צומת פולין

פאלומה...אין קשר בין נסיעות

התלמידים לפולין לבין התהליך הקלוקל לביצוע הנסיעות האלה, שדביבי ואת מדברות עליו. אלה שני דברים שונים ונפרדים.

M a g n u s

New member
אני הייתי בפולין וגם לי היה כיף

מה לעשות- בני נוער, חו"ל, מלונות, מסעדות- למרות כל המחנות, העדויות, המראות והמעמד, צריך לזכור שמדובר בבני נוער שנוסעים לחו"ל כקבוצה מגובשת, כשהם לא בוגרים דיו (לדעתי) כדי לדעת לכבד את המעמד, להבין את משמעות המסע, לעיתים לא עברו גם הכנה מספקת, ועוד על כל אלו, מארגני המשלחות משתדלים להכניס לא מעט אתרים תיירותיים במסע כדי לא "להכביד" על בני הנוער... אנחנו למשל ביקרנו במוזיאון מלח תת- קרקעי מפורסם, בעיירת הנופש זקופנה (מי שרצה עשה גם סקי), בערים העתיקות של ורשה וקרקוב, הגדילו לעשות מארגני המשלחת ומכיוון שמסענו נפל על פורים, ארגנו לנו באחד הערבים מסיבת תחפושות
וכן- אז חשבתי שזה במקום, שלא צריך להיות בדכאון כל היום, שוואלה אנחנו בחו"ל... ואני עוד הייתי במשלחת שנחשבה לאיכותית, לא היו בעיות התנהגות, לא השתוללנו- פשוט המסגרת, הגיל הצעיר וגם אתרי התיירות בהם ביקרנו הפכו את הכל לקליל יותר, ככה מסע זכרון "לייט"- לא כך אמור להתנהל מסע זכרון בעקבות השמדת יהדות אירופה...כשחזרתי הביתה ואמרתי להורי שהיה "מזה כיף" הם קצת היו בהלם... היום- 5 שנים אחרי, כשאני כבר אחרי צבא והרבה יותר בוגר, אני חושב שזה ממש לא היה במקום. אז אני לא אומר שצריך להיות עצובים עם פני
לאורך כל המסע רק כי צריך, אלא שהייתי מעדיף לעבור את המסע כצעיר בשנות ה-20 לחייו (או יותר כמובן), בוגר, שיודע לקראת מה הוא הולך, שבחר להצטרף למסע בגלל הרצון ללמוד, לראות, להזדעזע, שיודע לכבד את המעמד ויותר מכל- יודע שמסגרת משפחתית/ חברתית מצומצמת ואינטימית היא הראויה למסע שכזה.

EYהודית

New member
המחנות הן "הפואנטה" אולי...

למי שמשפחתו הושמדה שם, אך בוודאי לא למי שהשורשים שלו בפולין אני בטוחה, שבפולין יש לראות דברים הרבה יותר מעניינים מהמחנות, שכמובן חשיבותם ההסטורית העצובה ידועה לכל.

deebeebee

New member
השיקולים של מערכת החינוך

לשלוח את המשלחות לוקים. אין כאן קשר לפולין עצמה אלא למשהו מעבר לכך. מישהו החל לפתח את "תעשיית השואה" לפני מספר שנים והתעשייה הזאת גודלת יותר ויותר. מלבד הרווחים לסוכני הנסיעות ולממשלת פולין קיימת כאן גם מגמה להכניס בנוער "ציונות" בדיוק בגיל המתאים (הגיל שמוביל להתנדבות לשרת כלוחמים בצ.ה.ל)

טלמ

New member
אני חושב שזה דווקא מאוד חשוב

כמובן שהדרך שמערכת החינוך יוצרת טיולים לפולין היא לא כל כך טובה אבל בכל זאת היא חיונית (למרות שמשום מה משרד החינוך פשוט מסמן את המסע לפולין כדבר שמלמד על ציונות, לא הייתי מגדיר את זה ככה). לחלק מהנוער שמבקר בפולין מאוד קשה, אני ראיתי את האחיות שלי חוזרות מהטיולים שלהן: הן חזרו כואבות אבל הן לקחו משמעות אחרת מהטיול. לדעתי זה כן חשוב שבגיל כזה להתחבר לשורשים. דודה שלי, בעלה והילדים שלהם (מצד אמי) התגוררו בארה"ב למשל 15 שנה והם חזרו לארץ בערך שהבת הגדולה שלהם הייתה אמורה להתגייס (היום היא בת 33), שנתיים אחרי שהיא השתחררה, בערך לפני 10 שנים היא החליטה למלא את החלק שהיה כה חסר לה (הרי היא למדה בתיכון בארה"ב) ולבקר בפולין. היא וסבתא שלי נסעו יחד. האחים שלה ביקרו בפולין דרך הטיולים של הבתי ספר וגם להם זו הייתה חוויה מאוד מרגשת. סביר להניח שגם אני אסע וזה מאוד חשוב לי. בנוגע לכך שמפגש עם ניצול שואה מעביר את החויה הרבה יותר, אני מסכים וגם את זה מקבלים היום בד"כ במסגרת מערכת החינוך. טל

EYהודית

New member
תודה

אני בת לניצולי שואה מהולנד ואני חושבת שביקור בפולין לא צריך להיות בראש מעייניו של הבן שלי, כרגע. כמובן שלא התנגדתי שהוא יצא למסע, מאחר ושוכנעתי שהוא רוצה לסוע, למרות שהשיקולים שלו לא נכונים לדעתי. בשביל להיות ציוני טוב, ישראלי טוב ופטריוט הוא לא צריך להיות דווקא בפולין. המורשת שלנו לא שייכת לפולין ממש, למרות שלצערי, המשפחה שלי עברה שם...

