ציפי - מה עם עזרה ?

michal24

New member
מי מכיר את "הוא הלך בשדות" ?

אני עושה עבודה על דמות הצבר כפי שמשתקפת בספר הזה, וכל עזרה תתקבל בברכה. המון תודה מיכל

ציפי ג

New member
ספר יפה

שזעזע בזמנו את אמות הסיפין, לדעתי משום שעסק בדברים שהחברה הקיבוצית לא רצתה שיעסקו בהם, כמו הריון ללא נישואין, כמו ילדי חוץ, נפילת הבנים היחידים ועוד. אם קראת את הספר, אולי תמקד יותר את השאלה. אם לא, זו התחלה מאוד טובה.

michal24

New member
ברור שקראתי ! והשאלה היא כזו :

קודם כל תודה על ההיענות והרצון לעזור. בוודאי שקראתי, אחרת לא הייתי באה בשאלות. אנחנו צריכים לתאר את דמות הצבר כפי שעולה מהספר. הבעיה היא שאני וניתוחי ספרות לא ממש מסתדרים יחד. קראתי את הספר, נהניתי, אבל אני רואה את הדברים רק בחלקם. מה שאני כבר יודעת להגיד זה שאורי מייצג את היהודי החדש, הצבר, זה שנלחם למען המולדת ומוכן להקריב, לעומת מיקה שמייצגת את האנטיתזה, היהודי הגלותי, החדש, ניצול השואה, שבא עם מטענים, יותר אינדיווידואליסט, זר וכל זה. אבל קשה לי להראות את זה לפי הסיטואציות מסהפר, כי אני אל כל כך טובה בלנתח. אני אשמח לקבל עזרה. תודה מיכל

Rivendell

New member
או קיי

אמנם לא קראתי את הספר, אבל במסגרת לימודי באוניברסיטה עשיתי קורס במבנה החברתי של ישראל, ויש לי קצת אינפורמציה "היסטורית" שיכולה לקדם אותך בניתוח. לאחר קום המדינה החלה העלייה הגדולה של שנות ה 50. העולים בה היו בעיקר שורדי מלחמת העולם השניה - פליטים ועקורים. המדיניות בארץ היתה מדיניות "כור ההיתוך", שפירושנ שלילת הגולה. המשמעות של זה היא שנוצרה דמות ה"צבר" הגדול והחזק, שכלום לא עומד בדרכו, לעומת דמות היהודי מהגולה - חלש, גלותי, שונה, שהלך כצאן לטבח. המדיניות כללה נסיון לשלול את זהותם של העולים, ע"י שיוני שמותיהם ונסיון להאדיר את הצבר בעיניהם. עם זאת היו בעיות בשיטה זו כי בעצם לא היה קונצנזוס לאומי על מי הוא הצבר. מבחינת היחס לשואה, בהתחלה היה חוסר רצון מצד הישראלים לשמוע, וחובר רצון של העולים לשתף. היחס היה לגבורה מנקודת מבט מאוד מצומצמת - רק הפרטיזנים היו גיבורים. יום השואה נקבע, בהתאם לכך, ביום פרוץ מרד גטו ורשה. עם השנים השתנה היחס. נקודות השינוי היו משפט אייכמון, מלחמת ששת הימים ומלחמת יום הכיפורים. במשפט אייכמן נשמעו לראשונה עדויות אישיות של ניצולים. ביום כיפור היה לראשונה איום ממשי על מדינת ישראל, וה"צבר" החזק האדיר מצא את עצמו לפתע מפוחד וחסר אונים - חיילים בשבי וכו´. מקווה שעזרתי במשהו. לדעתי כדאי לך לנסות לבנות את הניתוח שלך עפ"י העובדות - פשוט למצוא אסמכתאות לדברים בספר. זה ייקל עליך מאוד. בהצלחה!

michal24

New member
תודה, ושאלה

קודם כל הרבה תודה. עם זאת היו בעיות בשיטה זו כי בעצם לא היה קונצנזוס לאומי על מי הוא הצבר - זה משפט שכתבת, ובו בדיוק טמון מה שאני מחפשת. מה זה אומר ? מה היו האפשרויות, לכאן ולכאן ? אם תוכלי לפרט בנקודה הזו אני אשמח.

