ציווי או עתיד?

idokorisky

New member
ציווי או עתיד?

אני במקצועי מדריך כושר אישי במהלך היום אני מרבה להשתמש בפעלים בצורת הציווי שלהם ("שב/"קום"/"הרם"/"יישר" וכו') האם מחויב בשפה הדבורה להשתמש בצורת הציווי? או שמא אוכל להשתמש בעתיד ("תכנסי" תחת "הכנסי")? האם השימוש בעתיד אינו שגיאה? בתודה עידו

יאקים

New member
עידן, בוקר טוב

עליך להבחין בין שפה דבורה, שבה הכללים פחות נוקשים אם בכלל, לבין השפה הכתובה התקנית. בעיקרון, יש להבחין בין צורות ציווי לצורות עתיד, אך בלשון הדבורה ישנה חירות לדובר ואין הקפדה על הבחנה מעין זאת.

asaphxiix

New member
ואפשר גם להוסיף

בהמשך למה שהושב לעיל בשפה המדוברת מקובל להשתמש בצורת הציווי (הקצרה יותר) לפעלים חסרים שהגזע שלהם הוא בן הברה אחת: קום, שב, לך, רוץ וכו', ואילו לפעלים שגזעם בן שתי הברות ויותר, משתמשים בצורת העתיד: תעשה (ולא 'עשה'), תפתח ולא 'פתח', תבדוק, תרים ולא 'הרם', וכו'. הכלל אינו מוחלט כמובן ויש חריגות רבות, כמו כן אנחנו רואים שכשגזע הפועל מתחיל בצרור עיצורים (כמו 'בדוק', 'פתח' וכו') גם אז נעשה שימוש בצורת העתיד למרות שמדובר בהברה אחת. אשמח לשמוע השגותיכם שוב, לא מדובר פה על 'תקן' כלשהו אלא על הנטיה הטבעית של הדוברים.

Avner71

New member
הי

אני לא מבין מה הטעם להבחין בין "עיברית מדוברת" ל"עיברית תקנית". אם עיברית מדוברת היא לא עיברית תקנית, אז תמיד התשובה תהיה: תאמר איך שנוח לך. עכשיו לגופו של עניין - האקדמיה לא ביטלה את צורת הציווי?

למעלה