מדעטק חיפה -חוויה מעשירה
יש לי ידיד עם תמונה הסטורית.באלבום המשפחה הישן שלו נמצאת תמונה שצולמה בחיפה,בשנת 1912. יש שם אדם עם שיער לבן המחזיק כף טייחים בידו, לידו עומד אדם נוסף ושניהם לבושים בהידור ג'נטלמני של שנות ה - 30-40. לבן השיער משך את תשומת לבי. ברור היה לי ע"פ התמונה שהיא צולמה בחיפה. את הדמות השניה גם זהיתי, בקושי אבל זיהיתי. "תגיד" שאלתי את ידידי, "זה אבא חושי, ראש העיר המיתולוגי של חיפה בתמונה?", "כן", הוא חייך לי. "רגע אבל מי זה האיש עם השיער הלן והמגבעת בידו?", "אלברט איינשטיין", הוא השיב. "ומה הם עושים ביחד?", "חונכים את אבן הפינה לטכניון בחיפה", נעניתי. אז פשוט תדעו, רבותי. כשאתם נכנסים לשערי המדעטק בחיפה, שערי הבניין הבא בימים שהיווה את בניין הכניסה הראשי, לטכניון בחיפה, ארחו אורחים רבים. כן, ביניהם גם פרפ' אינשטיין. אוח, לו היה אינשטיין יודע לאיזה מוזיאון התפתח המקום, היה חוכך את ידיו בהנאה גלויה. ומן הסתם גם אבא חושי ז"ל. מוזיאון המזמינכם ללא כחל וסרק, לחוויה של הכרות קרובה עם עקרונות המדע והטכנולוגיה המנחים את חיינו. ושם לו למטרה לקרב בדרך חוויתית, מהנה ואינטראקטיבית לילדים, לבני נוער ולקהל הרחב. השבוע הגעתי למדעטק עם נכדי בן ה-6. הוא היסס בתחילה, "לא בא לי", אמר ברצינות וקיווה שנלך לבריכה או משהו. בכל זאת התעקשתי ודיברתי על ליבו. "ירין", כך אני, "יש שם מטוסים, חלליות וגם כדורגל". טריק פשוט, אני מודה, אבל ידעתי שזה ישבה את ליבו. אז הלכנו. הוא נהנה? אם נכנסנו בסביבות 10 בבוקר ויצאנו בקירוב ל 3 אחה"צ, התשובה ברורה מאליה שנחתמה כשנכדי שאל רגע לפני שנפרדנו: "סבתא, מתי הולכים עוד הפעם?, היה לי כייף". נו, זה הילד שהיה צורך לשכנעו בבוקר ללכת. אהה, ועוד עצה קטנה ממני לכם - חלקו את הביקור למספר ימים לפחות. בפעם אחת לא תוכלו לחוות את הכל. (אפשר לעשות מינוי שנתי לידידי המוזיאון מוזיל את העלות בצורה משמעותית ) ירין ואני התחלנו את הסיור בקומת הכניסה שם ישנו מתחם מיוחד לגיל הרך ומכולת. מכולת? כן, מכולת בה עורכים קניות תוך כדי משחק של חישוב ערכים תזונתיים. אני מתכוונת להציע את הפטנט למכולניק שלי, הבעיה שלקח לו שנים להשתחרר מהחרוזים עליהם חישב. אז קדמה כזו? הוא יתקשה לקבל. ירין ואני למדנו גם שליאונרדו דה וינצ'י – לא רק היה פסל וצייר, אלא גם מדען ומהנדס, מכונות פועלות שנבנו לפי השרטוטים של ליאונרדו לפני 500 שנים, "סבתא", כך ירין, "הווינצ'י הזה היה ממש גאון!". משם עברנו לבדוק מסלול 'הולכים על בטוח' – העקרונות המדעיים שתורמים לזהירות בדרכים, כמו שדה ראיה, נהיגה בשכרות ועוד. אחרי נסיעת מבחן ב"משכנע" נראה אתכם מעיזים לא לא לחגור חגורת בטיחות. כמעט שלא לא הספקנו לבקר בבית ירוק שלי – התאמת בית המגורים לשמירה על איכות הסביבה: חיסכון, מיחזור, יעילות. הגנום האנושי - DNA - על הקוד הגנטי שבונה את החיים, סיור בתוך תא אנושי מוגדל פי מיליון! עניין של כימיה, תעתועי ראיה, תעופה- תופסים גובה, חדר חושך, מראות, אולם משחקי חידה ועוד. הקאת ירין, כמה צפוי, עניינה תערוכת הספורט הבינלאומית Sports Science תערוכה שמזמינה אותנו לגלות את העקרונות המדעיים המסתתרים מאחורי ענפי הספורט השונים ולהבין את האופן שבו הם משפיעים על גוף האדם ומסייעים בשיפור היכולות הגופניות של כל אחד ואחת. התערוכה מציגה הרכב של מוצגים אינטראקטיביים פעילים, בהם יכולנו לבדוק על עצמנו, איך פועלים עקרונות המדע על גופינו ועל האביזרים המשמשים אותו בביצוע פעולות ספורט שונות. כמו כן נותנת התערוכה למבקרים הזדמנות להכיר עובדות מרתקות על הגוף האנושי בזמן ביצוע פעולות ספורטיביות, ללמוד על ההיסטוריה של התפתחות ענפי ספורט שונים ועל הטכנולוגיה המשרתת אותם. כל מבקר יכול ללמוד על מצבו האישי מבחינת היכולות הפיזיות שלו. בין המוצגים בתערוכה: מדידת שיווי משקל ותחרות ריצה ל-10 מטרים מול דינוזאור, אני לבושתי כי רבה היא, אפילו את הדינוזואר לא ניצחתי. הליכה על קורה בשיווי משקל, נחיתה רכה כחתול, חתירה בסירה. אפשרות לצפות באופן ההליכה שלך, מוצג מיוחד לספורט נכים – תחרות כסאות גלגלים, היכרות עם גוף האדם, בעיטה בכדורגל, זריקה לסל והרמת משקולות בפינת הגיל הרך סימנו חלק זה עם מצגת של הרובוט ניוטן ולמדנו על כח המשיכה והקשר בין כח למשקל.. כך חלפו להן כשעתיים קסומות והזמנו לארוחת צהרים מפנקת . קנחנו את הביקור מופע של "מופע האור של מר לייטק" - תיאטרון אור ולוליינות מבית קבוצת פירומניה מר לייטק דמות משעשעת ומקסימה, שכולה אור וצבע, במסעו אל האהבה דרך עולם הספורט והאקרובטיקה המהפנטת בגבהים פירומניה היא קבוצה ישראלית בינלאומית שיוצרת מופעים שמשלבים אקרובטיקה, מחול ותיאטרון עם אפקטים חדשניים של תאורה ואשליות של אור וחושך. הקבוצה מעלה מופע אור קולית שנכתבה במיוחד כדי ללוות את תערוכת Sports Science , המופע מהמם ביופיו מומלץ לכל מבקר לרכוש כרטיס למופע מידע שימושי שעות פעילות מדעטק: א' 12:00-19:00 ב'-ה' 10:00-19:00 ו' 10:00-16:00 שבת 10:00-19:00 חניה חינם בחניון מדעטק, רחוב בלפור 12, חיפה. לאתר המוזיאון
http://www.madatech.org.il/Pages/MenuItemPage.aspx?ObjectMenu=21 קופוני הנחה למוזיאון
http://www.cuponofesh.co.il/zimcity.php?zid=1639 תודה לתפוז ולהנהלת המוזיאון על האירוח