צלילות נוסח DIR

philips

New member
צלילות נוסח DIR

ממזמן מזמן היה דיון בפורום בנושא זה , אך איני יכול למצוא את עקבותיו היה גם LINK לאתר ממנו ניתן לראות את הקסטות דרך האינטרנט.. ובכן... ראיתי את הקסטות ואני מבולבל משהו.... רציתי לשאול את אנשי הפורום ובעיקר את הותיקים והמנוסים שבהם..... האם DOING IT RIGHT היא באמת הדרך הנכונה יותר... האם הטיפים שלהם בדבר האוקטופוס לעומת הקומבו , לגבי חגורת המשקולות ולגבי עוד הרבה דברים אחרים השונים מהנלמד כיום, יעילים לדעתכם.. מבחינה הגיונית עצותיהם נראות לי מאוד הגיוניות...אך הניסיון כאן הוא המכריע ולכן אני פונה אליכם בטרם אני מחליף/משנה צינורות וכו´ אני לא מדבר רק על צלילה טטכנית אלא גם על צלילה ספורטיבית- ראה קלטת 3

קותי

New member
שאלת שאלה קשה מאד

מתווכחים על הענין הזה (האם DIR היא באמת השיטה הטובה ביותר) בארה"ב כבר כמה שנים. מצד אחד עומדים חסידי השיטה ונשבעים בשמה ומצד שני עומדים אחרים הטוענים שיש בשיטה דברים טובים ויש בה כאלה שמתאימים רק לצוללים מערות. חלק מהצוללים הטובים ביותר שאני מכיר, שניסו את קונפיגוריצית הציוד שלהם, נשארו איתה ולא חזרו לשיטה הרגילה. אני אישית עדיין לא ניסיתי את השיטה, מכיון שאני רואה בה מגרעות מסוימות (בניתוח לוגי, יכול להיות שאם הייתי מנסה את זה אישית, גם אני הייתי מומר). מכיון שצלילה איננה ספורט תחרותי (למרות מה שחושבים חלק מהאנשים
) לא ניתן לערוך "תחרות" מסוג כלשהו, שתקבע באופן מדיד וכמותי איזו שיטה טובה יותר. ולכן התשובה לשאלה מה עדיף תהיה תמיד אישית.

