגדיל את קהל היעד שלהם ולפי דיעות רבות שקראתי, ללא שיקול דעת מספיק. אם מתייחסים לצלילה עם בן זוג שהוסמך בצורה סבירה אני חושב שאפשר להתייחס אליו כאל בן זוג לכל דבר. כפי שאמרת, מיכל האויר על גבו מהווה מקור אויר חלופי והוא יכול גם לשחרר אותך מהסתבכות בחוט דיג או רשת. לגבי מצב של תאונה, אני מתייחס לקטין כאל כל בן זוג אחר. יש כאלה שיגיבו בצורה טובה מאד ויש כאלה שיקפאו חסרי אונים. וזה לא בהכרח קשור לגיל שלהם. היכרתי נערים בני 14 שהיו רבי תושיה והייתי סומך עליהם במצבי חירום, והיכרתי מבוגרים בני 30 שהיו חסרי אונים לחלוטין ולא הייתי רוצה שיהיו לצידי מתחת למים - גם כשהכל תקין. אתה צודק בסיפא של הודעתך. בכל מצב שבו חייבו צלילה של צולל זוטר עם צולל בכיר יותר נמצאת הנחה סמויה שהצולל הבכיר יותר יסתדר בכל מקרה, ורק הזוטר יוכל "להרוויח" מנוכחות הבכיר. הנחה זו אכן מציגה באור קצת מגוחך את חובת בן הזוג לפי החוק מכיוון שאם נבדוק את המצב הקיצוני - הרי מדריך שיורד עם לקוח לאינטרו, או עם קבוצה של 6 חניכים בקורס, פחות בטוח מאשר אם היה לבד באותו מקום.

Princes Vespa

New member
אל תדאג אתה ילדון..

ותמיד תהיה
אתה צעיר ותמים.. ממש כמו יודה באימת הפנטום..

יש מספיק דוגמאות

והסברים משכנעים מדוע על צוללים בכירים, מדריכים או אחרים המוציאים את לחמם מהים, לא צריכה לחול חובת הצלילה עם בן זוג ובתנאי שהצלילה מושכלת ומגובה כדבעי. אלא שכנראה אף ארגון לצלילה (ספורטיבית) לא ירים את הכפפה ויתן פתרון ומעטפת בדמות נהלים והכשרה מסודרת לצלילה שכזו, אף על פי שמבחינה ביטוחית קיימים כיסויים לצלילות שכאלה.

כאחד שמעדיף בדד...

לא הייתי מתאמץ עד כדי כך כדי למסד את הנושא אבל... אני צולל כבר לא מעט שנים הרבה דייג ולפעמים גם צילום וסתם כיף. אני מחשיב את עצמי כצולל מנוסה והאמת היא שבמרבית הצלילות שעשיתי, אם הייתי יכול לבחור, הייתי עושה את זה לבד. 1. בצלילת דייג אין כל קשר אמיתי בינך לבין בן זוגך. אם זה בן זוג שאתה מכיר ממש טוב(ולצורך כך דרושות המון "שעות ווסת" משותפות) אז אתה צולל בנוחות ובסך הכל מתאם על שמירת קשר עין, איזור צלילה וזהו. אם אתה לא מכיר את בן זוגך טוב, רוב הצלילה תעסוק בווידוי קשר עיין, בכל רגע אתה תסתובב בפתאומיות ע"מ לחפשו ובקיצור לא תהנה ממש. 2. אם מטרת הצלילה היא כיף נטו, יש מקום מכובד לצלילה עם בן זוג אבל תמיד לזכור שאם שני בני הזוג אינם מנוסים אז במקרה של הסתבכות כנראה ששניהם יגיעו לתא לחץ והדוגמאות לכך הן רבות. בתור שני צוללים לא מנוסים, עדיף שלא יגיעו למצב בו תעמוד שאלת ה"זוגיות" למבחן... עשיתי פעם איזו שטות שבסופה פיניתי את עצמי לתא לחץ באופן עצמאי "רק כדי להיות בטוח שהכל בסדר" בתכל´ס חטפתי type2 כמו רבים וטובים אחרים. אני יודע, יודע שכולכם תתחילו לצעוק עלי אז אני אחסוך לכם.. הייתי אדיוט, לא אעשה זאת שוב כנראה אף פעם .... אבל לעניין, אם הייתי עם בן זוג, כנראה שנינו לא היינו חוזרים..

אולי תספר איך הגעת הגעת לתא לחץ ?

ובכך תחסוך לכמה אידיוטים בהווה את התענוג המפוקפק, ואת הצורך לצעוק עליהם בעתיד ? ואיך בן זוג באותו אירוע היה גורם לסוף עצוב ?

