צליאק והנקה

צליאק והנקה

כמה תורם עניין ההנקה לסיכויים לצליאק? יש איזו הערכה?
כמה נורא לא להניק אחות לילדה עם צליאק?

אני אחרי לידה והתינוקת עצבנית וצורחת. הנקה זה ממש קשה לי וגם עם אחותה נרגעה מיד כשעברה לתמל. כן לא יודעת למה זה ככה אצלי הם מגיבים טוב יותר לתמל מאשר הנקה...
אני כמובן בנתיים מתעקשת אבל מתחילה להרים ידיים.

ooochy

New member
שאף יועצת הנקה לא תקרא....

כל המחקרים שמשרד הבריאות מתייחס אליהם מראים שהנקה תורמת להפחתת הסיכוי לצליאק.

בניסוי הביתי שערכנו: שלושה ילדים, הראשון ינק מלא עד גיל 8 חודשים, השני ינק מלא עד גיל 11 חודשים השלישי ינק מלא עד גיל 3 חודשים ושניים מאובחנים עם צליאק לפי ביופסיה, והשלישי מאובחן עם צליאק לפי ניסוי ביתי של הוריו (כן, כן נצטרך מתישהו לעשות העמסת גלוטן)

לתינוקת החדשה, לכל אחיה, וגם לאבא או למי שלא יהיה בן הזוג הרבה הרבה יותר בריא אם תיהי רגועה יותר, סובלנית יותר ועצבנית פחות.

יש לי חברה שגילתה בילד השלישי שככל הנראה החלב שלה לא מספיק עשיר ובגלל זה שתי הבנות הגדולות שלה שהיו על הנקה מלאה עד גיל שנה התעכבו בגדילה, ואת הבת השלישית - שפשוט לא העלתה במשקל - היא העבירה לתמ"ל בגיל חודש - וכולם הרבה יותר רגועים.

תינוק מרגיש שאמא שלו לא רגועה באופן שבו היא אוחזת אותו, בהורמונים ובחומרים אחרים שמשתחררים לחלב בזמן שהיא מניקה אותו - מניסיוני, זה לגמרי לגמרי מיותר.

ואני כותבת את זה אחרי שבעבר הייתי פאנטית להנקה וסביב לידת בני השלישי ואורעים רפואיים למדתי שתמ"ל יכול להיות הרבה יותר טוב עבור התינוק שלי במצבים מסויימים.

העיקר שתיהי שלמה עם ההחלטה והכל יסתדר.

טליאמתי

New member
הדיעה שלי היא ללכת עם צרכי הילד.

אם ההנקה אינה מספקת את הילדה, היא עצבנית ובוכה לתת לה תחליף.
ואם כבר יש לך נסיון דומה, על אחת כמה וכמה לא להתעקש.
אין שום תועלת בהנקה ...עצבנית ואי הנקה אינה מעידה על משהו לא תקין אצליך. זה קורה.

הנקה מאוד מומלצת אבל הרבה יותר מומלץ בעיני לשמור על רגיעה ושביעות רצון של התינוק וסביבתו:)

אני הנקתי את ארבעת ילדי בין 5 שבועות לחצי שנה ועדיין יש לי ילדה צליאקית, ילד סוכרתי וילדה במעקב כבר 3 שנים בגלל חשש להתפרצות לופוס (ונקווה שזה ימשיך רק בחזקת מעקב ולעולם לא יתפרץ
).
הנקה מומלצת מאוד אבל לדעתי האישית לא בכל מחיר

d a p h n a

New member
יכול להיות שקיים קשר בין הנקה להפחתת הסיכוי

לצליאק, אבל אף אחד לא יודע את זה בודאות עדיין.

וכן, יש להנקה יתרונות בריאותיים מסויימים.

אבל - בסופו של דבר, מה שבריא לילד הוא א. להיות רגוע ושבע ולא בוכה ועצבני וב. שאמא שלו תהיה רגועה ונינוחה ולא לחוצה ועצבנית.

אם לתת לילדה תמ"ל יגרום לה ולך להיות יותר רגועות, דעתי האישית היא שזו ממש לא שאלה.