DIR היגיון ונסיון

שלום פיליפס וקותי ושנה טובה לכולם . פיליפס , שאלת מספר שאלות , אנסה לענות עליהן אחת אחת תוך כדי התיחסות לדבריו של קותי . ציינת שהDIR נראה לך הגיוני ושאלת לגבי הנסיון . כמו בכל תחום ההגיון הוא בעצם התאוריה שעומדת מאחורי שהיא בעצם הבסיס להבנה כאשר הנסיון מהווה בעצם את הידע והזיכרון ליישום הלכה למעשה . את המושג DIR טבעו בעצם מספר חברים בפרוייקט שניקרא WKPP הפרוייקט הוא בעצם פרוייקט עמצאי של חוקרים צוללי מערות שהחליטו לחקור מע´ מערות בצפון פלורידה ובמהלך השנים יצרו לעצמם מעיין פרוטוקול מסודר של סגנון צלילה שימוש בציוד צלילה ודרך חיים . ראשי ה WKPP הסכימו לקבל לשורותיהם רק צוללים שהסכימו לצלול על פי אותו פרוטוקול כאשר הרציונל מאחורי החלטה זו הינה בטיחות הקבוצה ואכן מעולם לא נפגע צולל שלהם בתאונת צלילה כאשר הצלילות שהם מבצעים נחשבות לקיצוניות ביותר בעומק ובזמן התחתית. לאחר שנים של צלילה החליטו חלק מחברי הקבוצה להעביר הלאה את הידע שנצבר על ידם לאחרים תחת הכותרת DOING IT RIGHT . צריך וחשוב מאוד להבין שצלילה עפ"י DIR היא לא רק שינוי קונפיגורצית הציוד אלה מעיין פילוסופיה אשר עוסקת חוץ מציוד צלילה גם בתזונה נכונה , אורחות חיים , סגנון צלילה ועוד . למרות שצלילת DIR "הומצאה" בעצם ע"י קבוצת חוקרי מערות זה לא יהיה נכון לומר שזה יעודה . הDIR נועד לכל רמות הצלילה והבסיס שלו הוא בעצם כללי למשל חובת צלילה עם בן זוג , דגש יתר על המשקל במים ועד לנוהלים מיוחדים שעוסקים בצלילה לאוניות טרופות במיים קרים ( משום מה מערות נחשבות כסביבת הצלילה ה"מסוכנת" ביותר או הקיצונית ביותר אך צריך להבין שה"בעיה" היחידה במערה היא בעצם למצוא את היציאה לעומת סיכונים רבים יותר בצלילה בים פתוח או אוניות טרופות , סיכונים ומשתנים כגון זרמים משתנים , ים גבוה , בעלי חיים מסוכנים תנועה של כלי שייט ועוד ) . נתת מספר דוגמאות בנושא ציוד , אנסה לענות . בצלילה עפ"י DIR משתמשים בעצם באותו ציוד צלילה לכל סביבה ימית בין אם זה צלילה רדודה באילת או בצלילה לאנדיראה דוריה הידועה לשימצה . עפ"י DIR אין להשתמש במע´ משקולות אינטגרלית כיוון שאם קיים צורך להוריד את המאזן מהגוף ( בכדי לעבור מכשול וכו´ ) כאשר המשקולות ימצאו בכיסי המאזן פשוט נצוף כלפי מעלה והסכנה ברורה . בנושא אוקטופוס ומד עומק , אני מקווה שהבנתי נכון את שאלתך . דבר ראשון על פי DIR המושג אוקטופוס או וסת גיבוי לא קיים אתה כנראה מתכוון לוסת השני ( וזה חשוב מאוד כי שני הוסתים צריכים להיות ברמה דומה כאשר נושמים מהוסת אותו נגיש לצולל במצוקה - בעצם נושמים מהאוקטופוס ) וחזרה לשאלתך , הכוונה היא שבמידה ומחברים אבזם או קליפס במטרה לאבטח את הוסת השני( אוקטופוס ) או מד הלחץ יש לחברם בעזרת אזיקון או אמצעי חיבור אחר אשר ניתן לשבור /לקרוע בקלות כיוון שיש לשחררם במהירות במצב חירום ( הגשת וסת לצולל במצוקה או במיקרה שמד הלחץ היסתבך בחוט דייג /רשת וכו´ ) לעומתם , את הפנס אפשר לחבר לאבזם ע"י חוט קשירה , כיון שהוא לא משמש לחירום , כמו שאמרת , הגיוני , הגיון שנלמד מהרבה נסיון . זו רק דוגמא אחת , דווקא מתחום הציוד , בו עוסק הDIR . קיים היום ארגון צלילה אחד אשר מסמיך צוללים על "טהרת" ה DIR , הארגון נקרא GUE . ל GUE קיימים שלוש רמות של הסמכה לצלילה טכנית ושלוש רמות של הסמכה לצלילת מערות ובנוסף השתלמות בסיסית ב DIR אשר מיועדת לכל הצוללים . ממש בימים אלה הארגון הוציא לאור את המדריך : Doing It Right: The Fundamentals of Better Diving בעותק כתוב ואת קובצי ההדרכה לקורסים טכני 1 ומערה 1 בפורמט PDF אשר ניתן להוריד בתשלום מהרשת . באתר הבית של GUE תוכל למצוא המון מידע בנושאים השונים בהם עוסק תחום ה DIR DIVING . אני אישית ( לא קשה להבין מדברי ) נסחפתי עם זרם הDIR , כמובן שאני צולל עפ"י קונפיגורצית הציוד של DIR . קותי כותב שהוא עדיין לא ניסה ויכול להיות ..... אז הנה סיפור אישי . לפני כארבע שנים עברתי קורסי צלילת מערות בפלורידה אצל מדריך שהוא צולל של ה WKPP ואצלו למדתי על קונפיגורצית הציוד של DIR ( אז קראו לזה קונפיגורציאת הוגרטיין על שם ביל הוגרט גם הוא צולל WKPP ) כמובן שישר ביטלתי בהחלטיות באימרה שזה טוב לצוללי מערות ומה אני צריך את זה בארץ אז הנה אני , באיחור של מס´ שנים לאחר שביזבזתי כל כך הרבה כסף על ציוד שטוב בעצם ליצרני הציוד ולא לי . לסיום , היום ביקרתי במועדון הצלילה מדוזה בהרצליה ודיברתי עם בעל המקום כיוון שהוא בעצם היחיד שמוכר ציוד צלילה שמתאים לDIR כנראה שאני אעביר שם הרצאה בנושא קונפיגורצית ציוד עפ"י DIR , במידה וזה יסגר אני אפרסם את זה בפורום ונוכל להיפגש ולהחליף דעות בנושא . שלומי

