קודם כל, אני מאד מאד מצטערת שאת יוצאת בהרגשה כזו מחורבנת.
אני לא בדיוק יודעת מה הלך שם. לצערי אני חושבת שבאמת הציון הוא מאד נמוך ובעצם אומר שהם לא מאשרים לך מעבר לדוקטורט. אני לא ממש מתמצאת בעניני ערעור על הבחינה ועל הציון שלה, כי מעולם לא שמעתי על דבר כזה, אם קיים. אני אתן לך רק קצת אינסייט לתוך מה שקורה בבדיקת התזה ובבחינה (ואני לא יודעת מה קרה אצלך, כמובן, אבל את יכולה לשאול, אם תרצי).
קודם כל, יש לי קריטריונים ברורים לבדיקת התזה. חלק ניתן על צורה ומבנה, ובדיוק עכשיו נתתי למישהו ציון יחסית נמוך בתזה בגלל שהמבנה היה לא נכון - חלקי מבוא הופיעו בתחילת התוצאות וכד'. זה ענין חשוב משום שלכתיבה מדעית בתחומים של הנדסה ומדעים מדויקים, בתחומים שקרובים אלי לפחות, יש מוסכמות מאד ברורות, שסטייה מהן היא מאד בעייתית מכל מיני בחינות שהחשובה שבהן היא שזה אומר לי שהמנחה שלו לא עבר כפי שצריך על העבודה שלו. הבעיה היא שבחירת המנחה היא מאד חשובה כי הוא יכול להזניח את הסטודנט, ואולי זה מה שקרה לך.
אם התזה עצמה כתובה לא נכון, יכול להיות שגם המחקר עצמו היה לא נכון, לא מדויק או כלל בעיות אחרות. זה נכון שהסטודנט אמור לקבל הנחיה כדי שבדיוק זה לא יקרה, אבל הוא גם אמור להיות בשלב זה ביקורתי מספיק כדי להפעיל שיקול דעת. לצערי, אם את מרגישה שעשית את רוב התזה שלך לבד, יכול מאד להיות שזה בדיוק מה שהיה ושלכן גם הציון הנמוך מוצדק. אני לא יודעת אם יש כאן על מה לערער.
 
לפחות אצלנו, את התזה אני אמורה לבדוק ולתת ציון לפני שאני יודעת מי הבוחנים האחרים. לאחר מכן, נקבעת הבחינה ואז יש ציון נפרד לבחינה. אצלנו לפחות, בבן גוריון, המנחה נמצא בבחינה וגם הוא נותן ציון. היה לי מקרה, שיצאתי ממנו מזועזעת, של סטודנטית שהגישה עבודה גרועה מאד. חלקה היתה כמעט מועתקת מויקיפדיה, והיא טעתה בתיאור המכשיר העיקרי שאיתו עבדה (למשל, תיארה באופן מפורט את ההיסטוריה של ניו יורק כשהיא מדברת על פריז, כדי להסביר את גודל הטעות). היא טעתה באנליזה של התוצאות, שהיו בתחום המומחיות שלי אבל בשביל להבין אותם נדרשה רמת ידע מינימלית וקצת הגיון פשוט. ובסופו של דבר, היא לא הבינה למה שום דבר לא מתרחש כפי שציפתה ולא היה לה שום הסבר. הכשלתי את התזה שלה. פחות או יותר ביקשתי ממנה לזרוק את הנתונים שלה ולעשות מדידות חדשות לחומרים שהכינה, והצעתי תוכנית עבודה (של יום או יומיים של עבודה) של מדידות רלבנטיות שיתנו מידע מדויק. הצעתי עזרה לנתח את התוצאות. התזה חזרה אלי אחרי שלושה חודשים עם תיקוני טקסט בלבד, כשהתוכן הבעייתי עדיין שם. התלבטתי אם בכלל להעביר אותה, ובסוף (תוך התיעצות) העברתי אותה בציון נמוך. היה לי מאד לא נעים לפגוש את המנחה שלה במבחן. הוא היה מאד חביב אלי, וברגע שהיא יצאה מהחדר הוא אמר לנו, לבוחנים, שמגיע לה ציון מאד נמוך. היא באמת עשתה רושם מאד רע בבחינה, וכל ההערות שכתבתי לה לא הוטמעו והיא לא הבינה אפילו את הביקורת, אבל המנחה שלה פשוט קטל אותה. הוא אמר שהיתה סטודנטית נוראית ושהוא רק רוצה שהיא תסיים כבר.
אני עד היום לא מבינה בדיוק מה קרה שם, ביניהם. היא לא היתה מוכנה לבחינה, לא היה לה ידע מינימלי ששייך לתואר ראשון בתחום וגם במה שהיא עשתה נראה כאילו מישהו אחר היה הטכנאי שלה רוב הזמן. ובכל זאת, היה לה ציונים גבוהים מאד בקורסים. גם לאחר שקיבלה בתזה ובהגנה משהו כמו 65, עדיין היה לה ממוצע שמאפשר לה קבלה לדוקטורט. המנחה שלה התחנן שנוריד עוד כדי שלא תוכל להתקבל לדוקטורט.
 
אני לא יודעת אם המנחים שלך הזניחו אותך, או ממש הזיקו לך. בכל מקרה, אני לא יודעת אם אפשר לערער על כזה דבר. ציון כזה הוא מאד חריג. אולי מישהו חיסל איתם חשבונות דרכך? למרות מה שאפשר לחשוב, זה די נדיר. ברור לי שאת לא מסכימה עם הציון, אבל הוא לא ניתן על היכולות והרמה שלך, אלא הוא ניתן על הרמה של התזה ושל הבחינה, ואת כנראה באמת הגעת לא מוכנה. יכול להיות שהמנחים שלך חיצוניים, למשל בתעשיה? בגלל שאצלנו גם זו בעיה - הרמה של ההנחיה בחוץ יכולה להיות מצוינת ויכולה להיות גרועה מאד, ולא תמיד המנחה הפנימי בכלל מתעניין בעבודה ומשמש רק כחותמת גומי. בנוסף, המנחים החיצוניים לעתים קרובות לא יודעים מה נדרש במחלקה, והרבה פעמים יש לי הרושם שאנשים כאלה עושים תואר בשביל התוספת במשכורת באחד ממקומות העבודה הממסדיים.
 
בנוסף, לא אמרת מה היה הטון בבחינה, מה אמרו המנחים שלך מאוחר יותר, מה היה סוג השאלות שעליהן לא ידעת לענות ומה היתה הביקורת כלפי העבודה, האם הבוחנים מהתחום שלך?. מהנסיון האישי שלי רוב הסטודנטים אפילו בסוף המסטר לא יודעים לכתוב תזה, לא יודעים לתכנן ניסוי, לא יודעים לנתח תוצאות באופן ביקורתי. היית צריכה לקבל הרבה עזרה בדרך, והשאלה היא מה קרה שהגעת למצב שאת מגישה עבודה שכנראה והיא לא ברמה המתאימה.
 
אני ממש עצובה בשבילך שככה זה נגמר, אחרי כל המאמץ, וכמה שזה מתסכל שחשבת שהכל בסדר וזה התפוצץ לך כך בפנים.