אין שום בעייה

קודם כל הקדמה, לא עושם את זה, אפילו לא בצחוק לפני שנתיים ירדתי לאילת, צלללתי כמה צלילות עומק ובאחת מהפעמים המשכתי לרדת את הוואדי שנמצא מזרחית לסטי"ל יש שם מדרון תלול עם מעין שביל באמצע. בקיצור, ירדתי עמוק מאד (ואני בכוונה לא כותב כמה כי חלקכם מן הסתם מכיר את הסיפור ובאמת אני לא מנסה להתגאות בו) כשחזרתי למעלה, דיברתי עם כמה חברים, והרגשתי מצוין. אבל כל הזמן ניקרה בי מן הרגשה משונה מאד. בסופו של דבר, אחרי כשעה נסעתי עצמאית ליוספטל (אגב כאן המקוןם לציין שאכן הביטוח אינו מכסה צלילה ספורטיבית לבד אז אם אין לכם כמה עשרות אלפי שקלים מיותרים...חברת הביטוח תשמח לוותר על התשלום
) כששכבתי לי על המיטה קיבלתי את כל הסרט בבום. התחלתי "להתגרד" נימולים מכל הצבעים בידיים ובעיקר ברגליים, אובדן תחושה (מן תחושת "ריחוף" שאגב נמשכה מספר ימים). אחרי 9 שעות בתא לחץ חזרתי הביתה, עשיתי עוד שני טיפולים בחיפה והיום אני מרגיש טוב. חברים, היום אני יודע שפשוט היה לי מזל גדול אחרי שלמדתי המון על דקומפרסיה ושאר מחלות (זה פשוט סיקרן אותי מאד) אני מבין שלא הייתי אמור לכתוב שורות אלה. עם כל זאת, אני משוכנע בוודאות שאם הייתי צולל עם בן זוג, אפילו אחד שאני מכיר טוב, יש סיכוי גבוהה מאד שלא היינו חוזרים...

אילוניק

New member
למה אתה חושב ש???????

למה אתה חושב שלא הייתם חוזרים יתכן ובן זוג שמכירים טוב לא היה מתנהג כמוך מסמן לך לצאת יותר מהר או לא להעמיק כל כך וכל האי נעימות היתה נמנעת ממך בהנחה שהיית צולל עם צולל חדש שהפחד מה לעשות עדיין מקנן בו יותר מצולל ותיק יתכן והיה מסמן לך ובהנחה שהיית מקשיב לו הייתם יוצאים והיתה נמנעת ממך אי נעימות גם אם לא היית מקשיב לו והוא היה מסיים את הצלילה ומסמן לך על כך יתכן ובמחשבה שניה היית יוצא גם אתה ושוב הייתה נמעת הבעיה ואם באמת שני בני הזוג לא היו חוזרים כדברך ידידי פשפש חזק בדרך התנהגותית זו והסק מסקנות אילוניק היפה I.H.B

כמו שכבר אמרתי בהתחלה...

את בני הזוג שאני מכיר טוב ויש רק שניים שלושה שצוללים יחד כבר כמה שנים, אני מכיר טוב מידי ומהיכירותי זו אני מדבר. כל אחד מהם היה מגיע לאותו מצב בדיוק ולא היה מסמן לי שום דבר. התחושות והתגובות של הגוף שלי ידועות לי היום, מה גם שאני יודע לנתחי חלק מהן על סמך ידע שצברתי - למשל צלצולים (או יותר נכון מן רעם עמום) באוזניים הם סימן ל... את מצבם הגופני או יותר נכון את תגובות הגוף שלהם איני יכול לנתח אני רק יכול להעריך שאם אני הייתי שם עם עוד מישהו, חלק ממערכת השיקולים שלי היה משתנה ואני לא מתכוון בלרדת או לא אלא במצבים כמו - עלייה מהירה של אחד מאיתנו וניסיון של השני "לעצור" או כל דבר אחר. בקיצור, לפשפש כבר פישפשתי ולהבין כבר הבנתי. הדבר השני הוא שאם עושים שטויות, עדיף לבד כי לוויה אחת עדיפה על שתיים.....

שיח סלימאן

Well-known member
מנהל
גם אני מעדיף בדד

ואם ניתן אז גם בדד השני. ואללה עד היום לא ידעתי שזה לא חוקי. ו ב ב ח י " נ

bennysnuba

New member
כמו בסיפור על המשורר שלונסקי ../images/Emo13.gif

שהתיישב יום אחד על ספסל בגינה ליד בחורה שישבה שם ושאל אותה "מה את עושה?", "אני משחקת בדד" ענתה לו, "אפשר לשחק בדד השני?" שאל שלונסקי. ההמשך כבר לא מופיע בהיסטוריה.

למעלה