צה"ל (ATLS) מול מד"א (PHTLS)

paradan

New member
המשך

גם אם נניח וזה באמת מה שלימדו אותו וזה אכן מבוסס על התו"ל הצבאי זה עדיין טעות שאותך לימדו את זה. דבר שני ההסבר שקיבלת ללמה הוא לא נכון, זה בוודאות מוחלטת! כשאין דופק מורגש צריך לעשות עיסויים, גם אם חיברנו מוניטור (מכשיר המראה פעילות חשמלית בלב) ונצפית פעילות חשמלית תקינה לכאורה. במקביל עלינו לנסות ולזהות בעיות שהיו עלולות לגרום לזה ולנסות ולטפל בהן. אחת מאותן הבעיות המוזכרת אף שם (ללא שום קשר לטראומה) הינה היפוולמיה. זה לקוח מתוך הACLS - תורת הטיפול במצבי חירום לבביים. במצבים מסויימים יבוצעו עיסויי לב גם במקרה והדופק מורגש אך הינו איטי מדי, כמו למשל אצל תינוק שנולד זה עתה אך יש לו דופק 60 והוא גם לא נושם... פרוטוקולי הטיפול של הצבא לא נועדו ליישום במתאר אזרחי! זה שמדריך בוגר בה"ד 10 לימד אותך בקורס אזרחי פרוטוקול צבאי זה תקלה! זה רק ביטוי לכאוס השורר בתחום רפואת החירום בטרום בי"ח וזאת עקב היעדר חקיקה מתאימה וגורמים מפקחים. מעניין מה הוא אמר לך לגבי חסמי עורקים... יכול להיות הצבא, משיקוליו הוא, באמת קבע שבפצוע במתאר צבאי יבוצעו הנשמות ומקסימום עירויי ללא עיסויים. אך בין זה לבין להגיד שזה מה שאומר הATLS הבדל גדול. בשביל להוכיח לי את זה תצטרכי להראות לי את זה כתוב בטקסטבוק של הATLS. אך אני אומר לך בוודאות כי הATLS לא אסר על ביצוע עיסויים בפצוע בשלב הטרום בית חולים. כאמור ATLS וPHTLS הינן שיטה אחת. כאשר הPHTLS הינה סה"כ הסבה של ATLS לטיפול בשטח. ואגב בצבא ארה"ב מלמדים PHTLS ולא ATLS. בפעם האחרונה שבדקתי אולטרה-סאונד לצורך בדיקת FAST (שכבר לא לדבר על CT) שהיא אחת מאושיות הATLS לא היה בתאג"ד... שבוע טוב לכולנו, דני

paradan

New member
חס ושלום

אם לא הבהרתי זאת מספיק בשירשור הקודם אז אני אעשה זאת עכשיו. אין כאן שום מאבק ושום ויכוח בין PHTLS לATLS. וגם לא כל כך בין מד"א לבין הצבא. PHTLS הינה נגזרת של תורת הATLS, הרלוונטית לשטח. כשאני אומר נגזרת אני מתכוון שאותם הגופים שקבעו את הATLS ישבו וכתבו תורה המבוססת על עקרונות הATLS ומיועדת במיוחד לשלב השטח. ויש סיבה למה וועדות מומחים ישבו במשך הרבה זמן וכתבו תורה נפרדת לשטח! את שאר התשובה אני אכתוב מאוחר יותר. עכשיו אני זז קצת למד"א...

למעלה