לצערי כיליד פולין, פולין משמשת

כסמל חשוב להבנת נושא השואה והאנטישמיות (עובדה שמשפחתך עברה שם). לכן יש צורך (אך לא חובה) לבקר שם.

EYהודית

New member
את זה צריך להשאיר לו לקבוע ולהחליט

בגיל שבו הוא יוכל להבין את הדברים לאשורם ולעומקם, ולא כרגע.

deebeebee

New member
גם אני---

כעת, לאחר שבני סיים את השרות הצבאי ויצא לחיים כבוגר, אם הוא יחליט לנסוע לשם אתן לו את ברכת הדרך צלחה, אולי אפילו אצטרף אליו (אם הוא ירצה לצאת בחברת קשישה שכמוני...)

אחרי השרות הצבאי, צריך מוטיבציה

חזקה במיוחד כדי לעשות את ה"טיול" הזה לבד (הכוונה לצורת ההתארגנות).

אני חושבת שנגעת בנקודה החשובה

ההתארגנות. הילדים שלנו הם לא ילדים של ניצולי שואה, עבורם זו הסטוריה יבשה. אני ילידת פולין, ולמרות זאת לא ביקרתי במחנות בזמן היותי גרה בפולין. לפני כשלוש שנים הצטרפתי למשלחת שיצאה מהארץ למסע מחנות בפולין ביחד עם ניצול שואה. אין לי ספק שהביקור במסגרת הזו היה בעל משקל כבד לעומת אם הייתי נוסעת לבד, למרות שכל משפחתי, משני הצדדים, נספתה. המחנה היחידי שאינו נראה במוזיאון, לפי דעתי, הינו מחנה "מאידנק", כאשר הכל שם ערוך ומוכן להפעלה, מלווה בריחות חזקים של תיקים, נעליים ועוד של הנספים, שהיוו עבורי תחושת התחברות חזקה למאורעות.

לפעמים יש לי תחושה

שאולי צריך להחליף את שם הפורום מפורום "תרבות פולין" לפורום "שנאת פולין". נראה שכאילו זה מאד "איני" להיות שונא פולין. הייתי שמחה לשמוע אם הכותבת היא ילידת פולין? האם היא הייתה בביקור בפולין? ועוד.

EYהודית

New member
אני לא ילידת פולין

אין לי קשר לתפוצה הזאת אין בכוונתי לסוע לפולין אלא אעשה זאת במסגרת מסע שורשים והתחקות אחרי הדרך של אבי מהולנד מעיר מולדתו דרך מחנה המעצר בדרום הולנד למחנה המעצר ווסטרבורק, ממנו נשלח ברכבת לאושוויץ. זו הדרך שבה אני חושבת, שאגיע לאושוויץ. הדרך ברכבת מהולנד לפולין... למדתי סטוריה של עם ישראל באונ' כך שאני מכירה את ההסטוריה היהודית שם ואתה לא צריך ללמד אותי פולין מהי! אז אנא ממך, אל תכניס לי מילים למקלדת. אני חושבת שלא נכון היום לסוע למסע הזה, אני חוששת שהשיקולים הם לא קשורים לעניין השואה פרופר אני חושבת בעניין הזה כמו דיביבי.

לא מובן לי ממה את חוששת

שעלול לקרות לבן שלך בביקור שלו בפולין. גם לפי דבריך, למדתי שיש חילוקי דיעות בינך לבין האבא, והבן החליט לקבל את דעתו. נכון שפולין אינה המורשת היחידה של עם ישראל, אבל לא מדובר בפולין, אלא מדובר באירוע יחידי וייחודי שקרה לאנושות בעולם והמתיחס ליהדות רק בגלל היותה יהדות. וגם אם נניח שבמסעות האלה רוצים לעשות את הילדים שלנו "ציוניים" יותר, מה רע בזה? האם להיות פטריוט אמריקאי זה בסדר, אבל להיות פטריוט ישראלי זה פסול? (אני לא רוצה להכנס להודעתה של דביבי שהכניסה נושא אחר לגמרה בעיניין גיוס הילדים שלנו לצה"ל ולהתנדבות ליחידות קרביות. תמיד יש כאלה שהיו רוצים שאחרים יעשו עבורם את העבודה.), כי זה לא הנושא שהעלית. מהודעתך הרגשתי שאת חוששת לבנך עקב הנסיעה, ולי לא מובן מדוע... מה יכול לקרות לו שם?

EYהודית

New member
אני לא חוששת לבני

אני בטוחה שהוא יעמוד במסע הזה בכבוד, אך אני לא חושבת שהוא צריך לסוע לשם כרגע אביו שאינו דור שני לקח על עצמו לשלוח את הבן שלי בשם הורי ניצולי השואה... הוא לא החליט לקבל את דעתו של אביו, אביו פשוט דאג לתשלום של המסע וכך בני יכול היה להצטרף למסע. מי ששכנע אותו בחשיבות המסע היו יותר המורים בבית ספרו. דרך אגב, התמונה היחידה שביקשתי מהבן שלי לעשות זו תמונה ליד הבלוק שבו היה אבי מעבר לכך באמת לא חשובים לי המראות והתמונות משם. אירוע יחודי, אכן שבארץ אפשר ללמוד עליו לא פחות, ואלי יותר מאשר שם.

מזכיר לי (לא קשור)....

לימוד שחיה בהתכתבות
לא הכל בחיים, אקדמי. יש דברים שכדאי לחוות אותם אם אפשר.

למעלה