תודה על החיזוקים

איזה כייף שיש את הפורום
אני פשוט מרגישה שאם יתגלה לה צליאק הרגשות אשם שלי יאכלו אותי

בנתיים היום טיפה יותר טוב, אני עדיין מנסה להסדיר את ההנקה, אתן לזה עוד קצת זמן ואראה אם זה מסתדר.

אגב אם להוסיף לסטטיסטיקה

אצלי היחידה עם צליאק מתוך שלושה (בנתיים
) היא זו שלא ינקה.
אחיה ינק עד גיל 7 חודשים ואחותה עד גיל חודש וחצי, כאמור המעבר לתמל אצל אחותה הקל כל כך שכשהיא נולדה בכלל לא התלבטתי - החלטתי באופן מודע על הזנה בתמל.
כאמור בזמנו זו נראתה החלטה חכמה.

טליאמתי

New member
מכיוון שאין בטחון שהנקה מונעת צליאק, אין סיבה

לרגשות אשם.
העקר לשמור על הגיון בריא, ללכת עם הילד וצרכיו ולקבל את העובדה שגם כשאנחנו עושים כל מה שאפשר, לא תמיד זה תלוי בנו

d a p h n a

New member
קודם כל, אין שום סיבה שתרגישי אשמה

אם יהיה צליאק, כי סביר להניח שהסיבה העיקרית היא הגנטיקה, ולא ההנקה לכאן או לכאן.

אבל מעבר לזה - מאחר ואת אמא לכמה ילדים, עוד לא הבנת שלא משנה מה תעשי, את תרגישי אשמה?

anafetsavot

New member
המחקרים מדברים על דחיה לא על מניעה

עד כמה שידוע לי, ממה שלמדתי כדיאטנית ועקבתי בכנסים. המחקרים מדברים על דחיה של הופעת הצליאק. המחקרים לא בדקו ילדים מגיל 0 עד שמתו. כך שמדובר בדחיה לפחות של הופעת הצליק ולא בטוח שזה מניעה מוחלטת. הנקה זו התזונה הכי טובה לתינוק אבל אם זה יוצר שכל חווית האכילה רוויה בלחציםו אין דרך אחרת להרגיע אותם אפשר לשקול שימוש בתחליף חלב אב, בכל מקרה מומלץ לשלב בין החברות השונות כדי להרגיל את התינוק לגיוון בטעם ושיקבלו את כל הרכיבים השונים שהחברות מתחרות ומוסיפות כדי ליצור תחליף שיותר קרוב לחלב אם.
בכל מקרה אין צורך ברגשות אשם. צליאק מתבסס על נטיה גנטית בשילוב עם גורם סביבתי שאינו ידוע. אז אם הגורם יופיע, יופיע צליאק ואם לא אז לא. בכל מקרה אין שום דבר שיכול להבטיח ב 100% שלא יופיע צליאק חוץ מהעדר הגנים המתאימים ועל הגנטיקה אין לנו דרך להשפיע.
ובאופן אישי אני יכולה להגיד שאם נגזר על ילד לקבל מחלה כרונית צליאק היא בחירה מעולה עם כל הקושי.

שיהיה מזל טוב,
סבלנות ואורך רוח.
הדס.

נאוה57

New member
עונה מזוית אחרת

אני מאד חסידה של הנקה. את שלושת ילדיי הנקתי תקופות ארוכות. את הצליאקי הנקתי הכי פחות, שמונה חודשים. עדיין תקופה משמעותית. כשגילינו את הצליאק (השניים האחרים בינתיים שליליים) מיד הרגשתי מאד אשמה ועשיתי חיפוש נרחב ברשת אחר מאמרים (לא פרופגנדות) שבדקו את הקשר בין הנקה וצליאק ולהפתעתי גיליתי, ושוב, אני כותבת את זה כמי שמאמינה שהנקה היא מתנה נפלאה לילוד ולאם, שלא הוכח שהנקה מונעת צליאק. יש הרבה מאמרים על מחקרים שבוצעות בארצות סקנדינביה (תעשי חיפוש) והם מצאו בעיקר שמה שמשפיע על צליאק הוא הגיל שבו לראשונה חושפים לגלוטן. יש עדיפות שהחשיפה הזאת תיעשה תוך כדי הנקה אבל הגיל הוא הפקטור החשוב. כשהצליאקי שלי היה תינוק המלצת משרד הבריאות היתה לחשוף למוצקים רק מגיל חצי שנה. המחקרים הסקנדינבים (לא זוכרת אם היו שבדים או נורבגים כרגע) טענו שצריך לחשוף תינוקות לגלוטן (ולאלרגנים אחרים פרט לדבש וחלב ניגר) החל מ-4 חודשים בכמויות קטנות. יש חשיבות עצומה לכך שהגוף נחשף לאלרגנים לפני גיל חצי שנה.
לומר לך שזו הסיבה שהבן שלי חלה בצליאק? אין לי מושג. מה שכן זה קצת הוריד לי את רגשות האשם בקשר לזה שהפסקתי אחרי שמונה חודשים להניק אותו (נשברתי מהשאיבות בעבודה).