philips

New member
סקרנת אותי עד מאוד...

אחד..תודה רבה על התשובה המקיפה... אני עונה תשובות רבות בהרבה פורומים (של הייטק) ובהחלט משמח לקבל תשובות מקיפות גם כשאני הצד השואל... אני מכיר את הציוד במדוזה ותהיתי איזה ציוד בחנות מתאים לעקרונות DIR אני עושה במדוזה קורס REBREATHER ולכן יתכן ואהיה שם בסופ"ש הזה מהו הציוד שיש ברשותך כרגע וכיצד התאמת אותו ל DIR.. מה עלויות השינוי? בסרטים נראה שלצוללים יש 2 וסתים.. אחד מסביב לצווארם- גיבוי והשני לנשימה והוא גם זה שניתן להנשמת חבר.. אני צודק?

קותי

New member
גם אותי סקרנת, פיליפס. משהו צדדי

כמה צלילות צברת לפני שהחלטת לעשות קורס ריברידר? האם יש דרישה מוקדמת לקורס כזה? מה גרם לך להחליט לקחת קורס כזה?

philips

New member
אגיד לך את האמת...

הסיבות שעשיתי ריברידר הן 2: 1. סקרנות ושמועות חיוביות בתחום אני מתכנן לסוע למספר חודשים לאפריקה להרבה צלילות וחשבתי ששימוש בריברידר יוכל לשפר.. 2. מחיר מגוחך עד מאוד מאוד במכרז.... בדיעבד..לאחר שהתחלתי את ההשתלמות והכרתי את הציוד ואת הקשור בו הגעתי למסקנה שבהחלט מדובר בדבר נחמד , אך קצת מוציא לי את הכיף מהצלילה לפחות בהתחלה... והכיף הוא קריטי מבחינתי... מצד שני..... בעלות מגוחכת כזו...אפילו בשביל החוויה כדאי... דרישות מוקדמות...לא ככל הידוע לי ... כמובן שככל שאתה יותר מנוסה וכו´ - יותר עדיף... אגב.. לזכות מועדון מדוזה יאמר שהמדריך שלומי מועלם שכותב גם הוא בפורום זה... הוא אכן מדריך מצויין/איש שיווק מצויין של IANTD והמועדון. מעטים המדריכים שפגשתי בארץ שזכו ממני לשבח כזה...

