דמוקרטיה - דיון עקרוני
אני חושב שהפילוסופיה וההיסטוריה מוכיחות, שאין שיטת משטר טובה יותר מזו של המדינה שאזרחיה ושליטה טובים. כאשר האנשים טובים, גם שיטת המשטר הגרועה ביותר לא תעמוד בדרכם; כאשר האנשים רעים, גם שיטת המשטר המעולה ביותר לא תציל אותם מעצמם. המסקנה הזו לא מייתרת את העיסוק הפילוסופי בסוגי משטר. בהנחה שבני האדם אינם כולם רעים או כולם טובים, ניתן לקוות שבאמצעות משטר טוב אפשר יהיה לצמצם את פגיעתם של הראשונים ולאפשר קרקע נוחה יותר לפעילותם הפוליטית של האחרונים. כמו כן, בהנחה שבני אדם יכולים להיות מעוצבים על ידי חינוך, צריכה צורת המשטר להבטיח את החינוך המעולה ביותר לאזרחיה - חינוך שיגדלם להיות אזרחים (ושליטים) טובים יותר. אם כן, אבני היסוד של משטר טוב הם איזונים ובלמים (לצימצום הפגיעה), אריסטוקרטיה (במובן המקורי של המלה - דהיינו, שלטון הטובים) וחינוך מצויין. אני לא בטוח שאלה מתנגשים, בעיקרון, עם דמוקרטיה. דמוקרטיה היא שיטת משטר בה העם הוא הריבון. ביטויה המרכזי הוא בהיות השליטים חייבים בדין וחשבון לעם, כשלוחיו. בצורתו המובהקת מתבטא עיקרון הזה בבחירות תקופתיות של השליטים, אולם דרך נוספת ליישמו היא באמצעות הפרדת רשויות השלטון - כך שאלו חייבות בדין וחשבון ציבורי אחת כלפי השניה. שתי השיטות הללו מבטיחות הגבלה לכוחם של המחזיקים בעמדות כוח פורמליות (כאשר השיטה הראשונה גם תורמת ללגיטימציה של השלטון בעיני העם - אלמנט חשוב ליציבות השלטון). הגבלת הכוח היא אלמנט שאינו קיים, או קיים באופן מצומצם בלבד במשטרי מיעוט. מידת ההשקעה של השלטון במערכת החינוך היא עניין של מדיניות - כמה מתקציבי המדינה מוכן השלטון להפנות לחינוך. כעיקרון, יכול שלטון דמוקרטי לשים את החינוך בראש סדר עדיפויותיו (ולא רק כסיסמת בחירות שחוקה). מערכת חינוך טובה היא זו שבכוחה לקדם את הטובים מבין האזרחים לעתיד לתפקידים שלטוניים, והיא זו שבכוחה לחנך אזרחים-בוחרים טובים, שיעדיפו את שלטונם של הטובים מבינהם (אריסטוקרטיה). דמוקרטיה, הדוגלת במתן שיוויון היזדמנויות (בהיות העם כולו הריבון), עשויה דווקא להיות משטר נוח יותר למערכת חינוך שכזו - מכיוון שאינה מבחינה באופן פורמלי בין אזרחיה לפי מוצאם ועושרם. כך שבמערכת חינוך במשטר דמוקרטי יכול הטוב שבאזרחים להיות מקודם גם אם הגיע מרקע מעמדי נחות. אפשרות כזו מצטמצמת במשטר שאינו דמוקרטי, בו לקבוצה מסויימת ישנה עדיפות מובנת במשטר להגיע לעמדות שילטון. לפיכך, אני חושב שדמוקרטיה, בניגוד לסגנונות משטר אחרים, הינה צורת משטר המאפשרת (גם אם לא מבטיחה) את קיומן של שלושת אבני היסוד של משטר טוב.