Rivendell

New member
המממ

תראי, בעקרון הבעיה היתה בעיה של הגדרה. זהות זה משהו מאוד אישי. אני אנסה לתת לך מושגי יסוד בתחום הזה של הגדרת העצמי, אולי זה יקדם אותך. בעקרון, ההגדרה של הצבר התבססה על "אני" פנימי שהוגד ע"י "אחרים". יש את ה"אחר" החיצוני - למשל הנאצים, איזשהו אויב נוראי שעוזר להגדיר אותנו כעם, ו"אחר" פנימי, שבמקרה הזה היה העולים החדשים. הם שימשו כ"אחר" הפנימי. ההגדרה של מיהו הצבר היתה מאוד מגוונת, כשבראשה עמדו תכונות כמו אומץ לב, תעושה, התמונה הכללית היתה של עובד אדמה חרוץ, עליז, שאינו מפחד מכלום, כשמולו עומדים א. הנאצים ב. היהודים הגלותיים - מפוחדים, ללא כלים ויכולות להתמודד, לא עובדי אדמה אלא פקידים ... וכו´ עם הזמן, ההגדרה התרחבה מאוד - כיוון שישראל היא מדינת הגירה, והחברה אינה הומוגנית - ואפילו רחוקה מזה. הבעיה היא גם שאין בישראל רב תרבותיות כמו למשל בארה"ב, אלא דמוקרטיה "אתנית" אם לכנות אותה כך. כלומר, למוצא ולדת יש חשיבות בתחום זכויות האזרח. אני חושבת שקצת גלשתי, אבל אני בכל זאת מקווה שזה יעזור לך :) זה נושא מאוד מאוד מעניין! באיזה מקצוע העבודה שלך?

michal24

New member
המון המון תודה !

התשובה הזו בהחלט עזרה לי קצת להכניס את העניינים למסגרת. זוהי עבודה בקורס בשם מיתוס וסמל באונ´ חיפה. תודה מיכל

ציפי ג

New member
בעיה משותפת

אני יכולה להגיד מה אהבתי בספר, אבל לנתח אותו, זה לא הכשרון הבולט שלי. קראתי את הספר מזמן. ממש לא כדאי לסמוך עלי בנושא. אני משערת שיש מאמרים על הספר שיצאו על ידי מומחים שונים. זה גם מוסיף לבבליוגרפיה(רושם על המרצה) וגם נותן כיווני חשיבה מענינים.

Boojie

New member
שתי הצעות:

1. חיפוש לפי שם הספר בגוגל. לפעמים נופלים ככה על כל מיני מאמרים שמופיעים באתרים שמוקדשים לספרות וכדומה. 2. בכל ספריה אוניברסיטאית יש קטלוג ממוחשב למאמרים בעברית. בחלק מהמקרים אפשר אפילו לגשת אליהם באינטרנט. שיחה קצרה עם עובדי היעץ בספריה האוניברסיטאית הקרובה למקום מגורייך בוודאי תניב עצות נוספות לגבי החיפוש.

michal24

New member
ציפי - מה עם עזרה ?

בהמשך לבקשתי על "הוא הלך בשדות" - הבנתי שקראת את הספר,אז אולי את תוכלי לעזור ליקצת בניתוח סיטואציות ספציפיות והבנה מהן על דמות הצבר המצטיירת בספר ?

ציפי ג

New member
מה עם שרשור?

אני בקשתי שתמנעו מלפתוח הודעות חדשות, בנושאים שנדונים באותה עת, כדי לחסוך לי זמן מחיקה, וכדי למנוע העתקת הודעות לדף הקודם. אני חוזרת על הבקשה. ממש דחוק לי הזמן ואין לי הנאה מלעשות העתק הדבק.

למעלה