ציוד DIR

שוב שלום . נושא הוסתים , אז ככה משתמשים בשני וסתים ראשיים אחד עם צינור קצר אשר מחובר עם רצועת צוואר והשני הצינור הארוך ( 5-7 רגל ) מסביב לגוף דרכו בעצם נושמים . הרעיון מאחורי נשימה עם הצינור הארוך הוא שאתה מעוניין לתת את הוסת שלך שאיתו אתה נושם והוא בטוח עובד ( וכמובן זמין ) לצולל במצוקה . אח"כ אין לך בעיה למצוא את הוסת השני ולהכניסו לפה הוא הרי מחובר לך לצוואר . היתרונות לשימוש בצינור ארוך הן רבות יותר קל לנוע תוך הנשמת בן זוג יותר נוח בזמן עצירת דקומפרסיה או סתם עליה בחבל העוגן ועוד ועוד חסרונות ? מי שלא ניסה את זה מעולם אומר שזה לא נוח . אומרים שאורך הצינור מגביל את אספקת האויר ? לא שמעתי עוד סיבה טובה למה לא להישתמש בצינור הארוך . יש עוד כמה טיפים בנושא חיבור וסתים ו DIR בכלל באתר הזה , אני חושב שאם תחפש ברשת תוכל למצוא מידע נוסף , צירפתי כתובת נוספת של אתר מצויין . אני צולל עם ציוד של HALCYON שקניתי בחו"ל ב extreme-exposure,אין צורך להתאים אותו כי הוא פשוט DIR . במדוזה מוכרים ציוד של DIVERITE שמייצרים גם ציוד אשר מתאים ל DIR זה בעצם כל כך פשוט שלא ממש צריך להתאים שום דבר . הבסיס הוא Backplate w/Harness ו"פרפר" , אם אתה במדוזה דבר עם שלומי מועלם הוא מכיר את הנושא פחות או יותר ויידע על מה אתה מדבר . כרגע אין להם Backplate למכירה אבל יש להם בשימוש לקורסים הטכניים אז הוא יוכל להראות לך . בסך הכל קונפיגורצית DIR מאוד פשוטה ומאוד זולה רק שאתה צריך לוותר על המאזן הישן . שלומי

ניב ד

New member
וסתי דיר

הוסת עם הצינור הארוך הוא הוסת הראשי וניתן להגיש אותו אכן לבן הזוג כך שהוא גם יכול לשחות מרחוק מן הצד או מאחור. אל תשכח שבמקור העסק תוכנן לצלילת מערות כך שבן הזוג יוכל להיות מאחוריך. הוסת שתלוי על הצוואר הוא האוקטופוס שלך. ההגיון הוא שאתה יכול לתפוס אותו בלי ידיים רק ע"י הזזת הראש כלפי מטה כשיש צורך.

zorro

New member
הערה לשלומי

אם אתה צולל בארץ עם בן זוג שאינו צולל DIR אתה עובר על הכלל הראשון שלהם: don´t dive with strokes

צודק 100%

כנראה שאתה מבין את הבסיס . כיוון שאני צולל כמעט רק צלילות "טכניות " ( עמוקות ארוכות ורובן עם סקוטר ) די קשה למצוא צוללים טכניים בארץ ועוד DIR , בעצם מה האלטרנטיבה שלי ? . השותף שלי לצלילות אינו צולל DIR אבל אחרי כל צלילה מציין שלמד משהו נוסף על יתרונות ה DIR בהשוואה של קונפיגורצית הציוד שלי לשלו , כמובן שהוא כבר עשה מספר הזמנות ובעתיד הקרוב גם הוא יחזור בתשובה
. אני חייב לציין שגם קונפיגורצית הציוד שלי היא לא 100% DIR , אני בעצם צולל עפ"י קונפיגורצית HOGARTHIAN אבל לומד ומנסה כל הזמן , ולא מפחד משינויים . נקווה שהשנה הזאת תהיה טובה מקודמתה ונראה יותר צולל DIR בארץ , אפשר לא להסכים עם כל השיטה אבל היא בסך הכל יותר בטוחה כך שרק טוב יצא מיזה . שלומי