לסיכום אני אומרת - להנקה יש הרבה מאד יתרונות, המון, אם את רוצה להניק הייתי ממליצה לך להיפגש עם יועצת הנקה ובמאמר מוסגר לא כדאי לתת תמ"ל כי תמ"ל יפחית לך את כמות החלב (בטח שהיא מגיבה לזה יותר טוב, זה יותר מתוק, ממלא וקל להוציא אותו מהבקבוק יותר מאשר חלב אם מהשד). אם לא מסתדרת לך ההנקה תהיי שלימה עם הבחירה שלך, תנסי לחשוף אותה בזהירות ובהדרגה לגלוטן החל מארבעה חודשים ומה שלא יהיה אל תאשימי את עצמך אם גם היא תפתח צליאק. יש גבול לשליטה (ולאשמה) שלנו במה שקורה.

saleitsp

New member
ואני דווקא חשפתי מגיל 4 חודשים לגלוטן

ומאותו הגיל הילד לא ישן לילה אחד שלם והתעורר 5-10 פעמים בלילה בצרחות, הקאות וכו' עד עצם היום הזה... מהרגע שהבאתי אותו מבית החולים עד לחשיפה הראשונה (היום אני יודעת בדיעבד) הוא היה ילד מדהים והכי מצטיין בשינה ובנינוחות מכל הילדים.....
כך שנראה לי שדווקא צליאק לא דומה לאלרגיות למזונות אחרים

נאוה57

New member
אוי

נשמע ממש קשה. כנראה שבאמת אין חוקים בצליאק ובאמת כל המחקרים האלו מסתמכים על סטטיסטיקה

kita1000

New member
אצלי שניהם ינקו מלא עד שנה פלוס

ונחשפו לגלוטן מ4 חודשים.

סטטיסטיקה היא מדע של מספרים גדולים.. אין לך מה להאשים את עצמך.

daniela21

New member
תני לה תמ"ל

חבל על העצבים וממש אין מה להתעקש.
אני אמנם לא ערכתי מחקר, אבל אני די משוכנעת שהנקה לא בהכרח מונעת צליאק. אולי זה מצמצם את הסיכויים, אבל בטח לא מגן מפני הופעת המחלה.
אני, אגב, הבת היחידה שאימי הניקה ואני הבת היחידה להוריי ש"זכתה" גם לצליאק וגם לעוד כמה חבילות אוטואימיוניות נוספות.
את ביתי לא הנקתי מעולם ואחות בבי"ח שפגשה אותי חודש לפני הלידה ואמרה לי ש"אני מקווה שאת תניקי כדי למנוע צליאק", זכתה ממני להרצאה מייגעת בנושא. חבל שזורעים בנו מידע שגוי וגם גורמים לרגשות אשם (וכאילו שבתור אמהות חסרות לנו תחושות כאלה...). היום יש מוצרים נהדרים שמספקים את כל צרכי התינוק.

לדעתי, יותר חשוב שאת והתינוקת תהיו רגועות. שום דבר לא שווה את העינוי הזה ששתיכן עוברות.
שלא תטעו - אני בעד הנקה, אבל לא בכל מחיר ובטח לא שזה כבר גובה מחיר מכן בהווה.

happy end

New member
מוסיפה גם

שהצליאקית קיבלה חלב אם (סבלה מלשון קשורה ולכן שאבתי לה כמה חודשים). הקטן, הלא צליאקי, נולד מיד לאחר מות אמי ולא הייתי מסוגלת להניק, קיבל תמ"ל מהרגע הראשון. וכאמור...

למעלה