צהריים טובים

krina

New member
צהריים טובים

אני מתעניינת בסוגיה שהיה לי ויכוח לגבייה עם ידיד דתי.(אני חילונית לחלוטין, אז סילחו לי על הבורות) - הלוויתן אמור להיות חיה לא כשרה, אך עם זאת הצדיקים אכלו (יאכלו) אותו בשמים... אז כשר או לא כשר? או שבכלל אכילתו לא היתה ולא נבראה? תודה מראש, קרינה

asaf2000

New member
תגובה

כתוב שלעתיד לבוא (בימות המשיח לא 'בשמים') הצדיקים ישבו בסוכת עורו של לויתן, אבל לא יאכלו לויתן.

mgb

New member
לויתן

בס"ד שלום! אחר המחילה מר' אסף הי"ו לכאורה משמע כדברי השואלת שצדיקים כן יאכלו צבשר הלויתן: מסכת בבא בתרא פרק ה דף עד, ב גמרא : "(בראשית א) ויברא אלהים את התנינים הגדולים הכא תרגימו ארזילי דימא ר' יוחנן אמר זה לויתן נחש בריח ולויתן נחש עקלתון שנאמר (ישעיהו כז) ביום ההוא יפקוד ה' בחרבו הקשה וגו': <סימן כל שעה ירדן>: אמר רב יהודה אמר רב כל מה שברא הקב"ה בעולמו זכר ונקבה בראם אף לויתן נחש בריח ולויתן נחש עקלתון זכר ונקבה בראם ואלמלי נזקקין זה לזה מחריבין כל העולם כולו מה עשה הקב"ה סירס את הזכר והרג הנקבה ומלחה לצדיקים לעתיד לבא שנאמר (ישעיהו כז) והרג את התנין אשר בים.." כלומר, אם הקב"ה מלח את הנקבה אין זאת אלא לצורך אכילה ולא על מנת לשבת בתוך עורה. יתכן גם כדבריך, ר' אסף הי"ו שבמליחה לא נועדה לאכילה אלא לשימור אבל קשה לי בכך משום שלא חסרות דרכים לבורא עולם לשמר אלפי שנים את עור הנקבה שלא תתקלקל.. ואולי "דברה תורה כלשון בני אדם" והמליחה נועדה לסבר את אזנינו ואכן המליחה נועדה עבורינו ללמוד.. ועדיין צ"ע! אלא שיתכן שישנו סוג לויתן כשר או שכמו מס' בעלי חיים שנקראו באותם שמות אבל הכוונה לבעלי חיים אחרים, כך למשל ישנן 2 סוגי "תנשמת" עיין ויקרא פרק יא, פסוק יח ופסוק ל'. בברכה מגב

אלי ו.

New member
אני נוטה לכיוון שהציע הרב MGB

שהחיה המזוהה בימינו כ"לויתן" (יונק ימי חסר קשקשים) אינו בהכרח הלויתן של חז"ל. בתוספתא (חולין ג' ט) מוזכר הלוויתן מספר איוב ושם מפרש ר"י בן דורמסקא שהלויתן בתנ"ך הוא דג בעל קשקשים וזימים. אם נקבל את הפירוש הזה ניתן לנחש (ושוה לשאול בפורום בלשנות או השפה העברית ע"כ) ששיוך המילה "לויתן" ספציפית ליונק הימי היא מאוחרת.

סליחה, אתם עוסקים בענינים רוחניים

ואין בינם לחיי המעשה ולא כלום. הדברים אינם כפשוטם, ואין לפרשם כפשוטם.

למעלה