philips

New member
מספר דברים ואף שאלה

1.. אני מאוד מסוקרן ואתחיל לברר בירורים בתחום.. 2. אני איני צולל טכני ואני מתלבט אם ללכת בכיון הזה- כתחביב כמובן ואשמח גם לשמוע דיעות בנושא הזה... האם יש כאן עוד אנשים שצוללים בכיוון שיטת DIR מלבד שלומי? שאלה נוספת והיא אולי קצת שאלת "טמבל"... מהי עמדתם של ההתאחדויות הגדולות בנושא , בעד /נגד - מקבל/דוחה ...או שמדובר פה בויכוח על רקע עקרוני ומסחרי.... האם ההתאחדויות הטכניות למיניהן לא מחנכות על עקרונות עבודה דומים.. שאלה נוספת היא האם באמת שיעורי התאונות של DIR כ"כ נמוכים בהשוואה לכמות הצלילות הנעשית בשיטה זו לעומת האחרות... האם יש מחקרים בלתי תלויים... המלצות של DAN וכו´? ושאלתי האחרונה והיא למעשה שאלה חוזרת של מה שראיתי כתוב.. הבנתי שאחת הכללים אומר לצלול בשיטה זו רק עם בן זוג DIR...מה שיוצר בעייה קלה מהסיבות הברורות.. ולכן אם איני צולל טכני עם סקוטר וכו´ מהן האפשרויות שלי לשלב ובכל זאת לשמור על בטיחות יחסית שלי ושל שותפי לצלילה... אני חייב עוד שאלה אחת ויסלחו לי אלוהי הפורומים... אבל מדוע אף מועדון בארץ לא מנסה להכניס את DIR לענף? בברכת שנה טובה ומלאת שאלות...

DIR והארגונים השונים

את צלילת ה DIR מקדם אירגון אחד בלבד GUE אשר נרשם בארה"ב כארגון שלא למטרת רווח וככזה פילוסופית ה DIR מופצת בעולם בעיקר ע"י בודדים אשר שמים להם למטרה לחנך את הצוללים להיות טובים יותר , די דומה לחרדים מחזירים בתשובה
. בכדי להבין את הגישה של GUE לנושא צריך רק לעיין בדרישות הקבלה שלהם לקורס טכני , האם ארגון שלא מקבל חניכים מעשנים יוכל להיתמסחר , אולי . יחס ארגוני הצלילה הטכנית השונים לעניין הDIR הנו בעייתי שכן ה DIR לא ניתן בעצם למיסחור או "כיפוף " חוקים והא מאוד "אורטודוקסי" וככזה אם אירגון מעוניין לשנות כיוון ל DIR הם צריכים לשנות את כל שיטת הלימוד וההסמכה שלהם , קיימים מדריכים אינדיבידואלים אשר מלמדים את קונפיגורצית הציוד של DIR כאפשרות יחד עם קונפיגורציות אחרות אך כמו שציינתי כבר קודם ה DIR הוא יותר מקונפיגורצית ציוד . ידוע לי שיש מספר מדרכים בארץ שמבררים את נושא ההסמכה למדריך GUE ויהיה מעניין לראות לאן זה יתפתח . בנושא שיעורי התאונות , אין בעצם הרבה צוללי DIR בעולם ,( נראה לי שיש יותר אתרי אינטרנט שעוסקים ב DIR מצוללי DIR ) ורובם עוסקים בעיקר בצלילה טכנית . המקום היחיד שאפשר לעשות בו השוואה הוא צוללי WKPP לעומת צוללי USCD שני הקבוצת מבצעים צלילות לאותה מע´ מערות ומנסים להגיע לאותם הישגים הWKPP תמיד מצליחים וללא תאונות . ה USCD עדיין לא הצליחו לשחזר את ההישגים של WKPP ואיבדו מספר חברים בצלילה . הגישות שלהם שונות , בעוד ה WKPP אשר עובדים על פי DIR מאמינים בפשטות ושמרנות לעומת ה USCD אשר משתמשים במע´ הכי מתוחכמות ומנסים לדחוף עד הקצה . יכול להיות שבוצעו עוד השוואות אבל אני לא מכיר אם תרצא לקבל קצת יותר מיידע אני מציע לך להיתחבר לפורום הטכני של aquanaut שם תמצא את תומכי ה DIR מול מתנגדיו ולהחליט בעצמך . בנושא בחירת בן זוג הסלוגן היה במקור Rule number one is don´t dive with unsafe divers גו´רג´ אירו´ין שידרג אותו ל Rule number one is don´t dive with stroks In closing I´d like to share a couple of statements once given to me by George : Remember that less is best, if you don´t need it don´t take it - if it adds a failure point don´t use it. NEVER accept any gear situation that is not 100% to your liking and perfect - get in the habit of correcting everything immediately to perfection and you will get less bites on the ass. שלומי

zorro

New member
תשובה לPHILIPS

אין ויכוח על רקע עקרוני בין הארגונים הטכנים שאינם DIR לבין צוללי DIR. הויכוח הוא האם הגישה של DIR היא הגישה היחידה הנכונה או שיש גישות אחרות שגם הן נכונות. הטענה של GUE וגם של WKPP היא שזו השיטה היחידה הנכונה. באשר לשאלתך לגבי הרקורד הבטיחותי של DIR. אכן בצלילת מערות שממנה הגיעה השיטה ובביצוע חברי WKPP רקורד הבטיחות הוא ללא תחרות. כמו בכל ארגון מסודר המשתמש בשיטות מאורגנות ומסודרות ולא חורג מהכללים האפשרות לכפות על החברים משמעת קפדנית וביצוע מדויק מביאה לתוצאות. אם השיטה תתפשט ותתפוס גם מחוץ לקבוצה המצומצמת הזו אני מניח שהרקורד ישתנה קצת. אבל במקרה זה כל מי שיפגע בתאונה יגידו עליו שהוא לא צלל DIR כפי שעשו לגבי אחד מחבריהם שמת בצלילת מערה סולו. בצורה זו הם תמיד יוכלו לשמור על רקורד של 100%
התרומה החשובה ביותר של DIR לדעתי היא החזרת הדגש לצלילה בזוגות, בארה"ב, בה היתה נטיה חזקה של צוללים לכיוון של צלילות סולו.

הקרפיון

New member
רכישת ציוד - to DIR or not to DIR

המאזן הישן שלי, יהיה זכרו ברוך, הגיע לסוף דרכו אחרי 12 שנה בשרותי (ועוד כמה אצל הבעלים הקודמים), ואני עומד בפני הצורך לרכוש מאזן חדש. ידידי המלומד, מר פלניצקי, הכותב תדיר בענין DIR הצליח להכניס בי סקרנות וענין רב בגישה. אם זאת, אני עצמי איני צוללן טכני, ורק בסוכות אתחיל את קורס ה DM שלי. בין היתר, מעולם לא הזגמן לי לצלול עם מאזן פרפר, ועל אחת כמה וכמה לא עם מאזן Hacyon כנדרש בתקן. מאוד לא ברור לי האם כדי לי להשקיע יותר כרגע ולקנות מאזן כנ"ל (מצאתי אתר שמציע את זה בערך ב500$ לפני משלוח) או שיותר כדי לי לרכוש מאזן רגיל, שעולה לפחות 30% פחות. האם גם אני, בעוד שנה שנתיים, אצטער שלא הלכתי ישר לכיוון הזה? האם יש סיכוי שמשהוא (hint, hint) מאילו שמבינים בDIR) בארץ יתן הרצאה קטנה על הגישה ועל קונפיגורצית הציוד האמורה, כך שיהיה אפשר להעריך אם זה שווה את הכאב-ראש והכסף? האם באמת נוח לצלול ספורטיבית עם מאזן כזה? כל עצה תתקבל בברכה.

למעלה